Murupolku

Navigointivalikko

Sisältöjulkaisija

Uutiset


Lapsiperheiden kiireettömät asiat hoituvat nyt yhdessä numerossa

UUTINEN / 23.03.2023

Lapsiperhepalveluiden neuvonta on yhdistetty hyvinvointialueella.

UUTINEN / 23.03.2023

Lapsiperheiden kiireettömät asiat hoituvat nyt yhdessä numerossa

Kuva: Miia Salminen / Oma Häme

Lapsiperheiden kiireettömien asioiden neuvonta ja palveluohjaus on keskitetty Oma Hämeessä yhteen numeroon 03 629 6565. 

Puhelin palvelee maanantaisin klo 10–12, tiistaisin klo 13–15 ja torstaisin klo 10–12. 

Neuvonta ja palveluohjaus palvelee koko hyvinvointialuetta eli kaikkia Kanta-Hämeen 11 kunnan asukkaita.

Kotikunnan valinnan mukaan puhelu yhdistyy johonkin kolmesta seudullisesta linjastamme: 
•    Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki
•    Forssan seutu
•    Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala

Puheluun vastaa kullakin seudulla sosiaalihuollon ammattilainen. 

Palveluohjauksesta voi hakea apua arkea kuormittavissa elämäntilanteissa. Apu voi olla matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa tai perheen ohjaamista eri palveluiden piiriin. Apua kannattaa pyytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi.

Palveluun voivat soittaa niin perheet itse kuin perheiden kanssa työskentelevät ammattilaisetkin. Puhelimessa otetaan myös vastaan lastensuojeluilmoitukset sekä yhteydenotot sosiaalihuoltoon.

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa yhdenvertaisuutta lapsiperheiden neuvonnassa ja palveluohjauksessa hyvinvointialueella.

–  Pyrimme vahvistamaan eri kanavissa toteutettavaa etulinjan neuvontaa ja palveluohjausta ylipäätään. Siten varmistamme varhaisen vaiheen oikea-aikaisen tuen perheille ja heidän kanssaan työskenteleville yhteistyökumppaneillemme, sanoo sosiaalisen tuen päällikkö Elina Laakkonen Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta

Oma Hämeen verkkosivuille on tulossa sähköinen lomake yhteydenottoja ja lastensuojeluilmoitusten jättämistä varten. Tästä tiedotetaan vielä erikseen, kun lomake on käytössä. 

Lapsiperheiden ja lastensuojelun akuuteissa, päivystyksellisissä asioissa soita sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakaslinjaan numeroon 03 621 7100. Tämä numero on käytössä ympärivuorokautisesti. Sosiaali- ja kriisipäivystykseen eivät kuulu lapsiperheiden kiireettömät asiat.

Hätätilanteessa ja välitöntä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Lisätietoja: Elina Laakkonen, sosiaalisen tuen päällikkö, elina.laakkonen@omahame.fi, p. 050 303 9725

*****

Aiemmin olemme kertoneet, että sosiaalihuollon kiireellinen päivystys virka-aikana keskitetään Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Muutos tapahtuu kevään aikana. Lue lisää:

Oma Häme vahvistaa maakunnan sosiaali- ja kriisipäivystystä  - OmaHäme (omahame.fi)

Kuvassa on kuvattuna raskauden ehkäisyn palvelukokonaisuus polun muotoon.

Raskauden ehkäisyn palvelupolku on julkaistu – asiakkaita ja ammattilaisia varten

UUTINEN / 20.03.2023

Palvelupolku on digitaalinen info asiakkaalle sekä työn tuki ammattilaiselle.

UUTINEN / 20.03.2023

Raskauden ehkäisyn palvelupolku on julkaistu – asiakkaita ja ammattilaisia varten

Palvelupolku on digitaalinen info asiakkaalle sekä työn tuki ammattilaiselle. Tavoitteena on kasvattaa asiakkaiden tietoja raskauden ja seksitautien ehkäisystä sekä ehkäisypalveluista ja parantaa palveluiden saatavuutta ja laatua. 


