Ruokailutilanteet

Ruokailutilanteet

Miten ruokapöydän taistelutanner kesytetään? Maistamiskammosta ruokarohkeuteen.

Ruokailutilanteet ja etenkin koko perheen yhteiset ruokailuhetket ovat monessa perheessä päivän kohokohtia. Tavoitellaan yhteistä, leppoisaa hetkeä, jolloin voidaan vaihtaa koko perheen kuulumisia ja nauttia hyvästä ruoasta. Harmillisen usein tämä jää haaveeksi, ja ruokailuista tuleekin tahtojen taistelua ja kaikkien hermoja kiristävää kiukuttelua. Lapsi nirsoilee ja kieltäytyy syömästä ja malttaa tuskin istua hetkeäkään paikallaan.

Myönteinen ilmapiiri ja positiivinen asenne ruokaan ja hyviin ruokailutottumuksiin on lähtökohta ruokailutilanteiden sujumiseksi. Lapsi kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun ja ruoan valmistukseen. Hänelle voi antaa pieniä, tärkeitä tehtäviä esim. pöydän kattamisessa. Lasta voi monin tavoin houkutella ja kannustaa maistamaan eri ruokia.

On hyvä puhua yhdessä oman perheen ruokailusäännöistä, siitä mikä meille on ruokailutilanteissa tärkeää. Yhdessä sovitut säännöt voi kirjoittaa huoneentauluksi näkyvälle paikalle, jolloin ne pysyvät mielessä niin lapsilla kuin aikuisillakin. Hyviä pöytätapoja opetellaan pienestä pitäen joka aterialla.

Ruokailusäännöt-taulu

  • Ennakoi: kerro lapselle hyvissä ajoin, että kohta on ruoka-aika
  • Ota lapsi mukaan ruoan valmisteluun
  • Ei leluja, TV:tä tai näyttöjä ruokapöytään
  • Pidä kiinni sovituista säännöistä ja ole itse hyvänä esimerkkinä
  • Kannusta ja kiitä, huomaa lapsen onnistumiset ja hyvät yritykset.

Vilkkaan ruokailijan liikuntakortin voi antaa lapselle avuksi silloin, kun lapsi ei meinaa pysyä ruokailun hetkellä ruokapöydässä. Anna lapselle liikuntakortti ja kerro, että hän voi yhden kerran poistua ruokapöydästä "liikkumaan" jos tuntuu, että "jalkojen on pakko mennä". Kun lapsi palaa pöytään hän kääntää kortin käytetyksi ja toisella puolella on rauhallisesta istumisesta muistuttava kuva.

Liikuntakortti

Lusikkakortit – ohje vanhemmalle

Lusikkakortit kannustavat lasta maistamaan. Laita esimerkiksi kolme korttia pöydälle lusikkapuoli ylöspäin. Kerro lapselle, että aina, kun hän on maistanut lusikallisen tai haarukallisen ruokaa, hän saa kääntää lusikkakortin toisinpäin. Kortin toisella puolella on lasta kiinnostava kuva. Kun kaikki kortit on käännetty, voit kysyä lapselta, haluaako hän vielä lisää kortteja.

Ole kannustava ja iloitse lapsen kanssa, kun hän saa kääntää kuvan.

Lusikkakortit auto

Lusikkakortit eläin

Ruokarekka ja Prinsessan ruokatimantit

Tarkoitettu motivoimaan lasta maistamaan eri ruokia, silloin kun lapsi on valikoiva ruokien suhteen.

Lapsi saa kiinnittää alustaan ruoka-aineen kuvan, kun hän on maistanut ko. ruokaa. Tavoitteena kerätä rekka täyteen tai saada prinsessalle kaikki timantit.

Sovi yhdessä palkkioksi esimerkiksi yhteinen kiva tekeminen, kun rekka tai timantit on kerätty täyteen.

Joukossa on hyvä olla lapselle mieluisia/tuttuja ruoka-aineita, jotta hän saa onnistumisen kokemuksia.

Ruokarekka

Ruokakuvat rekkaan

Prinsessan ruokatimantit

Katso hauska video ruokarekan käyttämisestä