Murupolku
Etsitkö tietoa kausirokotusten ajanvarauksesta?
Ajankohtaista lasten, nuorten ja perheiden palveluissa
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Haluamme edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä oikea-aikaisilla ja tarpeisiin vastaavilla palveluilla.
Lapsiperheiden ensilinja
Lapsiperheiden ja neuvolan ensilinjat
Lapsiperheiden palveluohjaus ja neuvonta:
- Puhelinnumero: 03 6296 565
Äitiys- ja lastenneuvolan ensilinja:
- Puhelinnumero: 03 629 6200
- Tekstiviesti: 040 629 6200 (ajanperuutukset, kuulo- ja puhevammaisten asiointi, tulkkauspalvelu / interpretation services)
Perhesuunnittelun neuvonnan ensilinja (perhesuunnittelu, raskauden ehkäisy, raskauden keskeytys):
- Puhelinnumero: 03 629 6201
- Tekstiviesti: 040 629 6201 (ajanperuutukset, kuulo- ja puhevammaisten asiointi, tulkkauspalvelu / interpretation services)
Voit ottaa meihin yhteyttä myös neuvola-chatin kautta. Aloita chat tämän sivun oikeasta alakulmasta.
Lasten ja perheiden palvelut-laatikko
Lasten, nuorten ja perheiden pikalinkit
Aiheeseen liittyvät palvelut
Palvelupaikkahakemisto (HVA)
Yhteystietokortti: Oma Häme -sovellus
Oma Häme -sovellus on kätevä apu arjessa
Oma Häme -sovellus on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asukkaille tarkoitettu turvallinen asiointipalvelu, josta löydät mm. ajanvarauksesi ja laboratoriotuloksesi. Saat myös yhteyden ammattilaiseen chattien tai videovastaanottojen välityksellä.
Yhteystietokortti: sosiaalisen raportoinnin lomake
Oletko havainnut arjen ympäristössäsi ilmiön, johon pitäisi mielestäsi puuttua?
Raportoi havainnostasi sosiaalisen raportoinnin lomakkeella.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutisetOma Häme tarjoaa nuorille entistä kohdennetumpia mielenterveys- ja päihdepalveluja
Marraskuun alussa uutena avattu Oma Voima auttaa keskivahvaa tukea tarvitsevia nuoria.
Oma Häme tarjoaa nuorille entistä kohdennetumpia mielenterveys- ja päihdepalveluja
UUTINEN / 07.11.2024
Marraskuun alussa uutena avattu Oma Voima auttaa keskivahvaa tukea tarvitsevia nuoria.
UUTINEN / 07.11.2024
Oma Häme tarjoaa nuorille entistä kohdennetumpia mielenterveys- ja päihdepalveluja
Kanta-Hämeen hyvinvointialue kehittää ja yhtenäistää nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita tarjoamalla entistä kohdennetumpaa hoitoa ja tukea. Marraskuun alussa uutena avattu Oma Voima auttaa keskivahvaa tukea tarvitsevia nuoria.
Oma Voima -palvelu on tarkoitettu Kanta-Hämeen alueella asuville 11–17-vuotiaille nuorille, joilla on selkeää keskivaikeaksi luokiteltavaa psyykkistä tai sosiaalista oirehdintaa, mikä vaikuttaa nuoren arkeen ja toimintakykyyn merkittävästi. Palveluissa tuetaan ja huomioidaan myös nuoren vanhempia. Oman Voiman kautta nuori ja hänen perheensä voivat saada apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen, itsetuhoisuuteen, päihteiden käyttöön, syömisen haasteisiin, pakko-oireisiin sekä itsenäistymisen tai perhe- ja ihmissuhteiden haasteisiin.
Palvelun piiriin hakeudutaan ensivaiheen tuen kautta eli esimerkiksi opiskelijahuollosta. Oma Voima -palvelua toteutetaan tiiminä, johon kuuluvat nuorten sosiaaliohjaaja ja sairaanhoitaja. Yhteistyötä tehdään myös nuorten vanhempien, muiden läheisten sekä eri palveluiden työntekijöiden kanssa. Oma Voima -palvelu on jatkossa käytössä kaikilla seuduilla Kanta-Hämeessä. Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin kuuluu ensivaiheen ja keskivahvan tuen lisäksi vahvan tuen palvelut, johon sisältyy esimerkiksi erikoissairaanhoito.
