UUTINEN / 13.11.2024
Sosiaalinen raportti kertoo, että Kanta-Hämeessä tarvitaan asumisneuvontaa ja hätämajoitusta
Asunnottomuuden uhkatilanteet, häädöt ja asunnottomuus ovat tällä hetkellä kasvussa Kanta-Hämeessä ja kahdessa naapurimaakunnassa. Tilanne selviää tuoreesta sosiaalisesta raportista, jossa on tarkasteltu asunnottomuutta ja asumisen ongelmia Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Siihen kuuluvat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet.
Asunnottomien määrästä ei ole kattavia tilastoja minkään maakunnan alueella. Avun tarvitsijoiden määrää on vaikea arvioida myös siksi, että maakunnissa esiintyy myös piiloasunnottomuutta, erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmässä. Monet oleilevat tuttavien tai sukulaisten luona väliaikaisesti, kun omaa asuntoa ei ole. Sosiaaliturvaan viime aikoina tehtyjen muutosten vuoksi asunnottomuus tai sen uhka koskee yhä useampia ihmisryhmiä, kuten lapsiperheitä.
Sisä-Suomen yhteistyöalueella on raportin mukaan paljon kehitettävää palveluissa, joilla ehkäistään asunnottomuutta tai autetaan asunnottomia. Kanta-Hämeessä ei ole tarjolla lainkaan hätämajoitusta, eikä riittävästi asumisneuvontaa tai erilaisia elämäntilanteita huomioivia asumisratkaisuja.
Palveluihin olisi syytä panostaa, koska oikea-aikainen neuvonta ja tuki ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti aina parempi vaihtoehto kuin raskaat asumispalvelut ja osastohoito. Raportissa listataan tärkeiksi, ensivaiheen palveluiksi asunnon järjestäminen asunto ensin –periaatteella, taloudellinen tuki sekä tarvittavat sote-palvelut.
Tiistaina julkaistu sosiaalinen raportti perustuu kyselyyn, johon on vastannut yli 200 hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien edustajaa. Tausta-aineistoina on käytetty ammattilaisten tuottamia arvioita ajankohtaisten sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasraatilaisten näkemyksiä asunnottomuuteen liittyen.
Asunnottomuuden poistaminen vaatii yhteistyötä ja uusia palveluita
Raportissa todetaan, että asunnottomuuden ehkäisemisessä tarvitaan nykyistä vahvempaa yhteistyötä valtionhallinnon, hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin välillä. Hyvinvointialueiden sosiaalityö on keskeisessä roolissa asiakastilanteissa. Tärkeää olisi, ettei asunnottomuutta ja asumisen haasteita lisätä poliittisilla ratkaisuilla.
Raportissa muistutetaan, että asunnottomuus on monisyinen ilmiö, johon vaikuttaa henkilökohtaisten ongelmien lisäksi joukko yhteiskunnallisia rakenteita ja yhteiskuntapoliittisia ratkaisuja. Yhteiskuntapolitiikka onkin asuntopolitiikkaa, sillä poliittiset päätökset vaikuttavat tarjolla oleviin asumis- ja sosiaalipalveluihin.
Asunnottomuuden taustalla on usein kasautuvat talous- ja velkaongelmat sekä mielenterveys- ja päihdehaasteita. Raportissa tunnistetaan erityisen haavoittuvina ryhminä vankiloista vapautuvat vangit ja asunnottomat naiset.
Raportissa annetaan toimenpidesuosituksia asunnottomuuden vähentämiseksi:
1) Naisten huomioiminen asunnottomuustyössä
2) Vapautuvien vankien kanssa tehtävän työn kehittäminen
3) Asumisneuvonnan laajentaminen
4) Vuosittainen asunnottomuuslaskenta asuntopoliittisten ratkaisujen tukena
5) Asunnottomuutta kokeneiden osallisuuden vahvistaminen
Oma Hämeessä sosiaalista raporttia esiteltiin ensimmäisen kerran 12. marraskuuta Rakee- rakenteellisen sosiaalityön ajankohtaisfoorumissa. Tämän jälkeen selvitetään yhdessä johdon ja asiantuntijoiden kanssa, mitä raportin toimenpide-ehdotuksia voidaan lähteä edistämään ensimmäiseksi Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.
Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella - sosiaalinen raportti on laadittu yhteistyössä Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Mukana ovat olleet kevään ja syksyn 2024 aikana alueen kolme hyvinvointialuetta, sosiaalialan osaamiskeskukset Pikassos ja SONet BOTNIA sekä Tampereen kaupunki.
Tutustu raporttiin