Murupolku
Navigointivalikko
Yksityiset palveluntuottajat
Palveluntuottajille
Sote-palvelutuottajien rekisteröinti on Aluehallintovirastojen ja Valviran vastuulla 1.1.2024 alkaen.
Palveluntuottajarekisteri Soteri - Aluehallintovirasto (avi.fi)
Yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonta
Ajankohtaista
Ohjauksen, valvonnan ja omavalvonnan info- ja keskustelutilaisuus yksityisille sote-palveluntuottajille
Ohjaus- ja valvontayksikkö piti info- ja keskustelutilaisuudet yksityisille sote-palveluntuottajille 20.11.2023 ja 30.11.2023. Info- ja keskustelutilaisuuden diaesitys.
Palse.fi-portaalin käyttöönotto
Kanta-Hämeen hyvinvointialue on siirtymässä Effector-järjestelmän käyttöön palvelusetelien hallinnoinnissa vuoden 2024 aikana. Muutos palvelusetelijärjestelmässä koskee kaikkia Kanta-Hämeen hyvinvointialueella palvelusetelillä sosiaalipalveluita tuottavia palveluntuottajia. Effector-järjestelmä toimii yhdessä palse.fi-portaalin kanssa.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutisetOma Häme kilpailuttaa turvapalveluiden ja -laitteiden hankinnan asiakkaiden puolesta
Yhteiseen toimintamalliin siirtyminen tuo hintamuutoksia osalle asiakkaista.
Oma Häme kilpailuttaa turvapalveluiden ja -laitteiden hankinnan asiakkaiden puolesta
UUTINEN / 29.08.2024
Yhteiseen toimintamalliin siirtyminen tuo hintamuutoksia osalle asiakkaista.
UUTINEN / 29.08.2024
Oma Häme kilpailuttaa turvapalveluiden ja -laitteiden hankinnan asiakkaiden puolesta
Oma Häme yhtenäistää turvapalveluiden järjestämisen ja turvalaitteiden hankinnan. Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä on käytössä erilaisia tapoja järjestää ikääntyneiden tai muiden asiakasryhmien tarvitsemat turvapalvelut. Syksyn aikana hyvinvointialue yhtenäistää käytännöt ja kilpailuttaa palvelut, jotta asiakkaat saavat yhdenvertaiset ja laadukkaat turvapalvelut.
Kilpailutettavia turvapalveluita ovat muun muassa asiakkaiden kotonaan käyttämät turvapuhelimet ja lisälaitteet, niiden asennus, hälytysten vastaanotto ja mahdolliset auttajakäynnit. Kilpailutuksen myötä asiakkaiden maksama hinta turvapalveluista yhdenmukaistuu.
Ikäihmisten turvapalvelut eivät kuulu hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin. Turvapalveluilla on kuitenkin merkittävä rooli kotona asumisessa turvaamisessa, minkä vuoksi Oma Häme haluaa kilpailuttaa palvelut asiakkaiden puolesta. Aluehallitus on hyväksynyt turvapalvelujen kilpailutuksen elokuussa 2023.
Tarkoituksen luoda luotettava ja asiakkaalle helppo sopimuskokonaisuus
Oma Häme haluaa kilpailutuksella varmistaa ikäihmisille kohtuuhintaiset ja laadukkaat turvapalvelut, joiden kustannusvastuu on asiakkailla itsellään. Kilpailutuksella hyvinvointialue turvaa laadukkaiden turvapalveluiden saamisen ja saavutettavuuden alueellaan, mutta pystyy itse keskittymään lakisääteisten palveluiden organisoimiseen.
Kun turvapalveluja tarjoaa jatkossa maakunnassa kilpailutuksessa valittu toimija tai toimijat, on palvelujen hankkiminen asiakkaalle helpompaa ja turvallisempaa kuin vapailta markkinoilta. Samalla voidaan varmistaa, että ikääntyneet saavat maakunnassa samansisältöistä palvelua samalla hinnalla. Kilpailutuksessa ovat mukana myös vammaispalvelujen asiakkaiden, rintamaveteraanien ja sotainvalidien käyttämät turvapalvelut.
Muilla hyvinvointialueilla on hyvin erilaisia käytäntöjä siinä, miten ne ovat järjestäneet asiakkaiden turvapalvelut. Joillakin alueilla asiakkaat hankkivat palvelunsa itse ja joissakin hyvinvointialue järjestää palvelut.
Oma Hämeen kilpailutus tulee vaikuttamaan turvapalveluiden hintoihin Kanta-Hämeessä. Muutokset koskevat maakunnassa noin kahta tuhatta ikäihmistä, jotka ovat käyttäneet turvapalveluita.
