Ptv Service Display

Lapsiperheiden palveluohjaus ja neuvonta

Lapsiperheiden palveluohjauksesta ja neuvonnasta saat kiireetöntä apua ja tukea. Autamme perheitä, joissa on alaikäisiä lapsia tai lapsi syntymässä. Palveluohjauksessa selvitämme, millaista tukea perheesi voisi tarvita sekä ohjaamme teidät parhaiten auttaviin palveluihin. Palveluohjaus on vapaaehtoista.

Tarpeen tullen teemme yhteistyötä myös muiden tahojen, kuten järjestöjen, yhdistysten ja hyvinvointialueen muiden toimialojen kanssa.

Ota yhteyttä lapsiperheiden palveluohjaukseen, jo esimerkiksi:

  • olet huolissasi jaksamisestasi vanhempana
  • tarvitsette apua parisuhteeseen liittyvissä ongelmissa
  • sinulla on lapsen kasvatukseen tai erityispiirteisiin liittyviä kysymyksiä
  • perheenjäsenillä on pulmia keskinäisessä vuorovaikutuksessa
  • kohtaat äkillisen elämäntilanteen muutoksen
  • olet kohdannut lähisuhdeväkivaltaa.

Selvitämme tilanteesi ja ohjaamme sopiviin palveluihin. Sopivia tukipalveluita voivat olla esimerkiksi

• keskustelu palveluohjaajan kanssa

• keskusteluavun pika-aika

• lapsiperheiden kotipalvelu

• perhetyö

• perheneuvola

• lapsiperheiden sosiaalityö

• lastensuojelun palvelut.

Paikkakuntavalinta

Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.

Valitse paikkakunta

  • Kaikki
  • Forssa
  • Hattula
  • Hausjärvi
  • Humppila
  • Hämeenlinna
  • Janakkala
  • Jokioinen
  • Loppi
  • Riihimäki
  • Tammela
  • Ypäjä

Valittuna: Kaikki

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään ennen lapsen syntymää, jotta voidaan arvioida perheen mahdollisesti tarvitseman tuen tarve jo raskauden aikana. Ammattilaisilla on velvollisuus tehdä ilmoitus, mutta voit tehdä ilmoituksen myös yksityishenkilönä mikäli toivot oman tai toisen henkilön tuen tarpeen selvittämistä.

Verkkosivu

Lastensuojeluilmoitus

Tee lastensuojeluilmoitus, kun epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve tulee selvittää. Ammattilaisella on aina velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus.

Verkkosivu

Oma Häme- mobiilisovellus

Oma Häme- mobiilisovellus kokoaa hyvinvointialueen palvelut yhteen sovellukseen. Sovelluksesta löydät tietoa hyvinvointisi ja terveytesi tueksi.

  • Voit tarkastella ajanvarauksiasi, laboratoriotuloksiasi sekä ammattilaisten kirjauksia.
  • Olet turvallisesti yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiseen videoyhteyden tai chatin välityksellä.
  • Asioit läheisesi tai lapsesi puolesta. Sovelluksesta löydät myös linkityksen OmaKantaan, OmaKelaan ja Kansalaisen terveyspalveluihin.

Voit asioida palvelussa myös nettiselaimen kautta. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Verkkosivu

Yhteydenotto sosiaalihuoltoon lapsiperheen tuen tarpeen arvioimiseksi

Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, kun herää huoli lapsen tai perheen tuen tarpeesta. Yksityishenkilönä voit ottaa tällä lomakkeella yhteyttä, kun toivot oman tai perheesi tuen tarpeen selvittämistä. Mikäli ammattilaisella ei ole asiakkaan/lapsen huoltajan suostumusta yhteydenottoon, tulee huolesta tehdä lastensuojeluilmoitus.

Verkkosivu

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakasnumerosta vastataan ympäri vuorokauden (24/7). Jos olemme kiireellisellä työtehtävällä, emme pysty vastaamaan puheluihin. Soita siis kiireellisissä tapauksissa suoraan hätänumeroon 112.

Hätäkeskus välittää sosiaali- ja kriisipäivystykselle yleiseen hätänumeroon 112 tulleista yhteydenotoista sellaiset, joissa hätäkeskuspäivystäjän arvion mukaan tarvitaan sosiaalitoimen kiireellisiä toimenpiteitä.