Ohjautuminen nuorten Oma Voima -palveluun tapahtuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kautta ja tukea annetaan Oma Hämeen toimipisteissä, oppilaitoksissa ja asiakkaan kotona. Etävastaanottoa hyödynnetään tilannekohtaisesti.
Palveluun voi hakea sähköisen lomakkeen kautta. Lomakkeen voivat täyttää perheen tai nuoren kanssa työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Lomakkeet käsitellään viikoittain Oma Voima -tiimissä. Tämän jälkeen Oma Voiman työntekijä on yhteydessä lomakkeen lähettäjään.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen käyttöön suunnattu sähköinen mukaanpyyntölomake löytyy Oma Hämeen kotisivuilta: Oma Voima mukaanpyyntölomake
Sosiaaliohjauksessa Oma Voima -palvelu otetaan käyttöön täysimittaisena myöhemmässä vaiheessa.
Joulun 2024 ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat
Osa Oma Hämeen terveysasemista, hammashoitoloista ja muista palvelupaikoista on kiinni.
Joulun 2024 ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat
UUTINEN / 05.12.2024
Osa Oma Hämeen terveysasemista, hammashoitoloista ja muista palvelupaikoista on kiinni.
UUTINEN / 05.12.2024
Joulun 2024 ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat
Joulun ja vuodenvaihteen aikaan osa Oma Hämeen terveysasemista, hammashoitoloista ja muista palvelupaikoista on viime vuosien tapaan kiinni. Pelastuspalveluissa ei ole sulkuja.
Joulun ja vuodenvaihteen poikkeusaukioloajat on koottu sivulle omahame.fi/poikkeusaukioloajat. Tietoja päivitetään tarvittaessa. Ajantasaiset tiedot löytyvät myös palveluiden omilta sivuilta.
Katso tästä kaikki poikkeusaukioloajat
Tarvitsetko kiireellistä hoitoa? Katso tästä yhteystiedot
Aluehallitus käsitteli pitkään talousarvioon liittyviä asioita.
Aluehallitus päätti vammaisten asumispalveluiden hankinnasta sekä perheiden ja jälkihuollon kotiin vietävien palvelujen hankinnasta
UUTINEN / 03.12.2024
Aluehallitus käsitteli pitkään talousarvioon liittyviä asioita.
UUTINEN / 03.12.2024
Aluehallitus päätti vammaisten asumispalveluiden hankinnasta sekä perheiden ja jälkihuollon kotiin vietävien palvelujen hankinnasta
Maanantaina koolla ollut aluehallitus päätti kahdesta isosta hankintakokonaisuudesta. Toinen koskee vammaisten asumispalveluita ja toinen perheiden ja jälkihuollon kotiin vietäviä palveluita.
Oma Häme on kilpailuttanut syksyn aikana toimijoita, jotka tarjoavat erilaisia vammaisten henkilöiden asumiseen liittyviä palveluja, kuten esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista, yhteisöllistä asumista tai tuettua asumista. Hyvinvointialue on jakanut Kanta-Hämeen useisiin maantieteellisiin alueisiin, joihin palveluntuottajat ovat jättäneet tarjouksiaan.
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan palvelutuottajien valinnat eri palvelukokonaisuuksiin ja palvelutuottajien etusijajärjestyksen. Listaus löytyy kokouksen esityslistasta (linkki on sivun lopussa). Hankintapäätös ei muodosta sopimussuhdetta, vaan hankinnasta laaditaan erillinen sopimus palvelutuottajien kanssa. Hankinnan sopimuskausi on nelivuotinen, vuoden 2028 loppuun. Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskaudelle on 100 miljoonaa euroa.
Oma Häme on kilpailuttanut syksyn aikana myös toimijoita, jotka tarjoavat perheiden ja jälkihuollon kotiin vietäviä palveluita. Kilpailutus on toteutettu dynaamisella hankintatavalla, jonka kautta muodostetaan palveluntuottajista joustava toimittajarekisteri. Hyvinvointialue on jakanut Kanta-Hämeen useisiin maantieteellisiin alueisiin, joihin palveluntuottajat ovat jättäneet tarjouksiaan. Toimittajarekisterissä on neljä luokkaa, johon palveluntuottajat saivat ilmoittautua.
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan perheiden ja jälkihuollon kotiin vietävien palveluiden palvelutuottajien valinnat ja etusijajärjestyksen. Listaus löytyy kokouksen esityslistasta (linkki on sivun lopussa). Hankintapäätös ei muodosta sopimussuhdetta, vaan hankinnasta laaditaan erillinen sopimus palvelutuottajien kanssa. Hankinnan sopimuskausi on kaksivuotinen, vuoden 2026 loppuun, sisältäen yhden vuoden option. Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskaudelle on 15 miljoonaa euroa.
