Navigointivalikko

Oma Häme yhdenvertaistaa lasten erikoishammaslääkäriä vaativaa oikomishoitoa

UUTINEN / 20.04.2023

Janakkalan lasten oikomishoitoon tulee muutoksia kesällä.

Oma Häme yhdenvertaistaa lasten erikoishammaslääkäriä vaativaa oikomishoitoa

UUTINEN / 20.04.2023

Janakkalan lasten oikomishoitoon tulee muutoksia kesällä.

UUTINEN / 20.04.2023

Oma Häme yhdenvertaistaa lasten erikoishammaslääkäriä vaativaa oikomishoitoa

Janakkalan lasten oikomishoito siirtyy erikoishammaslääkärivetoisille tiimeille kesästä alkaen. Oikomishoitoa tarjotaan kaikissa hammashoitoloissa, mutta erikoishammaslääkäreiden vastaanottoja on toiminnan turvaamiseksi välttämätöntä keskittää. 


Oikomishoito on yksi osa lasten suun terveydenhuoltoa. Hyvinvointialue haluaa turvata oikomishoidon oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisilla kriteereillä kaikille hyvinvointialueen lapsille.  

Oikomishoitoon voi kuulua useita kontrollikäyntejä, joita voidaan hoitaa myös suuhygienistien tai hammaslääkäreiden vastaanotoilla. Näitä aikoja hyvinvointialue pyrkii mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan myös pienemmissä hammashoitoloissa. Sen sijaan erikoishammaslääkäreiden vastaanottotoiminta tapahtuu isommissa yksiköissä. 

Janakkalassa asuvien lasten oikomishoitoon on tulossa muutoksia kesällä. Kesästä 2023 alkaen Turengin alueen lasten erikoishammaslääkäriä vaativaa oikomishoitoa antavat erikoishammaslääkärit Viipurintien terveysasemalla, Hämeenlinnassa. Samalla Tervakosken alueen lasten erikoishammaslääkäriä vaativa oikomishoito siirtyy Riihimäen hammashoitolaan.  

Uusia erikoishammaslääkäreitä on rekrytoitu ja lisää koulutetaan 

Oikomishoito on tyypillisesti useita vuosia kestävä kokonaisuus, jossa hoidon jatkuvuus on erittäin tärkeä osa kokonaisuutta. Oikomishoidon erikoishammaslääkäreistä on pulaa koko maassa. Oma Hämeessä tilanne on kohtuullinen ja nyt keskittämällä erikoishammaslääkäreiden oikomishoitoa pystytään tarjoamaan kaikille asukkaille tarpeen mukainen ja laadukas oikomishoito. Oikomishoidon erikoishammaslääkäreitä ei riitä hyvinvointialueen jokaiseen hammashoitolaan. 

— Kansallisen selvityksen mukaan Kanta-Hämeessä asuu huomattavan vähän erikoishammaslääkäreitä. Suurin osa kulkee meille töihin pitkien matkojen päästä. Oikomishoidon palveluita on jo aikaisemmin maakunnassa keskitetty laajasti  tiettyihin toimipisteisiin, millä on saatu ammattiryhmälle sekä veto- että pitovoimaa, toteaa suun terveydenhuollon tulosaluejohtaja Laura Nikkarila.  

Oma Hämeen alueella oikomishoidon erikoishammaslääkäreitä ja oikomishoitoon erikoistuvia hammaslääkäreitä työskentelee Hämeenlinnan Viipurintien sekä Riihimäen ja Forssan hammashoitoloissa. Erikoishammaslääkäreitä on pystytty rekrytoimaan lisää näihin pisteisiin kevään 2023 aikana.  

— Meillä on töissä upeita, työhönsä sitoutuneita ammattilaisia, joiden ympärille on voitu muodostaa vahva tiimituki sekä mahdollistaa hallittavissa oleva työmäärä. Erikoishammaslääkärimme myös kouluttavat koko ajan uusia oikomishoitoon erikoistuvia hammaslääkäreitä, joiden tietysti toivomme jäävän meille valmistumisen jälkeenkin töihin. Tällä kokonaisuudella pystymme tarjoamaan jokaiselle alueemme lapselle oikea-aikaisen oikomishoidon ilman hoitojonoja, painottaa Nikkarila. 

Hämeenlinnaan, Viipurintien hammashoitolaan on jo aikaisemmin keskitetty koko Hämeenlinnan alueen oikomisen erikoishammaslääkäreiden vastaanotto. Riihimäen hammashoitolassa on hoidettu Riihimäen, Lopen sekä Hausjärven lasten erikoishammaslääkäriä vaativa oikomishoito. Forssan hammashoitolassa hoidetaan edelleen Forssan, Ypäjän, Tammelan, Humppilan sekä Jokioisten alueilta erikoishammaslääkäritasoinen oikomishoito. Hattulassa oikomishoidosta vastaa Terveystalo osana palveluiden kokonaisulkoistusta. 

Ajat oikomishoitoon annetaan suun terveydenhuollosta vastaanottokäynnin yhteydessä tai ne voidaan ilmoittaa puhelimitse tai kirjeellä. Mikäli annettua oikomishoidon aikaa tarvitsee jostain syystä muuttaa, voivat asiakkaat olla yhteydessä oman alueen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen.