Murupolku
Ajankohtaista mielenterveys- ja päihdepalveluissa
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Mielenterveys- ja päihdepalveluihimme kuuluu perusterveydenhuollon mielenterveys- ja riippuvuushoidon palveluita sekä erikoissairaanhoidon psykiatrisia palveluita.
Etsitkö tietoa kausirokotusten ajanvarauksesta?
Linkki mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatiin
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatilla saat keskusteluyhteyden ammattilaisiimme. Chat on maksuton ja tarjoaa neuvontaa ja ohjausta matalalla kynnyksellä. Palvelu on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.
Aloita chat tämän sivun oikeasta alakulmasta tai Oma Häme -sovelluksessa.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut_ainoa ja oikea
Aiheeseen liittyviä linkkejä: mielenterveys- ja päihdepalvelut
Palvelupaikkahakemisto (HVA)
Yhteystietokortti: Oma Häme -sovellus
Oma Häme -sovellus on kätevä apu arjessa
Oma Häme -sovellus on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asukkaille tarkoitettu turvallinen asiointipalvelu, jonka avulla pidät hyvinvointialueen digipalvelut kätevästi mukanasi.
Yhteystietokortti: sosiaalisen raportoinnin lomake
Oletko havainnut arjen ympäristössäsi ilmiön, johon pitäisi mielestäsi puuttua?
Raportoi havainnostasi sosiaalisen raportoinnin lomakkeella.
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutisetOma Häme avaa selviämisaseman Hämeenlinnaan
Selviämisasemaa pilotoidaan poliisin tiloissa talven aikana.
Oma Häme avaa selviämisaseman Hämeenlinnaan
UUTINEN / 02.10.2024
Selviämisasemaa pilotoidaan poliisin tiloissa talven aikana.
02.10.2024
UUTINEN / 02.10.2024
Oma Häme avaa selviämisaseman Hämeenlinnaan
Oma Häme kokeilee selviämisaseman toimintaa syksyn ja talven aikana. Kaksipaikkainen selviämisasema on avoinna ensimmäisen kerran lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Hämeen poliisin tiloissa Hämeenlinnassa. Kokeilu jatkuu maaliskuuhun 2025.
Pilottihankkeen tarkoituksena on kokeilla pienimuotoista selviämishuonetoimintaa ja samalla selvittää selviämisaseman tarve Kanta-Hämeen alueella. Selviämisaseman perustamista on pohdittu alustavasti hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmassa. Kokeilu toteutetaan RRP2-hankkeen tuella. RRP2 on EU-rahoitteinen hanke, joka kohdistuu haavoittuvien asiakasryhmien hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkuun.
Selviämisasema tarjoaa tilapäisen suojan päihtyneille yli 18-vuotiaille henkilöille, jotka tarvitsevat turvallisen ja rauhallisen ympäristön selviämisen ajaksi. Asemalle tuodaan asiakkaita, jotka eivät itse kykene huolehtimaan omasta terveydestään ja turvallisuudestaan alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden aiheuttaman voimakkaan päihtymystilan vuoksi.
Oma Hämeen selviämisasema on kokeilun aikana avoinna etukäteen sovittuina ajankohtina noin kaksi kertaa kuukaudessa, pääasiassa viikonloppuisin. Aukioloajoista tiedotetaan erikseen poliisille ja ensihoidolle, jotka toimittavat asiakkaita selviämisasemalle. Asiakkaat eivät voi itse tai läheisten avulla hakeutua asemalle.
Selviämisasemalla työskentelee kaksi työntekijää vuorossaan. Selviämisasema on osa Oma Hämeen päihde- ja riippuvuuspalveluiden toimintaa Hämeenlinnassa. Palvelu on maksuton Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asiakkaille. Ulkopaikkakuntalaisilta veloitetaan 380 e/vuorokausi.
Selviämisasemalle ei voida ottaa akuuttihoitoa tarvitsevia henkilöitä. Asiakkaan vointia tarkkaillaan säännöllisesti, mutta varsinaisia hoitotoimenpiteitä ei tehdä. Mikäli asiakkaan terveydentila heikkenee, kutsutaan paikalle ensihoito arvioimaan jatkotoimenpiteet ja tarvittaessa konsultoidaan päivystävää lääkäriä.
Selviämisen jälkeen asiakkaan tilanne kartoitetaan ja hänet ohjataan tarvittaessa palveluiden piiriin. Maanantaisin asiakas voidaan ohjata matalan kynnyksen kohtaamispaikkaan, Hämeenlinnan Päivätuvalle (Matti Alangon katu 1).
Sosiaalinen raportointi on keino kerätä tietoa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä.
Huoli asunnottomuudesta ja yömajojen tarve Kanta-Hämeessä nousi esiin sosiaalisen raportoinnin kautta
UUTINEN / 12.09.2024
Sosiaalinen raportointi on keino kerätä tietoa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä.
