Ketä rokotetaan?
Alla rokotetyypeittäin listattuna riskiryhmät ja muut perusteet rokotteen saamiseksi sekä tietoa kansallisesta rokotusohjelmasta.
Päivitämme tietoja jatkuvasti.
Syksyn koronarokotukset ovat alkaneet. Influenssarokotusten ajanvaraukset avataan 1.10.2024, ja rokotukset alkavat jokaisella alueella aikaisintaan viikolla 43. Alla olevista valikoista löydät lisätietoa.
Alla rokotetyypeittäin listattuna riskiryhmät ja muut perusteet rokotteen saamiseksi sekä tietoa kansallisesta rokotusohjelmasta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee Covid-19-tehosterokotusta erityisesti niille, joilla tartunta todennäköisimmin voisi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan tai johtaa sairaalahoitoon. Tämä suositus ohjaa myös paikallista rokotusohjelmaa.
Ajanvaraus on nyt avattu ensimmäisille riskiryhmille, joita ovat 75 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä voimakkaasti immuunipuutteiset. Muiden riski- ja asiakasryhmien ajanvaraus avautuu myöhemmin. 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus, saavat sekä korona- että influenssarokotteen loka-marraskuussa.
Rokotukset voivat edetä eri tahdissa eri seuduilla ja toimialoilla. Tarkemmat tiedot koronarokotusten ajoista ja paikoista kerrotaan myöhemmin.
Koronarokotuksissa käytetään uutta Comirnaty JN.1 -varianttirokotetta. Rokote voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua koronavirustaudin sairastamisesta. Koronarokote ei estä tartuntaa, vaan antaa suojan vakavaa tautimuotoa vastaan ja vähentää sairaalakuormitusta. Käyntien yhteydessä voi saada myös pneumokokki-, tetanus- tai influenssarokotteen.
Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? (THL)
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät (THL)
Ajanvaraus on nyt avattu ensimmäisille riskiryhmille, joita ovat 75 vuotta täyttäneet, sitä vanhemmat sekä voimakkaasti immuunipuutteiset. Muille riski- ja asiakasryhmille ajanvaraus avautuu myöhemmin.
Huom! Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan soittamaan takaisin. Muutoin rokotuspuhelin on nyt suljettu. Seuraavan kerran aikoja voi varata 1.10. alkaen, jolloin on mahdollista varata aika sekä influenssa- että koronarokotukselle.
Voit varata ajan joko Oma Häme -sovelluksessa tai kirjautumalla asiointipalveluun. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Rokotusajanvarauksen löydät kohdasta "Varaa aika joukkorokotukseen".
Huom! Sähköinen ajanvaraus on mahdollinen vain 75 vuotta täyttäneille. Voimakkaasti immuunipuutteiset varaavat ajan puhelimitse.
Forssan seutu: p. 03 4191 4191
Hattula: p. 050 4166 259
Hämeenlinna: p. 03 621 9893 (Huom! Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan soittamaan takaisin. Muutoin rokotuspuhelin on nyt suljettu. Seuraavan kerran aikoja voi varata 1.10. alkaen, jolloin on mahdollista varata aika sekä influenssa- että koronarokotukselle.)
Janakkala: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta "Janakkala"
Riihimäen seutu: Soita oman tiimisi numeroon
Tarkista oma tiimisi täältä (valitse kunnaksi "Riihimäki")
Forssan pääterveysasemalla annetaan koronarokotteita 14.9.2024 klo 9–15 ilman ajanvarausta 75 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.
Kotihoito koronarokottaa säännöllisen kotihoidon piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset. Samalla käynnillä voidaan rokottaa rokotukseen oikeutettu omaishoitaja.
Muut kuin säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset ja heidän omaishoitajansa, sekä kotihoidon palveluseteliasiakkaat, rokotetaan pääsääntöisesti terveysasemilla.
Jos omaishoidettavan tai kotihoidon palveluseteliasiakkaan on mahdotonta käydä terveydentilansa vuoksi rokotuksessa terveysasemalla, voi hän kysyä kotikäyntiä ikääntyneiden asiakasohjauksesta. Rokotukseen oikeutettu omaishoitaja voidaan tällöin rokottaa samalla käynnillä.
