Murupolku
Osallistu ja vaikuta: banneri
Osallistuminen ja vaikuttaminen hyvinvointialueella
Osallisuus-teksti
Monia tapoja osallistua ja vaikuttaa
Asukkailla on monia tapoja osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan, palveluiden kehittämiseen ja päätöksentekoon. Tavoitteena on, että asukkaat ovat aktiivisia toimijoita ja kumppaneita. Asukkaiden osallistuminen hyvinvointialueen toimintaan ja sen kehittämiseen auttaa meitä tuottamaan asiakaslähtöisempiä palveluita. Kokemus siitä, että voi osallistua ja vaikuttaa itseään koskeviin asioihin edistää myös hyvinvointia.
Osallisuustyötä ohjaa osallisuusohjelma. Vosittain tehdään toimintasuunnitelma, jossa kerrotaan, miten osallisuustyötä toteutetaan käytännössä. Osallisuus on tärkeä osa monia muitakin asiakirjoja ja suunnitelmia, jotka ohjaavat hyvinvointialueen toimintaa.
Hyvinvointialue tekee myös monipuolista yhteistyötä alueen järjestöjen kanssa. Asukkaat voivat osallistua järjestöjen toimintaan tai etsiä itselleen sopivaa vapaaehtoistyötä. Järjestöjen kautta voi myös vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan.
Lisätietoa vaikuttamisesta järjestöjen kautta sekä järjestöyhteistyöstä
Osallistu ja vaikuta-linkit
Sinulle, joka haluat osallistua ja vaikuttaa
Osallistu ja vaikuta-hyödylliset linkit
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutisetOma Hämeen järjestöavustushaku vuodelle 2025 on käynnistynyt
Hyvinvointialue avustaa järjestöjä, joiden toiminta tukee, täydentää ja monipuolistaa sen omia palveluja.
Oma Hämeen järjestöavustushaku vuodelle 2025 on käynnistynyt
UUTINEN / 20.12.2024
Hyvinvointialue avustaa järjestöjä, joiden toiminta tukee, täydentää ja monipuolistaa sen omia palveluja.
UUTINEN / 20.12.2024
Oma Hämeen järjestöavustushaku vuodelle 2025 on käynnistynyt
Kanta-Hämeen hyvinvointialue on avannut haun järjestöavustuksille vuodelle 2025. Avustuksiin on aluevaltuuston päätöksellä varattu yhteensä 330 000 euroa.
Hyvinvointialue avustaa järjestöjä, joiden toiminta tukee, täydentää ja monipuolistaa alueen lakisääteisiä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja. Avustettavan järjestön toiminnan tulee olla hyvinvointialueen arvojen mukaista sekä alueen strategian ja hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden suuntaista.
Avustukset jakautuvat kolmeen pääluokkaan:
- Toiminta-avustusta voi hakea vuosittain. Sitä voidaan kohdentaa joko pysyvämpään tai uutta käynnistävään toimintaan, joka vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin vajeisiin. Toiminta-avustusta ei voi hakea toimintaan, johon voi hakea kumppanuusavustusta.
- Kerta-avustus myönnetään toimintaan, jolla vastataan toimintaympäristössä ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen äkilliseen, ajankohtaiseen muutokseen. Kerta-avustusta voi hakea ympäri vuoden. Hyvinvointialue myöntää kerta-avustuksen samaan toimintaan vain kerran.
- Kumppanuusavustukset kohdennetaan niihin keskeisiin yhteistyökumppaneihin, joiden kanssa hyvinvointialue tekee kiinteästi yhteistyötä. Kumppanuusavustuksilla hyvinvointialue sitoutuu pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen. Kumppanuusavustus edellyttää, että järjestö saa rahoitusta myös muualta, esim. STEA:lta
Kaikkien avustusmuotojen hakuaika on 19.12.2024–19.1.2025.
Oma Häme järjestää tukiklinikoita, joissa neuvotaan avustusten hausta. Tukiklinikat järjestetään 7. ja 9. tammikuuta Teamsin välityksellä. Linkit tukiklinikoille, tarkemmat tiedot hakemisesta sekä hakulomakkeet löydät Järjestöavustukset-sivulta.
Lisätietoja avustusprosessista antaa osallisuuskoordinaattori Anna Erkamo, anna.erkamo(at)omahame.fi
Nuorten digitaalisen asiakasraadin aloitustilaisuus peruttu 28.11.2024
Raadin toiminnan aloitus siirtyy vuoteen 2025.
