Navigointivalikko

Ajankohtaista koronasta

Ajankohtaista tietoa koronasta

Jos kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään, on suositeltavaa ottaa koronarokotus.

Katso tästä vakavan koronataudin riskiryhmät (THL)
Lue lisää koronarokotuksesta

Jos sairastut ja oireesi ovat lieviä, yleistilasi on hyvä etkä kuulu riskiryhmiin, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin. Suosittelemme, että vältät kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puh. 116 117 tai välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa (kuten vaikea hengenahdistus tai äkillinen rintakipu) hätänumeroon 112.

Oireisena voit tehdä kotitestin. Positiivinen kotitesti on riittävän luotettava koronatartunnan varmentamiseksi, eikä riskiryhmiin kuulumattoman tartunnan saaneen ole yleensä tarvetta käydä terveydenhuollossa testauksessa tartunnan varmentamiseksi.

  • Pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Jos kuulut alla olevan listan vakavan koronainfektion riskiryhmiin, ole yhteydessä terveydenhuoltoon mahdollisen lääkehoidon ja laboratoriotestaustarpeen arvioimiseksi. Paxlovid-lääkehoito voi pienentää vakavan koronainfektion riskiä, jos se voidaan aloittaa 5 vrk kuluessa ensioireista. Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia useiden muiden lääkeaineiden kanssa, minkä vuoksi se ei sovi kaikille riskiryhmään kuuluville. Paxlovid-lääkitys on potilaalle maksuton ja se toimitetaan potilaalle Hämeenlinnan, Forssan tai Riihimäen päivystyksen kautta.

Lääkehoitoa voidaan harkita seuraaville potilasryhmille riippumatta saatujen koronarokotusten määrästä:

  • elinsiirtopotilaat: yhteys hoitavaan yksikköön 
  • allogeeninen kantasolusiirto: yhteys hoitavaan yksikköön
  • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito, autologinen intensiivihoito alle 6 kk)
  • vaikeat synnynnäiset tai niihin verrattavat puolustusjärjestelmän häiriöt (esim. pitkälle edennyt HIV-infektio)
  • rituksimabihoito (tai muu CD20-vasta-aine kuten ofatumumabi, obinututsumabi) alle 12 kk:n sisällä tai tiedossa on matalaksi jääneet immunoglobuliinitasot aiemman rituksimabi- tai muun CD20-vasta-ainehoidon hoidon jälkeen
  • vaikea munuaisten vajaatoiminta (GFR < 30 ml/h)
  • vaikea krooninen keuhkosairaus, pois lukien astma

Aiheeseen liittyvät linkit: ajankohtaista koronasta