Navigointivalikko

Rokotuspalvelut

Rokotuspalvelut

Voimassa olevan rokotusohjelman mukaiset rokotukset annetaan lapsille lastenneuvolakäyntien yhteydessä sekä kouluikäisille kouluterveydenhuollossa ja opiskelijoille opiskeluterveydenhuollossa.

Suomen kansallinen rokotusohjelma suojaa myös aikuisiässä yleisimmiltä rokottein ennaltaehkäistäviltä tarttuvilta taudeilta. Aikuisiän tehosterokotuksien ottamisesta on huolehdittava itse.

Influenssarokotukset

Influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, joka leviää helposti pisaratartuntana tai kosketuksen välityksellä. Kausi-influenssa on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla paraneva tauti. Osalla ihmisistä on kuitenkin muita suurempi riski sairastua vaikeaan influenssaan. Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta.

Matkailijan rokotukset

Kaikkien matkailijoiden, matkanjärjestäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen tavoite on matkailu ilman terveyshaittoja. Matkailijan tulee ottaa selvää matkakohteensa terveysvaaroista hyvissä ajoin ennen matkaa. Jos matkailijan terveydentila on hyvä, matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan. Jos matkailijalla on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta. Rokotukset ja muut ehkäisevät toimet saadaan näin kiireettä järjestykseen. Matkailijoiden rokotteet ovat maksullisia.

Neuvoja voi kysyä oman kunnan rokotuksista vastaavilta hoitajilta, neuvoloista, terveysasemilta, koulu- ja opiskeluterveydenhuolloista.

Toimi näin

Ole yhteydessä oman alueesi lastenneuvolaan, koulu- tai opiskelijaterveydenhuoltoon, aikuisneuvontaan tai terveysasemallesi, rokotettavan iästä riippuen. Varaa rokotusaika puhelimitse tai sähköisesti. Sähköinen ajanvaraus ei ole vielä mahdollista kaikkien kuntien alueella.

Tausta

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa. Kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto ja opiskelijoiden rokotuksista opiskeluterveydenhuolto. Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet on kustannettava usein itse.


Lainsäädäntö


Tartuntatautilaki


Asetus tartuntataudeista


https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227
https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2016/20161227
https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2017/20170146
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170146