Ptv Service Display

Apuvälinepalvelut

Saat apuvälinepalveluista lainaksi apuvälineitä, mikäli tarvitset niitä arjessa selviämiseen. Saatat tarvita apuvälineitä esimerkiksi vamman, sairauden, ikääntymisen tai kehitysviivästymän mukaan. Annamme apuvälineen lainaksi tietyksi ajaksi, minkä jälkeen se pitää palauttaa. Apuvälineen saamisen edellytyksenä on henkilökohtainen apuvälinetarpeen arvio.

Lainaamme apuvälineitä liikkumiseen, hygieniasta huolehtimiseen sekä kotona ja muissa tiloissa toimimiseen.

Lainaamme esimerkiksi:

 • pyörätuoleja
 • kävelytelineitä
 • kävelysauvoja
 • suihkutuoleja
 • WC-korottajia
 • henkilönostolaitteita
 • Hoitosänkyjä

Voit tarvittaessa saada henkilökohtaiseen käyttöön myös esimerkiksi erilaisia tukia, tukipohjallisia, jalkineita ja proteeseja.

Saat lainata apuvälinepalveluista tavallisia apuvälineitä ilman lähetettä. Erikoistumista vaativat apuvälineet saat erikoissairaanhoidosta. Sellaisia ovat esimerkiksi

 • sähköpyörätuolit
 • moottoroidut painehaavapatjat
 • ympäristönhallintalaitteet
 • tietokoneen käytön oheislaitteet ja -ohjelmat
 • lasten erikoisapuvälineet

Tarvitset lääkärin lähetteen erikoissairaanhoidon apuvälinepalveluun, jos tarvitset hengityksen tai sähköisen liikkumisen apuvälinettä tai moottoroitua patjaa.

Apua apuvälineisiin liittyviin asioihin

 • Apuvälinekeskuksen apuvälineasiantuntijat auttavat liikuntavammaisten lasten apuvälineiden kanssa sekä kommunikaation apuvälineiden kanssa
 • Näkövammaisten kuntoutusohjaajat auttavat näkemisen apuvälineiden kanssa
 • Syöpäsairaiden kuntoutusohjaajat auttavat syöpäsairaiden apuvälineiden kanssa
 • Hengityssairauksien kuntoutusohjaajat auttavat hengityksen apuvälineiden kanssa

Valitse ensin paikkakunta seuraavana olevasta valintaikkunasta, niin näet kuntasi yhteystiedot ja linkin sähköisiin asiointikanaviin. apuvälineiden kanssa

Paikkakuntavalinta

Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.

Valitse paikkakunta

Fysioterapia-chat

Voit asioida Fysioterapeutti-chatissa terveydenhuollon ammattilaisen kanssa oireissa tai sairauksissa, jotka sopivat hoidettavaksi etäpalvelussa.

Voit asioida chat-palvelussamme esim. liikkumiseen, toiminta- ja työkykyyn sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin liittyvissä haasteissa. Neuvomme sinua myös apuvälineisiin liittyvissä asioissa.

Voit asioida chat-palvelussa asuinpaikkakunnastasi riippumatta. Asiointi palvelussa vaatii vahvan tunnistautumisen henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos asioit alle 18-vuotiaan lapsesi tai muun läheisen puolesta, valitsethan puolesta asioinnin tunnistautumisvaiheessa.

Kun tunnistaudut palveluun, sinulta kysytään esitietoja mahdollisista oireistasi. Suosittelemme vastaamaan oirekyselyyn aina ja parhaimman tietosi mukaan, jos sinulla on tai on ollut mitään oireita, joiden takia asioit. Jos sinulla on muuta asiaa fysioterapeutille, voit valita muun aiheen ja kertoa tilanteestasi.

Liikkeiden havainnointi ja liikeharjoitusten ohjaaminen onnistuu tarvittaessa videoyhteyden avulla sekä saat liikeharjoitukset laitteellesi.

Asiointi chatissa on kertaluonteista ohjausta tai neuvontaa. Kontrollikäynnit voivat tarvittaessa tapahtua chatissa, video- tai lähivastaanotolla.

