Murupolku
Navigointivalikko
Hoitoon pääsy
Hoitoon pääsy
Hoitoon pääsystä säädetään terveydenhuoltolaissa.
Arvio hoidon tarpeesta
Terveyskeskukseen pitää saada yhteys arkisin terveyskeskuksen aukioloaikoina. Kun olet ottanut yhteyttä, terveydenhuollon ammattilaisen pitää arvioida hoidon tarpeesi ja kiireellisyytesi saman päivän aikana. Arviointi voi tapahtua puhelimitse, sähköisen asiointikanavan kautta tai palvelupaikassa. Hoitotakuu on muuttunut 1.1.2025.
Myös suun terveydenhuollossa sinun on saatava arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä samana päivänä, kun olet ollut yhteydessä terveydenhuollon palvelupaikkaan.
Kiireettömään hoitoon pääsy ja odotusajat
1.1.2025 lähtien sinun on saatava perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa tarvitsemaasi hoitoa kolmen kuukauden sisällä yhteydenotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista, kun kyse on ensimmäisen hoitotapahtuman järjestämisestä. Alle 23-vuotiaiden on kuitenkin päästävä hoitoon viimeistään 14 vuorokaudessa.
1.1.2025 lähtien sinun on saatava suun terveydenhuollossa hoitoa kuuden kuukauden sisällä yhteydenotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista. Enimmäisaika ei kuitenkaan koske tilanteita, joissa sinulle on laadittu yksilöllinen hoitosuunnitelma, ellei esille tule seikkoja, joiden perusteella yksilöllisestä tutkimus- ja hoitovälistä tulee tai voidaan poiketa. Alle 23-vuotiaiden on kuitenkin päästävä suun terveydenhuollossa hoitoon viimeistään kolmessa kuukaudessa.
Hoitoonpääsyä seurataan kirjatun hoidon tarpeen arvioinnin ja toteutuneen käynnin välisenä aikana. Hoitoonpääsyn seuranta koskee perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon kiireettömiä sairaanhoidollisia avopalveluita. Hoitoon pääsyä koskevat tiedot tuottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Sairaalahoitoon erikoissairaanhoitoon tarvitset lähetteen. Kun lähete on tehty ja saapunut sairaalaan, tilanteesi on arvioitava kolmen viikon kuluessa. Sinun on päästävä hoitoon kuudessa kuukaudessa.
Lasten ja alle 23-vuotiaitten nuorten psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa lapsen tai nuoren tilanne pitää arvioida kuudessa viikossa lähetteen saapumisesta. Kun hoidon tarve on todettu, hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutiset
Kanta-Häme on kärkitasolla lääkäripalveluiden saatavuudessa

Oma Häme menestyy valtakunnallisessa vertailussa – sote-palveluiden saatavuus on hyvä ja talouden suunta jatkuu oikeana
UUTINEN / 16.05.2025
Kanta-Häme on kärkitasolla lääkäripalveluiden saatavuudessa

UUTINEN / 16.05.2025
Oma Häme menestyy valtakunnallisessa vertailussa – sote-palveluiden saatavuus on hyvä ja talouden suunta jatkuu oikeana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi torstaina Terve Suomi 2024 -tutkimuksensa. Sen mukaan asiakastyytyväisyys sosiaali- ja terveyspalveluissa on pysynyt korkealla, vaikka suomalaisten luottamus sote-järjestelmän toimivuuteen on heikentynyt verrattuna aiempiin vuosiin.
Kanta-Häme pärjää THL:n vertailussa hyvin. Oma Häme on yksi koko Suomen parhaista hyvinvointialueista lääkäripalveluiden saatavuudessa. Kanta-Hämeessä vain noin 15 prosenttia palveluja tarvinneista koki saaneensa liian vähän lääkäripalveluita tarpeeseensa nähden. Tämä on merkittävästi alle valtakunnallisen keskiarvon, joka on 25 prosenttia (hyvinvointialueiden vaihteluväli 15 – 30 prosenttia).
Kanta-Hämeessä korkea luottamus sote-palveluihin
Suomalaisten usko horjuu sote-palveluihin, mikä johtuu THL:n arvion mukaan suurelta osin talouden säästöpaineista ja negatiivisesta julkisesta keskustelusta. Terve Suomi 2024 -kysely osoittaa, että Kanta-Hämeessä luottamus terveyspalveluihin on kuitenkin valtakunnan kärkeä. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan ohella Kanta-Hämeessä lähes kaksi kolmesta vastaajasta ilmoitti luottavansa oman alueensa terveyspalveluiden toimintaan.
Valtakunnallinen keskiarvo on 54 prosenttia, minkä Kanta-Hämeen tulos ylittää selvästi. Myös luottamus sosiaalipalveluiden toimintaan on Kanta-Hämeessä valtakunnallista keskiarvoa parempi. Tämä osoittaa, että alueen asukkaat kokevat Oma Hämeen palvelut luotettaviksi ja toimiviksi. THL:n tutkimuksen mukaan asiakastyytyväisyys sote-palveluihin on valtakunnallisesti säilynyt korkealla tasolla. Suurin osa suomalaisista on tyytyväinen saamiinsa sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Oma Häme on onnistunut pitämään asiakastyytyväisyyden huomattavan korkeana vaikeasta taloustilanteesta ja toimintaympäristön muutoksista huolimatta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden NPS-indeksi (suositteluindeksi) oli Oma Hämeessä huhtikuussa 84,7, mikä on valtakunnallisessakin vertailussa erinomainen tulos. Viime vuoden huhtikuussa NPS-indeksi oli 75,5.
Lisäksi THL:n tutkimuksessa tuli esiin, että myönteinen asiakaskokemus viimeisimmällä vastaanottokäynnillä terveyspalveluissa oli Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla hieman yleisempää kuin koko maassa. Tutkimuksessa korostetaankin, että asiakaslähtöisyys, saavutettavuus ja palveluiden laatu ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat luottamukseen. Oma Häme toimii näin hyvänä esimerkkinä tehokkaasta ja asiakaslähtöisestä sote-palvelujärjestelmästä.