Kiireettömissä tilanteissa ole aina ensisijaisesti yhteydessä alueen neuvonta- ja ohjauspalveluihin. Kiireettömän lastensuojeluilmoituksen ja kaikkia ikäryhmiä koskevat huoli-ilmoitukset voit tehdä täyttämällä digitaalisen tuen tarpeen lomakkeen.

Puhelin
  • Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys
  • Hätäkeskukseen soitetaan kiireellisissä tilanteissa.
    112

Normaalit aukioloajat

Päivystävä sosiaalityöntekijä

Avoinna ympäri vuorokauden.

Hätäkeskus

Avoinna ympäri vuorokauden.

Kunnat

Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä

Lapsiperheiden palveluohjauksen ja neuvonnan puhelinasiointi

Lapsiperheiden palveluohjauksen puhelinasiointi tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattuihin sosiaalipalveluihin liittyen.

Palveluohjaukseen voivat soittaa sekä yksityiset henkilöt että ammattilaiset. Palvelu on tarkoitettu kaikille Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perheille, joissa on ainakin yksi alaikäinen. Palveluohjaus on maksutonta ja vapaaehtoista.

Mikäli puheluusi ei ehditä vastata puhelinajalla, jää numerosi meille talteen ja soitamme sinulle takaisin.

Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh 03 6296560. Henkeä uhkaavassa tilanteessa on aina otettava yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi päivystyksellisen sosiaalityön tarpeen.

Puhelin

Normaalit aukioloajat

Palveluohjaaja tavoitettavissa:
  • Maanantai - Torstai 09:00 - 12:00

Kunnat

Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä

Ota yhteyttä lapsiperheiden palveluohjaukseen ja neuvontaan, jos tarvitset tukea. Voit myös ottaa yhteyttä, mikäli sinulla on huolta läheisestäsi. Löydät yhteystiedot kohdasta ”Puhelinasiointi” ja sähköinen asiointi.

Jos olet viranomainen, tee tuen tarpeen ilmoitus tai kiireetön lastensuojeluilmoitus sähköisellä lomakkeella. Kysy tarvittaessa neuvoa palveluohjaajalta ennen ilmoituksen tekemistä.

Lapsiperheiden palvelut: sivulinkit

Tukea ennen tutkimusta perheille

Posteri, jossa kerrotaan tuesta ennen tutkimuksia. Saavutettava pdf linkitetty kuvaan.
 

Sisältöjulkaisija

Ihmisiä luistelemassa.
UUTINEN
05.12.2024

Joulun 2024 ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat

Osa Oma Hämeen terveysasemista, hammashoitoloista ja muista palvelupaikoista on kiinni.

Ihmisiä luistelemassa.

Joulun 2024 ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat

UUTINEN / 05.12.2024

Osa Oma Hämeen terveysasemista, hammashoitoloista ja muista palvelupaikoista on kiinni.

Ihmisiä luistelemassa.

UUTINEN / 05.12.2024

Joulun 2024 ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat

Joulun ja vuodenvaihteen aikaan osa Oma Hämeen terveysasemista, hammashoitoloista ja muista palvelupaikoista on viime vuosien tapaan kiinni. Pelastuspalveluissa ei ole sulkuja.

Joulun ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat on koottu sivulle omahame.fi/poikkeusaukioloajat. Tietoja päivitetään tarvittaessa. Ajantasaiset tiedot löytyvät myös palveluiden omilta sivuilta. 

Katso tästä kaikki poikkeusaukioloajat 
Tarvitsetko kiireellistä hoitoa? Katso tästä yhteystiedot

Oma Hämeen logo ja piirretty puheenjohtajan nuija.

UUTINEN / 03.12.2024

Aluehallitus päätti vammaisten asumispalveluiden hankinnasta sekä perheiden ja jälkihuollon kotiin vietävien palvelujen hankinnasta

Maanantaina koolla ollut aluehallitus päätti kahdesta isosta hankintakokonaisuudesta. Toinen koskee vammaisten asumispalveluita ja toinen perheiden ja jälkihuollon kotiin vietäviä palveluita. 

Oma Häme on kilpailuttanut syksyn aikana toimijoita, jotka tarjoavat erilaisia vammaisten henkilöiden asumiseen liittyviä palveluja, kuten esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista, yhteisöllistä asumista tai tuettua asumista. Hyvinvointialue on jakanut Kanta-Hämeen useisiin maantieteellisiin alueisiin, joihin palveluntuottajat ovat jättäneet tarjouksiaan. 

Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan palvelutuottajien valinnat eri palvelukokonaisuuksiin ja palvelutuottajien etusijajärjestyksen. Listaus löytyy kokouksen esityslistasta (linkki on sivun lopussa). Hankintapäätös ei muodosta sopimussuhdetta, vaan hankinnasta laaditaan erillinen sopimus palvelutuottajien kanssa. Hankinnan sopimuskausi on nelivuotinen, vuoden 2028 loppuun. Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskaudelle on 100 miljoonaa euroa.

Oma Häme on kilpailuttanut syksyn aikana myös toimijoita, jotka tarjoavat perheiden ja jälkihuollon kotiin vietäviä palveluita. Kilpailutus on toteutettu dynaamisella hankintatavalla, jonka kautta muodostetaan palveluntuottajista joustava toimittajarekisteri. Hyvinvointialue on jakanut Kanta-Hämeen useisiin maantieteellisiin alueisiin, joihin palveluntuottajat ovat jättäneet tarjouksiaan. Toimittajarekisterissä on neljä luokkaa, johon palveluntuottajat saivat ilmoittautua. 

Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan perheiden ja jälkihuollon kotiin vietävien palveluiden palvelutuottajien valinnat ja etusijajärjestyksen. Listaus löytyy kokouksen esityslistasta (linkki on sivun lopussa). Hankintapäätös ei muodosta sopimussuhdetta, vaan hankinnasta laaditaan erillinen sopimus palvelutuottajien kanssa. Hankinnan sopimuskausi on kaksivuotinen, vuoden 2026 loppuun, sisältäen yhden vuoden option. Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskaudelle on 15 miljoonaa euroa.

Talousarviosta keskusteltiin perusteellisesti

Aluehallitus käsitteli maanantain kokouksessaan myös ensi vuoden talousarviota, josta käytiin perusteellinen ja monipuolinen lähetekeskustelu koko päivän kestäneessä kokouksessa. Aluehallitus päättää osaltaan talousarviosta seuraavassa kokouksessaan, 9. joulukuuta. Talousarvion käsittely on jaettu tarkoituksella useampaan kokoukseen. Ensi vuoden talousarvion valmistelusta ja taloustilanteesta kerrotaan tarkemmin tässä tiedotteessa

Ensi vuoden talousarvioon liittyvät myös Oma Hämeen suunnittelemat muutokset sairaalapalveluihin ja ikäihmisten asumispalveluihin sekä erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan. Aluehallitukselle esiteltiin suunnitelmista tehtyjä selvityksiä, joista on kerrottu näissä tiedotteissa:

Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan

Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua sairaalapalveluihin ja ikäihmisten asumispalveluihin

Aluehallitus merkitsi selvitykset tiedoksi ja päätti, että asiakokonaisuuden varsinainen käsittely on myös seuraavassa kokouksessa 9. joulukuuta. 

Hyvinvointisuunnitelma päätettäväksi aluevaltuustoon

Aluehallitus käsitteli maanantain kokouksessaan myös hyvinvointialueen alueellista hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2025-2028. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä. Siihen kuuluu, että asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä seurataan väestöryhmittäin ja alueittain. Samoin tulee seurata näihin vaikuttavia tekijöitä ja tehtyjä toimenpiteitä. Lisäksi on velvoite asettaa hyte-työlle tavoitteet ja määritellä ne toimenpiteet, joilla tavoitteisiin tähdätään. Tätä varten laaditaan kerran neljässä vuodessa hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. 

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella valmistellaan suunnitelmaa väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Suunnitelmaa tehdään yhteistyössä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien tahojen, kuten kuntien ja järjestöjen kanssa. Asukkailta halutaan tietoa siitä, mitä hyvinvointialueen tulisi erityisesti huomioida tavoitellessaan painopisteitä.

Oma Hämeen alueellisen hyvinvointisuunnitelman luonnos on ollut liitteineen lausuntokierroksella hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä, integraatiovaliokunnalla ja lautakunnilla. Lisäksi se on lähetetty Kanta-Hämeen kuntien ja muiden alueen hyte-työtä tekevien tahojen lausuttavaksi. Myös Oma Hämeen henkilöstöllä on ollut mahdollisuus kommentoida suunnitelmia.

Hyvinvointisuunnitelma perustuu kantahämäläisten hyvinvoinnista koottuun tietoon. Sen pohjalta on määritelty hyvinvointityön painopisteet, jotka ovat turvallisuus, osallisuus ja yhdenvertaisuus. Aluehallitus hyväksyi maanantaina osaltaan hyvinvointisuunnitelman liitteineen ja esittää niitä hyväksyttäväksi aluevaltuustolle. 

Lisäksi aluehallitus merkitsi tiedoksi keväällä pidettyjen yhteistoimintaneuvotteluiden tulokset. Maaliskuussa aloitettiin yt-neuvottelut johto-, hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön kanssa. Kohteena oli 1 379 henkilöä hallinto-, asiantuntija-, toimisto-, huolto- ja muissa tukipalvelutehtävissä. 

Yt-neuvotteluiden toimenpiteiden ja kustannusten vaikutuksia ja toteutumista on seurattu säännöllisesti Oma Hämeessä. Aluehallitukselle kerrottiin, että neuvotteluissa pyrittiin ensisijaisesti löytämään ratkaisuja tarjoamalla työntekijöille toista tehtävää koulutuksen avulla, jättämällä tehtäviä täyttämättä eläköitymisten tai irtisanoutumisten seurauksena sekä muuttamalla tehtäviä ja toimenkuvia. Yhtenä keinona oli määräaikaisten palvelussuhteiden täyttämättä jättäminen. Neuvottelut johtivat kuitenkin myös irtisanomisiin. Neuvotteluiden tuloksista on kerrottu tarkemmin tässä tiedotteessa.

Muut asiat päätettiin esityslistan mukaisesti. Seuraava kokous on 9. joulukuuta. 

Aluehallituksen 2.12.2024 kokouksen esityslista

Jarkko Salo palkintogaalassa
UUTINEN
26.11.2024

Oma Hämeen Jarkko Salo on Suomen ihmisläheisin esihenkilö 2024

Mäkikujan perhetukikeskuksen lähijohtaja voitti Hälsan järjestämän työelämäkilpailun.

Jarkko Salo palkintogaalassa

Oma Hämeen Jarkko Salo on Suomen ihmisläheisin esihenkilö 2024

UUTINEN / 26.11.2024

Mäkikujan perhetukikeskuksen lähijohtaja voitti Hälsan järjestämän työelämäkilpailun.

Jarkko Salo palkintogaalassa

UUTINEN / 26.11.2024

Oma Hämeen Jarkko Salo on Suomen ihmisläheisin esihenkilö 2024

Kuvassa Oma Hämeen Jarkko Salo ja muut HumanPower24-kilpailun palkitut: Heini Vikström (K-Market Suutarila) ja oikealla Lahja Leiviskä (Nuorten Ystävät ry). Kuva: Hälsa

Toista kertaa järjestetyssä HumanPower24-kilpailussa nostettiin esiin ihmisläheisen johtamisen ja työelämän parhaita esimerkkejä. Työyhteisöille ja yksilöille valmennuksia tarjoavan Hälsan järjestämän kilpailun tavoitteena on tehdä ihmisläheisestä organisaatiokulttuurista strategisesti merkittävä osa suomalaista työelämää.

HumanPower24-kilpailussa etsittiin Suomen ihmisläheisintä työpaikkaa, johtajaa, esihenkilöä sekä työelämätekoa. Oma Hämeen lähijohtaja Jarkko Salo valittiin satojen kilpailijoiden joukosta voittajaksi Suomen ihmisläheisimmän esihenkilön kategoriassa. Palkinto jaettiin Helsingissä perjantaina 21. marraskuuta. 

Salo työskentelee lähijohtajana Kanta-Hämeen hyvinvointialueella Mäkikujan perhetukikeskuksessa Riihimäellä.

– Tämä on upea tunnustus Jarkon työstä. Hänen ihmisläheinen johtamisensa näkyy yksikön arjessa, jossa näkyy myös hyvä ilmapiiri, vastuunkantaminen ja halu kehittää asioita yhdessä. Ihmisläheisen johtamisen merkitys on vain kasvanut näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. Voimme Oma Hämeessä kaikki ottaa oppia Jarkosta, iloitsee perhe-, sosiaali- ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Marika Paasikoski-Junninen.

Ihmisläheisyyttä ja onnistumisten esiin nostamista

Salolla on esihenkilötaustaa noin 15 vuoden ajalta ja tällä hetkellä hän työskentelee Mäkikujan perhetukikeskuksessa, joka on lapsille ja nuorille tarkoitettu lastensuojelun sijaishuoltoyksikkö. 

– Minulle on tärkeää olla ihminen ihmiselle. Pyrin aina luomaan turvallisuuden tunnetta niin työyhteisölle kuin yksittäisille työntekijöille. Tavoitteeni on antaa tilaa ja mahdollisuuksia jokaiselle tehdä työtään parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon, että minua pidetään turvallisena ja tasapuolisena esihenkilönä, pohtii Salo.

Johtamistyössään hän korostaa tasapuolisuutta ja arvostusta.

– Pyrin aina löytämään ihmisistä heidän vahvuutensa ja tukemaan niiden kehittämistä. Koen, että positiivisen johtamisen kautta voi saavuttaa paljon. Minulle on tärkeää nostaa onnistumisia näkyviin ja vahvistaa työyhteisön itseluottamusta. Vaikka haastaviakin asioita tulee käsiteltäväksi, haluan luoda avoimen vuorovaikutuksen ilmapiirin, jossa kaikesta voi keskustella, jatkaa Salo.

Salon oma lähijohtaja iloitsee palkinnosta.

– Olemme lastensuojelussa erittäin ylpeitä Jarkon voitosta. Jarkon ehdoton valtti on asiakkaiden tarpeiden hyvä havainnointi ja niihin reagoiminen. Sen vuoksi Mäkikujan perhetukikeskuksen työ on ensiluokkaista lastensuojelun sijaishuoltoa. Jarkko saa Mäkikujalla johtaa isoa joukkoa ammattitaitoisia ja kehittämisintoista asiantuntijoita, sanoo sijais- ja jälkihuollon päällikkö Eija Luodes Oma Hämeeltä.

Myös Mäkikujan perhetukikeskus on saanut tunnustusta ja kiitosta hyvästä ja arvokkaasta työstään lastensuojelun parissa. Lue lisää tästä palkinnosta

Jo finalistiksi valitseminen oli Salolle itselleen suuri kunnia. Palkintojenjaon jälkeen tunnelmat olivat katossa:

– Tämän tyyppinen huomiointi ja arvostus tuntuu mahtavalta! Ilman loistavia työkavereita, esihenkilöitä ja verkostoja ei ole mahdollista toteuttaa ihmisläheistä työelämää. Eilisessä gaalassa korostui luottamus ja arvostus, ja tuntuu että olemme hyvällä, positiivisella ja ihmisläheisellä johtamisen polulla.

Salon ilmoitti Hälsan kilpailuun Oma Hämeen työhyvinvointiyksikkö muun muassa työhyvinvointikyselyn tulosten perusteella. Salo näkee, että palkinto kuuluu koko hänen tiimilleen. 

 – Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö, joka pääsee myös vaikuttamaan asioihin, on tae sille, että meidän tärkeät lapsemme, nuoret ja perheet saavat arvostavaa ja kunnioittavaa tukea hyvin monenlaisissa toiminnoissa.

Palkinnolla on merkitystä myös lastensuojelutyön ja sote-alan arvostukselle. 

– Sote-alan muutosten keskellä on tärkeää, että uskallamme tuoda työmme ja onnistumisemme näkyviksi – niin omassa organisaatiossamme kuin laajemmin. Samalla meidän pitää tuntea toinen toisemme ja rakentaa turvaverkkoa, sillä yhteistyön avulla voimme kohdata monenlaisia haasteita.