– Kilpailutus on huolella valmisteltu. Tarkoituksena on saada aikaan luotettava ja asiakkaalle helppo sopimuskokonaisuus, jossa turvapalveluiden sisältö ja hinnat on valmiiksi määritelty. Nyt kotona asuvat ikäihmiset ovat maksaneet turvapalveluista hyvin eri suuruisia summia. Kuukausimaksut turvalaitteista vaihtelevat nyt 20:stä yli 50 euroon. Ja auttajakäyntien hinnat vaihtelevat maakunnan sisällä 20:stä jopa 90 euroon. Jatkossa hinnat ovat samoja, sanoo ikäihmisten asiakasohjauksen tulosaluejohtaja Annukka Kuismin.
Uusi toimintamalli käyttöön 2025
Hyvinvointialueelle periytyi Kanta-Hämeen kunnilta seitsemän erilaista tapaa järjestää ikääntyneiden turvapalveluja. Osa kunnista oli järjestänyt palvelut julkisena, osassa asukkaat olivat hankkineet palvelut itse ja osassa oli käytössä yhdistelmämalli. Esimerkiksi Hausjärvellä palvelukokonaisuuden järjesti kokonaan kunta ja nyt se on ollut hyvinvointialueen vastuulla. Forssan seudulla asiakkaat taas ovat tehneet itse sopimukset palveluntuottajan kanssa ja maksaneet itse sekä laitevuokrat että hälytyskäynnit palveluntuottajalle.
Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa turvapalveluiden asiakasmaksut yhtenäistettiin niin, että kotihoidon turva-auttajakäynnin maksu on kaikille sama. Maakunnassa turvapalvelukäyntejä tekevät yksityiset toimijat ovat edelleen laskuttaneet asiakasta erikseen, omien hintojensa mukaisesti. Rintamaveteraaneille, sotainvalideille ja vammaispalvelujen asiakkaille, joille palvelu on myönnetty, turvapalvelu on ollut ja tulee olemaan kilpailutuksen jälkeen maksuton.
Tarkoituksena on löytää kilpailutuksella palveluntuottaja myös auttajakäynteihin. Tällä hetkellä auttajakäynnit ovat paikoin maakunnassa kotihoidon vastuulla. Jos ne siirtyisivät palveluntuottajalle, jäisi kotihoidolta pois epäsäännöllisesti toteutuva, mutta henkilöstöä sitova, vaativa palvelumuoto.
Uusi toimintamalli ja uudet sopimukset on tarkoitus saada voimaan helmikuussa 2025.
Palvelusetelisääntökirjan yleinen osa päivitetty
Palvelusetelisääntökirjasta löydät hyväksymiskriteerit ja palvelusetelipalvelun ehdot palveluntuottajille.
Palvelusetelisääntökirjan yleinen osa päivitetty
UUTINEN / 03.06.2024
Palvelusetelisääntökirjasta löydät hyväksymiskriteerit ja palvelusetelipalvelun ehdot palveluntuottajille.
UUTINEN / 03.06.2024
Palvelusetelisääntökirjan yleinen osa päivitetty
Palvelusetelisääntökirjassa Kanta-Hämeen hyvinvointialue asettaa hyväksymiskriteerit ja palvelusetelipalvelun ehdot palveluntuottajille. Palvelusetelisääntökirja koostuu kahdesta osasta: yleisestä osasta ja palvelukohtaisesta osasta. Yleinen osa koskee kaikkia palvelusetelituottajaksi hakeutuvia palveluntuottajia, kun taas palvelukohtainen osa sisältää yksityiskohtaisempia vaatimuksia kyseisellä palvelusetelillä tuotettavalle palvelulle. Palvelusetelituottaja ja hyvinvointialue sitoutuvat noudattamaan molempien sääntökirjojen vaatimuksia.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi 13.5.2024 palvelusetelisääntökirjan yleisen osan päivityksen. Uusi sääntökirja astuu voimaan 1.6.2024. Päivityksen keskeisin muutos koskee palveluntuottajien velvollisuutta hakeutua palvelusetelituottajaksi Effector-järjestelmään palse.fi-portaalin kautta. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa ja yhdenmukaistaa palveluseteleiden hallinnointia. Palvelusetelijärjestelmä on otettu käyttöön koko hyvinvointialueella 1.5.2024 ja palveluntuottajia kehotetaan hakeutumaan palvelusetelituottajaksi palse.fi-portaalissa mahdollisimman pian.
