Murupolku

Tukea ja tietoa ravitsemustottumuksista

Ravitsemustottumukset

Hyvät ruokailutottumukset edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Teemme päivittäin useita kymmeniä ruokavalintoja ja niillä on vaikutusta paitsi omaan terveyteemme, myös ympäristöön. Hyvä ja monipuolinen ravitsemus tukee päivittäistä jaksamista ja tervettä ruoka- ja kehosuhdetta.  

Hyvästä ravitsemuksesta voi aina oppia uutta! Tältä sivulta löydät tietoa hyvästä ja monipuolisesta ravitsemuksesta ja saat tietoa Kanta-Hämeen alueen ravitsemukseen liittyvistä palveluista. Otathan yhteyttä omaan terveysasemaasi, mikäli kaipaat apua esimerkiksi painonhallintaan, sairauksien ruokavaliohoitoon tai erikoisruokavalion toteuttamiseen tai olet laihtunut tahattomasti. 

Katso tästä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan video: Hyvän ruokavalion aineksia.

Ravitsemussuositukset 

Katso ajantasaiset ravitsemussuositukset Ruokaviraston sivulta

Digitaaliset tietopaketit ja omahoito-ohjelmat aikuisille 

Tietoa eri ikäryhmien ravitsemuksesta  

Lapset, nuoret ja lapsiperheet: 

Perusta hyville ruokailutottumuksille luodaan jo lapsuudessa. Ruoasta kannattaa puhua myönteisesti ja pyrkiä syömään monipuolisesti ja säännöllisin väliajoin. Lautasella kannattaa suosia erityisesti värikkäitä kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Tutustu ja ota vinkit talteen lasten, nuorten ja perheiden ravitsemukseen alla olevista linkeistä. 

Aikuiset: 

Aikuisena saattaa korostua kiire ja ruuhkavuodet. Tästä huolimatta on tärkeää pitää kiinni hyvistä ruokailutottumuksista ja säännöllisestä ruokarytmistä.  Hyvä ravitsemus tukee esim. arjessa ja työssä jaksamista. Ruoasta nauttiminen ja ruokailo ovat tärkeitä seikkoja myös aikuisille. Lue lisää alla olevista linkeistä vinkkejä hyviin ruokailutottumuksiin: 

Ikääntyneet:   

Hyvä ravitsemus ikääntyessä tukee arjessa jaksamista ja toimintakyvyn säilymistä sekä edistää mm. sairauksista toipumista. Ikääntyvän ravitsemuksessa haasteita voivat aiheuttaa mm. muutokset ruokahalussa ja energiantarpeessa. Ikäännyttäessä on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti riittävään energian ja proteiinin saantiin. Lue lisää alla olevista linkeistä terveyttä edistävästä ruokavaliosta: 

 Tietoa syömisen ja kehonkuvan haasteista 

Tukea ruokailutottumusten muutoksiin 

Voit saada tukea ruokavalion muutoksiin terveydenhuollon vastaanottokäynneiltä, osallistumalla elintapaohjauksen etä- tai lähiryhmätoimintaan tai ilmoittautumalla liikuntaneuvontaan. Kun sinulla on ravitsemukseen liittyviä erityiskysymyksiä, voit tiedustella ravitsemusterapian mahdollisuutta hoitajan tai lääkärin vastaanotolla.