Omaishoito tarkoittaa sitä, että läheisesi hoitaa sinua kotona. Omaishoito on virallinen järjestely, josta tehdään sopimus hyvinvointialueen kanssa. Tällä sivulla kerromme lisää omaishoidosta, omaishoidon tuesta sekä muista omaishoidon käytännön järjestelyistä.
Omaishoitajalla on oikeus saada hoitopalkkio työstään. Palkkio eli omaishoidon tuki on korvaus hänen tekemästään hoitotyöstä. Päätämme tuen myöntämisestä tilannekohtaisesti. Arvioimme tilannettanne ja teemme päätöksen arvioinnin perusteella.
Päätökseen vaikuttavat esimerkiksi
• hoidettavan ja hoitajan toimintakyky
• avun määrä
• hoidon sitovuus ja jatkuvuus.
Omaishoidon tuen lisäksi hoidettavalle voidaan järjestää muita palveluita. Tarjoamme myös tukea omaishoitajille.
Voit ryhtyä omaishoitajaksi, jos olet hoidettavan läheinen ja täysi-ikäinen. Hoidettavan pitää hyväksyä sinut hoitajakseen, eli sopikaa asiasta yhdessä. Sinun pitää myös olla soveltuva omaishoitajaksi terveyden- ja elämäntilanteesi puolesta.
Sinusta tulee omaishoitaja, kun saat hyväksyvän päätöksen omaishoidon tuesta.
Toimi näin
Hae omaishoidon tukea
• vammaispalveluista, jos hoidettava on alle 65-vuotias
• tai ikäihmisten palveluista, jos hoidettava on yli 65-vuotias.
Ikäihmisten omaishoidon tuen palveluohjaajiin saat yhteyden ikäihmisten Ensilinjan kautta.
Tutustu myös Omaishoidon tuen toimintaohjeeseen. Siinä kerrotaan toimintamallista, omaishoidon tunnusmerkeistä sekä käytännöistä, jotka tukevat omaishoitoa.
Asioi digitaalisesti
Oma Häme -sovellus
Oma Häme -mobiilisovellus kokoaa hyvinvointialueen palvelut yhteen sovellukseen. Sovelluksesta löydät tietoa hyvinvointisi ja terveytesi tueksi.
Kun olet kirjautunut sovellukseen, voit
tarkastella ajanvarauksiasi, laboratoriotuloksiasi sekä ammattilaisten kirjauksia
olla turvallisesti yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiseen videoyhteyden, digipolkujen tai chatin välityksellä
täyttää digitaalisen esitietokyselyn
asioida läheisesi tai lapsesi puolesta
tarkastella digipolkujasi
siirtyä OmaKantaan, OmaKelaan ja Kansalaisen terveyspalveluihin.
Sovelluksen voit ladata sovelluskaupastasi. Voit kirjautua palveluun myös osoitteessa omahame.fi. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
Ikäihmisten Ensilinjasta saat tietoa muun muassa seuraavista asioista:
ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisestä
varhaisen tuen palveluista
kotiin saatavista tukipalveluista
kotihoidosta
asumisen palveluista
omaishoidosta.
Voit ottaa asiakasohjaukseen yhteyttä myös sähköpostitse: ensilinja.ikaihmiset(at)omahame.fi.
Palveluaikojen ulkopuolella sekä ruuhkatilanteissa puhelusi ohjautuu takaisinsoittojärjestelmäämme, jolloin otamme yhtyettä sinuun viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Lähetämme osalle Ensilinjaan soittaneista tekstiviestin, jossa pyydämme palautetta. Viesti tulee numerosta 18220. Kyselyyn vastaaminen on maksutonta ja vapaaehtoista. Käsittelemme vastaukset niin, ettei yksittäisiä vastaajia voi tunnistaa.
Ikäihmisten Ensilinjasta saat tietoa muun muassa seuraavista asioista:
ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisestä
varhaisen tuen palveluista
kotiin saatavista tukipalveluista
kotihoidosta
asumisen palveluista
omaishoidosta.
Tekstiviestinumero on tarkoitettu kuulo- ja puhevammaisille sekä tulkkauspalveluita tarvitseville asiakkaille.
Jos tarvitset Ensilinjan palvelua muulla kielellä kuin suomeksi, lähetä numeroon tekstiviesti. Kirjoita viestiin oman kielesi nimi suomeksi tai englanniksi. Kirjoita esimerkiksi ”English” tai ”arabia”. Soitamme tulkin kanssa takaisin sinulle siihen numeroon, josta lähetit viestin.
Omaishoitajaliitolla on puhelin- ja chat-neuvontaa.
Liiton valtakunnallinen omaishoidon neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia.
Omaishoitajaliiton ja sen jäsenyhdistysten neuvojat vastaavat Kysy omaishoidosta -chatin kautta omaishoitoon liittyviin kysymyksiin. Voit kirjoittaa kysymyksesi chatin keskusteluikkunaan, joka löytyy Omaishoitajaliiton verkkosivujen oikeasta alakulmasta.
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) järjestää tuettuja lomia yhteistyössä Omaishoitajaliiton kanssa. Lomia järjestetään sekä omaishoitajille ja hoidettaville yhdessä että omaishoitajille ilman hoidettavaa.
Viiden vuorokauden tuetulla lomalla saat virkistystä, täysihoidon aterioineen, majoituksen kahden hengen huoneessa sekä lomaohjelmaa, johon voit osallistua oman mielesi mukaan. Lomalla voit jakaa kokemuksiasi ja saada toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta vertaistukea ja vinkkejä arkeen.
Omaishoidon tuki on maksuton palvelu. Hoidettavalle ja hoitajalle annettavat omaishoitoa tukevat palvelut ja muut sosiaali- ja terveyspalvelut voivat olla maksullisia. Palvelujen maksullisuudesta saat tietoa omaishoidon työntekijältä.
Oima-palvelu henkilökohtaisen avun sekä omais- ja perhehoitajien käyttöön
Oima-palvelu mahdollistaa sähköisen asioinnin, mikä helpottaa tuntikirjausten, kulukorvausten ja muiden dokumenttien hallintaa. Palvelua ei ole sidottu tiettyyn paikkakuntaan tai kellonaikaan, mikä tuo joustavuutta käyttäjille.
Oima-palvelun edut:
sähköinen asiointi
mahdollisuus lisätä kuitit ja muut dokumentit palvelun kautta