Kaikilta palveluseteliä käyttäviltä palveluntuottajilta edellytetään 1.1.2025 alkaen liittymistä Luotettava Kumppani -palveluun tilaajavastuulain mukaisten viranomaisrekisteritarkistusten helpottamiseksi. Lisäksi palvelustelisääntökirjan yleisen osan ehtoja on selkiytetty ja päivitetty vastaamaan ajantasaista lainsäädäntöä.
Palvelusetelisääntökirjan yleisen osan päivityksen merkittävimmät muutokset koskevat sosiaalipalveluita tuottavia palvelusetelituottajia, sillä terveyspalveluiden palvelusetelituottajilla on jo ennestään ollut käytössä Effector-palvelusetelijärjestelmä ja velvoite liittyä Luotettava Kumppani-palveluun. Sääntökirjan yleinen osa koskee kuitenkin yhtä lailla sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelusetelituottajia.
Nykyisille palvelusetelipalveluntuottajille on lähetetty ilmoitus palvelusetelisääntökirjan yleisen osan päivityksestä. Lisätietoa yleisen palvelusetelisääntökirjan muutoksista saa osoitteesta valvonta(at)omahame.fi.
Oma Häme keskittää palveluseteleiden hallinnoinnin yhteen järjestelmään
Asiakkaille muutos tarkoittaa mahdollisuutta vertailla palveluntuottajia kätevästi yhdessä palvelussa.
Oma Häme keskittää palveluseteleiden hallinnoinnin yhteen järjestelmään
UUTINEN / 19.03.2024
Asiakkaille muutos tarkoittaa mahdollisuutta vertailla palveluntuottajia kätevästi yhdessä palvelussa.
UUTINEN / 19.03.2024
Oma Häme keskittää palveluseteleiden hallinnoinnin yhteen järjestelmään
Oma Häme on siirtymässä yhden järjestelmän käyttöön palvelusetelien hallinnoinnissa vuoden 2024 aikana. Tällä hetkellä terveydenhuollon palveluseteleitä hallinnoidaan Effector-järjestelmässä, Hämeenlinnan ja Janakkalan sosiaalihuollon palveluseteleitä Vaana-järjestelmässä ja muiden Kanta-Hämeen alueiden sosiaalihuollon palveluseteleitä hallinnoidaan manuaalisesti. Palvelusetelijärjestelmäksi on kilpailutuksessa valittu Polycon Oy:n Effector Palvelusetelit -järjestelmä.
Mikä muutos tarkoittaa?
Asiakkaille muutos tarkoittaa mahdollisuutta vertailla eri palveluntuottajia entistä kätevämmin yhdessä palvelussa. Palvelusetelipalvelun tuottajan näkökulmasta muutos helpottaa palveluseteleiden hallinnointia, kun eri kuntien alueilla toimivat tuottajat voivat hoitaa palveluseteleihin liittyvät asiat yhdessä järjestelmässä. Oma Hämeen sosiaalipalveluissa muutos mahdollistaa toimintatapojen yhtenäistämisen ja tehostamisen.
Uuteen palvelusetelijärjestelmään siirtymisen yhteydessä päivitetään myös palvelusetelisääntökirjan yleinen osa sekä yhtenäistetään sosiaalihuollon palvelukohtaiset sääntökirjat. Merkittävimmät muutokset sosiaalihuollon palvelusetelituottajien näkökulmasta liittyvät ilmoittautumiseen palvelusetelituottajaksi uudessa järjestelmässä sekä velvollisuuteen liittyä Luotettava Kumppani -ohjelmaan tilaajavastuulain edellyttämän valvonnan helpottamiseksi. Terveydenhuollon palvelusetelituottajille järjestelmämuutos ei aiheuta toimenpiteitä.
Sosiaalihuollon palvelusetelituottajien ilmoittautuminen uuteen palvelusetelijärjestelmään alkaa toukokuussa. Sosiaalihuollon palvelusetelituottajille järjestetään infotilaisuus uuteen palvelusetelijärjestelmään siirtymisestä 5.4.2023.
Lisätietoa:
Valvonta-assistentti Petri Malinen, petri.malinen@omahame.fi, p. 040 182 5386
Hankinta- ja laadunhallintajohtaja Jouni Sakomaa, jouni.sakomaa@omahame.fi, p. 040 330 4202
Uutiseen lisätty 20.3. klo 12.15 tieto "Palvelusetelijärjestelmäksi on kilpailutuksessa valittu Polycon Oy:n Effector Palvelusetelit -järjestelmä."