Navigointivalikko

Rokotukset-sivun pääkuva

Influenssa- ja koronarokotukset 2024

Syksyn 2024 influenssa- ja koronarokotukset

Influenssarokotusten ajanvaraus on nyt avattu. Ajan voi varata omalle terveysasemalle (aikuiset ja iäkkäät) tai neuvolaan (lapsiperheet). Ajanvarausohjeet ja lisätietoa löydät alta. 

Koronarokotusvuorossa ovat tällä hetkellä 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus. Rokotusvuorossa ovat myös voimakkaasti immuunipuutteiset. Ajanvarausohjeet ja lisätietoa löydät alta. 

Influenssa- ja koronatehosteiden lisäksi annetaan pneumokokki- ja tetanusrokotteita.

Huom! Riihimäen seudun rokotuspuhelimeen on kertynyt jonoa, puramme sitä parhaillaan. Forssan seudun asukkaille tarkoitettu sähköinen ajanvaraus on suljettu, ajan voi varata puhelimitse. 

Eri rokotteet

Ketä rokotetaan?

Alla rokotetyypeittäin listattuna riskiryhmät ja muut perusteet rokotteen saamiseksi sekä tietoa kansallisesta rokotusohjelmasta.

Syksyn 2024 tehosterokotteet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee Covid-19-tehosterokotusta erityisesti niille, joilla tartunta todennäköisimmin voisi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan tai johtaa sairaalahoitoon. Tämä suositus ohjaa myös paikallista rokotusohjelmaa. Iäkkäiden koronarokotukset aloitettiin elokuussa. Rokotusten etenemisessä on seudullisia eroja.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus. He saavat samalla sekä korona- että influenssarokotteen. Lisäksi rokotetaan voimakkaasti immuunipuutteisia. 

Mikä rokote on käytössä?

Koronarokotuksissa käytetään uutta Comirnaty JN.1 -varianttirokotetta. Rokote voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua koronavirustaudin sairastamisesta. Koronarokote ei estä tartuntaa, vaan antaa suojan vakavaa tautimuotoa vastaan ja vähentää sairaalakuormitusta. Käyntien yhteydessä voi saada myös pneumokokki-, tetanus- tai influenssarokotteen.  

Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? (THL) 
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät (THL)

Influenssarokote

Maksuton influenssarokotus annetaan seuraaville henkilöille:

  • Raskaana olevat
  • 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Asepalveluksessa olevat
  • Pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa asuvat
  • Potilastyötä tekevä sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö
  • Influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat. Rokotus on maksuton vain, jos lähipiiriin kuuluva on toistuvasti lähikontaktissa ihmiseen, joka on erityisen altis vakavalle influenssalle tai jos alttiille ihmiselle itselleen ei voi antaa influenssarokotusta.

Voit pyytää perhekeskuksesta tai omalta terveysasemaltasi rokotereseptiä, jos et ole oikeutettu maksuttomaan rokotteeseen.

Kauden 2024-2025 influenssarokotteet:
 
Pistettävän VaxigripTetra-influenssarokotteen saavat maksutta influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvat aikuiset ja lapset. 

Pistettävän Fluad Tetra-influenssarokotteen saavat maksutta kaikki 85 vuotta täyttäneet sekä 50 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt.

Kuka on voimakkaasti immuunipuutteinen?

Kenelle ilmainen influenssarokote? 

Maksuttomaan influenssarokotteeseen oikeutetuille 2–6-vuotiaille lapsille on varattu myös nenäsumuterokotteena annettavaa Fluenz-rokotetta. Lue lisää Fluenz-rokotteesta

Influenssarokote - THL

Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset - THL

Hyvinvointialueet voivat tarvittaessa käyttää kansallista rokotusohjelmaa varten hankittuja kausi-influenssarokotteita myös seuraavien ryhmien rokotuksiin: 

  • turkistarhoilla työskentelevät
  • siipikarjan parissa työskentelevät
  • virkaeläinlääkärit
  • laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä
  • muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi. 

Rokotukset ovat saajalleen maksuttomia. Näillä kohdennetuilla rokotuksilla pyritään ehkäisemään sitä, että henkilö sairastuisi samanaikaisesti kausi-influenssaan ja lintuinfluenssaan.  

