Aamu- ja iltatoimet

Avuksi aamuihin ja iloksi iltoihin

Suunniteltu arki on sujuvaa ja kestää paremmin muutoksia ja vastoinkäymisiä. Aina ei tarvitse noudattaa orjallisesti kellonaikoja, mutta on hyvä olla muutamia pysyviä rakenteita päivissä ja viikoissa.

Aamutoimien jäsentäminen kuvilla auttaa lasta ymmärtämään ja muistamaan mitä toimintoja aamuisin pitikään tehdä. Kuvien avulla on myös helppo palauttaa lapsi omista puuhistaan jatkamaan sitä, mitä piti juuri nyt tehdä. Kouluun tai päiväkotiin lähteminen on helpompaa, kun aamupala, hammaspesu ja pukeminen sujuu ilman ylimääräistä hämminkiä.

Aamutoimet

Aamutoimet -rutiini jäsentää aamutoimia ja kannustaa lasta siirtymään toiminnosta toiseen. Lapsi aloittaa ensimmäisestä tehtävästä, esimerkiksi wc:ssä käyminen. Kun tämä on suoritettu, hän saa valita poletin ja kiinnittää sen kuvan päälle. Näin jatketaan, kunnes kaikki toiminnot on suoritettu. On tärkeää, että lapsi saa itse kiinnittää poletit, ja häntä kehutaan ja kannustetaan jatkamaan toiminnoissa eteenpäin. Poletit voi kiinnittää alustaan sinitarralla tai tarranauhalla.

Aamutoimet -kuvasarja ja poletit

Aamutoimet keltainen

Aamutoimet vaaleanpunainen

Aamutoimet vihreä

Poletit keltainen

Poletit vaaleanpunainen

Poletit vihreä

Iltatoimet

Lapsi voi koetella vanhempiensa jaksamista pyrkimällä viivyttämään nukkumaanmenoa eri tavoin. Kun perheen iltarutiinit alkavat samaan aikaan illasta ja toistuvat suunnilleen samanlaisina, valmistelee se lapsen kehoa ja mieltä rauhoittumiseen ja nukahtamiseen. Riittävä ja oikeanlainen iltapala rauhoittaa elimistöä ja edistää unensaantia. Kuvat iltatoimien tukena auttavat ja kannustavat lasta siirtymään toiminnosta toiseen. Joskus iltojen venyminen voi vaatia rajojen asettamista ja yhteisten sopimusten tekemistä esim. siitä, montako kertaa vanhempi palaa "toivottamaan hyvät yöt." Hyvänunen tarkistuslista

Joskus uni- ja nukahtamispulmien ratkaisemiseksi on hyvä hakea ammattilaisen apua.

Lapsen unitaitojen tukipolku


 

 

Iltatoimet-kuvasarja selkeyttää iltatoimien eri vaiheita ja kannustaa lasta suoriutumaan niistä. Lapsi aloittaa ensimmäisestä tehtävästä, esimerkiksi lelujen keräämisestä. Kun se on tehty, hän saa kiinnittää poletin kuvan päälle.

Lasta kehutaan ja kannustetaan siirtymään seuraavaan tehtävään. Kuvataulut ja poletit kannattaa pitää mukana iltatoimien suorittamisen ajan ja viimeisen poletin voi kiinnittää paikalleen vuoteessa juuri ennen kuin alkaa nukkumaan.

Iltatoimet -kuvasarja ja poletit

Iltatoimet sininen

Iltatoimet vihreä

Iltatoimet violetti

Poletit sininen

Poletit vihreä

Poletit violetti