Murupolku
Ajankohtaista vammaisten palveluista
Vammaisten palvelut
Vammaispalveluissa myönnämme palveluja vammaispalvelulain ja kehitysvammalain perusteella. Alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuki myönnetään myös vammaispalvelujen kautta.
Etsitkö tietoa kausirokotusten ajanvarauksesta?
Vammaisten palvelut
Yhteystietokortti: Oima-palvelu
Oima-palvelu
Oima-palvelun edut:
- sähköinen asiointi
- mahdollisuus lisätä kuitit ja muut dokumentit palvelun kautta
- tuntikirjausten ja korjausten tekeminen itse.
Oima:n tukipuhelin ajalla 1.10.–29.11.: 040 921 1637 (ma–pe klo 12–15). Soitamme aina saman päivän aikana takaisin.
Aiheeseen liittyviä linkkejä: vammaispalvelut
Aiheeseen liittyvät palvelut
Palvelupaikkahakemisto (HVA)
Yhteystietokortti: Oma Häme -sovellus
Oma Häme -sovellus on kätevä apu arjessa
Oma Häme -sovellus on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asukkaille tarkoitettu turvallinen asiointipalvelu, josta löydät mm. ajanvarauksesi ja laboratoriotuloksesi. Saat myös yhteyden ammattilaiseen chattien tai videovastaanottojen välityksellä.
Yhteystietokortti: sosiaalisen raportoinnin lomake
Oletko havainnut arjen ympäristössäsi ilmiön, johon pitäisi mielestäsi puuttua?
Raportoi havainnostasi sosiaalisen raportoinnin lomakkeella.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutisetVammaispalvelujen ohjaaja Tinja Savela näkee läheltä, miten turva ja luottamus vaikuttavat ihmiseen
Painonnosto ja rauhalliset metsälenkit toimivat vastapainona ohjaajan intensiiviselle työlle.
Vammaispalvelujen ohjaaja Tinja Savela näkee läheltä, miten turva ja luottamus vaikuttavat ihmiseen
ARTIKKELI / 30.10.2024
Painonnosto ja rauhalliset metsälenkit toimivat vastapainona ohjaajan intensiiviselle työlle.
30.10.2024
ARTIKKELI / 30.10.2024
Vammaispalvelujen ohjaaja Tinja Savela näkee läheltä, miten turva ja luottamus vaikuttavat ihmiseen
Pienet onnistumiset ovat niitä kaikista merkityksellisimpiä. Kun luottamussuhde asiakkaan kanssa on muodostunut ja näkee kehitystä, tietää tekevänsä tärkeää työtä. Joskus se voi viedä kauankin, mutta on sitäkin palkitsevampaa. Näin kuvailee työtään Tinja Savela, joka työskentelee ohjaajana vammaisten asumispalveluissa, Jaakonkadun asumisyksikössä Hämeenlinnassa. Tinjan mukaan työssä tärkeintä on asiakkaiden auttaminen ja heidän oikeuksiensa puolustaminen, mutta erityisesti pienet onnistumiset ja kehittymiset tuntuvat palkitsevilta.
– Yksi ihana onnistuminen oli tänä syksynä, kun meille muutti asiakas toisesta asumispalvelusta odottamaan Kepsy-siirtoa. Hän saapui kolmen ohjaajan kiinnipidossa, mutta jo muutamassa viikossa näimme käytöksessä ison muutoksen. Lopulta siirto Kehitysvammapsykiatriseen kriisi- ja kuntoutusyksikköön sujui ilman toimenpiteitä ja asiakas alkoi puhua yksiköstämme kotina. Tuolloin tiesin, että olimme onnistuneet luomaan lyhyessä ajassa turvallisen ja kodinomaisen ympäristön, jossa hän voi luottaa meihin ohjaajiin, Tinja hymyilee.