 

Raskauden ehkäisyyn liittyvien asioiden lisäksi palvelupolku sisältää tietoa seksitaudeista, niiden ehkäisystä, seksitautitesteistä ja seksitautien hoidosta. Polku perustuu raskauden ehkäisyn ja seksitautien käypähoitosuosituksiin. 

Palvelupolkua ovat olleet tekemässä niin kantahämäläiset nuoret kuin ehkäisytyötä tekevät ammattilaiset. Nuorten toiveesta polulle liitettiin myös videoita. 

– On hienoa, että hajallaan olleet tiedot on nyt saatu koottua yhteen paikkaan. Polku toimii erittäin hyvin myös mobiilissa, iloitsee maksuttoman ehkäisyn suunnittelija Outi Koskinen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –hankkeesta. 

Palvelupolku on rakentunut osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokonaisuutta. Se palvelee kuitenkin kaiken ikäisiä raskauden ja seksitautien ehkäisyä tarvitsevia asiakkaita. 

Palvelupolku täydentyy ja päivittyy käytöstä saatujen kokemusten ja kommenttien perusteella. Asiakkaiden palvelutarpeet varmasti muuttuvat, polku on valmis muuttumaan myös. 

Jos tarvitset raskauden ja / tai seksitautien ehkäisyä, siirry palvelupolulle tästä

Kanta-Hämeessä maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille 

Kaikki Kanta-Hämeessä asuvat tai opiskelevat, alle 25-vuotiaat nuoret ovat oikeutettuja maksuttomaan ehkäisyyn. 

Maksuton ehkäisy sisältää kierukat ja ehkäisykapselit, kondomit, e-pillerit, ehkäisylaastarit ja -renkaat sekä tarvittaessa vastaanottokäynnit terveydenhuollon ammattilaisella. Ehkäisyvastaanotoilla henkilökunta auttaa nuorta valitsemaan juuri hänelle sopivan ehkäisyn. 

Lisätietoja: 

Outi Koskinen, maksuttoman ehkäisyn suunnittelija, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke, p. 050 592 6562, outi.koskinen@omahame.fi 

Oma Hämeessä jo käytössä olevat palvelupolut löydät täältä.

Oma Häme kutsuu järjestöjä yhteistyöhön – järjestöilloissa luodaan katse tulevaisuuteen

UUTINEN / 16.03.2023

Maalis-huhtikuussa on tarjolla neljä eri tilaisuutta, joihin ilmoittautuminen on jo käynnissä.

UUTINEN / 16.03.2023

Oma Häme kutsuu järjestöjä yhteistyöhön – järjestöilloissa luodaan katse tulevaisuuteen

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tekee alueellaan yhteistyötä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien tahojen, erityisesti järjestöjen ja yhteisöjen, kanssa. Hyvinvointialue haluaa myös edistää alueen järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Millaista yhteistyö voi käytännössä olla? Millaisia yhteisiä tavoitteita Kanta-Hämeessä Oma Hämeellä ja järjestöillä on? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan maalis-huhtikuussa Oma Hämeen järjestöilloissa. Maakunnan järjestöaktiivit ja muut toimijat ovat tervetulleita tapahtumiin. 

Hyvinvointialueen ilta järjestöille - katse tulevaisuuteen 


Tiistai 28.3. klo 16.30-18 Forssan sairaalan Vintti (4. krs), Urheilukentänkatu 9

Torstai 30.3. klo 16.30-18 oma tilaisuus sote-järjestöille Hämeenlinnan pääterveysaseman luentosalissa (3. krs) Viipurintie 1-3.

  • Tämä tilaisuus on järjestöille, joilta hyvinvointialue ostaa palveluja eli järjestöjä, jotka ovat rekisteröityneet sote-palvelujen tuottajiksi Valviran rekisteriin. 

Tiistai 4.4. klo 16.30-18  Hämeenlinnan pääterveysaseman luentosali (3. krs) Viipurintie 1-3

Torstai 6.4. klo 16.30-18 Riihimäen terveyskeskuksen auditorio (2. krs), Penttilänkatu 5

Hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen osallistuu tilaisuuksiin mahdollisuuksiensa mukaan. 

