Murupolku
Ajankohtaista mielenterveys- ja päihdepalveluissa

Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Mielenterveys- ja päihdepalveluihimme kuuluu perusterveydenhuollon mielenterveys- ja riippuvuushoidon palveluita sekä erikoissairaanhoidon psykiatrisia palveluita.
Jos et ole vielä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakas, voit täyttää Terapianavigaattorin. Se on kysely, jonka tulokset auttavat ammattilaisia ymmärtämään tilannettasi paremmin.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ensilinja

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ensilinja
Ota yhteyttä ensilinjaan, jos tarvitset ohjausta, neuvontaa tai hoidon tarpeen arviointia. Palvelu on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Hattulalaisia mielenterveyspalveluiden asiakkaita palvelevat omat ammattilaiset, joiden yhteystiedot löydät Mielenterveyspalvelut-sivultamme.
Puhelinnumero: 03 629 6571, ma–pe klo 10–12
Tekstiviesti: 040 629 6219 (kuulo- ja puhevammaisten asiointi, tulkkauspalvelu / interpretation services), ma–pe klo 10–12
Voit ottaa yhteyttä myös mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatin kautta. Aloita chat tämän sivun oikeasta alakulmasta.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut_ainoa ja oikea
Aiheeseen liittyviä linkkejä: mielenterveys- ja päihdepalvelut
Aiheeseen liittyvät palvelut
Palvelupaikkahakemisto (HVA)
Yhteystietokortti: Oma Häme -sovellus

Oma Häme -sovellus on kätevä apu arjessa
Oma Häme -sovellus on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asukkaille tarkoitettu turvallinen asiointipalvelu, josta löydät mm. ajanvarauksesi ja laboratoriotuloksesi. Saat myös yhteyden ammattilaiseen chattien tai videovastaanottojen välityksellä.
Yhteystietokortti: sosiaalisen raportoinnin lomake

Oletko havainnut arjen ympäristössäsi ilmiön, johon pitäisi mielestäsi puuttua?
Raportoi havainnostasi sosiaalisen raportoinnin lomakkeella.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutiset
Digiasiointi keskitetään marraskuussa entistä vahvemmin Oma Häme -sovellukseen.

Kantahämäläiset ovat löytäneet hienosti Oma Hämeen chatit – syyskuussa asiointeja oli jo yli 3 200 kpl
UUTINEN / 15.10.2024
Digiasiointi keskitetään marraskuussa entistä vahvemmin Oma Häme -sovellukseen.

UUTINEN / 15.10.2024
Kantahämäläiset ovat löytäneet hienosti Oma Hämeen chatit – syyskuussa asiointeja oli jo yli 3 200 kpl
Oma Hämeen chat-palvelut laajentuivat syyskuussa. Nyt kantahämäläiset saavat keskusteluyhteyden chatin kautta jo moniin Oma Hämeen eri ammattilaisiin – ilman ajanvarausta tai asiointia paikan päällä. Odotusaikakin on vain pari minuuttia. Digiasiointi keskitetään marraskuussa entistä vahvemmin Oma Häme -sovellukseen.
Mihin kaikkeen chatista saa apua?
– Chatin kautta kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Jos asiaa ei voida hoitaa chat-keskustelun aikana, ammattilainen ohjaa asiakkaan hänelle sopivaan palvelukanavaan, apulaisylilääkäri Tomi Roine kertoo.
Asiakkaille on tarjolla jo monta erilaista chatia: sairaanhoitaja-chat, aikuissosiaalityön chat, asiakaspalvelu-chat, fysioterapeutti-chat ja neuvola-chat. Uusimpina ovat syyskuussa avatut suun terveydenhuollon chat sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat. Suun terveydenhuollon chatin suosio on yllättänyt positiivisesti.
– Suuri suosio kertoo selvästä tarpeesta matalan kynnyksen yhteydenottoväylään ja digitaaliseen ajanvaraukseen.
Tyytyväisyydestä chat-palveluihin kertoo myös esimerkiksi se, että yli 90 % sairaanhoitaja-chatin asiakaspalautteista on positiivisia.
Chat-keskustelu on yhtä luottamuksellinen kuin keskustelu lukitun vastaanottohuoneen oven takana
Mediassa paljon esillä ollut verkkorikollisuus, kuten kalastelu- ja huijausyritykset, voivat aiheuttaa huolta myös julkisen terveydenhuollon digipalveluiden käyttäjissä.
Miten Oma Hämeen chattien luotettavuus ja tietosuoja on varmistettu?
– Toiminta on yhtä luottamuksellista kuin lukitun vastaanottohuoneen takana, Roine vakuuttaa.
Palvelussa käytettävät tunnistetiedot välitetään aina vahvaa salausta käyttäen. Jokaisen asiakkaan tulee kuitenkin pitää huolta oman laitteensa tietoturvasta.
Oma Häme keskittää digiasioinnin sovellukseen – Omaolo-palvelusta luovutaan marraskuun loppuun mennessä
Oma Häme haluaa keskittää asiakkaiden digiasioinnin yhteen paikkaan eli Oma Häme -sovellukseen. Tämä tarkoittaa DigiFinlandin ylläpitämästä Omaolo-palvelusta luopumista marraskuun 2024 loppuun mennessä. Sen jälkeen kantahämäläiset eivät voi enää lähettää oirearvioita.
– Sairaanhoitaja-chatissa meillä on käytössä älykäs oirekysely ennen asiantuntijan liittymistä chattiin. Otamme käyttöön mahdollisuuden jättää yhteystiedot yhteydenottoa varten myös silloin, kun chatit ovat suljettuna, kehittämispäällikkö Hanna Narsakka kertoo.
Keskittämisen hyötyjen lisäksi Omaolo-palvelusta luopumisella saadaan aikaan säästöjä.
Oma Häme muistuttelee kantahämäläisiä digipalveluiden käytöstä loppuvuoden aikana myös tekstiviestitse.
Chatit löydät kätevimmin Oma Häme -sovelluksesta
Chatteja ja muita digipalveluitamme käytät kätevimmin Oma Häme -sovelluksen kautta. Sovelluksen avulla myös esimerkiksi nämä asiat löytyvät helposti yhdestä paikasta:
- syksyn kausirokotusajanvaraukset
- laboratoriovastaukset heti kun ne ovat valmistuneet
- terveystietopankki
- videovastaanotot
- asiointi läheisen tai lapsen puolesta.
Sovelluksen voit ladata maksutta omasta sovelluskaupastasi nimellä ”Oma Häme”. Jos käytät tietokonetta, kirjaudu palveluun osoitteessa omahame.fi. Osan chateista voit aloittaa myös anonyymisti omahame.fi-sivustolla löytyvästä Aloita chat -painikkeesta.
Katso tästä ohjevideo sovelluksen käyttöön:
Lue lisää chateista ja niiden aukioloajoista
Lue Oma Häme -sovelluksesta ja katso ohjevideo
Jätä tästä palautetta digipalveluista (huom! Jätä teknisiä häiriöitä koskevat palautteet suoraan sovelluksen kautta).
Lataa Oma Häme -sovellus:

Odotatko puhelua Oma Hämeeltä? Muista ottaa häirikköpuheluiden esto pois päältä
Jos esto on päällä, takaisinsoittojärjestelmämme kautta soitettu puhelu ei välttämättä pääse läpi.

Odotatko puhelua Oma Hämeeltä? Muista ottaa häirikköpuheluiden esto pois päältä
UUTINEN / 10.03.2025
Jos esto on päällä, takaisinsoittojärjestelmämme kautta soitettu puhelu ei välttämättä pääse läpi.

UUTINEN / 10.03.2025
Odotatko puhelua Oma Hämeeltä? Muista ottaa häirikköpuheluiden esto pois päältä
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kun olet jättänyt takaisinsoittopyynnön ja soitamme sinulle takaisin, soitto tulee 03 629-/03 621-/03 680-/03 4191- tai /019 758 -alkuisesta numerosta.
Joihinkin uudempiin puhelimiin saa automaattisesti häirikkösoittajien estämisen päälle. Jos esto on päällä, ei takaisinsoittojärjestelmämme kautta soitettu puhelu pääse välttämättä läpi.
Muista siis ottaa puhelimestasi hetkeksi häirikköpuheluiden esto pois päältä, jos odotat puhelua Oma Hämeeltä.

Oma Hämeen selviämishuonekokeilulle toivotaan jatkoa – pilottihanke osoitti tarpeen Kanta-Hämeessä
Perjantaina 7.3. julkaistava raportti ehdottaa, että Oma Häme perustaisi selviämishoitoaseman.

Oma Hämeen selviämishuonekokeilulle toivotaan jatkoa – pilottihanke osoitti tarpeen Kanta-Hämeessä
UUTINEN / 06.03.2025
Perjantaina 7.3. julkaistava raportti ehdottaa, että Oma Häme perustaisi selviämishoitoaseman.
06.03.2025