Nuorten digitaalisen asiakasraadin aloitustilaisuus peruttu 28.11.2024
UUTINEN / 28.11.2024
Raadin toiminnan aloitus siirtyy vuoteen 2025.
UUTINEN / 28.11.2024
Nuorten digitaalisen asiakasraadin aloitustilaisuus peruttu 28.11.2024
Oma Häme käynnistää nuorille digitaalisen asiakasraadin. Raati on 15-20 -vuotiaille nuorille suunnattu vaikuttamistapa, jossa keskustellaan kahden viikon jaksoissa, kolmesta eri teemasta.
Keskusteluihin osallistuu myös Oma Hämeen työntekijöitä, jotka vastaavat keskustelun teemana olevien asioiden kehittämisestä. Raati käynnistyy ja päättyy livetapaamisilla Hämeenlinnassa. Keskustelut käydään neljän kuukauden ajan digitaalisella alustalla. Keskusteluihin voi osallistua omien aikataulujen mukaan, ja halutessaan nimettömästi.
Osallistumalla raatiin nuori pääsee myös mukaan testaamaan ja kehittämään digitaalisen raadin mallia. Tavoitteenamme on, että nuorten raati on
- nuorten ja sidosryhmien tarpeisiin ja toiveisiin vastaava
- helposti lähestyttävä ja ketterä
- kustannustehokas
- aidosti vaikuttava
Jos olet 15–20 -vuotias kantahämäläinen nuori, pysy kuulolla!
Raati käynnistyy vuoden 2025 aikana.
Jos jokin jää mietityttämään tai herää kysymyksiä, ota meihin yhteyttä!
anna.erkamo(at)omahame.fi
sanna.makynen(at)omahame.fi
THL kutsuu 64 000 aikuista Terve Suomi -tutkimukseen – Kanta-Hämeessä vastattu innokkaimmin
Tutkimuksessa kerätään tietoa aikuisten terveydentilasta ja kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista.
THL kutsuu 64 000 aikuista Terve Suomi -tutkimukseen – Kanta-Hämeessä vastattu innokkaimmin
UUTINEN / 14.10.2024
Tutkimuksessa kerätään tietoa aikuisten terveydentilasta ja kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista.
14.10.2024
UUTINEN / 14.10.2024
THL kutsuu 64 000 aikuista Terve Suomi -tutkimukseen – Kanta-Hämeessä vastattu innokkaimmin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu syksyn aikana 64 000 aikuista vastaamaan laajaan Terve Suomi -kyselyyn. Ensimmäiset kutsut on lähetetty postitse syyskuun aikana. Kutsun saajat on poimittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista.
Tutkimuksessa kerätään ajantasaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydentilasta, elintavoista, elämänlaadusta, toimintakyvystä sekä kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista. Edellisen kerran tutkimus on toteutettu vuonna 2022.
Hyvinvointialue voi hyödyntää tuloksia
Tutkimuksessa kerätään tietoa 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta. Kerätty tieto mahdollistaa koko Suomen tasoisen tilannekuvan muodostamisen sekä kattavan alueellisen vertailun.
Hyvinvointialueet voivat hyödyntää tutkimuksen tuloksia esimerkiksi sote-palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja johtamisessa sekä terveyden edistämisessä. Ajantasaisten tietojen avulla on mahdollista myös arvioida, miten hyvinvointialueen aiemmin tehdyt päätökset ja toimenpiteet ovat vaikuttaneet ihmisiin.
Tiedonkeruun alkuvaiheessa, lokakuun 7. päivään mennessä, kyselyyn on aktiivisimmin vastattu Ahvenanmaalla (29 %), Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (25 %) ja Pohjois-Savossa (25 %).
Jokainen vastaus on tärkeä
THL toivoo tutkimukseen vastauksia kaikenikäisiltä ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevilta. Kyselyn saaneiden kannattaa vastata, jotta tutkimukseen saadaan mahdollisimman kattava kokonaiskuva suomalaisten terveydestä.
Kyselyyn voi vastata verkossa tai paperilomakkeella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi.
Tutkimuksen ensimmäiset tulokset julkaistaan väestöryhmittäin ja hyvinvointialueittain THL:n verkkosivuilla vuoden 2025 aikana. Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa tuloksista.
Lisätietoja tutkimuksesta:
Annamari Lundqvist
tutkimuksen johtaja
THL
puh. 029 524 7283
annamari.lundqvist@thl.fi
Osallistujille:
Sähköposti: tervesuomi(at)thl.fi
Puhelin (ilmainen): 0800 97730 arkisin klo 9–11
Terve Suomi -kysely: thl.fi/tervesuomi/osallistu