Järjestöt ovat Oma Hämeelle tärkeitä yhteistyökumppaneita. Järjestöjen toiminta voi täydentää julkisia palveluita esimerkiksi vertaistuen, neuvonnan ja osallisuutta lisäävän vapaa-ajan toiminnan kautta. Tavoitteenamme on, että järjestöt ovat jatkossa entistä selkeämmin ja vahvemmin osa asukkaiden palvelupolkuja hyvinvointialueella.

Voit lähettää ennakkokysymyksiäsi etukäteen Webropolin kautta 

Lisätietoja: osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö Jaana Hymmi (jaana.hymmi@omahame.fi), p. 050 410 4303

Oma Häme vahvistaa maakunnan sosiaali- ja kriisipäivystystä 

UUTINEN / 15.03.2023

Sosiaalihuollon kiireellinen päivystys virka-aikana keskitetään Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

UUTINEN / 15.03.2023

Oma Häme vahvistaa maakunnan sosiaali- ja kriisipäivystystä 

Sosiaalihuollon kiireellinen päivystys virka-aikana keskitetään Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Ensimmäisenä muutos koskee lapsiperheitä ja lastensuojelua. Tavoitteena on vahvistaa asukkaiden yhdenvertaista asemaa ja reagoida oikea-aikaisesti akuuteissa tilanteissa. 

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen sosiaalityöntekijä Julia Lahtinen pelastuslaitoksen tilannekeskuksessa. Kuva: Tia Yliskylä /Oma Häme


Sosiaali- ja kriisipäivystyksen toiminta laajenee Kanta-Hämeen hyvinvointialueella kevään aikana. Tähän asti Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys on tuottanut virka-ajan ulkopuoliset sosiaalihuollolliset päivystystoiminnat maakunnan kaikille kunnille. Muutoksen jälkeen sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa kiireellisistä päivystystehtävistä maakunnassa myös virka-aikana.  

Keskittäminen toteutetaan vaiheittain: 

  • 13.3.2023 alkaen lapsiperheiden ja lastensuojelun päivystys 

  • 3.4.2023 alkaen sosiaalipalvelujen päivystys 

  • 24.4. alkaen ikäihmisten palveluiden ja vammaispalveluiden päivystys 

Muutosta on valmisteltu toimialojen työryhmissä talven aikana.

– Keskittämisen avulla varmistetaan riittävä päivystys- ja kriisityön osaaminen sekä resurssi hyvinvointialueella. Tavoitteena on myös vahvistaa alueen asukkaiden yhdenvertaista asemaa suhteessa päivystyksellisiin palveluihin. Toiveena on, että asiakkaan tarpeeseen pystytään reagoimaan oikea-aikaisesti ja löytämään asianmukainen apu akuuttiin tilanteeseen, kertoo sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtaja Terhi Saloranta

Muutoksen myötä ikäihmisten toimialan sekä perhe-, sosiaali- ja vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöille jää enemmän aikaa keskittyä suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen työhön sekä asiakkaiden neuvontaan ja ohjaukseen. Uuden käytännön toimivuutta seurataan ja arvioidaan puolen vuoden ajan.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä hoidetaan 

  • Kiireelliset lastensuojeluasiat 

  • Alaikäisten päihteidenkäyttöön ja rikollisuuteen liittyvät tilanteet 

  • Perhe- ja lähisuhdeväkivaltatilanteet 

  • Tilanteet, joissa ikäihminen ei pärjää yksin kotona 

  • Akuutti asunnottomuus, ruuan tai välttämättömien lääkkeiden tarve 

  • Muut tilanteet, joissa tarvitaan kiireellisesti sosiaalitoimen arviota tai ratkaisuja ja jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään 

  • Konsultaatioapu muille viranomaisille 

  • Kriisityö äkillisissä ja ennalta arvaamattomissa traumaattisissa kriisitilanteissa 

Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä ei hoideta 

  • Ei walk in -palvelua eikä yleistä neuvonta ja ohjaus -palvelua 

  • Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä ei käsitellä rahaa, tehdä tilisiirtoja tai makseta laskuja.  

