Murupolku
Navigointivalikko
Ohjaus ja valvonta
Ohjaus ja valvonta
Omavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että asiakas ja potilas saa laadukasta ja turvallista palvelua ja hoitoa. Omavalvonta voidaan jakaa kolmen eri toimijan näkökulmaan:
- Työntekijän omavalvonta: Jokaisella työntekijällä on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus toimia lain ja laatuvaatimusten mukaisesti. Erityisesti sosiaalihuollon työntekijöillä on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.
- Palveluntuottajan omavalvonta: Palveluntuottajan omavalvonta perustuu toimintayksikössä toteutettavaan riskienhallintaan, jossa palveluprosesseja arvioidaan laadun ja asiakas/-potilasturvallisuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on ennalta ehkäistä riskien toteutuminen ja reagoida havaittuihin epäkohtiin ja kehittämistä vaativiin asioihin suunnitelmallisesti ja nopeasti.
- Palvelunjärjestäjän omavalvonta: Hyvinvointialueella on velvollisuus varmistaa tehtäviensä lainmukainen hoitaminen ja tekemiensä sopimusten noudattaminen sekä velvollisuus ohjata ja valvoa palveluntuottajia.
Ohjaus- ja valvontayksikkö
Oma Hämeessä palveluiden ohjausta ja valvontaa toteutetaan keskitetysti ohjaus- ja valvontayksiköstä. Ohjaus ja valvontayksikön tehtäviä ovat:
- Oman palvelutuotannon ja ostopalveluiden laillisuusvalvonta, laadunvalvonta sekä sopimustenmukaisuuden valvonta (suunnitelmallinen ja reaktiivinen valvonta)
- Oman palvelutuotannon ja yksityisten palveluntuottajien omavalvonnan tukeminen (ohjaus, neuvonta ja koulutukset)
- Lausunnot yksityisten sosiaalipalvelutuottajien rekisteröintiä ja lupavalvontaa varten
- Yksityisten ilmoituksenvaraisten tukipalvelutuottajien rekisteröinti ja rekisteristä poistaminen
- Palvelusetelituottajien hyväksyntä ja valvonta
- Muistutusten, kanteluiden ja epäkohtailmoitusten seuranta ja tilastointi
- Yhteistyö valvontaviranomaisen kanssa
- Omavalvontaohjelman ja valvontasuunnitelman laadinta ja ylläpito
- Omavalvontaohjelman ja valvontasuunnitelman toteutumisen seuranta, raportointi ja julkaisu.