Nuorisopsykiatria

Nuorisopsykiatria

Nuorisopsykiatrialla hoidamme nuorisopsykiatrista tutkimusta ja hoitoa tarvitsevia 13–17 –vuotiaita nuoria. Hoito jatkuu tarpeen mukaan 18 vuotta täyttäneiden kohdalla avohoidossa.

Useimmat hoitojaksot nuorisopsykiatrialla toteutuvat vapaaehtoisuuden pohjalta. Lähettävä lääkäri voi myös tehdä M1-lähetteen osastolle, joka tarkoittaa tahdosta riippumattoman hoidon lähetettä. Tämä lähete tehdään, jos nuorella epäillään vakavaa mielenterveyden häiriötä, hänen sairautensa oletetaan pahenevan ilman asianmukaista hoitoa ja muut mielenterveyspalvelut ovat soveltumattomia tai riittämättömiä. Tahdosta riippumaton hoito toteutetaan aina osastolla mielenterveyslain mukaisesti.

Yleisimmät hoitoon tulon syyt ovat masennus, ahdistuneisuus, syömishäiriöt, vakavat koulunkäyntiongelmat, vaikeat käyttäytymisen ongelmat sekä vakavat kriisitilanteet. Nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon kannattaa hakeutua, jos edellä mainitut oireet aiheuttavat selkeää toimintakyvyn laskua tai esimerkiksi itsetuhoiset ajatukset ovat voimakkaita.

Nuoren hoito koostuu yksilöllisesti suunnitelluista yksilökäynneistä, perhetapaamisista ja ryhmähoidoista. Hoito toteutetaan nuorisopsykiatrian avohoidossa poliklinikoilla tai osastohoitona.

Toimi näin

Tarvitset lähetteen, joka voidaan tehdä esimerkiksi terveyskeskuksesta, perheneuvolasta tai kouluterveydenhuollosta, sairaalan toisesta yksiköstä, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriltä.

Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Ahvenisto, Hämeenlinna

Jopossa vastataan poliklinikalle saapuviin kiireellisiin kriisilähetteisiin, hoidetaan lähellä täysi-ikäisyyttä olevien nuorten tutkimusjaksot, tehdään tarvittaessa kotikäyntejä myös muissa avohoidon yksiköissä olevien nuorten koteihin tarpeen mukaan ja suoritetaan somaattisen hoidon yksiköistä tulevia konsultaatioita. Jopon työskentely painottuu tutkimusjaksoihin ja toisaalta ryhmämuotoisten hoitojen tuottamiseen. Jos Jopon tutkimusjaksolla arvioidaan nuoren hyötyvän pidempijaksoisista yksilökäynneistä, niin hoito voi tällöin siirtyä hoitojakson alkaessa Keinusaaren tai Riihimäen yksikköön. Jopossa työskentelee nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, apulaisosastonhoitaja ja neljä sairaanhoitajaa. Lisäksi Jopolla on käytettävissä osa toimintaterapeutin, sosiaalityöntekijän, psykologin ja osastonsihteerin työpanoksesta.

Osoite

Sisäänkäynti on psykiatrian rakennuksen B-rapusta ja työryhmä työskentelee rakennuksen kuudennessa kerroksessa.

Parantolankatu 6, 13530 HÄMEENLINNA

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat:

Ypäjä, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Loppi, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Hämeenlinna, Forssa, Tammela

Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Riihimäki

Riihimäen poliklinikalla hoidetaan nuoria, joiden lähettämisen syy voi olla mikä tahansa nuorisopsykiatrinen oire. Riihimäen poliklinikalle ohjautuvat riihimäkeläisten, hausjärveläisten, loppilaisten ja osa janakkalalaisten nuorten lähetteistä. Riihimäen poliklinikalla työskentelee nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, kaksi psykologia, kolme sairaanhoitajaa ja osastonsihteeri. Myös sosiaalityöntekijän palvelut ovat säännöllisesti käytettävissä.

Osoite

A-ovi, 3. krs

Penttilänkatu 5, 11100 RIIHIMÄKI

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat:

Ypäjä, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Loppi, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Hämeenlinna, Forssa, Tammela

Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Keinusaari, Hämeenlinna

Keinusaaren poliklinikalla hoidetaan nuoria, joiden lähettämisen syy voi olla mikä tahansa nuorisopsykiatrinen oire. Keinusaaren poliklinikalle ohjautuvat hämeenlinnalaisten, hattulalaisten ja osa janakkalalaisten nuorten lähetteistä. Keinusaaressa työskentelee kolme nuorisopsykiatrian erikoislääkäriä, kolme psykologia, sosiaalityöntekijä, neljä sairaanhoitajaa, mielenterveyshoitaja, toimintaterapeutti ja osastonsihteeri.

Osoite

Toimintaterapia on C-rapun toisessa kerroksessa ja kaikki muu toiminta kolmannessa kerroksessa. C-rappu löytyy rakennuksen sisäpihan puolelta.

Talaskuja 3 C, 13200 HÄMEENLINNA

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat:

Ypäjä, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Loppi, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Hämeenlinna, Forssa, Tammela

Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Forssa

Forssan poliklinikalla hoidetaan nuoria, joiden lähettämisen syy voi olla mikä tahansa nuorisopsykiatrinen oire.

Osoite

Linikkalankatu 2, 30100 FORSSA

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Torstai 08:00 - 15:15
  • Perjantai 08:00 - 14:00

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat:

Ypäjä, Humppila, Jokioinen, Forssa, Tammela

Oma Häme- mobiilisovellus

Oma Häme- mobiilisovellus kokoaa hyvinvointialueen palvelut yhteen sovellukseen. Sovelluksesta löydät tietoa hyvinvointisi ja terveytesi tueksi.

  • Voit tarkastella ajanvarauksiasi, laboratoriotuloksiasi sekä ammattilaisten kirjauksia.
  • Olet turvallisesti yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiseen videoyhteyden tai chatin välityksellä.
  • Asioit läheisesi tai lapsesi puolesta. Sovelluksesta löydät myös linkityksen OmaKantaan, Omaoloon, OmaKelaan ja Kansalaisen terveyspalveluihin.

Voit asioida palvelussa myös nettiselaimen kautta. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.