Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

UUTINEN
04.07.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue hyödyntää uutta teknologiaa tiedolla johtamiseen

Oma Hämeessä on kevään 2023 aikana otettu käyttöön data-alusta.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue hyödyntää uutta teknologiaa tiedolla johtamiseen

UUTINEN / 04.07.2023

Oma Hämeessä on kevään 2023 aikana otettu käyttöön data-alusta.

UUTINEN / 04.07.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue hyödyntää uutta teknologiaa tiedolla johtamiseen

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella eli Oma Hämeessä käsitellään valtavasti dataa sekä terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa että pelastustoimessa. Oma Hämeessä on kevään 2023 aikana otettu käyttöön data-alusta (Oma Hämeen tietoallas), joka mahdollistaa hyvinvointialueen tietojen monipuolisen hyödyntämisen.

Tietoallas on ensisijaisesti tiedolla johtamisen työkalu. Elokuussa aloitetaan johdon työpöytien rakentaminen toimialoille ja tulosalueille. Työssä painotetaan integraation toteutumista ja vaikuttavuuden arviointia. 

– Syksyllä teemme ensimmäiset testaukset kirjaamisen automatisoinniksi ja pyrimme poistamaan kahdenkertaista kirjaamista automatisoimalla tilastointia. Tavoitteena on vapauttaa sote-ammattilaisten työaikaa ja parantaa kirjausten laatua sekä kattavuutta, kertoo Oma Hämeen tieto- ja vaikuttavuusjohtaja Katja Antikainen.  

Muita lyhyen aikavälin tavoitteita tietoaltaan käytölle ovat muun muassa tietojen hyödyntäminen asiakasohjauksessa, ennakoivan analytiikan sovellusten kartoittaminen (mm. ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseksi) ja tutkimushankkeiden mahdollistaminen. 

- Hyvinvointialueuudistus luo hyvän pohjan tiedon hyödyntämiselle. Laajempaa dataa voidaan hyödyntää mm. ennaltaehkäisyssä, asiakkaan palveluohjauksessa, vaikuttavuusarvioinneissa, johtamisessa ja tutkimuksessa, Antikainen jatkaa. 
 

Suomi Areenassa haettiin ratkaisuja tekoälyn hyödyntämiseen 

Katja Antikainen kutsuttiin Porissa järjestettävän Suomi Areenan paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli kysymys ”ratkaiseeko tekoäly terveydenhuollon haasteet”.  Paneelissa olivat mukana myös HUS:in asiakkuusjohtaja, lastenreumatologian dosentti Visa Honkanen, Suomen Terveystalo Oy:n lääketieteellisten toimintojen johtaja Anu Maksimow, Sitran asiantuntija Saara Malkamäki sekä Tietoevry Caren toimitusjohtaja Ari Järvelä.  
 
Paneeli keskusteli tekoälyn mahdollisuuksista ja terveydenhuollon megatrendeistä, kuten väestön ikääntymisestä. 

– Väestö ikääntyy, työssä käyvä ikäluokka pienenee, ja hyvinvointialuemuutosta viedään läpi teknologisessa murroksessa. Tekoälyä voitaisiin hyödyntää niin, ettei ajeta työssä käyvää ikäluokkaa ihan loppuun, Antikainen kommentoi. 

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella hyödynnetään jo nyt muun muassa etävastaanottoteknologiaa. Etävastaanottojen lisääntyminen myös kotihoidossa inspiroi Antikaista. 

– Kotihoidossa on valtavat asiakasmäärät, ja etävastaanottojen avulla työ tehostuu, hoitajien viihtyvyys työssä sekä asiakkaiden palvelut paranevat. 

Hoitajapulasta puhuttaessa hän muistutti, että henkilökohtaisen potilastyön sijaan voitaisiin automatisoida esimerkiksi tietojen kirjaamista tietojärjestelmiin. Näin säilyy myös inhimillisyys potilastyössä. 

Keskustelijat näkivät yhtenä haasteena sen, että eri potilastietojärjestelmät eivät keskustele keskenään. Antikaisen mukaan yhteen ainoaan järjestelmään ei tarvitse mennä.  

– Avoimet rajapinnat ja tiedon liikkuvuus sekä älykäs automaatio järjestelmien välillä mahdollistaa sen, että tieto on hyödynnettävissä kaikista järjestelmistä johonkin tiettyyn tarpeeseen. 

Tämänkaltainen datan hyödyntäminen tukee myös tiedolla johtamisen tarpeita.


Lisätietoja:
Tietohallintojohtaja Toni Suihko
p. 040 7035 159
toni.suihko@omahame.fi