Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Kasa kolikoita pöydällä.

UUTINEN / 15.11.2023

Hyvinvointialue tukee asukkaita talousvaikeuksissa – sosiaalisella luotolla ehkäistään syrjäytymistä ja velkaantumista

Hyvinvointialueilla on velvollisuus järjestää sosiaalista luottoa sitä tarvitseville asukkaille. Lakivelvoite tuli voimaan elokuussa. Sitä ennen luoton myöntämisestä vastasivat kunnat, mutta se oli vapaaehtoista toimintaa.

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu Kanta-Hämeen hyvinvointialueella asuville pienituloisille ja vähävaraisille, jotka eivät saa muuta luottoa kohtuullisin ehdoin. Sosiaalinen luotto on pankkilainaan verrattavissa oleva luotto takaisinmaksuehtoineen. Sosiaalista luottoa voidaan myöntää erilaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi velkakierteen katkaisemiseen, asumisen turvaamiseen tai sosiaalisesta kriisistä selviämiseen. 

– Luoton myöntämisen tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää henkilön ja perheen itsenäistä suoriutumista. Parhaimmillaan sosiaalinen luotto edistää asiakkaan taloudellista toimintakykyä sekä esimerkiksi poistaa esteitä työllistymiselle, sanoo aikuissosiaalityön ja taloudellisen tuen päällikkö Sari Kiviranta.

Luoton myöntämisen edellytyksenä on, että luoton saaja kykenee tuloistaan maksamaan kuukausittaiset lyhennykset ja korot.  

Sosiaaliohjaaja auttaa hakuprosessissa

Sosiaalisen luoton hakemuksia on tullut tähän mennessä Oma Hämeelle 34. Yhteydenottopyyntöihin vastaa sosiaalisen luototuksen sosiaaliohjaaja, joka auttaa asiakasta hakuprosessissa. 

Oma Hämeessä sosiaalisen luoton myöntämisestä vastaa taloudellisen tuen yksikkö. Luottoa voidaan myöntää minimissään 500 euroa ja enimmillään 10 000 euroa. Takaisinmaksuaika on enimmillään viisi vuotta. Luoton hakijan tulee toimittaa selvitys kaikista veloistaan ja varoistaan. 

Sosiaalista luottoa ei voida myöntää yritystoimintaan tai sen kuluihin. Luottoa ei myönnetä yksityishenkilölle, joka on velkajärjestelyssä. Eikä luottoa myönnetä kunnan tai toisen hyvinvointialueen sosiaalisen luoton, velkajärjestelysaatavan tai Takuusäätiön järjestelylainan maksuun.  

Sosiaalisen luottoa tarvitsevan tulee olla ensiksi yhteydessä taloudellisen tuen yksikköön, joka neuvoo luoton hakemisessa. Yhteydenottopyyntö tulee lähettää sähköpostilla taloudellinentuki(at)omahame.fi tai soittamalla neuvontaan p. 03 629 6570 (avoinna maanantai, keskiviikko ja perjantai kello 9-12). 

Taloudellisen tuen yksikön neuvontaan voi soittaa aina, kun arjen raha-asiat askarruttavat, oman talouden hoidossa on ongelmia tai rahat eivät tunnu riittävän. Puheluun vastaavat sosiaalihuollon ammattilaiset.

Lisätietoja sosiaalisesta luotosta

Lisätietoja Taloudellisen tuen yksiköstä