Murupolku
Navigointivalikko
Ptv Service Display
Sosiaalityö ja -ohjaus
Saat meiltä tukea ja ohjausta omiin tai läheisesi arjen haasteisiin. Haasteita voivat olla esimerkiksi
- vaikeudet selviytyä arjessa
- pitkäaikaistyöttömyys tai alentunut työkyky
- mielenterveys- tai päihdeongelmat
- asumisen ongelmat tai asunnottomuus
- sosiaaliturvaan tai sosiaalipalveluihin liittyvät kysymykset.
Palvelut on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.
Toimi näin
Ota yhteyttä Aikuissosiaalityön Ensilinjaan tai chat-palveluun. Sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja arvioi tilanteesi ja tekee suunnitelman tuen järjestämiseksi. Jos sinulla on omatyöntekijä, asioi hänen kanssaan ajanvarauksella.
Sosiaalipäivystys auttaa kriisitilanteissa iltaisin ja viikonloppuisin. Taloudellisiin ongelmiin saat apua Taloudellisen tuen yksiköstä.
Huoli aikuisesta?
Voit tehdä digitaalisesti tuen tarpeen ilmoituksen (huoli-ilmoitus), jos epäilet, ettei henkilö pysty huolehtimaan itsestään tai turvallisuudestaan. Voit myös keskustella asiasta ensin Ensilinjan tai chatin kautta ilman ilmoituksen tekemistä.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, digitaaliset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Etsi alueelta
- Valitse paikkakunta
- Forssa
- Hattula
- Hausjärvi
- Humppila
- Hämeenlinna
- Janakkala
- Jokioinen
- Loppi
- Riihimäki
- Tammela
- Ypäjä
Kun valitset paikkakunnan, tiedät kuinka asioida digitaalisesti.
Kun valitset paikkakunnan, saat esiin etsimäsi puhelinnumerot.
Kun valitset paikkakunnan, saat tietää palvelupaikat.
Palvelu on tarkoitettu 18-64-vuotiaille Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aikuisille ja perheille.
Taloudellisen tuen yksikkö
Taloudellisen tuen yksikkö
Oma Hämeen taloudellisen tuen yksiköstämme on saatavilla puhelinneuvontaa ja -ohjausta talouteen liittyvissä ongelmatilanteissa.
Hakemusten liitteet ja yhteydenottopyynnöt:
Sähköposti:
taloudellinentuki(at)omahame.fi
Osoite:
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Taloudellisen tuen yksikkö
PL 505
13101 Hämeenlinna
Yhteystietokortti: sosiaalisen raportoinnin lomake

Oletko havainnut arjen ympäristössäsi ilmiön, johon pitäisi mielestäsi puuttua?
Raportoi havainnostasi sosiaalisen raportoinnin lomakkeella.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutiset
Odotatko puhelua Oma Hämeeltä? Muista ottaa häirikköpuheluiden esto pois päältä
Jos esto on päällä, takaisinsoittojärjestelmämme kautta soitettu puhelu ei välttämättä pääse läpi.

Odotatko puhelua Oma Hämeeltä? Muista ottaa häirikköpuheluiden esto pois päältä
UUTINEN / 10.03.2025
Jos esto on päällä, takaisinsoittojärjestelmämme kautta soitettu puhelu ei välttämättä pääse läpi.

UUTINEN / 10.03.2025
Odotatko puhelua Oma Hämeeltä? Muista ottaa häirikköpuheluiden esto pois päältä
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kun olet jättänyt takaisinsoittopyynnön ja soitamme sinulle takaisin, soitto tulee 03 629-/03 621-/03 680-/03 4191- tai /019 758 -alkuisesta numerosta.
Joihinkin uudempiin puhelimiin saa automaattisesti häirikkösoittajien estämisen päälle. Jos esto on päällä, ei takaisinsoittojärjestelmämme kautta soitettu puhelu pääse välttämättä läpi.
Muista siis ottaa puhelimestasi hetkeksi häirikköpuheluiden esto pois päältä, jos odotat puhelua Oma Hämeeltä.

Aikuissosiaalityön kiireetön ohjaus ja neuvonta liittyy Ensilinjaan
Palvelun puhelinnumero tai aukioloajat eivät tämän muutoksen yhteydessä muutu.

Aikuissosiaalityön kiireetön ohjaus ja neuvonta liittyy Ensilinjaan
UUTINEN / 27.02.2025
Palvelun puhelinnumero tai aukioloajat eivät tämän muutoksen yhteydessä muutu.