Hämeenlinna-Hattula-alueen asiakasohjaus p. 03 629 6620
Riihimäki-Hausjärvi-Janakkalan asiakasohjaus p. 019 758 4364
Forssa-Loppi-alueen asiakasohjaus p. 03 4191 6148
Syksyn 2024 ajanvaraukset influenssarokotuksille avataan 1.10.2024. Itse rokotukset alkavat jokaisella alueella aikaisintaan viikolla 43. Oma Häme tiedottaa rokotuksista pitkin syksyä, ja ajankohtaista tietoa päivitetään Oma Hämeen verkkosivuille suunnitelmien edetessä.
Maksuton influenssarokotus annetaan seuraaville henkilöille:
Voit pyytää perhekeskuksesta tai omalta terveysasemaltasi rokotereseptiä, jos et ole oikeutettu maksuttomaan rokotteeseen.
Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset - THL
Hyvinvointialueet voivat tarvittaessa käyttää kansallista rokotusohjelmaa varten hankittuja kausi-influenssarokotteita myös seuraavien ryhmien rokotuksiin:
Rokotukset ovat saajalleen maksuttomia. Näillä kohdennetuilla rokotuksilla pyritään ehkäisemään sitä, että henkilö sairastuisi samanaikaisesti kausi-influenssaan ja lintuinfluenssaan.
Toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi - THL
Riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteen omalla terveysasemalla ajanvarauksella tai muun käynnin yhteydessä. Pneumokokkirokote on mahdollista saada myös yhdessä influenssa- ja/tai koronarokotteen kanssa.
Pneumokokkirokotteen saavat maksutta seuraavat henkilöt:
Muille henkilöille rokote on omakustanteinen. Tarvitset rokotetta varten reseptin. Reseptin voit pyytää omalta terveysasemaltasi.
Henkilö, joka on saanut aiemmin pneumokokkikonjugaattirokotteen (kauppanimi mm. Prevenar, Apexxnar, Vaxneuvance), ei tarvitse uutta annosta.
TBE- rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.
Kanta-Häme ei kuulu puutiaisaivotulehduksen riskialueeseen, eikä asukkailla siksi ole oikeutta maksuttomaan rokotteeseen. Mikäli liikut riskialueilla ja haluat rokotteen, käy ottamassa rokote omakustanteisesti yksityisellä lääkäriasemalla tai pyydä resepti omalta terveysasemaltasi ja varaa aika rokotusta varten.
Maksuttomaan TBE-rokotteeseen ovat oikeutettuja vakinaisesti Suomessa asuvat 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa seuraavilla alueilla:
Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja myös henkilöt, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa näillä riskialueilla.
Sekä vakituiset asukkaat että muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa siltä hyvinvointialueelta, jolla rokotusohjelman alue sijaitsee. Hyvinvointialueet kertovat, miten rokotukset järjestetään.
Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida esimerkiksi ulkoillessa, puutarhatöissä ja mökkeillessä, ja pitää oma rokotussuoja aina voimassa.
Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Jos tarvitset jäykkäkouristusrokotteen (samassa rokotteessa on kurkkumätäsuoja), ole yhteydessä omalle terveysasemallesi.
Jäykkäkouristus tulisi tehostaa rokotteella 25-, 45- ja 65-vuotiaana.
Yli 65-vuotiaat saavat rokotteen 10 vuoden välein.
Muista huolehtia, että rokotussuojasi jäykkäkouristusta vastaan on ajantasalla (THL)
Otathan matkakohteen terveysvaaroista selvää jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tämä mahdollistaa rokotusten ja muiden mahdollisesti tarvittavien sairauksia ehkäisevien toimien hoidon ennen matkaa. Ohjeita voit kysyä omalta terveysasemaltasi.
Jos sinulla on pitkäaikaissairauksia tai olet raskaana, keskustele matkasta lääkärin kanssa jo matkaa suunnitellessasi.
Kun matkalle on lähtemässä lapsi tai nuori, tarkistathan, että hän on saanut Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Tähän saat apua perhekeskuksesta (neuvolat ja kouluterveydenhuolto).
Työterveyshuolto arvioi työmatkalle lähetettävän työntekijän sairastumisriskin ja rokotustarpeen ennen matkalle lähtöä. työnantaja kustantaa työntekijöilleen ne rokotukset, joilla työntekijää suojataan työstä johtuvista vaaroilta.
Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata kansalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Rokotusohjelmaan vaikuttavat
Rokotusohjelma lapsille ja aikuisille - THL
Huom! Vain 75 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Voimakkaasti immuunipuutteiset varaavat ajan puhelimitse. Muille ajanvaraus avautuu myöhemmin.
Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan soittamaan takaisin. Muutoin rokotuspuhelin on nyt suljettu. Seuraavan kerran aikoja voi varata 1.10. alkaen, jolloin on mahdollista varata aika sekä influenssa- että koronarokotukselle.
Voit varata ajan joko Oma Häme -sovelluksessa tai kirjautumalla asiointipalveluun. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Rokotusajanvarauksen löydät kohdasta "Varaa aika joukkorokotukseen".
Huom! Vain 75 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä voimakkaasti immuunipuutteiset. Muille ajanvaraus avautuu myöhemmin.
Forssan seutu: p. 03 4191 4191
Hattula: p. 050 4166 259
Hämeenlinna: p. 03 621 9893 (Huom! Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan soittamaan takaisin. Muutoin rokotuspuhelin on nyt suljettu. Seuraavan kerran aikoja voi varata 1.10. alkaen, jolloin on mahdollista varata aika sekä influenssa- että koronarokotukselle.)
Janakkala: p. 03 621 9893, valitse kuntavalikosta "Janakkala"
Riihimäen seutu: Soita oman tiimisi numeroon
Tarkista oma tiimisi täältä (valitse kunnaksi "Riihimäki")
Syksyn 2024 ajanvaraukset influenssarokotuksille avataan 1.10.2024. Itse rokotukset alkavat jokaisella alueella aikaisintaan viikolla 43.
Ota yhteys omalle terveysasemallesi rokotusajan varaamiseksi tai perumiseksi. Lasten rokotuksissa ota yhteys perhekeskukseen (neuvola tai kouluterveydenhuolto).
Voit varata rokotusajan toiselle henkilölle, jos sinut on valtuutettu asioimaan toisen puolesta. Valtuutuksen voit tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa.
Forssan pääterveysasemalla annetaan koronarokotteita 14.9.2024 klo 9–15 ilman ajanvarausta 75 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.
Korona- ja influenssarokotukset Hämeenlinnan seudulla
Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan...
Korona- ja influenssarokotukset Hämeenlinnan seudulla
UUTINEN / 13.09.2024
Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan...
UUTINEN / 13.09.2024
Hämeenlinnassa on enää muutamia koronarokotusaikoja jäljellä. Rokotuspuhelimeen jo soittaneille tullaan soittamaan takaisin. Muutoin rokotuspuhelin on nyt suljettu. Seuraavan kerran aikoja voi varata 1.10. alkaen, jolloin on mahdollista varata aika sekä influenssa- että koronarokotukselle.
Tiedoksi koko Kanta-Hämeen alueelle:
Kaikilla Kanta-Hämeen seudun rokotuspisteillä ajanvaraukset influenssarokotuksille avataan 1.10.2024. Itse rokotukset alkavat jokaisella alueella aikaisintaan viikolla 43.
Lisätietoja: www.omahame.fi/rokotusinfo
75-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset käynnistyneet koko maakunnassa
Nyt myös 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata ajan rokotukseen.
75-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset käynnistyneet koko maakunnassa
UUTINEN / 28.08.2024
Nyt myös 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata ajan rokotukseen.
UUTINEN / 28.08.2024
Koronan tehosterokotukset ovat käynnistyneet koko maakunnan alueella, ja nyt myös 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata ajan rokotukseen. Rokotukset aloitettiin elo-syyskuun vaihteessa 80 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien sekä voimakkaasti immuunipuutteisten henkilöiden ryhmillä. Nyt vuorossa ovat myös 75–79-vuotiaat, joiden rokotukset jatkuvat syys-lokakuun ajan.
Ajanvaraus on nyt avattu riskiryhmille, joihin kuuluvat 75 vuotta täyttäneet, 80 vuotta täyttäneet sekä voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt. Muiden riskiryhmien ja asiakasryhmien ajanvaraus avataan myöhemmin. Sähköisen ajanvarauksen voi tehdä Oma Häme -sovelluksessa tai kirjautumalla palveluun Oma Hämeen verkkosivuilla.