  • Lapsen huolto- ja tapaamisasiat: Mikäli tapaamissopimusta tai oikeuden päätöstä ei noudateta, ei sosiaalipäivystyksellä ole toimivaltaa tapaamisoikeuden täytäntöönpanolle. Tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa voi hakea käräjäoikeudesta virka-aikana. 

  • Tilanteet, jotka voivat odottaa seuraavaan arkipäivään kenenkään turvallisuuden vaarantumatta. 

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakaslinjan numero on 03 621 7100. 

Kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112. 

Hätäkeskus välittää sosiaali- ja kriisipäivystykselle yleiseen hätänumeroon 112 tulleista yhteydenotoista sellaiset, joissa hätäkeskuspäivystäjän arvion mukaan tarvitaan sosiaalitoimen kiireellisiä toimenpiteitä. Hätäkeskuksen kautta sosiaali- ja kriisipäivystykseen saa kiireellisissä ja välttämättömissä tilanteissa yhteyden joka päivä 24/7 soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.

Lue lisää uutisia 

Sisältöjulkaisija

Tapahtumat


Itsetuhoisuuden puheeksiotto ja alkuvaiheen auttamiskeinot

TAPAHTUMAT / 09.05.2023, klo 14:00-15:00

Paikka: Teams

Itsetuhoisuuden puheeksiotto ja alkuvaiheen auttamiskeinot

TAPAHTUMAT / 09.05.2023, klo 14:00-15:00

Itsetuhoisuuden puheeksiotto ja alkuvaiheen auttamiskeinot

TAPAHTUMAT / 09.05.2023, klo 14:00-15:00

Paikka: Teams

Itsetuhoisuus muodostuu vähitellen kasaantuvista riskitekijöistä, kuten mielenterveyshäiriöistä. Tämän lisäksi usein myös suojaavat tekijät, kuten sosiaalinen tukiverkosto, heikentyvät vähitellen ja lopulta puuttuvat. Itsemurhaan johtavassa kehityskulussa on lähes aina kyse kasaantuvista elämän ongelmista (THL).

Kuinka otan itsetuhoisuuden puheeksi? Minkälainen on hyvän hoidon malli? Miten rakennan turvasuunnitelman?

Sähköisten palveluiden hyödyntäminen (Mielenterveystalo.fi, Terapianavigaattori) työssä.

Tervetuloa tiistaina 9.5 klo 14–15 kuuntelemaan HUS psykiatrian ylilääkäri Tero Levolan luentoa itsetuhoisuuden puheeksiottamisesta ja alkuvaiheen auttamiskeinoista!

Liity koulutukseen napsauttamalla tästä

Tilaisuus on tarkoitettu perustason sote-ammattilaisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoon tarvitse ilmoittautua.

Lisätietoja: Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke, mielenterveystyön projektiasiantuntija Heidi Kemmo, heidi.kemmo@omahame.fi, p. 050 593 5695.

Mini-interventio ennaltaehkäisyn välineenä, päihdetyö

TAPAHTUMAT / 04.05.2023, klo 13:00-16:00

Paikka: Teams

Mini-interventio ennaltaehkäisyn välineenä, päihdetyö

TAPAHTUMAT / 04.05.2023, klo 13:00-16:00

Mini-interventio ennaltaehkäisyn välineenä, päihdetyö

TAPAHTUMAT / 04.05.2023, klo 13:00-16:00

Paikka: Teams

Kaikille avoin maksuton koulutustilaisuus sisältää tietoa päihteistä, riippuvuuksista ja mini-interventiomenetelmästä. Mini-interventio on tutkitusti vaikuttava menetelmä alkoholin, muiden päihteiden- ja riippuvuuksien puheeksiotossa. Tervetuloa mukaan!