Lintuinfluenssarokote - THL

Lintuinfluenssarokotukset käynnissä – täyden rokotussuojan saamiseksi tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokote elokuussa - THL

Toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi - THL

Pneumokokkirokote

Riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteen omalla terveysasemalla ajanvarauksella tai muun käynnin yhteydessä. Pneumokokkirokote on mahdollista saada myös yhdessä influenssa- ja/tai koronarokotteen kanssa.

Pneumokokkirokotteen saavat maksutta seuraavat henkilöt:

  • Astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–84-vuotiaat
  • Alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset
  • Kantasolusiirron saaneet
  • Alle 75-vuotiaat vaikeaa munuaistautia sairastavat henkilöt

Muille henkilöille rokote on omakustanteinen. Tarvitset rokotetta varten reseptin. Reseptin voit pyytää omalta terveysasemaltasi.

Henkilö, joka on saanut aiemmin pneumokokkikonjugaattirokotteen (kauppanimi mm. Prevenar, Apexxnar, Vaxneuvance), ei tarvitse uutta annosta.

Pneumokokkirokotetta tarjotaan maksutta nyt myös osalle astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavista sekä voimakkaasti immuunipuutteisista - Tiedote - THL

TBE- rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Kanta-Häme ei kuulu puutiaisaivotulehduksen riskialueeseen, eikä asukkailla siksi ole oikeutta maksuttomaan rokotteeseen. Mikäli liikut riskialueilla ja haluat rokotteen, käy ottamassa rokote omakustanteisesti yksityisellä lääkäriasemalla tai pyydä resepti omalta terveysasemaltasi ja varaa aika rokotusta varten.

Maksuttomaan TBE-rokotteeseen ovat oikeutettuja vakinaisesti Suomessa asuvat 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa seuraavilla alueilla: 

  • Ahvenanmaalla
  • Espoon Suvisaaristossa (02380)
  • Helsingissä Karhusaaressa
  • Kemissä Takajärvi-Haukkarin (94700), Pikku-Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) sekä Peurasaaren (94720) postinumeroalueilla
  • Kirkkonummella Luoman (02440) ja Masalan (02430) postinumeroalueilla
  • Kotkan saaristossa
  • Kustavissa
  • Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Kuusimäki-Lavolan (53810) postinumeroalueella
  • Lohjanjärven saaristoalueella ja Ojamon (08200), Kirkniemen (08800), Lylyisen/Hormajärven (08450) sekä Vohloisen/ Virkkalan (08700) postinumeroalueilla
  • Paraisilla 
  • Raahen edustalla Preiskarin saaressa
  • Raaseporissa Bromarvin (10570) postinumeroalueella
  • Simossa
  • Tohmajärvellä
  • Sipoon saaristossa (Västerskog (01120)

Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja myös henkilöt, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa näillä riskialueilla.  

Sekä vakituiset asukkaat että muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa siltä hyvinvointialueelta, jolla rokotusohjelman alue sijaitsee. Hyvinvointialueet kertovat, miten rokotukset järjestetään. 

TBE-rokote eli "punkkirokote" (THL)

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida esimerkiksi ulkoillessa, puutarhatöissä ja mökkeillessä, ja pitää oma rokotussuoja aina voimassa.

Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Jos tarvitset jäykkäkouristusrokotteen (samassa rokotteessa on kurkkumätäsuoja), ole yhteydessä omalle terveysasemallesi.

Jäykkäkouristus tulisi tehostaa rokotteella 25-, 45- ja 65-vuotiaana.

Yli 65-vuotiaat saavat rokotteen 10 vuoden välein.

Muista huolehtia, että rokotussuojasi jäykkäkouristusta vastaan on ajantasalla (THL)

Otathan matkakohteen terveysvaaroista selvää jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tämä mahdollistaa rokotusten ja muiden mahdollisesti tarvittavien sairauksia ehkäisevien toimien hoidon ennen matkaa. Ohjeita voit kysyä omalta terveysasemaltasi.

Jos sinulla on pitkäaikaissairauksia tai olet raskaana, keskustele matkasta lääkärin kanssa jo matkaa suunnitellessasi.

Kun matkalle on lähtemässä lapsi tai nuori, tarkistathan, että hän on saanut Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Tähän saat apua perhekeskuksesta (neuvolat ja kouluterveydenhuolto).

Työterveyshuolto arvioi työmatkalle lähetettävän työntekijän sairastumisriskin ja rokotustarpeen ennen matkalle lähtöä. työnantaja kustantaa työntekijöilleen ne rokotukset, joilla työntekijää suojataan työstä johtuvista vaaroilta.

Matkailijan rokotukset (THL)

Apinarokkorokotteita tarjotaan Suomessa THL:n määrittelemille riskiryhmille. Nämä ovat:

  • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana
  • HIVin ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
  • Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

Lisäksi rokotus voidaan antaa Afrikan m-rokkoepidemia-alueelle matkustaville henkilöille, joilla on erityinen riski altistua taudille, eivätkä muut suojaustoimenpiteet ole riittäviä. Tämä koskee erityisesti henkilöitä, jotka ovat työtehtävissään tai muuten pitkäkestoisessa tai toistuvassa fyysisessä kontaktissa alueen paikallisväestön kanssa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista voivat olla korkean altistumisriskin avustustyöt, kuten terveydenhuollon tehtävät tai kyläilymatkailu.

Lue lisää M-rokkorokotteesta (apinarokkorokote) THL:n sivuilta

Mikäli kuulut em. ryhmiin ja haluat rokotteen, ota puhelimitse yhteyttä terveyskeskuksesi tartuntatautihoitajaan, joka neuvoo ajanvarausmenettelyn rokotukseen.

  • Hämeenlinna  03 621 9178
  • Riihimäki 019 758 5950 tai 019 758 5813
  • Forssa 03 4191 2030
  • Janakkala 03 680 1705
  • Hattula 03 673 1277

Altistuminen apinarokkotapaukselle

Apinarokkoepäilyssä ja apinarokolle altistumisepäilyssä tulee ottaa kiireellisesti puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon, yleensä lähimpään päivystävään yksikköön. Altistumisen arvioi terveydenhuollon ammattilainen. Altistuneita ja sairastuneen lähikontakteja ovat:

  • sairastuneen seksikontaktit
  • henkilöt, jotka ovat olleet suorassa kosketuksessa rakkuloihin tai rakkulaeritteisiin
  • samassa taloudessa asuvat tai riskiarvion perusteella vastaavissa olosuhteissa sairastuneen kanssaoleskelleet henkilöt
  • sairastunutta hoitaneet henkilöt (kuten terveydenhuollon henkilöstö), jotka eivät ole suojautuneet asianmukaisesti
  • laboratoriohenkilökunta, joka on altistunut virusta sisältäneelle näytteelle työtapaturman vuoksi

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata kansalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Rokotusohjelmaan vaikuttavat

  • muutokset rokotuksin estettävien tartuntatautien esiintyvyydessä
  • rokotteiden antama suoja ja muutokset suojatehossa
  • rokotteiden kehitystyö, muutokset rokotteissa ja uudet rokotteet
  • muutokset taudin vakavuudessa, sen jälkitaudeissa ja pitkäaikaishaitoissa
  • muutokset riskiryhmissä
  • rokotusten jälkeen ilmenneet haittavaikutukset

Rokotusohjelma lapsille ja aikuisille - THL

THL suosittelee hinkuyskärokotetta raskaana oleville – syynä tänä vuonna lisääntyneet tautitapaukset, jotka voivat olla vaarallisia vauvoille - THL

 

Rokotusajan varaaminen ja peruminen

Rokotusajan varaaminen ja peruminen

Influenssarokotukset (syksy 2024)

Varaa aika omalle terveysasemalle (aikuiset ja iäkkäät) tai neuvolaan (lapsiperheet). Neuvolaan pyydämme varaamaan rokotusajan ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta. 

Sähköinen ajanvaraus

Jos olet oikeutettu useampaan maksuttomaan rokotteeseen, saat ne samalla ajanvarauksella. Yksi ajanvaraus siis riittää. Jos puolesta asiointisopimus on tehty puolisolle tai omaishoidettavalle, voit varata samalla kertaa ajan kahdelle. Forssan seudun asukkaat varaavat ajan puhelimitse. 

