Ajankohtaista hyvinvoinnista

Hyvinvointi

Mitä on hyvinvointi?

Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa. Se muodostuu ihmisen itsensä, hänelle läheisten ihmisten sekä yhteiskuntapolitiikan, palvelujärjestelmän ja lähiympäristön tuloksena. 

Hyvinvoinnin kokemus koostuu jokaisen itselleen tärkeiksi kokemista asioista. Monilla asioilla on vaikutusta hyvinvointiin ja terveyteen, ja useilla pienilläkin muutoksilla voi edistää omaa hyvinvointia.

Mitä on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen?

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (Hyte-työ) on tavoitteellista ennaltaehkäisevää toimintaa, joka pyrkii asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseen ja edistämiseen. Hyte-työn tavoitteena on esimerkiksi hyvinvointierojen kaventaminen ja sairauksien ennaltaehkäisy. 

Kanta-Hämeessä keskeisimpiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osa-alueita ovat elintapaohjaus, päihteettömyys, mielen hyvinvointi, kulttuurihyvinvointi ja osallisuus, joista löydät lisätietoa tältä sivustolta.

Miten voit edistää omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi?

Voit edistää hyvinvointiasi ja terveyttäsi monin tavoin. Hyvinvointisi tueksi -sivulta löydät linkkejä ja tietopaketteja, jotka auttavat sinut luotettavan tiedon äärelle. Tutustu myös omahoitovalmennuksiin, palveluihin ja palvelupolkuihin, joista saat lisätietoa terveyden edistämiseen esimerkiksi eri sairauksien näkökulmasta. 

Tutustu palvelupolkuihin

Hyvinvointisi tueksi: keskeiset asiakirjat

Sisältöjulkaisija

Oma Hämeen logo
UUTINEN
13.11.2024

Sosiaalinen raportti kertoo, että Kanta-Hämeessä tarvitaan asumisneuvontaa ja hätämajoitusta

Asunnottomuutta käsittelevä raportti paljastaa palveluvajeet Sisä-Suomen yhteistyöalueen maakunnissa.

Oma Hämeen logo

Sosiaalinen raportti kertoo, että Kanta-Hämeessä tarvitaan asumisneuvontaa ja hätämajoitusta

UUTINEN / 13.11.2024

Asunnottomuutta käsittelevä raportti paljastaa palveluvajeet Sisä-Suomen yhteistyöalueen maakunnissa.

Oma Hämeen logo

UUTINEN / 13.11.2024

Sosiaalinen raportti kertoo, että Kanta-Hämeessä tarvitaan asumisneuvontaa ja hätämajoitusta

Asunnottomuuden uhkatilanteet, häädöt ja asunnottomuus ovat tällä hetkellä kasvussa Kanta-Hämeessä ja kahdessa naapurimaakunnassa. Tilanne selviää tuoreesta sosiaalisesta raportista, jossa on tarkasteltu asunnottomuutta ja asumisen ongelmia Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Siihen kuuluvat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet.

Asunnottomien määrästä ei ole kattavia tilastoja minkään maakunnan alueella. Avun tarvitsijoiden määrää on vaikea arvioida myös siksi, että maakunnissa esiintyy myös piiloasunnottomuutta, erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmässä. Monet oleilevat tuttavien tai sukulaisten luona väliaikaisesti, kun omaa asuntoa ei ole. Sosiaaliturvaan viime aikoina tehtyjen muutosten vuoksi asunnottomuus tai sen uhka koskee yhä useampia ihmisryhmiä, kuten lapsiperheitä. 

Sisä-Suomen yhteistyöalueella on raportin mukaan paljon kehitettävää palveluissa, joilla ehkäistään asunnottomuutta tai autetaan asunnottomia. Kanta-Hämeessä ei ole tarjolla lainkaan hätämajoitusta, eikä riittävästi asumisneuvontaa tai erilaisia elämäntilanteita huomioivia asumisratkaisuja. 

Palveluihin olisi syytä panostaa, koska oikea-aikainen neuvonta ja tuki ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti aina parempi vaihtoehto kuin raskaat asumispalvelut ja osastohoito. Raportissa listataan tärkeiksi, ensivaiheen palveluiksi asunnon järjestäminen asunto ensin –periaatteella, taloudellinen tuki sekä tarvittavat sote-palvelut.

Tiistaina julkaistu sosiaalinen raportti perustuu kyselyyn, johon on vastannut yli 200 hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien edustajaa. Tausta-aineistoina on käytetty ammattilaisten tuottamia arvioita ajankohtaisten sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasraatilaisten näkemyksiä asunnottomuuteen liittyen. 

Asunnottomuuden poistaminen vaatii yhteistyötä ja uusia palveluita

Raportissa todetaan, että asunnottomuuden ehkäisemisessä tarvitaan nykyistä vahvempaa yhteistyötä valtionhallinnon, hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin välillä. Hyvinvointialueiden sosiaalityö on keskeisessä roolissa asiakastilanteissa. Tärkeää olisi, ettei asunnottomuutta ja asumisen haasteita lisätä poliittisilla ratkaisuilla.

Raportissa muistutetaan, että asunnottomuus on monisyinen ilmiö, johon vaikuttaa henkilökohtaisten ongelmien lisäksi joukko yhteiskunnallisia rakenteita ja yhteiskuntapoliittisia ratkaisuja. Yhteiskuntapolitiikka onkin asuntopolitiikkaa, sillä poliittiset päätökset vaikuttavat tarjolla oleviin asumis- ja sosiaalipalveluihin. 

Asunnottomuuden taustalla on usein kasautuvat talous- ja velkaongelmat sekä mielenterveys- ja päihdehaasteita. Raportissa tunnistetaan erityisen haavoittuvina ryhminä vankiloista vapautuvat vangit ja asunnottomat naiset.

Raportissa annetaan toimenpidesuosituksia asunnottomuuden vähentämiseksi:  

1) Naisten huomioiminen asunnottomuustyössä 
2) Vapautuvien vankien kanssa tehtävän työn kehittäminen 
3) Asumisneuvonnan laajentaminen 
4) Vuosittainen asunnottomuuslaskenta asuntopoliittisten ratkaisujen tukena 
5) Asunnottomuutta kokeneiden osallisuuden vahvistaminen 

Oma Hämeessä sosiaalista raporttia esiteltiin ensimmäisen kerran 12. marraskuuta Rakee- rakenteellisen sosiaalityön ajankohtaisfoorumissa. Tämän jälkeen selvitetään yhdessä johdon ja asiantuntijoiden kanssa, mitä raportin toimenpide-ehdotuksia voidaan lähteä edistämään ensimmäiseksi Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.

Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella - sosiaalinen raportti on laadittu yhteistyössä Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Mukana ovat olleet kevään ja syksyn 2024 aikana alueen kolme hyvinvointialuetta, sosiaalialan osaamiskeskukset Pikassos ja SONet BOTNIA sekä Tampereen kaupunki.

Tutustu raporttiin

 

Verensokerimittari ihmisen kädessä
UUTINEN
08.11.2024

Testaa diabetesriskisi Diabetesviikolla!

Diabetesviikolla kannustetaan kävelemään. Teemaviikko näkyy myös terveyskeskuksissa.

Verensokerimittari ihmisen kädessä

Testaa diabetesriskisi Diabetesviikolla!

UUTINEN / 08.11.2024

Diabetesviikolla kannustetaan kävelemään. Teemaviikko näkyy myös terveyskeskuksissa.

Verensokerimittari ihmisen kädessä

UUTINEN / 08.11.2024

Testaa diabetesriskisi Diabetesviikolla!


Diabetesviikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 46 eli 11.-17. marraskuuta ja Maailman diabetespäivä on torstaina 14. marraskuuta. Diabetesviikolla kannustamme kutsumaan kaverin kävelylle. 

Osallistu siis haasteeseen ja tule vaikka paikan päälle osa matkastasi kävellen meitä tapaamaan! Diabetestietoa jaetaan Kanta-Hämeessä terveysasemilla teemaviikon aikana seuraavasti: 

  • 12.11 klo 9-14 Hämeenlinnan pääterveysaseman aulassa (Viipurintie 1-3)
  • 13.11 klo 9-14 Forssan pääterveysaseman aulassa (Urheilukentänkatu2)
  • 14.11 klo 8-13 Riihimäen pääterveysaseman aulassa (Kontiontie77)

Teemapisteillä on tavattavissa Oma Hämeen ammattilaisia sekä liikuntapalveluiden ja diabetesyhdistysten edustajia. Voit mittauttaa tapahtumassa sokerisi ja arvioida diabetesriskiäsi.

Liikunnalla ja muilla elintavoilla on tärkeä rooli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Lue lisää  Diabetesliiton sivuilta #Minäkinkävelen-haasteesta.

Tyypin 2 diabetes on yleinen sairaus Suomessa ja sitä voi sairastaa tietämättään. Tyypin 1 diabeetikko saa säännöllisellä liikkumisella tukea kokonaisterveyteensä. Voit testata oman diabetesriskisi Diabetesliiton sivuilla: Tee tyypin 2 diabeteksen riskitesti

Toimi näin riskitestin jälkeen:

  • Jos sait 7-11 pistettä: diabetesriskisi on hiukan kohonnut. Jos sinulla on kysyttävää ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
  • Jos sait 12 pistettä tai yli kerro pisteesi terveydenhuollon ammattihenkilölle, jolta saat tarkemmat jatko-ohjeet tilanteeseesi.

Saat Oma Hämeen ammattilaisen helpoiten kiinni sairaanhoitaja-chatin kautta. Saat chatin auki klikkaamalla kuvaketta sivuston oikeasta alakulmasta.

 

Hedelmiä kulhoissa.
UUTINEN
06.11.2024

Miten terveyttä ja hyvinvointia voi edistää viestinnän avulla? Tule kuulemaan ajankohtaista tietoa

Kaikille avoin seminaari terveysviestinnästä ja liikkumisen edistämisestä järjestetään 13. marraskuuta.

Hedelmiä kulhoissa.

Miten terveyttä ja hyvinvointia voi edistää viestinnän avulla? Tule kuulemaan ajankohtaista tietoa

UUTINEN / 06.11.2024

Kaikille avoin seminaari terveysviestinnästä ja liikkumisen edistämisestä järjestetään 13. marraskuuta.

Hedelmiä kulhoissa.

UUTINEN / 06.11.2024

Miten terveyttä ja hyvinvointia voi edistää viestinnän avulla? Tule kuulemaan ajankohtaista tietoa

Kanta-Hämeen hyvinvointialue järjestää yhdessä Liikkuva aikuinen -ohjelman kanssa kaikille avoimen seminaarin terveysviestinnästä ja liikkumisen edistämisestä. Seminaari järjestetään 13. marraskuuta Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa. Tilaisuutta voi seurata myös Teamsin kautta.

Tilaisuudessa kuullaan FT Maria Rantalan silmiä avaavista tutkimustuloksista, jotka käsittelevät suomalaisten liikuntaan liittyvää viestintää ja terveysviestintää laajemmin. Rantala on väitöskirjassaan tutkinut suomalaisia kuntoliikuntajärjestöjä ja liikuntakampanjajulisteita vuosina 1941–2020 – ja niiden vaikutusta suomalaisten terveyteen. Rantalan tutkimus nostaa esiin mm. viestinnän merkityksen väestön hyvinvoinnin edistämisessä – erityisen ajankohtaisena aikana, jolloin taloudellinen tilanne vaatii kustannustehokkaita ratkaisuja. Väitöstutkimus osoittaa, millaisin keinoin suomalaisia on pyritty saamaan liikunnan pariin eri vuosikymmeninä.

Lisäksi Liikkuva Aikuinen -ohjelman viestintäpäällikkö Annamaija Manninen ja viestinnän asiantuntija Anna Suutari kertovat tilaisuudessa kokemuksiaan viestinnän käytännön toteutuksista.

Seminaari järjestetään Ahveniston luentosalissa (Kanta-Hämeen keskussairaala, Parantolankatu 6, A-rakennus, 3. krs) keskiviikkona 13. marraskuuta klo 13-15. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Teams-linjoille pääsee täältä:  Tilaisuuden Teams-linkki

Lämpimästi tervetuloa paikan päälle tai linjoille!