Työstressi tippuu levypainojen mukana lattiaan
Tinja on aloittanut hiljattain Kanta-Hämeen hyvinvointialueella, johon hän tuli lastensuojelun parista. Sitä ennen hän työskenteli Eteva-kuntayhtymässä. Tinjan nykyisessä työpaikassa, Jaakonkadun yksikössä, tarjotaan ympärivuorokautista asumispalvelua, jonka tarkoituksena on tukea erilaisen tuen tarpeessa olevia asiakkaita heidän arjessaan. Työpäivissä riittää vaihtelua ja haasteita, koska asiakkaiden tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Ohjaajat tukevat asiakkaita myös asumisen ulkopuolella, jotta asiakkaiden, ympäristön ja ohjaajien turvallisuus voidaan taata vilkkaalla sijainnilla Myllymäessä.
– Ennakointi ja tilanteiden suunnittelu onkin tärkeä osa päivittäistä työtämme. Pyrimme aina kehittämään ja tekemään töitä siten, että asiakas voisi elää mahdollisimman itsenäistä ja itsensä näköistä elämää. Meillä asuessaan voi pärjätä hyvinkin pienellä tuella, mutta tarvittaessa meiltä löytyy vahva ammatillinen osaaminen ympärivuorokautiseen tukeen. Haastavia tilanteita käymme aktiivisesti läpi ja pyrimme löytämään työkaluja tilanteiden vähentämiseksi, Tinja kertoo.
Ajoittain raskaskin työ vaatii tasapainotusta vapaa-ajalla. Tinja harrastaa tavoitteellisesti voimalajeja kuntosalilla, jossa hän unohtaa työasiat ja työroolin ja tyhjentää pään. Myös luonto, perhe ja ystävät ovat iso osa arkea.
– Levypainojen kolistelu purkaa stressiä, mutta koiran kanssa metsässä lenkkeillessäni saan pysähtyä ja rauhoittua. Pannukahvin ääressä upeaa maisemaa katsellessa on mahdoton olla nauttimatta. Vuorotyön vuoksi läheisten ihmisten kanssa näkeminen saattaa olla välillä hankalaa, mutta sitten kun vihdoin tapaa heitä ja saa nauraa kyyneleet silmissä tai lähdetään yhdessä tekemään jotain, se on korvaamatonta.
Tinja Savela (oik.) on tehnyt töitä yhdessä kollegansa Ville Mäkisen kanssa jo vuodesta 2010.
Tuttu työporukkaa luo turvaa ja huumoria
Voimavaroja Tinja saa myös työyhteisöstä, joka koostuu hyvin monipuolisesta joukosta osaavia ammattilaisia. Osa kollegoista tuntee asiakkaat vuosien takaa, mutta myös uusinta tietoa ja intoa löytyy nuoremmilta työntekijöiltä. Haastava työ hitsaa porukan yhteen ja jokainen tuntee toistensa vahvuudet.
– Työryhmän luottamus ja kyky toimia yhtenäisesti luo turvallisuuden tunnetta niin asiakkaille kuin työntekijöillekin. Teemme työtä paljon omalla persoonalla, mutta yhteisistä pelisäännöistä pidetään ja on pidettävä kiinni. Jaamme työryhmässä niin hyviä kuin kehitettäviäkin asioita ja myös koitamme muistaa kehua toisiamme onnistuneista hetkistä. Koen, että työryhmän hyvinvoinnilla ja arvostuksella on iso merkitys asiakastyöhön. Myös vitsailu ja pienet harmittomat pilat piristävät päivää ja keventävät työilmapiiriä, Tinja sanoo.
Haastava työ on myös motivoivaa. Tinja kokee työssään innostavaksi nimenomaan haastavien tilanteiden suunnittelun tai uusien asiakkaiden vastaanottamisen. Uuden asiakkaan tapaaminen ensimmäistä kertaa vaatii paljon havainnointia. Yksikössä on viisi eri taloa, jossa asuu keskenään erilaisia asukkaita. Halutessaan voi vaihtaa yksikön sisällä työryhmää. Toisaalta hän kaipaa lisää esimerkiksi tyhy-päiviä, jolloin pääsisi hetkeksi pois työympäristöstä ja ryhmäytymään lisää työkavereiden kanssa.