Liity koulutukseen napsauttamalla tästä

Jos haluat syventää osaamistasi niin olet tervetullut motivoinnin avainosaajakoulutukseen 25.5. klo 13-16. Avainosaajakoulutukseen osallistuminen edellyttää osallistumista 4.5. koulutukseen. Motivoinnin avainosaajia toivotaan ilmoittautuvan Kanta-Hämeen alueen eri organisaatioista, jotta saamme osaamista eri yksiköihin. Koulutus järjestetään Teams-sovelluksella ja linkin saat ilmoittautumisen jälkeen. Ilmoittautumiset: christa.ahonen@omahame.fi

Kouluttajana molemmissa tilaisuuksissa toimii koulutussuunnittelija Jukka Oksanen, A-klinikka Oy.

Onnistu etäohjauksessa -webinaari

TAPAHTUMAT / 18.04.2023, klo 12.45-15.45

Paikka: Teams

Onnistu etäohjauksessa -webinaari

TAPAHTUMAT / 18.04.2023, klo 12.45-15.45

Onnistu etäohjauksessa -webinaari

TAPAHTUMAT / 18.04.2023, klo 12.45-15.45

Paikka: Teams

Oletko pohtinut, mitä erityistä osaamista asiakkaan ohjaaminen etänä erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä vaatii ammattilaiselta? Miten varmistat parhaiten asiakkaan oppimisen ja laadukkaan ohjauksen sisällöt?

Tervetuloa maksuttomaan webinaariin vahvistamaan osaamistasi etäohjauksessa etävastaanotoilla tai etäryhmien vetämisessä. Iltapäivään ei tarvitse ilmoittautua, vaan tule mukaan tästä Teams-linkistä

Koulutuksesta hyötyvät kaikki etäohjausta tarjoavat tai sen aloittamista harkitsevat ammattilaiset eri organisaatioista ja ammattiryhmistä. Linjoille on tervetulleita myös 3. sektorin toimijat.

Webinaarin aikataulu:

Klo 12.45 Tervetuloa linjoille, orientoituminen iltapäivään. Webinaarin järjestäjät.

Klo 13.00-14.30 Oppiminen ja ohjaus digitaalisessa ympäristössä” -luento. Lehtori Arja Puustinen HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu

Klo 14.30-15.00 Ammattilaisen kokemuksia etäohjauksesta etävastaanotoilla ja etäryhmissä. Esittäjä tarkentuu myöhemmin.

Klo 15.00-15.30 Etäalustojen esittelyä ja käytön opetusta. Esittäjä tarkentuu myöhemmin.

Klo 15.30-15.45 Keskustelua ja loppusanat. Webinaarin järjestäjät.

Webinaarin järjestävät Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen perusterveydenhuollon suunnittelijat Tiina Nikkanen, Leena Onttonen, Hannele Välimäki ja terveydenhuollon asiantuntija Petra Rajamäki.

Lisätietoja: tiina.nikkanen@omahame.fi tai p. 0505528334.

Asiakkaat ja sote 2023 – Yhdenvertainen osallisuus hyvinvointialueilla

TAPAHTUMAT / 28.03.2023, klo 12:00-16:00

Paikka: Verkossa

Asiakkaat ja sote 2023 – Yhdenvertainen osallisuus hyvinvointialueilla

TAPAHTUMAT / 28.03.2023, klo 12:00-16:00

Paikka: Verkossa

Suosittu Asiakkaat ja sote -webinaari järjestetään taas keväällä 2023!

Webinaari on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja palveluiden käyttäjille julkisella ja järjestökentällä.

HUOM! Ilmoittautuminen 24.3. mennessä.

Teemana on asiakasosallisuus ja yhdenvertainen osallisuus hyvinvointialueilla

Webinaarin tavoitteena on lisätä keskustelua ja yhteistä ymmärrystä ammattilaisten ja palvelun käyttäjien yhteistyöstä palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa sekä jakaa saatuja kokemuksia asiakkaiden osallisuudesta palvelujärjestelmään.

Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu THL:n sivuilla.

Lue lisää tapahtumia