UUTINEN / 27.02.2025
Aikuissosiaalityön kiireetön ohjaus ja neuvonta liittyy Ensilinjaan
Aikuissosiaalityön kiireetön puhelinohjaus ja neuvonta liittyy Ensilinjan palveluihin 4.3.2025. Aikuissosiaalityön kiireettömän ohjauksen ja neuvonnan on tavoittanut jo nytkin keskitetystä puhelinnumerosta, joten palvelun puhelinnumero tai aukioloajat eivät tämän muutoksen yhteydessä muutu.
Aikuissosiaalityön Ensilinjaan voit olla yhteydessä, kun:
• tarvitset neuvoa ja tietoa palveluista ja etuuksista
• taloudellinen tilanne on umpisolmussa
• tarvitset apua päihdeongelmissa
• tarvitset erityisestä syystä apua ja tukea asunnon/asumisesi järjestämisessä
• kohtaat äkillisen kriisin tai elämäntilanteen muutoksen
Tavoitat aikuissosiaalityön puhelimitse arkisin kello 9-11, ja Ensilinjaan liittymisen jälkeen palvelussa on käytössä myös takaisinsoittopyynnön jättämisen mahdollisuus ruuhkatilanteissa. Takaisinsoittopyynnön voit siis jättää, mikäli emme juuri sillä hetkellä ruuhkan takia voi vastata. Soitamme sinulle takaisin seuraavaan arkipäivään mennessä.
Puhe- ja kuulovammaiset sekä asioinnissa tulkkia tarvitsevat asiakkaat voivat ottaa yhteyttä palveluun tekstiviestillä. Mikäli asioinnissa tarvitaan tulkkia, voit ilmoittaa tekstiviestillä tulkkauskielen, jonka jälkeen otamme yhteyttä tulkin kanssa viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Aikuissosiaalityön Ensilinja ma-pe klo 9-11, puh. 03 629 6566
Aikuissosiaalityön Ensilinjan tekstiviestinumero: 040 629 6257
Aikuissosiaalityön Ensilinjan puhelinpalvelun lisäksi tavoitat meidät laajoilla aukioloajoilla chatin välityksellä arkisin klo 9-15 välillä. Löydät chatin Oma Häme -sovelluksesta, jonka voit ladata sovelluskaupasta. Oma Hämeen verkkosivuilla voit aloittaa chatin sivun oikeasta alakulmasta (aloita chat -painike).
Talouteen liittyvissä huolissa voit olla yhteydessä myös Taloudellisen tuen yksikön puhelinasiointiin puh: 03 629 6570. Taloudellisen tuen yksikön puhelinpalvelu on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9-12. Voit ottaa yhteyttä taloudellisen tuen yksikön puhelinneuvontaan aina, kun arjen raha-asiat askarruttavat, oman talouden hoidossa on ongelmia tai rahat eivät tunnu riittävän. Puheluun vastaavat sosiaalihuollon ammattilaiset.

Kanta-Hämeen ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma on julkaistu
Toteutussuunnitelmaa esitellään webinaarissa 12. helmikuuta.

Kanta-Hämeen ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma on julkaistu
UUTINEN / 11.02.2025
Toteutussuunnitelmaa esitellään webinaarissa 12. helmikuuta.