– Haastavassa työssä myös työterveydenhuollon merkitys kasvaa, jotta voitaisiin ennaltaehkäistä sairaslomia ja uupumista. Meillä väkivalta- ja sen uhka ovat arkipäivää ja siinä voisi olla enemmän ennaltaehkäisevämpää otetta työterveyden kautta, Tinja pohtii.
– Tulevaisuuden tavoitteeni on kehittää tätä työtä kouluttautumalla ja tuomalla asiakkaiden ääntä kuuluville. Olemme asiakkaiden äänitorvia ja on meidän tehtävä pitää heidän oikeuksistaan kiinni. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä tulisi saada sujuvammaksi, tällä hetkellä etenkin asumispalveluissa näkyy päällekkäisyyksiä. Huoli on, saavatko asiakkaat oikeaa tai tarvittavaa palvelua oikeaan aikaan.
Toimintakeskus Rivakalle etsitään uusia tiloja Riihimäellä
Vammaispalveluiden yksikölle kaivataan toimivampia tiloja keskeisemmältä paikalta.
Toimintakeskus Rivakalle etsitään uusia tiloja Riihimäellä
UUTINEN / 22.10.2024
Vammaispalveluiden yksikölle kaivataan toimivampia tiloja keskeisemmältä paikalta.
UUTINEN / 22.10.2024
Toimintakeskus Rivakalle etsitään uusia tiloja Riihimäellä
Oma Häme etsii Toimintakeskus Rivakalle uusi toimitiloja Riihimäeltä. Nykyiset tilat eivät enää vastaa toiminnallisuudeltaan tai kunnoltaan vammaispalvelujen tarpeita. Rivakassa järjestetään työ- ja päivätoimintaa noin 70 kehitysvammaiselle ja aikuissosiaalityön asiakkaalle. Toimintaan kuuluu muun muassa alihankintatöitä yrityksille, käsitöitä, piha-alueiden kunnossapitoa ja päivätoimintaa.
Oma Häme on irtisanonut Rivakan vuokrasopimuksen päättymään vuoden lopussa. Muutoksesta on tiedotettu jo asiakkaita ja heidän omaisiaan. Irtisanomispäätös liittyy hyvinvointialueen palveluverkkoselvitykseen, jossa on arvioitu toimitilojen teknistä kuntoa, sijaintia, kustannuksia ja käyttöastetta. Muutoksella halutaan varmistaa, että vammaispalveluja voidaan tarjota toimivammissa ja asiakkaiden tarpeita paremmin vastaavissa tiloissa.
– Toimintakeskus Rivakalla on pitkä, 50-vuotinen historia. Nyt on tarkoituksena etsiä toimintaa tukevat ja parempi kuntoiset tilat sekä ympäristö, jossa palvelua voidaan toteuttaa myös uusilla asiakkaiden toiveita vastaavilla tavoilla, toteaa vammaispalvelujen tulosaluejohtaja Johanna Pulkkinen.
Uusia tiloja etsitään keskeisemmältä sijainnilta Riihimäellä, jotta kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja kirjastopalvelut olisivat paremmin asiakkaiden saavutettavissa. Nykyiset tilat sijaitsevat Mattilan teollisuusalueella. Uusien toimitilojen halutaan lisäävän asiakkaille mielekästä työtoimintaa talon sisällä ja ulkopuolella. Vammaispalveluissa rakennetaan asiakaslähtöisempiä työtoiminnan muotoja, joiden tavoitteena on vahvistaa asiakkaan osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.
– Uusilla työmuodoilla voidaan vahvistaa asiakkaan onnistumisen kokemuksia ja samalla tuoda heidän osaamisensa ja työkykynsä näkyväksi yhteiskunnassa, kertoo Pulkkinen.
