Murupolku

Navigointivalikko

Puolesta asiointi digitaalisissa asiointikanavissa

Puolesta asiointi Oma Hämeen asiointikanavissa

Voit asioida Oma Hämeessä käytössä olevissa eri asiointikanavissa toisen henkilön puolesta, jos sinut on tähän valtuutettu. Samaa valtuutusta voi käyttää sekä digitaalisissa palveluissa että palvelupaikoissa.

Mitä puolesta asiointi tarkoittaa?

Käytännössä puolesta-asiointi tarkoittaa sitä, että valtuuttamasi henkilö voi asioida digitaalisissa palveluissamme, esimerkiksi terveysasioissasi, tunnistautumalla ensin itse henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella ja valitsemalla tämän jälkeen toisen henkilön puolesta asioinnin.

Valtuudet puolesta asiointiin tarkastetaan väestötietojärjestelmästä sekä valtuusrekisteristä. Lisätietoja ja toimintaohjeet valtuuksien käyttöönottamiseksi löydät Suomi.fi -palvelusta.

Lue lisää puolesta asioinnista ja Suomi.fi-valtuutuksesta

Miten voin asioida toisen puolesta?

Voit asioida toisen henkilön puolesta, jos sinut on tähän valtuutettu. Henkilö, jonka puolesta haluat asioida, valitaan suomi.fi-verkkopalvelussa. Palvelu tarkistaa oikeutesi asiointiin väestötietorekisteristä. Ammattilaisemme saavat tiedon, jos asioit toisen henkilön puolesta ja kirjaavat asiointiin liittyvät yksityiskohdat puolesta asioitavan asiakas- ja potilastietoihin.

Miten voin valtuuttaa toisen asioimaan puolestani?

Voit valtuuttaa toisen asioimaan puolestasi suomi.fi-verkkopalvelussa. Valtuuttamasi henkilö voi olla puoliso, lähiomainen tai joku muu luotettavaksi kokemasi henkilö. Valtuuttamallasi henkilöllä on lupa keskustella ammattilaisemme kanssa henkilökohtaisista hyvinvointi- ja terveystiedoistasi. 

Voinko tehdä valtuutuksen ilman Suomi.fi -tunnistautumista?

Jos sinulla tai valtuuttamallasi henkilöllä ei ole mahdollisuutta käyttää verkkopalveluja, voit tehdä valtuutuksen Digi- ja väestöviraston palvelupaikassa. 

 Digi- ja väestöviraston palvelupaikat löytyvät täältä.

Lapsen puolesta asiointi

Voit asioida digipalveluissamme alle 18-vuotiaan lapsesi puolesta. 

Oma Häme -asiointialusta ja puolesta asiointi

Jos sinulla on käytössäsi Oma Häme-asiointialusta, voit hoitaa läheisesi asioita siellä.  Asiointiroolin voi vaihtaa sovelluksen oikeassa ylälaidassa olevan kuvakkeen takaa. Paina Toisen puolesta -asiointi painiketta ja sieltä valitse haluamasi läheinen. Jos sinulla ei ole valtuuksia hoitaa toisen asioita, tämä kohta on tyhjä.

Toisen puolesta asiointi chat-palveluissa

Voit kirjautua chat-palveluihin ilman Oma Häme -asiointialustaa. Toimi näin:

  1. Valitse chat-palvelu, jossa haluat asioida.
  2. Tunnistaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
  3. Sinulta kysytään, haluatko asioida omassa asiassasi tai toisen henkilön puolesta. Valitse toisen henkilön puolesta asiointi.
  4. Siirryt Suomi.fi palveluun. Valitse siellä henkilö, jonka puolesta sinut on valtuutettu asioimaan.
  5. Kun olet valinnut henkilön listasta, siirryt takaisin asioimaan chat-palvelussa.

Puolesta asioinnin valintanäkymä chat-palveluissa.