UUTINEN / 06.03.2025
Oma Hämeen selviämishuonekokeilulle toivotaan jatkoa – pilottihanke osoitti tarpeen Kanta-Hämeessä
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella kokeiltiin puolen vuoden ajan selviämishuoneen toimintaa. Kokeilu osoitti, että selviämishuoneelle on tarvetta. Perjantaina 7.3. julkaistavassa raportissa ehdotetaan, että Oma Häme perustaisi selviämishoitoaseman.
Selviämishuone on toiminut Hämeenlinnan poliisin tiloissa lokakuusta 2024 helmikuun 2025 loppuun asti. Kokeilu toteutettiin joka toinen viikonloppu. Valvonnasta vastasi pääosin katkaisuhoidon henkilöstö, jonka palkkakulut maksettiin Oma Hämeen RRP2-hankkeesta.
Selviämishuonekokeilu onnistui suunnitellusti. Poliisin tiloissa oli kaksi asiakaspaikkaa, ja asiointeja selviämishuoneella oli keskimäärin yksi vuorokaudessa. Muutamina iltoina asiakkaita ei tullut lainkaan. Kokeilusta saatiin hyödyllistä tietoa, jos hyvinvointialueelle päätetään perustaa pysyvä selviytymishuone. Yksikkö osoittautui esimerkiksi infran (pyykkihuolto, siivous, lääkehuolto) ja sijaisjärjestelyn suhteen haavoittuvaksi, koska se toimi erillisenä muusta ympärivuorokautisesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusta.
– Selviämishuonekokeilu ei antanut täyttä kuvaa alueen todellisesta tarpeesta, sillä selviämishuone ei ole terveydenhuoltopainotteinen ja kokeilun aikana hoidettiin terveydenhuollon apua tarvitsevat päihtyneet edelleen terveydenhuollon päivystyspalvelussa. Yhteistyö sujui hyvin poliisin kanssa ja poliisi on ollut pääosin selviämishuoneelle toimittava taho, kertoo hankkeen projektipäällikkö Christa Ahonen.
Selviämishuone Hämeen poliisin tiloissa Hämeenlinnassa. Kuva: poliisi.
Selviämishoitoasema mahdollistaisi yksilöllisemmän avun
Selviämishuonekokeilusta päätettiin vuonna 2023, koska sille nähtiin erityinen tarve. Tuolloin todettiin, että päihtyneet asioivat terveydenhuollon päivystyspalveluissa, poliisin putkapalveluissa sekä sosiaalihuollon asumispalveluiden yhteydessä olevissa tiloissa. Alaikäisten osalta päihtyneiden tilanteet hoidetaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä.
Tarvetta olisikin jatkossa selviämishuonetta laajemmalle selviämishoitoasemalle. Kokeilun ja asiantuntijoiden haastattelujen pohjalta syntyi raportti ja esitys, että selviämishuonepalvelua voitaisiin tarjota esimerkiksi katkaisu- ja vieroitusyksikön yhteydessä, kun se muuttaa Ahveniston tiloihin.
– Selviämishoitoasema poistaisi päihtyneiden hoidon tarvetta terveydenhuollon päivystyksen tiloissa ja antaisi mahdollisuuden odottaa myös katkaisuhoitoon pääsyä, mikä edellyttää tiettyä promillemäärän laskua. Se vaikuttaisi katkaisuhoitoon sitoutumisena, Ahonen kuvailee.
Selviämishoitoaseman toimintaan voisi Ahosen mukaan keskittää myös alaikäisille suunnattuja palveluja. Myös poliisin mukaan kokemukset pilotista olivat kannustavia.
– Uskon, että tarvetta selviämisasemalle on pysyvämminkin. Poliisilla on pääsääntöisesti tarjolla vain nopea apu poliisilain perusteella tapahtuvaan lyhytaikaiseen kiinniottoon. Katsoisin, että jatkossa selviämisaseman toiminta tulisi olla ympärivuorokautista ja keskitetty hoidollisen yksikön yhteyteen, kuten esimerkiksi tulevan Assi-sairaalan yhteyteen, jossa yksilöllinen ja hoidollinen näkökulma pystyttäisiin ottamaan kokonaisvaltaisemmin huomioon, Hämeen poliisilaitoksen komisario Ari Ahoniemi sanoo.
Loppuraportti avaa tilannetta monelta kannalta
Selviämishoitoaseman tarpeessa olevilla henkilöillä on usein erilaisia haasteista elämässään ja niiden ratkaiseminen vaatii monenlaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Päihderiippuvuus on diagnoosikriteerit täyttävä sairaus, johon hoitoon pääsy tulisi olla kynnyksetöntä ja helposti saavutettavissa.
– Kun selviämishoitoasema kytketään osaksi muita hoitoprosesseja, parhaimmillaan voidaan vähentää kuormitusta muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, vähentää läheisten ja päihteitä käyttävien omaa inhimillistä kärsimystä sekä ehkäistä ennenaikaisia kuolemia. Selviämiseen tarkoitetun tilan perustaminen muiden palveluiden yhteyteen ei ole suuri investointi, ja se parhaimmillaan voi tuottaa taloudellisia vaikutuksia, Ahonen lisää.
Selviämishuonepilotin loppuraportti julkaistaan 7.3.2025. Raporttiin on haastateltu poliisin edustajaa, ensihoidon päällikköä, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikköä, katkaisuhoidon osastonhoitajaa sekä terveydenhuollon päivystyksen lääkäriä kokeilun vaikutuksista ja näkemyksistä selviämiseen tarkoitetun tilan perustamiseen.
Kaikki ovat tervetulleita raportin julkaisutilaisuuteen 7.3.2025 klo 9–9.50. Linkin tilaisuuteen saa projektipäälliköltä christa.ahonen@omahame.fi
Termejä:
Selviämishuone = Tila, johon voidaan majoittaa päihtynyt henkilö, jolla ei ole selkeää terveydenhuollon tarvetta.
Selviämisasema = Selviämiseen tarkoitettu erillinen yksikkö, jossa työskentelee palvelukuvauksen tarpeen mukainen henkilöstö.
Selviämishoitoasema = Terveydenhuollollinen yksikkö, jossa on käytössä terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi vahvemmat mahdollisuudet monitorointiin ja seurantalaitteisiin sekä terveydenhuollollisiin toimenpiteisiin.