UUTINEN / 12.09.2024
Huoli asunnottomuudesta ja yömajojen tarve Kanta-Hämeessä nousi esiin sosiaalisen raportoinnin kautta
Sosiaalinen raportointi on keino kerätä tietoa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä ja asioista. Sosiaalisia ilmiöitä ja asioita voivat olla esimerkiksi arjessa näkyvät haasteet tai vaikka kehittämistarve hyvinvointialueen palveluissa.
Raportoinnin kautta saadaan tärkeää tietoa arjen eri ilmiöistä
Sosiaalisen raportoinnin lomakkeen avulla vastaaja voi kertoa huomioistaan ja esittää omia ratkaisuvaihtoehtojaan.
- Tähän mennessä lomakkeeseen on vastannut 74 henkilöä ja vastauksissa on noussut monenlaisia huolia ihmisten avuntarpeesta, palvelujen puutteista ja palvelujen laadusta, sanoo projektiasiantuntija Anu Ropponen.
Erityisesti raportoijia huoletti asunnottomuus ja siihen liittyvät palveluvajeet ja -tarpeet. Kanta-Hämeestä puuttuu yömajatyyppisiä palveluja ja kriisiasumiseen tarkoitettuja tiloja.
- Kanta-Hämeessä laaditaan nyt tarkempi sosiaalinen raportti asumiseen liittyvistä ongelmista ja etsitään niihin ratkaisuja. Tätä tutkimusteemaa on työstetty kesän aikana yhdessä Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueiden sekä Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen kanssa, kertoo erityisasiantuntija Katri Pellinen.
Tietoa toivotaan sekä asukkailta että ammattilaisilta
Sosiaalisen raportoinnin lomaketta voivat asukkaiden lisäksi käyttää esimerkiksi eri alojen työntekijät, virkamiehet ja järjestöjen edustajat. Raportit kootaan yhteen muutaman kerran vuodessa ja kerätty tieto annetaan poliittisten päättäjien ja viranomaisten käyttöön. Tuloksista tiedotetaan kaksi kertaa vuodessa.
Tiedon avulla voidaan vaikuttaa palveluihin ja päästään kiinni ongelmiin jo silloin, kun ne ovat vasta aluillaan.
Mistä sosiaalisen raportoinnin lomake löytyy?
Sosiaalisen raportoinnin lomake löytyy Oma Hämeen verkkosivuilta ja siihen vastataan nimettömästi.
Napsauta tästä sivulle, jolta sosiaalisen raportoinnin lomake löytyy
Oma Häme avaa suun terveydenhuollon sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatit syyskuun alussa
Aloita chat-asiointi klikkaamalla ruutua tämän sivun oikeassa alareunassa.
Oma Häme avaa suun terveydenhuollon sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatit syyskuun alussa
UUTINEN / 28.08.2024
Aloita chat-asiointi klikkaamalla ruutua tämän sivun oikeassa alareunassa.
28.08.2024
UUTINEN / 28.08.2024
Oma Häme avaa suun terveydenhuollon sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatit syyskuun alussa
Hyvinvointialueen chat-palvelut laajenevat syyskuun alussa. Suun terveydenhuollon chat avautuu maanantaina 2. syyskuuta ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat torstaina 5. syyskuuta. Uudet chatit täydentävät Oma Hämeen digipalveluita, joita voi käyttää Oma Häme -sovelluksen kautta tai verkkosivujen kautta. Omahame.fi -sivuilla chat-ikkuna avautuu sivun oikeasta alakulmasta.
Suunterveydenhuollon chatista saa neuvontaa ja ohjausta hampaiden hoitoon ja suun terveyteen liittyvissä, kiireettömissä asioissa. Lisäksi chatin kautta voi hoitaa ajanvarausasioita, myös lapsen käyntejä. Chat on avoinna arkipäivisin klo 8–15. Asiointi vaatii tunnistautumisen.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat tarjoaa neuvontaa ja ohjausta matalalla kynnyksellä. Jos asiakas tunnistautuu chatiin, voi hän myös hoitaa omia asioitaan, esimerkiksi varata ajan oman tilanteensa alkukartoitukseen Terapianavigaattori -kyselyn täyttämisen jälkeen. Myös puolesta- asiointi on mahdollista. Chat on avoinna arkipäivisin klo 13–15.
Oma Häme on aiemmin ottanut käyttöön sairaanhoitaja-, fysioterapeutti-, neuvola- ja aikuissosiaalityön chatit. Lisäksi asiakkaiden käytössä on asiakaspalvelu-chat, josta saa yleistä neuvontaa Oma Hämeen palveluista. Hyvinvointialueen strategisena tavoitteena on tarjota digipalveluita asiakkaiden tarpeiden mukaan. Digipalveluiden kehittäminen tukee hyvinvointialueen tavoitteita toiminnan tehostamisessa sekä palvelujen vaikuttavuuden lisäämisessä.