Mäkikujan perhetukikeskus, Riihimäki
Mäkikujan perhetukikeskus sijaitsee Riihimäellä ja siellä asuu lapsia ja nuoria ympärivuorokautisesti.
MÄKIKUJAN PERHETUKIKESKUS
Mäkikujan perhetukikeskus on Oma Hämeen lapsille ja nuorille tarkoitettu lastensuojelun sijaishuoltoyksikkö. Mäkikujan perhetukikeskuksessa on kaksi osastoa, vastaanotto-osasto Vanamo ja nuorten osasto Apila.
Palvelua tarjotaan kiireellisesti sijoitetuille, avohuollon tukitoimin sijoitetuille ja huostassa oleville kantahämäläisille lapsille ja nuorille. Osastoilla on yhteensä 14 paikkaa. Lisänä päiväosastotoiminta, jonka sisältö rakennetaan lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti sekä jälkihuoltotyöskentelyä. Mäkikujan toiminnan keskiössä ovat lapsi ja perhe. Lapsi nähdään vahvuuksiensa kautta.
Mäkikujalla toteutetaan suunnitelmallista arvioivaa ja kuntouttavaa työskentelyä yhdessä lapsen, perheen ja muiden lapsen ympärillä olevien toimijoiden kanssa. Ohjaavina periaatteina ovat yksilöllisyyden ja kohtaamisen kunnioittaminen. Mäkikujan perhetukikeskuksen toiminta perustuu Oma Hämeen arvoihin ja työskentelyä toteutetaan systeemisen toimintamallin mukaisesti. Asiakastyössä painottuu erityisesti ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen osaaminen.
KUNTOUTTAVA OSASTO APILA
Apilassa työtä tehdään rakkaus edellä eli toiminnan lähtökohtana on niin asiakkaan kuin työntekijänkin hyvinvointi sekä arvostava ja kunnioittava kohtaaminen. Apilassa kuntoutusta toteutetaan asiakassuunnitelmien sekä hoito- ja kasvatussuunnitelmien mukaisesti yhteistyössä omaohjaajaparin ja muun tiimin kanssa. Nuorten osallisuus ja yhteisöllisyys ovat tärkeänä osana Apilassa toteutettavaa kuntoutusta. Apilassa kodinomaisuus on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista.
VASTAANOTTO- JA ARVIOINTIOSASTO VANAMO
Vanamo on Mäkikujan Perhetukikeskuksen vastaanotto- ja arviointiosasto. Vanamo toimii Kanta-Hämeen hyvinvointialueen päivystyksellisenä lastensuojeluyksikkönä. Vanamossa on yhteensä 7 asiakaspaikkaa 0–17-vuotiaille lastensuojelun sijaishuollon tarpeessa oleville lapsille ja nuorille. Vanamon työskentely perustuu asiakassuunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin. Työskentelyn lähtökohtana on lapsen kasvun ja kehityksen turvaaminen sekä yksilöllisten tarpeiden huomioiminen. Työskentelyssä painottuu kokonaistilanteen arviointi ja kartoitus.
Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä