Raskaana olevan suunhoito

Raskaus ja suun terveys

Raskaudella voi olla vaikutuksia suun terveyteen monin tavoin. Muun muassa hormonaaliset muutokset voivat lisätä suunterveyteen liittyviä haasteita. Joitakin mahdollisia vaikutuksia raskauteen liittyen ovat:

  • Ientulehdus/ lisääntynyt verenvuoto ikenissä: Hormonaaliset muutokset voivat lisätä verenkiertoa ikenissä, mikä voi altistaa ne herkemmin tulehduksille. Raskausajan ientulehdus voi aiheuttaa ienten turvotusta, punoitusta ja verenvuotoa.
  • Raskauspahoinvointi: Raskauspahoinvointi voi johtaa mahahappojen nousuun suuhun, mikä voi haitata hampaiden kiilteen terveyttä. On tärkeää välttää hampaiden harjausta heti oksennuksen jälkeen, koska hapon vaikutus voi pehmentää hammaskiillettä. Suun happamuutta voi alentaa esimerkiksi juustosiivulla.
  • Suun kuivuminen: Raskauden aikana jotkut naiset voivat kokea suun kuivumista. Riittävä syljeneritys on tärkeää hampaiden terveydelle, ja suun kuivuminen voi lisätä reikiintymisen riskiä.

On tärkeää, että odottavat äidit jatkavat säännöllistä omahoitoa raskauden aikana. Hyvä suunhoito, kuten säännöllinen hampaiden harjaus, hammasvälien puhdistus ja terveellisten elintapojen ylläpitäminen, on edelleen tärkeää raskauden aikana suun terveyden ylläpitämiseksi.

Odottaville äideille suosittelemme ksylitolivalmistetta ruokailun jälkeen. Tutkimusten mukaan äidin ksylitolin käyttö edistää myös lapsen suunterveyttä. Säännöllinen ksylitolin nauttiminen voi estää hampaiden reikiintymistä aiheuttavan streptokokkibakteerin tartunnan lapsen suuhun.

Vanhempien suun terveys on tärkeää, joten siksi kannustammekin hoitamaan suun ja hampaat kuntoon ennen lapsen syntymää. Mikäli edellisestä koko suun tarkastuksesta on jo vuosia aikaa, ota yhteys omaan hammashoitolaasi tarkastusajan varaamiseksi.