Mikäli uudet tilat eivät löydy ajoissa, toimintaa voidaan tarvittaessa jatkaa vielä nykyisissä tiloissa. Asiakkaita ja heidän omaisiaan tiedotetaan tarkemmin muutoksista loppuvuoden aikana.
Oma Häme yhtenäistää asukasvuokria ja vuokrasopimuksia
Aluehallitus käsittelee vuokrien tarkistuksia maanantaina.
Oma Häme yhtenäistää asukasvuokria ja vuokrasopimuksia
UUTINEN / 17.10.2024
Aluehallitus käsittelee vuokrien tarkistuksia maanantaina.
UUTINEN / 17.10.2024
Oma Häme yhtenäistää asukasvuokria ja vuokrasopimuksia
Oma Häme aikoo yhtenäistää ympärivuorokautisen palveluasumisen asukasvuokrat ja vuokrasopimukset. Keväällä toteutettava muutos koskee ikäihmisten, vammaisten sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluasumista. Aluehallitus käsittelee asiaa maanantaina 21. lokakuuta.
Hyvinvointialueelle on siirtynyt vuodenvaihteessa 2023 kuntien tekemät vuokrasopimukset. Kunnissa on ollut erilaisia käytäntöjä asukasvuokrissa ja vuokrasopimuksissa, minkä vuoksi vuokratasoissa ja sopimussisällöissä on eroja. Hyvinvointialue yhtenäistää vuokrat ja vuokrasopimukset, jotta ne saadaan yhdenmukaisiksi ja tasapuolisiksi. Tavoitteena on esimerkiksi sama neliövuokra samassa kiinteistössä oleville asiakkaille.
Oma Häme aikoo tarkistaa asukkaiden vuokria, jotta ne vastaisivat tilojen ylläpidosta aiheutuneita, todellisia kustannuksia. Esityksen mukaan asuntokohtainen vuokra määräytyisi jatkossa omakustannusperiaatteen mukaisesti. Eli vuokraa perittäisiin sen verran kuin hyvinvointialueelta kuluu asuntojen rahoitusmenoihin ja kiinteistökuluihin. Tällä hetkellä osa vuokrasopimuksista ja vuokrista on omakustannusperiaatteeseen nähden ylihintaisia ja osa alihintaisia eli asukkaat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa.
Aluehallitus käsittelee vuokrien tarkistusperusteita maanantaina kokouksessaan. Esityksen mukaan asukkaan vuokraa voidaan tarkistuksessa nostaa enintään 15 prosenttia vuosittain, kunnes vuokra vastaa todellisia kustannuksia. Vuokra voisi olla tarkistuksen jälkeen kuitenkin enintään Kelan eläkkeensaajan asumistuen enimmäisasumismenojen suuruinen.
Huomioitavaa on, etteivät mahdolliset vuokrankorotukset kuitenkaan vaikuta palveluasumisessa asukkaiden käyttövaraan, eivätkä siten heikennä heidän taloudellista tilannettaan. Hyvinvointialueen on huolehdittava siitä, että asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jää käyttövara, joka on tänä vuonna ympärivuokautisen palveluasumisen asiakkaalle vähintään 182 euroa kuukaudessa.
Asukkaat voivat tarvittaessa saada myös korkeampaa asumistukea, eivätkä vuokrat ylitä Kelan asumistukirajaa. Ympärivuorokautisen hoidon asiakasmaksua laskettaessa otetaan ensin vähennyksenä huomioon vuokramenot, joten asiakasmaksu voi muuttua vuokran muuttuessa.
Laskelmat vuokramuutoksista ovat vielä kesken. Mahdollisista vuokramuutoksista kerrotaan asukkaille kirjeillä, joita ryhdytään postittamaan lokakuun lopussa. Muutokset astuvat voimaan sopimusehtojen mukaisesti, viimeistään kevään 2025 aikana.