Ikääntyneiden suunhoito

Ikääntyneen suun terveys

Ikääntyneiden suun terveyden ylläpito on tärkeä osa kokonaisterveyttä ja hyvinvointia. Ikääntymisen myötä suu voi altistua erilaisille haasteille, ja siksi suunhoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Tässä muutamia erityispiirteitä, joita ikä voi tuoda suun terveyteen:

  • Suun kuivuus: Monet ihmiset kärsivät suun kuivumisesta, joka voi johtua lääkkeistä tai vähentyneestä syljenerityksestä. Riittävä syljeneritys on tärkeää hampaiden terveydelle, ja kuivan suun voi aiheuttaa esimerkiksi lääkkeet tai joidenkin sairauksien sivuvaikutukset.
  • Hampaiden reikiintyminen: Ikääntyvien ihmisten hampaat voivat olla alttiimpia reikiintymiselle, osittain syljenerityksen vähenemisen ja ikenien vetäytymisen vuoksi. Säännöllinen hampaiden harjaus fluorihammastahnalla ja hammaslangan käyttö ovat edelleen tärkeitä.
  • Päivittäisen hampaiden puhdistamisen turvaaminen: Joskus käden motoriikka saattaa heikentyä niin, että on tarve etsiä omalle kädelle sopivampi puhdistusväline. Sähköharja on usein hyvä valinta paksumman varsiosan ja paremman puhdistustehon takia.
  • Ientulehdus ja ienten vetäytyminen: Ikenien terveys on keskeinen osa suun terveyttä. Ientulehdus ja ienten vetäytyminen voivat lisääntyä iän myötä. Säännöllinen hammaslääkärissä käynti ja oikeaoppinen suuhygienia auttavat ehkäisemään näitä ongelmia.
  • Proteesit ja implantit: Monilla ikääntyneillä on suussaan proteeseja tai implantteja. Näiden oikeaoppinen puhdistus ja säännöllinen tarkastus hammaslääkärissä ovat tärkeitä, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa.
  • Ruokavalio: Terveellinen ruokavalio vaikuttaa myös suun terveyteen. Ikääntyneiden tulisi kiinnittää huomiota ravintoaineiden saantiin, erityisesti kalsiumiin ja D-vitamiiniin, jotka ovat tärkeitä luuston ja hampaiden terveydelle.
  • Hammashoito: Säännölliset hammaslääkärissä käynnit ovat tärkeitä ikäihmisten suun terveyden ylläpitämisessä. Hammaslääkäri voi havaita ajoissa mahdolliset ongelmat ja antaa tarvittavaa hoitoa.

Ikääntyneiden suun terveyden ylläpito vaatii säännöllistä huolenpitoa. Suun terveydenhuollon ammattilainen antaa tarkastuskäynnillä suosituksen seuraavasta hammastarkastuksen ajankohdasta, jota on hyvä noudattaa.