Kotihommat ja arkipuuhat

Kotihommat ja arkipuuhat

Miten kesytän kotikaaoksen ja kaupparaivon? 
 

Arjen suunnittelu on osa ennakointia

Suunniteltu arki on sujuvaa ja se kestää paremmin muutoksia ja vastoinkäymisiä. Aina ei tarvitse noudattaa orjallisesti kellonaikoja, mutta on hyvä olla muutamia pysyviä rakenteita päivissä ja viikoissa.

Aamurutiinit, ruokailut ja iltarutiinit tuovat hyvät raamit ja ohjaavat lasta mm. riittävien yöunien saamiseen. Keho oppii valmistautumaan iltarutiinien aikana unen tuloon ja nukahtaminen on helpompaa.

Samalla tavalla totumme säännöllisiin siivouspäiviin ja kauppareissuihin. Viikon tapahtumien kirjaaminen viikkokalenteriin auttaa jäsentämään lapsen arkea ja hyväksymään muutoksia.

Kotitöihin lapsia voi innostaa ottamalla käyttöön omat siivoustaulut, johon toiminnot on tuotu esille lasta kiinnostavalla tavalla. Meidän kotihommat- taulukko havainnollistaa kuvin kodin perussiivousta, osallistaen ja kannustaen kaikkia perheenjäseniä toimimaan. Siivoustauluihin voi helposti yhdistää tarrapalkkiot, joiden keräämiseen koko perhe osallistuu.

Kaupassa käyminen voi olla raastavaa, jos lapsen perustarpeet ovat lähdön hetkellä puutteelliset (uni, ravinto). Nälkäisenä ja väsyneenä ei jaksa keskittyä ja kiukunpuuskat vaanivat nurkan takana. Kauppareissut kannattaa ajoittaa ruokailun jälkeisiin hetkiin ja lasta osallistamalla tehdä niistä mielenkiintoisia ja mukavia. Kuvallisten kauppalistojen kautta pienetkin apurit pääsevät touhuamaan kauppaan. Miltä kuulostaa kauppalappubingo tai aarteenetsintä pohjapiirustuksen avulla?

Miten kauppareissulla toimitaan ja käyttäydytään? Voitte opetella asiaa sosiaalisen kuvatarinan avulla.

Kaupassakäyntiin liittyvistä kuvista voitte laatia omat kauppareissusäännöt.

Kaupassakäyntiin liittyviä kuvia

Kauppa-apuri on lapsen oma ostoslista. Kauppaan lähtiessänne kiinnittäkää ”tänään ostetaan”-kohtaan kolme kuvaa tuotteista, joita tällä kertaa on ostoslistallanne. Lapsi saa pitää kauppa-apurin mukana kaupassa, ja siirtää kuvat ostoskärryn kohdalle sitä mukaa kun poimitte ostokset mukaan. Lapsen mielenkiinto säilyy ostosten tekemisessä, kun hänellä on tärkeä tehtävä huolehtia oman kauppalistan päivityksestä.

Kauppa-apuri vaaleansininen

Kauppa-apurin ostokset

Kauppa-apuri vaaleanpunainen

Kauppa-apurin ostokset

 

Meidän kotihommat

Laminoi Meidän kotihommat-taulu tai päällystä se kontaktimuovilla. Leikkaa irti Kotihommat-pikkukuvat ja laminoi tai päällystä myös ne. Pikkukuvien kiinnittämiseen tarvitset sinitarraa tai tarranauhaa.

Valitkaa ja nimetkää ”meidän kotihommat”- taulusta jokaiselle perheenjäsenelle oma tähti. Sopikaa tai vaikka arpokaa jokaiselle pikkukuvista jokin tehtävä, ja kiinnittäkää pikkukuvat tähtiin muistuttamaan, mikä homma tänään tai tällä viikolla kuuluu kenenkin tehtäväksi.

Meidän kotihommat

Meidän kotihommat-pikkukuvat

 

Siivoustaulut

Leikkaa ja laminoi/ laita kontaktimuovi polettien päälle. Kun lapsi on tehnyt toivotun siivouksen, esimerkiksi siistinyt sängyn, hän saa aikuiselta poletin, jonka voi laittaa ko. kuvan päälle esim. sinitarralla. Siivouksen edetessä taulukko täyttyy ja kuva valmistuu.

Oman huoneen siivoustaulu ja timantti- poletit

 

Lelujen keräämisestä helpompaa ja hauskempaa

Lastenhuoneen kaaos ja lattialla lojuva lelumeri kiristää hermoja useimmissa lapsiperheissä. Kehotukset lelujen keräämisestä tuntuvat kaikuvan kuuroille korville. Miten saada lapset innostumaan lelujen keräämisestä?

 

Vähennä lelujen määrää ja järjestä selkeästi

Kaikkien lelujen ei tarvitse koko ajan olla lasten saatavilla. Kerättävää on vähemmän ja vanhatkin lelut tuntuvat lapsesta taas kiinnostavilta oltuaan jonkin aikaa pois käytöstä. Järjestäkää yhdessä lelut omiin koreihinsa tai laatikoihin ja merkitkää kuvien avulla, mikä kuuluu mihinkin. Näin kerääminen on helpompaa ja lelut löytyvätkin paremmin.

 

Ota lelujen kerääminen osaksi perheen iltarutiinia

Lasten kanssa kannattaa pienestä pitäen harjoitella kotiaskareita ja omista tavaroista huolehtimista. Kun yhdessä sovitaan ja opetellaan, että uutta leikkiä ei aloiteta ennen kuin edellinen leikki on siivottu pois, ei illan siivousurakka muodostu ylitsepääsemättömäksi

 

Tee lelujen keräämisestä hauska leikki

Sopikaa yhdessä, että viimeinen leikki ennen iltapalaa on esimerkiksi “Pois pommin alta”. Laita ajastimeen muutaman minuutin siivousaika, jonka aikana lelut ja muut tavarat on kerättävä pois pommin alta. Verkosta löytyy erilaisia hauskasti animoituja ajastimia, esim. online-stopwatch.com. Tai keksikää oma laulu tai valitkaa Youtubesta perheen oma siivousbiisi, jonka soidessa lelut kerätään paikoilleen.

  • Tavaroiden määrä järkeväksi
  • Leluille selkeät, kuvilla merkityt paikat
  • Siivousrutiinin opettelu
  • Kehu, kannustus, yhteinen leikki
  • Ota avuksi tarrapalkkiot

Ahkera lelujenkerääjä- tarrataulu

 

Älylaitteiden käyttö järkeväksi

Lasten ja perheiden älylaitekäytänteet ovat muuttuneet lähiaikoina tiuhaan. Kymmenen vuotta sitten tarkkailimme ruutuajan pituutta ja useissa perheissä sopivaksi määräksi valikoitui Pikku kakkosen pituus. Viisi vuotta sitten puhuttiin voimakkaasti peliajasta. Tätä aikaa käytettiin pääsääntöisesti pelaten pelikoneilla ja siihen päälle katseltiin vähän piirrettyjä.

Nyt älylaitteet ovat vallanneet perheiden arjen ja meidän aikuisten tehtävä on suhteuttaa pelaaminen ja videoiden katselu lapsen ikätason mukaiseen kehitykseen sopivaksi.
 

Lapsi 5-vuotta

  • 1-2 ennalta sovittua pelipäivää viikossa jotka viikkokalenteriin merkittyjä
  • Tarvitsee aikuisen rajaamaan peliaikaa esim. 1h
  • Time timer tms. näyttämään peliajan kulumista
  • Tarvitsee aikuisen tukea pelaamisesta irrottautumiseen.
     

Lapsi 9-vuotta

  • 2-4 ennalta sovittua pelipäivää jotka esim. viikkokalenteriin merkattuja
  • Vasta kotitehtävien ja välipalan jälkeen netti omaan puhelimeen päälle. Tähän on hyviä ilmaisia sovelluksia asennettavissa mm. family link.
  • Klo 19 viimeistään älylaitteet kiinni, jotta keholla on tarpeeksi aikaa valmistautua nukahtamiseen
  • Riittävästi ulkoilua ja muuta puuhaa arkeen.

Yhä nuoremmat lapset törmäävät sosiaalisessa mediassa jopa hengenvaarallisiin somehaasteisiin. Mannerheimin lastensuojeluliitto on julkaisut aiheesta informatiiviset sivut Vaaralliset somehaasteet- MLL

Pelaamisen lopettaminen on monelle lapselle vaikeaa ja voi tuntua ettei peliajan jälkeen löydy mitään yhtä mukavaa tekemistä. Kannattaa miettiä tekeminen valmiiksi jo ennen peliajan alkamista jotta siirtymä olisi helpompi. Vinkkejä peliajan rajaamiseen

 

Kännykkäparkki

Lapsen voi olla vaikea irtautua puhelimesta tai muusta älylaitteesta. Puhelin- ja peliajan päätyttyä voi ottaa käytännön, jossa laite laitetaan parkkiin latautumaan. Oma parkkipiste kannattaa sijoittaa muualle, kuin lapsen huoneeseen niin kiusaus ”mä vielä vähän” pienenee.

Jos lapsi on tottunut, että puhelin on aina saatavilla kannattaa uusi idea esittää lasta kiinnostavalla tavalla ei pakotteena tai rangaistuksena. Aluksi uuden asian harjoittelun tueksi voi ottaa mukaan tarrapalkkiotaulun niin, että jokaisesta kerrasta, kun lapsi tuo puhelimen parkkiin saa hän tarran taulukkoon ja esim. 10 tarraa on jotakin kivaa yhteistä tekemistä.

  • Valitkaa yhdessä puhelimelle sopiva parkki tai lepopiste.
  • Koristelkaa laatikko tai pussi yhdessä. Tähän sopivia on mm. kenkälaatikot, joita voi hakea kenkäkaupasta tai jokin muu pakkauslaatikko. Pieni kori, kangaspussi tai pelkkä paperi, joka on koristeltu, käyvät myös.