Valitse kuntasi alta:
Hattula
Hämeenlinna
Janakkala
Riihimäen seutu

Voit varata ajan myös Oma Häme -sovelluksen kautta.

Puhelinajanvaraus

Valitse takaisinsoittovalikosta rokotuslinja. Soitamme sinulle takaisin viikon sisällä rokotusajan sopimiseksi. 

Terveysasemat:

Forssan seutu: p. 03 4191 4191
Hattula: p. 050 4166 259
Hämeenlinna: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta ”Hämeenlinna”
Janakkala: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta "Janakkala"
Riihimäen seutu: (Huom! Rokotuspuhelimeen on kertynyt jonoa, puramme sitä parhaillaan). Soita oman tiimisi numeroon

  • Tiimi 1: 019 758 5950
  • Tiimi 2: 019 758 5841
  • Tiimi 3: 019 758 5813
  • Tiimi 4: 019 758 5800

Tarkista oma tiimisi täältä (valitse kunnaksi "Riihimäki")

Äitiys- ja lastenneuvola:

Puhelinnumero: 03 629 6200
Tekstiviesti: 040 629 6200 (kuulo- ja puhevammaisten asiointi, tulkkauspalvelu / interpretation services)

Koronarokotukset (syksy 2024)

Sähköinen ajanvaraus

Huom! Ajan voivat varata 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus. Samalla voi varata ajan influenssarokotukseen. Voimakkaasti immuunipuutteiset varaavat ajan puhelimitse. Forssan seudun asukkaat varaavat ajan puhelimitse. 

Valitse kuntasi alta:
Hattula
Hämeenlinna
Janakkala
Riihimäen seutu

Voit varata ajan myös Oma Häme -sovelluksen kautta.

Puhelinajanvaraus

Huom! Ajan voivat varata 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus. Ajan voivat varata myös voimakkaasti immuunipuutteiset. Samalla voi varata ajan influenssarokotukseen.

Forssan seutu: p. 03 4191 4191
Hattula: p. 050 4166 259
Hämeenlinna: p. 03 621 9893
Janakkala: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta "Janakkala"
Riihimäen seutu: (Huom! Rokotuspuhelimeen on kertynyt jonoa, puramme sitä parhaillaan) Soita oman tiimisi numeroon

  • Tiimi 1: 019 758 5950
  • Tiimi 2: 019 758 5841
  • Tiimi 3: 019 758 5813
  • Tiimi 4: 019 758 5800

Tarkista oma tiimisi täältä (valitse kunnaksi "Riihimäki")

Perhekeskuksen asiakkaat

Perhekeskuksen asiakkaat saavat rokotteet omalta terveydenhoitajaltaan neuvolasta tai koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta.

Omaishoidettavien, omaishoitajien ja kotihoidon asiakkaiden rokotus

Kotihoito rokottaa säännöllisen kotihoidon piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset. Samalla käynnillä voidaan rokottaa rokotukseen oikeutettu omaishoitaja. 

Muut kuin säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset ja heidän omaishoitajansa, sekä kotihoidon palveluseteliasiakkaat, rokotetaan pääsääntöisesti terveysasemilla.  

Jos omaishoidettavan tai kotihoidon palveluseteliasiakkaan on mahdotonta käydä terveydentilansa vuoksi rokotuksessa terveysasemalla, voi hän kysyä kotikäyntiä ikääntyneiden asiakasohjauksesta. Rokotukseen oikeutettu omaishoitaja voidaan tällöin rokottaa samalla käynnillä.

Ikäihmisten asiakasohjauksen yhteystiedot:

Hämeenlinna-Hattula-alueen asiakasohjaus p. 03 629 6620
Riihimäki-Hausjärvi-Janakkalan asiakasohjaus p. 019 758 4364 
Forssa-Loppi-alueen asiakasohjaus p. 03 4191 6148

Muut rokotukset

Ota yhteys omalle terveysasemallesi rokotusajan varaamiseksi tai perumiseksi. Lasten rokotuksissa ota yhteys perhekeskukseen (neuvola tai kouluterveydenhuolto).

