Hampaiden harjaus ja hammastahna

Hampaiden puhdistus

Hampaiden harjaus on tärkeä osa päivittäistä suuhygieniaa. Huolellisella ja säännöllisellä hampaiden puhdistamisella voit itse parhaiten vaikuttaa hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksien syntyyn.

Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä kahden minuutin ajan. Hampaiden harjauksessa käytetään pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa, jotta hampaiden pinnat vahvistuvat ja hammaskiille säilyy terveenä.

Fluorihammastahnan valintaan ja annosteluun on olemassa seuraavanlaiset ohjeistukset:

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million).
  • 3–5-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Hammastahnaa ei ole pakko huuhdella vedellä harjauksen jälkeen. Tahnaa saa jäädä hampaan pinnoille vaikuttamaan parhaan lopputuloksen takaamiseksi.

Hyvinvointialueella on alueita, joissa käyttöveden (porakaivo) fluoripitoisuus on koholla. Varsinkin porakaivovesi on hyvä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin. Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.

Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Päivittäistavarakaupan tavallisimmissa aikuisten hammastahnoissa fluoridipitoisuus on yleensä noin 1450 ppm. Lasten tahnojen sekä harvinaisempien ja erikoisliikkeissä myytävien hammastahnojen fluoridipitoisuus kannattaa aina tarkistaa tuoteselosteesta. Voit lukea lisää fluorihammastahnasta täältä.

Hammasharjan valinnassa tärkeintä on harjaspään pehmeys. Suosittelemme aina pehmeää harjaa. Harjan on tärkeää olla tarpeeksi pieni ja käteen sopiva.

Sähköhammasharja on puhdistusteholtaan perinteistä käsiharjaa tehokkaampi. Sähköharjan käsiosan paksuus sopii myös motorisesti heikentyneeseen käteen.

Hyvä sähköharja on ladattava ja siinä on pyörivä harjasosa. Lapsille on omat käsi- ja sähköhammasharjat. Lapsi saa vaihtaa aikuisten sähköharjaan viimeistään ensimmäisten pysyvien poskihampaiden puhjettua.

Hampaiden puhdistus on tekniikka-, ei voimalaji. Kovalla hammasharjalla ja liiallisella voimalla voit vahingoittaa ikeniä ja hampaita. Niin sähköhammasharjan pää kuin manuaaliharjakin on vaihdettava uuteen kolmen kuukauden välein. Voit lukea lisää harjaustekniikasta täältä.

Hammasvälien puhdistaminen kuuluu päivittäiseen suuhygieniaan. Suosittelemme puhdistamaan hammasvälit kerran päivässä. Hammasvälien puhdistaminen toteutetaan joko hammasväliharjalla, hammaslangalla tai hammastikulla. Näitä välineitä voi ostaa esimerkiksi apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Välineen valintaan vaikuttavat seuraavat asiat:

  • hammasvälin koko
  • yksilön käden motoriset kyvyt
  • mahdolliset proteettiset ratkaisut tai 
  • oikomiskojeet. 

Apua oikeanlaiseen puhdistusvälineen valintaan saat hammashoitolasta.

Huolellisella ja säännöllisellä hampaiden puhdistamisella voit itse parhaiten vaikuttaa hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksien syntymiseen. Löydät kuvalliset ohjeet hammasvälien puhdistamisesta ja välineistä täältä.