Fysioterapeuttimme arvion perusteella sinut voidaan tarvittaessa siirtää chat-asiointiin lääkärimme kanssa. Chat-asiointi fysioterapeuttimme kanssa on maksutonta, mutta asioinnista lääkärimme kanssa veloitamme voimassa olevan hinnaston mukaisen asiakasmaksun, josta saat laskun.

Chat-asiointi löytyy hyvinvointialueen verkkosivujen oikeasta alakulmasta. Lisäksi löydät chatin Oma Häme -mobiilisovelluksesta, jonka voit ladata sovelluskaupasta.

Normaalit aukioloajat

 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 15:00

Poikkeusaukioloajat

20.06.2025 juhannusaatto

Suljettu

Verkkosivu

Sosiaalisen raportoinnin lomake

Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella voit ilmoittaa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä ja asioista, joihin tulisi puuttua.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi seuraavat asiat:

 • Sinulla on herännyt huoli jostain asiasta ja haluaisit tuoda sen viranomaisten tietoon.
 • Olet havainnut jonkin ajankohtaisen tai toistuvan ilmiön tai ongelman, joka olisi hyvä saattaa viranomaisten tietoon ja ratkaistavaksi.
 • Olet huomannut jotain ilahduttavaa ja positiivista kehitystä.

Kerätyn tiedon avulla voimme vaikuttaa palveluihin ja pääsemme kiinni ongelmiin jo silloin kun ne ovat vasta aluillaan. Saatamme tiedon poliittisten päättäjien ja viranomaisten tietoon, jotta he voivat vaikuttaa palveluihin ja niiden parantamiseen ja kehittämiseen.

Verkkosivu

Apuvälinekeskus, Kanta-Hämeen keskussairaala

Erikoissairaanhoitoon on keskitetty erityistä asiantuntemusta vaativat apuvälineet. Näitä ovat mm. sähköpyörätuolit, ympäristönhallintalaitteet, tietokoneen käytön oheislaitteet ja ohjelmat sekä lasten apuvälineet.

Osoite

Kanta-Hämeen keskussairaala apuvälinekeskus C1-rakennus, ovi C2.

Parantolankatu 6 13530 HÄMEENLINNA

Muut yhteystiedot

Sähköposti

avkhuolto.khks@omahame.fi

Puhelin

Kunnat

Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä

Apuvälinepalveluyksikkö, Forssan seutu

Apuvälinelainaamosta voit lainata liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön sekä omaksi. Jos tarvitset apuvälineitä, voit olla suoraan yhteydessä apuvälinepalveluyksikköön.

Apuvälinepalvelu on kaikille kuntalaisille maksutonta.

Apuvälinepalvelu toimii keskitetysti Korkeavahan terveysasemalla.

Osoite

Linikkalankatu 2 30100 FORSSA

Normaalit aukioloajat

Apuvälineyksikön palveluajat 4.3.2024 alkaen.
 • Maanantai - Torstai 10:00 - 14:00
Perjantaisin vain puhelinpalvelu klo 8.00-14.00

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat

Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä

Apuvälinepalveluyksikkö, Riihimäen seutu

Apuvälinelainaamosta voit lainata liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön sekä omaksi. Jos tarvitset apuvälineitä, voit olla suoraan yhteydessä apuvälinepalveluyksikköön.

Apuvälinepalvelu on kaikille kuntalaisille maksutonta.

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Apuvälinepalvelu toimii keskitetysti Riihimäen terveysasemalla.

Osoite

Riihimäen terveysasema

Kallionkatu 10, E-ovi 2. krs 11100 RIIHIMÄKI

Normaalit aukioloajat

Aukioloajat
 • Maanantai 09:00 - 12:00
 • Keskiviikko 13:00 - 17:00
 • Torstai 12:00 - 14:00
 • Perjantai 09:00 - 12:00

Poikkeusaukioloajat

18.07.2024 - 18.07.2024 Apuvälinelainaamo poikkeuksellisesti suljettu torstaina 18.7.2024.

Suljettu

25.07.2024 - 25.07.2024 Apuvälinelainaamo poikkeuksellisesti suljettu torstaina 25.7.2024.

Suljettu

01.08.2024 - 01.08.2024 Apuvälinelainaamo poikkeuksellisesti suljettu torstaina 1.8.2024.