Katso terveysasemien yhteystiedot

Voit varata rokotusajan toiselle henkilölle, jos sinut on valtuutettu asioimaan toisen puolesta. Valtuutuksen voit tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa.

Lue lisää puolesta asioinnista

Ohjeita rokotukseen saapuvalle

Ohjeita rokotukseen saapuvalle

  • Tule rokotukseen vain terveenä.
  • Tule rokotukseen ajoissa.
  • Pukeudu siten, että olkavartesi on helposti paljastettavissa rokotusta varten.
  • Varaudu jäämään rokotuspisteen 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.
  • Ota valmiiksi esille Kelakortti tai henkilöllisyystodistus rokotukseen tullessasi.

Sisältöjulkaisija

Oma Hämeellä on rokotukset käynnissä
UUTINEN
01.10.2024

Syksyn 2024 influenssarokotukset käynnistyvät viikolla 43

Rokotusten ajanvaraus tapahtuu sähköisesti tai puhelimitse.

Oma Hämeellä on rokotukset käynnissä

Syksyn 2024 influenssarokotukset käynnistyvät viikolla 43

UUTINEN / 01.10.2024

Rokotusten ajanvaraus tapahtuu sähköisesti tai puhelimitse.

Oma Hämeellä on rokotukset käynnissä

UUTINEN / 01.10.2024

Syksyn 2024 influenssarokotukset käynnistyvät viikolla 43

Syksyn 2024 influenssarokotukset käynnistyvät viikolla 43

Syksyn 2024 influenssarokotukset käynnistyvät viikolla 43. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee myös Covid-19-tehosterokotusta erityisesti niille, joilla tartunta todennäköisimmin voisi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan tai johtaa sairaalahoitoon. Iäkkäiden koronarokotukset aloitettiin jo elokuussa, mutta rokotusten etenemisessä on seudullisia eroja.

65 vuotta täyttäneet sekä 18 vuotta täyttäneet, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus, saavat sekä korona- että influenssarokotteen loka-marraskuussa. Joukkorokotukset alkavat viikolla 43 ja ajanvaraus avautui tänään 1.10.2024. Influenssa- ja koronatehosteiden lisäksi annetaan pneumokokki- ja tetanusrokotteita.

Rokotusten ajanvaraus tapahtuu sähköisesti tai puhelimitse. Perhekeskusten asiakkaat saavat rokotteet omalta terveydenhoitajalta neuvolassa tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. 65 vuotta täyttäneet ja aikuiset riskiryhmäläiset rokotetaan terveysasemilla. Kotihoidon asiakkaiden ja palveluasumisen asukkaiden rokottamisesta voi tiedustella omasta hoitavasta yksiköstä.

Ajanvaraus avautui 1.10.2024

Sähköinen ajanvaraus onnistuu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Oma Häme -sovelluksessa. Puhelimitse voit varata ajan alueesi terveysasemalle rokotelinjan kautta. Auli Anttila, Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perusterveydenhuollon avopalveluiden tulosalueylihoitaja, muistuttaa omaisia ja läheisiä pitämään huolta ikäihmisistä –Pyydän, että omaiset ottaisivat yhteyttä yli 65-vuotiaisiin läheisiinsä ja varmistaisivat, että he ovat varanneet ajan rokotukseen. Tämä on yksi tärkeimmistä teoista, joilla voimme yhdessä suojata heitä influenssalta ja koronataudilta tänä syksynä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tekee yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa asukkaiden ja asiakkaiden rokottamiseksi.

Lisätietoa ajanvarauksesta ja rokotuksista löytyy Oma Hämeen rokotusinfon sivuilta: Ajankohtaista rokotuksista 2024 - Oma Häme (omahame.fi)

 Lue lisää influenssan riskiryhmistä THL:n sivuilta:  Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset - THL

Influenssarokotukset alkavat
UUTINEN
24.09.2024

Syksyn 2024 influenssarokotukset alkavat viikolla 43

Ajanvaraus avautuu lokakuun alussa.

Influenssarokotukset alkavat

Syksyn 2024 influenssarokotukset alkavat viikolla 43

UUTINEN / 24.09.2024

Ajanvaraus avautuu lokakuun alussa.

Influenssarokotukset alkavat

UUTINEN / 24.09.2024

Syksyn 2024 influenssarokotukset alkavat viikolla 43

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee Covid-19-tehosterokotusta erityisesti niille, joilla tartunta todennäköisimmin voisi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan tai johtaa sairaalahoitoon. Tämä suositus ohjaa myös paikallista rokotusohjelmaa. Iäkkäiden koronarokotukset aloitettiin elokuussa. Rokotusten etenemisessä on seudullisia eroja. 

65-vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus, saavat sekä korona- että influenssarokotteen loka-marraskuussa.  Joukkorokotukset aloitetaan viikolla 43 ja ajanvaraus aukeaa 1.10.2024. Influenssa- ja koronatehosteiden lisäksi annetaan pneumokokki- ja tetanusrokotteita. 


Perhekeskuksen asiakkaat saavat rokotteet omalta terveydenhoitajaltaan neuvolasta tai koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta. 65 vuotta täyttäneet ja aikuiset riskiryhmäläiset rokotetaan terveysasemalla. Kotihoidon asiakkaiden ja palveluasumisen asukkaiden rokottamisesta voi kysyä omasta hoitavasta yksiköstä ja työntekijöiltä. Kanta-Hämeen hyvinvointialue tekee yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa asukkaiden ja asiakkaiden rokottamiseksi.


Terveysasemien rokotusajanvaraus aukeaa 1.10.2024


Sähköinen ajanvaraus: Jos olet oikeutettu useampaan maksuttomaan rokotteeseen, niin saat terveysasemalla ne samalla ajanvarauksella. Yksi ajanvaraus siis riittää. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Jos puolesta asiointisopimus on tehty puolisolle tai omaishoidettavalle, niin samalla kertaa voit varata ajan kahdelle.  Ajan voi varata omalle terveysasemalle (aikuiset ja iäkkäät) tai neuvolaan (lapsiperheet) joko kirjautumalla asiointipalveluun tai Oma Häme -sovelluksen kautta. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Rokotusajanvarauksen löydät etusivulta kohdasta "Varaa aika joukkorokotukseen". 

Puhelinajanvaraus: Valitse takaisinsoittovalikosta rokotuslinja. Soitamme sinulle takaisin viikon sisällä rokotusajan sopimiseksi. 

Forssan seutu: p. 03 4191 4191
Hattula: p. 050 4166 259
Hämeenlinna: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta ”Hämeenlinna”
Janakkala: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta "Janakkala"
Riihimäen seutu: Soita oman tiimisi numeroon

  • Tiimi 1: 019 758 5950
  • Tiimi 2: 019 758 5841
  • Tiimi 3: 019 758 5813
  • Tiimi 4: 019 758 5800

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut - Oma Häme (omahame.fi)

Omaishoidettavien, omaishoitajien ja kotihoidon asiakkaiden rokotus
Kotihoito rokottaa säännöllisen kotihoidon piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset. Samalla käynnillä voidaan rokottaa rokotukseen oikeutettu omaishoitaja. 

Muut kuin säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset ja heidän omaishoitajansa, sekä kotihoidon palveluseteliasiakkaat, rokotetaan pääsääntöisesti terveysasemilla.  
Jos omaishoidettavan tai kotihoidon palveluseteliasiakkaan on mahdotonta käydä terveydentilansa vuoksi rokotuksessa terveysasemalla, voi hän kysyä kotikäyntiä ikääntyneiden asiakasohjauksesta. Rokotukseen oikeutettu omaishoitaja voidaan tällöin rokottaa samalla käynnillä.

Ikäihmisten asiakasohjauksen yhteystiedot:

 

  • Hämeenlinna-Hattula-alueen asiakasohjaus p. 03 629 6620
  • Riihimäki-Hausjärvi-Janakkalan asiakasohjaus p. 019 758 4364 
  • Forssa-Loppi-alueen asiakasohjaus p. 03 4191 6148

Seuraa myös rokotusinfo-sivuamme: Ajankohtaista rokotuksista 2024 - Oma Häme (omahame.fi)

Nukkuva vauva.
UUTINEN
18.09.2024

RS-virusinfektioiden ehkäisy alkaa – nirsevimabi tarjotaan kaikille vastasyntyneille ja riskiryhmässä oleville imeväisille

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella käynnistetään loka-marraskuussa uusi RS-virusinfektioiden ehkäisyohjelma.

Nukkuva vauva.

RS-virusinfektioiden ehkäisy alkaa – nirsevimabi tarjotaan kaikille vastasyntyneille ja riskiryhmässä oleville imeväisille

UUTINEN / 18.09.2024

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella käynnistetään loka-marraskuussa uusi RS-virusinfektioiden ehkäisyohjelma.

Nukkuva vauva.

UUTINEN / 18.09.2024

RS-virusinfektioiden ehkäisy alkaa – nirsevimabi tarjotaan kaikille vastasyntyneille ja riskiryhmässä oleville imeväisille

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella käynnistetään loka-marraskuussa uusi RS-virusinfektioiden ehkäisyohjelma, joka tähtää alle 3 kuukauden ikäisten vauvojen ja vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluvien alle 1-vuotiaiden lasten suojaamiseen. Uusi vasta-aine, nirsevimabi, tarjoaa tehokasta suojaa RS-viruksen aiheuttamia vakavia sairastumisia ja sairaalahoitoja vastaan. Suojaus on vapaaehtoinen ja perheille ilmainen. Suojauksen saa joko synnytyssairaalasta tai neuvolasta.

Nirsevimabi on paljon tutkittu, turvallinen ja kerta-annoksena epidemia-ajaksi suojan antava valmiste RS-virusinfektioiden estoon

RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista hengitystieinfektioiden aiheuttajista pienillä lapsilla. Suomessa RS-virus aiheuttaa vuosittain epidemian pienten lasten keskuudessa tyypillisesti marras -huhtikuussa. Valtakunnallisesti RSV-infektio johtaa vuosittain noin 1000 alle yksivuotiaan lapsen sairaalahoitoon. Alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla riski vakavasta RSV-taudista ja tehohoitoon joutumisesta on erityisen suuri, ja noin joka kuudes sairaalaan joutunut lapsi on riskissä joutua tehohoitoon.

Nyt käyttöön tuleva valmiste nirsevimabi on pitkävaikutteinen täsmävasta-aine RS-virusta vastaan ja se on ollut talvella 2023-2024 laajalti käytössä useassa Euroopan maassa. Tutkimuksissa ja seurannassa se on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi. Nirsevimabin on erityisesti pienimmillä lapsilla todettu vähentävän RS-viruksen aiheuttamia vaikeita tautimuotoja ja tehohoidon tarvetta 80-90%. Suojateho lievempiä muotoja vastaan on samaa luokkaa.

Nirsevimabi on vasta-ainevalmiste, ei rokote. Vasta-aineet häviävät vähitellen lapsen elimistöstä, ja näin saatava suoja muistuttaa raskausaikana äidistä lapseen siirtyvistä suojavasta-aineita, jotka antavat luonnollista suojaa vastasyntyneelle äidin sairastamia infektioita vastaan.

Vasta-aine annostellaan neuvolassa tai synnytyssairaalassa

Oma Hämeen alueella nirsevimabisuojaa tarjotaan kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä epidemian alkaessa alle 3kk ikäisille vauvoille. Vastasyntyneet saavat vasta-aineen jo synnytyssairaalassa. Alle 3kk ikäisten lasten ja alle 1v ikäisten riskiryhmäläisten suojauksesta huolehtivat alueelliset neuvolat.

Nirsevimabihoitoon ovat oikeutettuja alle 1 vuoden ikäiset vaikean RSV-infektion riskiryhmiin kuuluvat lapset seuraavasti:

  • alle 29 raskausviikolla syntyneet keskoset
  • lapset, joilla on leikkaushoitoa odottava synnynnäinen sydänsairaus
  • lapset, joilla on vaikea immuunipuutos
  • lapset, joilla on Downin syndrooma