UUTINEN / 11.02.2025
Kanta-Hämeen ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma on julkaistu
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on viime vuosina kehitetty rakenteellista sosiaalityötä ja sen käytäntöjä osana valtakunnallisia hankkeita. Tämän kehitystyön tuloksena on valmistunut alueen ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma.
Suunnitelmassa kuvataan rakenteellisen sosiaalityön ideaa, rakenteellisen sosiaalityön toteuttamisen toimenpiteitä tulevina vuosina sekä kartoitetaan rakenteellisen sosiaalityön nykytilannetta ja kehittämistarpeita.
Rakenteellisen sosiaalityön tavoitteena on havaita ja muuttaa syrjiviä rakenteita ja lisätä yhdenvertaisuutta tiedon ja monialaisen yhteistyön avulla. Ihmisten elämään vaikuttavat ongelmat eivät ole aina ratkaistavissa yksilötasolla. Siksi pitäisi kiinnittää huomiota myös, yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja käytäntöihin. Niitä muuttamalla voidaan lisätä sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ihmisten hyvinvointia. Rakenteellisella sosiaalityöllä pyritään sekä lisäämään tietoa että muuttamaan asioita.
Rakenteellinen sosiaalityö tuo tietoa päätöksentekoon
Rakenteellinen sosiaalityö on hyvinvointialueelle kuuluvaa lakisääteistä toimintaa ja sen keskeiset ideat ovat tieto, tiedolla vaikuttaminen, osallisuustyö ja asiakaslähtöinen työote. Rakenteellinen sosiaalityö tuo sosiaalihuollon tiedon osaksi yhteistä päätöksentekoa. Se auttaa tunnistamaan ja korjaamaan asiakkaiden kannalta toimimattomia rakenteita niin yhteiskunnassa kuin omassa organisaatiossakin. Tavoitteena on yhdenvertaiset ja asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut.
– Monimutkaistuvassa maailmassa on tärkeää, että meillä on käytössämme laadukasta ja ajantasaista tietoa hyvinvointialueen asukkaiden tilanteista. Ratkaisuja haastaviin ilmiöihin tulee etsiä yhdessä asukkaiden ja ammattilaisten kanssa. Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma ja siinä esitetyt tavoitteet ovat yksi väline, jolla voimme kehittää sosiaali- ja terveydenhuoltoa yhdenvertaisemmaksi ja asiakaslähtöisemmäksi, sanoo erityisasiantuntija Katri Pellinen.
Pellinen ja projektiasiantuntija Anu Ropponen ovat osallistuneet rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman kansalliseen ja paikalliseen kehittämiseen ja vastaavat Kanta-Hämeen suunnitelman kirjallisesta toteutuksesta. Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma on hyväksytty rakenteellisen sosiaalityön ohjausryhmässä 7.1.2025.
Toteutussuunnitelmaa esitellään webinaarissa 12. helmikuuta
Toteutussuunnitelmaa ja rakenteellista sosiaalityötä Kanta-Hämeessä esitellään keskiviikkona 12. helmikuuta järjestettävässä webinaarissa, joka on kaikille avoin. Oma Häme järjestää webinaarin yhdessä Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen kanssa otsikolla Sosiaalihuollon tieto ja teot. Lisätiedot ja linkki webinaariin löytyvät täällä.
Rakenteellinen sosiaalityö on yhteistyölähtöistä. Hyvinvointialueen asukkaat, asiakkaat ja eri toimijat kuten kunnat, järjestöt ja palveluntuottajat ovat tärkeässä roolissa kehitystyössä. Asiakasraatien ja muiden osallistavien menetelmien käyttöä lisätään, jotta saadaan suoraa tietoa ihmisten elinolosuhteista ja yhteiskunnallisista ilmiöistä.
Rakenteellisen sosiaalityön keskeinen periaate on tiedolla vaikuttaminen. Tietoa kerätään asiakas- ja potilastietojärjestelmistä, asiakkailta, yhteistyökumppaneilta ja viranomaisilta. Teknologisia ratkaisuja kehitetään edelleen, ja vuoden 2025 aikana selvitetään tekoälyn käyttömahdollisuuksia raportoinnissa.
Keskeisenä tavoitteena vakiinnuttaa työorientaatio
Rakenteellisen sosiaalityön työorientaation vakiinnuttaminen Oma Hämeen organisaatioon on yksi keskeisimmistä tavoitteista. Tämä tapahtuu viestinnän, koulutusten, foorumien ja webinaarien avulla. Sosiaalisen raportoinnin ja tiedottamisen kehittämistä jatketaan aktiivisesti.
Toteuttamissuunnitelmassa esitetään hyvinvointialueelle keskeisiä kehittämiskohteita vuosille 2025–2026
- Sosiaalisen raportoinnin kehittäminen: Asiakkaiden ja asukkaiden kokemusten sekä asiakastiedon tehokkaampi hyödyntäminen päätöksenteossa.
- Kirjaamiskäytäntöjen parantaminen: Kirjaamiskoulutusten jatkaminen ja perehdytysohjelman luominen uusille työntekijöille.
- Yhteisösosiaalityön ja etsivän sosiaalityön kehittäminen: Työmuotojen vakiinnuttaminen ja yhteistyön tiivistäminen eri toimijoiden kanssa.
Rakenteellinen sosiaalityö ei ole vain yksittäinen prosessi, vaan jatkuva tapa toimia. Tarkoituksena on vahvistaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja asukkaiden hyvinvointia. Toteutussuunnitelman avulla voidaan rakentaa toimivampia palveluja ja vaikuttaa päätöksentekoon entistä paremmin.
Voit tutustua Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmaan täällä