Suljettu

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat

Hausjärvi, Loppi, Riihimäki

Apuvälinepalveluyksikkö, Tervakoski

Apuvälinelainaamosta voit lainata liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön sekä omaksi. Jos tarvitset apuvälineitä, voit olla suoraan yhteydessä apuvälineyksikköön. Apuvälinepalvelu on kaikille kuntalaisille maksutonta.

Osoite

Kivimiehentie 2 12400 TERVAKOSKI

Normaalit aukioloajat

 • Maanantai 08:00 - 08:30
 • Keskiviikko 08:00 - 08:30

Kunnat

Janakkala

Apuvälinepalveluyksikkö, Turenki

Apuvälinelainaamosta voit lainata liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön sekä omaksi. Voit olla suoraan yhteydessä apuvälinepalveluyksikköön. Apuvälinepalvelu on kaikille kuntalaisille maksutonta.

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Osoite

Apuvälinelainaamo sijaitsee B -talon alimmassa kerroksessa (K-kerros). Apuvälinelainaamoon pääsee parhaiten Tapailakodin pääoven kautta.

Tapailanpiha 11 B 14200 TURENKI

Normaalit aukioloajat

Apuvälineyksikön palveluajat arkisin
 • Maanantai 09:00 - 11:00
 • Tiistai 12:00 - 14:00
 • Keskiviikko 09:00 - 11:00
 • Perjantai 09:00 - 11:00

Muut yhteystiedot

Puhelin
 • Puhelinajat ovat samat kuin apuvälinelainaamon aukioloajat. Jos emme heti pääse vastaamaan, soitamme sinulle takaisin.

Kunnat

Janakkala

Apuvälinepalveluyksikkö, Viipurintien terveysasema

Apuvälinelainaamosta voit lainata liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavia apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön sekä omaksi. Jos tarvitset apuvälineitä, voit olla suoraan yhteydessä apuvälinepalveluyksikköön. Apuvälinepalvelu on kaikille kuntalaisille maksutonta.

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

Osoite

Viipurintie 1-3 13200 HÄMEENLINNA

Normaalit aukioloajat

Apuvälineyksikön palveluajat. Palvelu on saatavilla ajanvarauksella arkisin myös klo 16-17. Perjantaisin avoinna vain ajanvarauksella
 • Maanantai 09:00 - 12:00
 • Tiistai - Keskiviikko 12:00 - 16:00
 • Torstai 08:00 - 12:00

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat

Hattula, Hämeenlinna

Jos haluat lainata apuvälineen, ota yhteyttä kuntasi apuvälinepalveluihin. Voit joko soittaa tai tulla käymään apuvälineyksikössä sen aukioloaikana. Valitse paikkakunta valintaikkunasta, niin löydät yhteystiedot.

Voit tulla apuvälinepalveluihin ilman ajanvarausta. Kartoitamme apuvälineiden tarpeesi ja saat tarvittavat välineet lainaksi. Apuvälineitä ei tarvitse varata etukäteen.

Lainatun apuvälineen huolto ja korjaus

Jos apuvälinettäsi pitää huoltaa tai korjata, soita lähimpään apuvälinehuoltoon. Huollon yhteystiedot ovat lainaussopimuksessa

Lainatun apuvälineen palautus

Palauta tarpeeton apuväline puhtaana ja ehjänä apuvälinepalveluihin. Palaute väline mieluiten siihen yksikköön, mistä olet saanut sen käyttöösi. Löydät tarkemmat palautusohjeet palveluyksikön tiedoista tai lainaussopimuksesta.

Henkilökohtaiset apuvälineet

Henkilökohtaisia apuvälineitä ei tarvitse palauttaa. Jos tarvitset apuvälineen henkilökohtaiseen käyttöön, ota yhteyttä sinua hoitavaan terveydenhuollon ammattilaiseen. Hän arvioi kanssasi apuvälineen tarpeen ja tekee siitä tarvittavan suosituksen.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta

Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2023 : Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille

pyörätuolit

kävelytelineet

erikoissairaanhoito

kuntoutusohjaajat

suihkutuolit

perusterveydenhuolto

näkövammaiset

apuvälinepalvelut

lääkinnällinen kuntoutus