Murupolku

Tunnetaidot ja kiukunhallinta

Tunnetaidot ja kiukunhallinta

Tunteiden kanssa oppii pärjäämään, kun opettelee tunnistamaan ja huomaamaan niitä ja opettelee taitoja, joiden avulla selviytyy hankalan tunteen yli.

Tunnetaidot

Lapsen tunteet voivat vaihdella hetkestä toiseen suurestikin, eikä hän osaa vielä tunnistaa, nimetä tai käsitellä niitä. Tähän lapsi tarvitsee apua. Kun aikuinen tunnistaa ja nimeää lapsen tunteen, lapsi oppii ymmärtämään, miltä tunteet tuntuvat ja millä nimellä niitä kutsutaan. Pikkuhiljaa hän oppii myös, että tunteita ja niiden synnyttämiä reaktioita voi itse säädellä.


 

Tulosta tästä värikäs Tunnekiekko ja Seikkailijanallen Tunnepeli.

Tunnekiekko

Keltainen tunnepeli

Vihreä tunnepeli

Sosiaalisen kuvatarinan avulla voi käsitellä lapsen kanssa suuttumuksen ja vihan tunnetta sekä löytää keinoja tunteen kanssa pärjäämiseen.

  • Tunteet tulevat ja menevät
  • Kaikki tunteet ovat sallittuja
  • Vaikka tunne olisi millainen tahansa, täytyy kuitenkin toimia oikein. Ketään tai mitään ei saa satuttaa tai vahingoittaa.

Lohikäärme -hengitysharjoitus

Tulosta ja laminoi kontaktimuovilla Pystyn rauhoittumaan -hengitysharjoitus. Leikkaa ohjeen pienet kuvat erilleen ja laminoi tai päällystä myös ne

Lohikäärme-hengitysharjoitus

Rauhoittumispaikka

Itsesäätelyn harjoittelun ensimmäisiä askeleita on oppia aikuisen avulla tunnistamaan merkkejä, milloin ”iso harmitus” on tulossa.

Paikalla olevan aikuisen rooli on tilanteen onnistumisen kannalta merkittävä. Aikuisen tehtävänä on sanoittaa meneillään olevaa tilannetta ”Huomaan, että sinua alkaa harmittamaan” ja pyrkiä ennakoimaan sekä uudelleen ohjaamaan lasta.

Joskus ennakointi ei auta tai emme ole ehtineet reagoida riittävän varhain ja silloin lapsella on hyvä olla käytössä oma rauhoittumiseen soveltuva paikka.



Rauhoittumiskeinoja-kortit

Rauhoittumispaikkaa mietittäessä

  • Lapsi on mukana suunnittelussa.
  • Paikka on sellainen, joka on koko ajan olemassa/saatavilla (kotona, koulussa, päiväkodissa).
  • Etsikää yhdessä kotoa, mummolasta tai kaupasta tarvittavat materiaalit esim. pahvilaatikko, viltti, tyyny, pehmot, lehtiä.
  • Rakentakaa rauhoittumispaikka lapsen ehdoilla. Tarkoitus on, että lapsi ikään kuin itse on keksinyt idean ja aikuiset toimivat idean mahdollistajina.
  • Suosittuja rauhoittumispaikkoja ovat olleet isot pahvilaatikot, sohvan/sängyn/nojatuolin takana olevat tilat, vaatehuone, vessa, portaiden aluset ja koulu/päiväkodissa pienen pöydän alla, varastokomero, lokerikko, eteinen.
  • Rauhoittumispaikan voi peittää kuten majan esim. viltillä. Sinne voi tuoda sisälle tyynyn, tyynyliinan, pehmoeläimen yms. mitä on mukava halata ja nyplätä samalla, kun rauhoittuu.
  • Rauhoittumispaikan sisälle ”seiniin” voi kiinnittää voimaa tuovan kuvan supersankarista tai kuvitetun rauhoittumisohjeen.