Talousarviosta keskusteltiin perusteellisesti
Aluehallitus käsitteli maanantain kokouksessaan myös ensi vuoden talousarviota, josta käytiin perusteellinen ja monipuolinen lähetekeskustelu koko päivän kestäneessä kokouksessa. Aluehallitus päättää osaltaan talousarviosta seuraavassa kokouksessaan, 9. joulukuuta. Talousarvion käsittely on jaettu tarkoituksella useampaan kokoukseen. Ensi vuoden talousarvion valmistelusta ja taloustilanteesta kerrotaan tarkemmin tässä tiedotteessa.
Ensi vuoden talousarvioon liittyvät myös Oma Hämeen suunnittelemat muutokset sairaalapalveluihin ja ikäihmisten asumispalveluihin sekä erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan. Aluehallitukselle esiteltiin suunnitelmista tehtyjä selvityksiä, joista on kerrottu näissä tiedotteissa:
Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan
Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua sairaalapalveluihin ja ikäihmisten asumispalveluihin
Aluehallitus merkitsi selvitykset tiedoksi ja päätti, että asiakokonaisuuden varsinainen käsittely on myös seuraavassa kokouksessa 9. joulukuuta.
Hyvinvointisuunnitelma päätettäväksi aluevaltuustoon
Aluehallitus käsitteli maanantain kokouksessaan myös hyvinvointialueen alueellista hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2025-2028. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä. Siihen kuuluu, että asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä seurataan väestöryhmittäin ja alueittain. Samoin tulee seurata näihin vaikuttavia tekijöitä ja tehtyjä toimenpiteitä. Lisäksi on velvoite asettaa hyte-työlle tavoitteet ja määritellä ne toimenpiteet, joilla tavoitteisiin tähdätään. Tätä varten laaditaan kerran neljässä vuodessa hyvinvointikertomus ja -suunnitelma.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella valmistellaan suunnitelmaa väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Suunnitelmaa tehdään yhteistyössä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien tahojen, kuten kuntien ja järjestöjen kanssa. Asukkailta halutaan tietoa siitä, mitä hyvinvointialueen tulisi erityisesti huomioida tavoitellessaan painopisteitä.
Oma Hämeen alueellisen hyvinvointisuunnitelman luonnos on ollut liitteineen lausuntokierroksella hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä, integraatiovaliokunnalla ja lautakunnilla. Lisäksi se on lähetetty Kanta-Hämeen kuntien ja muiden alueen hyte-työtä tekevien tahojen lausuttavaksi. Myös Oma Hämeen henkilöstöllä on ollut mahdollisuus kommentoida suunnitelmia.
Hyvinvointisuunnitelma perustuu kantahämäläisten hyvinvoinnista koottuun tietoon. Sen pohjalta on määritelty hyvinvointityön painopisteet, jotka ovat turvallisuus, osallisuus ja yhdenvertaisuus. Aluehallitus hyväksyi maanantaina osaltaan hyvinvointisuunnitelman liitteineen ja esittää niitä hyväksyttäväksi aluevaltuustolle.
Lisäksi aluehallitus merkitsi tiedoksi keväällä pidettyjen yhteistoimintaneuvotteluiden tulokset. Maaliskuussa aloitettiin yt-neuvottelut johto-, hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön kanssa. Kohteena oli 1 379 henkilöä hallinto-, asiantuntija-, toimisto-, huolto- ja muissa tukipalvelutehtävissä.
Yt-neuvotteluiden toimenpiteiden ja kustannusten vaikutuksia ja toteutumista on seurattu säännöllisesti Oma Hämeessä. Aluehallitukselle kerrottiin, että neuvotteluissa pyrittiin ensisijaisesti löytämään ratkaisuja tarjoamalla työntekijöille toista tehtävää koulutuksen avulla, jättämällä tehtäviä täyttämättä eläköitymisten tai irtisanoutumisten seurauksena sekä muuttamalla tehtäviä ja toimenkuvia. Yhtenä keinona oli määräaikaisten palvelussuhteiden täyttämättä jättäminen. Neuvottelut johtivat kuitenkin myös irtisanomisiin. Neuvotteluiden tuloksista on kerrottu tarkemmin tässä tiedotteessa.
Muut asiat päätettiin esityslistan mukaisesti. Seuraava kokous on 9. joulukuuta.