Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Mies niistää
UUTINEN
03.11.2023

Koronatartunnat ovat kasvussa myös Kanta-Hämeessä – muista nämä ohjeet

Koronatartuntaa epäilevän perusterveen ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mies niistää

Koronatartunnat ovat kasvussa myös Kanta-Hämeessä – muista nämä ohjeet

UUTINEN / 03.11.2023

Koronatartuntaa epäilevän perusterveen ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mies niistää

UUTINEN / 03.11.2023

Koronatartunnat ovat kasvussa myös Kanta-Hämeessä – muista nämä ohjeet

Koronaviruksen aiheuttamat hengitystieinfektiot ovat lisääntyneet koko maassa selvästi lokakuun aikana. Tämä näkyy myös Kanta-Hämeessä. Koska koronatartunnan saaneita ei nykyisin testata samalla tavalla kuin aiemmin, on koronatartuntojen todellista määrää vaikea arvioida.  

Kanta-Hämeessä sairaalahoitoa vaativat koronatapaukset ovat lisääntyneet hieman viimeisten parin viikon aikana. Suurinta osaa koronapotilaista hoidetaan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla. Valtaosa heistä on ikääntyneitä, joilla on joku perussairaus. Viime viikkoina Kanta-Hämeessä on todettu tartuntoja myös palvelutaloissa. 

Ajankohtaiset koronaohjeet löydät Oma Hämeen verkkosivuilta, mutta muista ainakin nämä: 

  • Jos saat hengitystieoireita tai epäilet koronavirustartuntaa muiden oireiden perusteella, aloita asian selvittely Omaolo-palvelussa. Jos oireesi ovat lieviä, yleistilasi on hyvä etkä kuulu riskiryhmiin, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin. Sinun kannattaa kuitenkin välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. 
  • Positiivinen kotitesti on riittävä perusterveelle taudin toteamiseksi. Riskiryhmäläisen on syytä hakeutua PCR-testiin ja olla yhteydessä terveydenhuoltoon mahdollisen lääkehoidon tarpeen arvioimiseksi. 
  • Jos kotitesti on positiivinen, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Jos saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota yhteyttä Päivystysapuun p. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa soita hätänumeroon 112. 
  • Jos kotitesti on negatiivinen, vältä silti kontakteja, kunnes oireet ovat hävinneet. Kotitestin voi toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein. 
  • Jos samassa taloudessa asuvalla on todettu koronatartunta, muut henkilöt voivat käydä työssä, koulussa, harrastuksissa tai päiväkodissa, mikäli ovat oireettomia. 

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Kanta-Hämeessä aloitetaan influenssa- ja koronarokotteiden joukkorokotukset 13. marraskuuta alkaen. Rokotus on mahdollista saada ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta erikseen ilmoitettavina ajankohtina. 

Omaolon oirearvio

Lue lisää: Ajanvarausohjeet rokotuksiin 

Lue lisää: Koronatietoa asiakkaalle

Lue lisää: THL:n koronaohjeistus