Talous on suunnitellulla uralla
Vuoden 2025 ensimmäisen kvartaalin talousluvut osoittavat, että Oma Hämeen taloustilanne kehittyy edelleen positiiviseen suuntaan ja on suunnitellulla uralla. Talouden tasapainottamistoimet ovat tuottaneet tulosta, mutta tasapainottamisohjelmien tavoitteiden toteuttamista on jatkettava, jotta alijäämien kattaminen onnistuu.
Samaan aikaan Oma Häme on pystynyt vaikeassakin toimintaympäristössä hillitsemään menojensa kasvua. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana toimintakate on supistunut 5,5 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna, mikä on muihin hyvinvointialueisiin verraten erittäin hyvä toimintakatteen kehitys.
– Vuoden 2025 ensimmäisten kuukausien aikana taloudessa näkyvät ensimmäistä kertaa kaikkien muutosprojektien ja toimenpiteiden vaikutukset. Isojen talouspaineiden keskellä huoli palveluista ja niiden laadusta on ymmärrettävästi kova. Olen todella iloinen siitä, että valtakunnallisessa katsannossa olemme onnistuneet tarjoamaan palveluita, joihin ollaan tyytyväisiä ja jotka asukkaat pääsääntöisesti kokevat saavutettaviksi. Valtava kiitos tästä henkilöstölle ja päättäjille, sanoo hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen.
Toimintakatteen pienenemistä selittää muun muassa palveluostojen ja hankintojen väheneminen, jotka molemmat jäävät alle viime vuoden tason. Ensimmäisen kvartaalin aikana toisaalta myös toimintatuotot alittavat budjetoidun reilulla miljoonalla eurolla. Tämä johtuu tietojärjestelmämuutoksen hidastamasta asiakaslaskutuksesta.
Ensimmäisen kvartaalin luvut kertovat myös, että alijäämien kattaminen on edelleen realistinen tavoite Oma Hämeelle. Tilintarkastajalla ei ole ollut huomauttamista Oma Hämeen taloussuunnitelmasta vuosille 2025–2027. Lain mukaan hyvinvointialueen tulee kattaa vuosien 2023 ja 2024 alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä. Alijäämän kurominen vaatii vuosilta 2025 ja 2026 huomattavan ylijäämäisiä tilinpäätöksiä.
Tarkka taloudenpito ja tasapainottamisohjelmat käänsivät talouden suunnan loppuvuonna 2024. Alkuvuoden toteuma näyttää, että taloustilanne on parantunut edelleen. Ensimmäisen kvartaalin perusteella arvioidaan, että tilikauden tulos on talousarvion mukainen, eli 28,35 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tämä luo vahvan pohjan vuoden 2026 talousarvion suunnittelulle.