Syksyn 2024 tehosterokotteet annetaan asteittain eri ikä- ja riskiryhmille. 65 vuotta täyttäneet sekä 18 vuotta täyttäneet, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus, saavat sekä korona- että influenssarokotteen loka-marraskuussa. Syksyn influenssarokotukset puolestaan alkavat lokakuun loppupuolella, viikolla 43.
Koronarokotuksissa käytetään uutta Comirnaty JN.1 -varianttirokotetta, joka tarjoaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan ja vähentää sairaalakuormitusta. Rokote voidaan antaa kuusi kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tehosterokotusta erityisesti niille, joilla tartunta voisi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan tai johtaa sairaalahoitoon.
Lisätietoa rokotuksista, riskiryhmistä ja ajanvarauksesta löydät Ajankohtaista rokotuksista 2024 - sivulta.
Syksyn korona- ja influenssarokotukset alkavat – ajanvaraus on avattu riskiryhmille
Tehosterokotteita annetaan ensimmäisenä ikäihmisille ja voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.
Syksyn korona- ja influenssarokotukset alkavat – ajanvaraus on avattu riskiryhmille
UUTINEN / 23.08.2024
Tehosterokotteita annetaan ensimmäisenä ikäihmisille ja voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.
UUTINEN / 23.08.2024
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee Covid-19-tehosterokotusta erityisesti niille, joilla tartunta todennäköisimmin voisi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan tai johtaa sairaalahoitoon. Tämä suositus ohjaa myös paikallista rokotusohjelmaa.
Covid-19-tehosterokotteet ovat Kanta-Hämeessä tarjolla ensimmäisenä 80 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.
Koronan tehosterokotukset käynnistyvät terveysasemilla elo-syyskuun vaihteessa. Ensimmäisenä rokotettavina ovat 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt.
75–79-vuotiaiden koronarokotukset annetaan syys-lokakuussa. 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus, saavat sekä korona- että influenssarokotteen loka-marraskuussa.
Ajanvaraus on nyt avattu ensimmäisille riskiryhmille, joihin kuuluvat 80 vuotta täyttäneet tai sitä vanhemmat sekä voimakkaasti immuunipuutteiset. Muiden riski- ja asiakasryhmien ajanvaraus avautuu myöhemmin. Sähköisen ajanvarauksen voi tehdä Oma Häme -sovelluksessa tai kirjautumalla palveluun Oma Hämeen verkkosivuilla.
Koronarokotuksissa käytetään uutta Comirnaty JN.1 -varianttirokotetta. Rokote voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua koronavirustaudin sairastamisesta. Koronarokote ei estä tartuntaa, vaan antaa suojan vakavaa tautimuotoa vastaan ja vähentää sairaalakuormitusta. Käyntien yhteydessä voi saada myös pneumokokki-, tetanus- tai influenssarokotteen.
Syksyn 2024 influenssarokotukset aloitetaan lokakuun loppupuolella, viikolla 43. Oma Häme tiedottaa rokotuksista pitkin syksyä, ja ajankohtaista tietoa päivitetään Oma Hämeen verkkosivuille suunnitelmien edetessä.
Lue tästä ajankohtaista tietoa syksyn rokotuksista
Kotihoito koronarokottaa säännöllisen kotihoidon piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset. Samalla käynnillä voidaan rokottaa rokotukseen oikeutettu omaishoitaja.
Muut kuin säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä olevat omaishoidettavat ikäihmiset ja heidän omaishoitajansa, sekä kotihoidon palveluseteliasiakkaat, rokotetaan pääsääntöisesti terveysasemilla.
Jos omaishoidettavan tai kotihoidon palveluseteliasiakkaan on mahdotonta käydä terveydentilansa vuoksi rokotuksessa terveysasemalla, voi hän kysyä kotikäyntiä ikääntyneiden asiakasohjauksesta. Rokotukseen oikeutettu omaishoitaja voidaan tällöin rokottaa samalla käynnillä.
Ikäihmisten asiakasohjauksen yhteystiedot:
Hämeenlinna-Hattula-alueen asiakasohjaus p. 03 629 6620
Riihimäki-Hausjärvi-Janakkalan asiakasohjaus p. 019 758 4364
Forssa-Loppi-alueen asiakasohjaus p. 03 4191 6148