Vahva strateginen ohjaus ja asiakaslähtöinen palvelurakenne
Oma Häme on tasapainottanut talouttaan monin keinoin ja saanut kehityksen käännettyä positiiviseksi. Maaliskuussa aluehallitus teki päätöksen, ettei Oma Häme osallistu valtioneuvoston ehdottamaan muutostukiprojektiin, jonka tarkoituksena oli tukea hyvinvointialueita talouden tasapainottamisessa ja sopeutustoimien suunnittelussa. Valtiovarainministeriön arvio Kanta-Hämeen tuen tarpeesta perustui myös osin puutteellisiin laskelmiin.
Ensimmäisen kvartaalin talouslukuihin liittyy jonkin verran epävarmuutta, koska Oma Häme otti vuodenvaihteessa käyttöönsä uudet talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmät sekä uuden talouden seurantamallin.
Taloushaasteita huolimatta Oma Häme on uudistanut palvelurakennettaan ja kehittänyt palveluita määrätietoisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Talousraportoinnin yhteydessä seurataan myös viittä hyvinvointialuetasoisesti sitovaa strategista tavoitetta. Ensimmäisen kvartaalin aikana 80 prosenttia tavoitteista eteni suunnitellusti.
Eteneminen näkyy erityisesti asiakasprosessien sujuvoittamisessa ja asiakkuuden hallinnan kehittämisessä. Oma Häme jatkaa myös aktiivista palveluiden laadun ja vaikuttavuuden arviointia ja kehittämistä. Kanta-Häme on valtakunnallisesti edelläkävijä sote-palveluiden vaikuttavuuden arvioinnissa.

Oma Häme -sovelluksen häiriöt on korjattu
Ongelmia oli kirjautumisessa tiistaina ja keskiviikkona.

Oma Häme -sovelluksen häiriöt on korjattu
UUTINEN / 06.05.2025
Ongelmia oli kirjautumisessa tiistaina ja keskiviikkona.
06.05.2025

UUTINEN / 06.05.2025
Oma Häme -sovelluksen häiriöt on korjattu
Oma Häme -sovelluksessa ja nettisivujen kautta asiointialustalle kirjautumisessa havaittiin häiriöitä tiistaina ja keskiviikkona. Ongelmat on nyt korjattu ja kirjautuminen toimii normaalisti.
Häiriöllä ei ollut vaikutusta chat-palveluihin.
Pahoittelemme häiriöstä aiheutunutta haittaa.

Päivystysapu 116 117 –kiireellisen hoidon ensilinja aloittaa 31.10.2024
Päivystysapu 116 117 numeroon liitetään mukaan kiireellisen hoidon puhelinarviointi.

Päivystysapu 116 117 –kiireellisen hoidon ensilinja aloittaa 31.10.2024
UUTINEN / 24.10.2024
Päivystysapu 116 117 numeroon liitetään mukaan kiireellisen hoidon puhelinarviointi.

UUTINEN / 24.10.2024
Päivystysapu 116 117 –kiireellisen hoidon ensilinja aloittaa 31.10.2024
Oma Hämeessä on ollut käytössä valtakunnallinen Päivystysapu 116117 –neuvontapalvelu. 31.10.2024 alkaen Päivystysapu 116 117 numeroon liitetään mukaan kiireellisen hoidon puhelinarviointi. Alueella on kehitetty keskitettyjä ensilinjapalveluita asiakaspalvelun parantamiseksi.
Mitä tarkoitetaan Päivystysapu 116 117 - kiireellisen hoidon ensilinja - palvelulla?
Päivystysapu 116 117 tarjoaa tilanteen arviointia, ohjausta ja neuvontaa kaikissa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Puheluun vastaa ensilinjan sairaanhoitaja, jonka tukena toimii lääkäri. Sairaanhoitaja haastattelee asiakasta käyttäen apuna kansallisia hoidon kiireellisyyden arvioinnin ohjeita. Asiakkaan asia ratkaistaan puhelun aikana järjestämällä tarvittava hoito tai antamalla kotihoito-ohjeet.
Yhteyden palveluun saa soittamalla puhelinnumeroon 116 117, joka palvelee asiakkaita vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Palvelu on asiakkaille maksuton, paitsi jos puhelu siirretään lääkärin hoidettavaksi. Myös sairaanhoitaja-chat palvelee kiireellisissä asioissa ma-pe klo. 8-20.
Hätätilanteissa soita yleiseen hätänumeroon 112.
Kuulo- tai puhevammaiset ja tulkkauspalvelun (interpretation service) tarpeessa olevat asiakkaat voivat olla yhteydessä 040 629 6206 tekstiviestinumeroon.
Kenelle palvelu on tarkoitettu?
Ota yhteyttä Päivystysapu 116 117 -kiireellisen hoidon ensilinjaan:
- Jos harkitset päivystykseen lähtöä
- Kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa
- Kun tarvitset ohjausta tai neuvontaa kiireellisissä asioissa
Mikä muuttuu asiakkaan näkökulmasta?
Forssan (puh. 03 4191 3000), Riihimäen Pulssi77 (puh. 019 758 5600) ja Janakkalan (puh. 03 680 1430) kiirevastaanottojen puhelinnumerot poistuvat käytöstä 31.10.2024. Terveysasemien muut puhelinnumerot muuttuvat vuoden vaihteessa. Muutoksista tiedotetaan myöhemmin.
Lisätietoa Puhelinnumerovaihdoksia Oma Hämeen palveluissa syksyn 2024 aikana - Oma Häme (omahame.fi)