Murupolku
Osallisuus-banneri

Osallisuus kuuluu kaikille
Tule mukaan suunnittelemaan ja kehittämään hyvinvointialueemme toimintaa.
Osallisuus-teksti
Hyvinvointialueemme asukkailla on mahdollisuus osallistua palvelujen kehittämiseen ja päätöksentekoon.
Tavoitteena on, että jokainen kantahämäläinen pääsee osalliseksi siitä hyvästä, mitä Oma Häme tuottaa: sosiaali-, terveys- ja turvallisuuspalveluista heti, kun palvelun tarve herää. Tämä edellyttää vuorovaikutusta ja yhteistyötä Oma Hämeen työntekijöiden ja asukkaiden, asiakkaiden sekä heitä edustavien vaikuttajien ja päättäjien kesken.
Sinulle, joka haluat vaikuttaa
Sinulle, joka haluat osallistua ja vaikuttaa
Osallisuuden edistäminen hyvinvointialueella
Osallisuusohjelmaa kehitetään edelleen. Kun osallisuusohjelma valmistuu, se julkaistaan verkkosivuillamme.
Sisältöjulkaisija

Palveluverkkoselvityksestä kerätään asukkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien mielipiteitä
UUTINEN / 08.11.2023
Mielipiteet huomioidaan tulevia päätösesityksiä tehtäessä.

Palveluverkkoselvityksestä kerätään asukkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien mielipiteitä
UUTINEN / 08.11.2023
Mielipiteet huomioidaan tulevia päätösesityksiä tehtäessä.
UUTINEN / 08.11.2023
Palveluverkkoselvityksestä kerätään asukkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien mielipiteitä
Palveluverkkoselvitystä koskeva päätöksenteko alkaa Oma Hämeessä joulukuussa, kun aluevaltuusto käsittelee palveluverkon määritysperiaatteita. Sitä ennen kerätään mielipiteitä maakunnan asukkailta ja hyvinvointialueen sidosryhmiltä tehdyn selvityksen osalta.
Lokakuussa valmistuneella palveluverkkoselvityksellä on kartoitettu hyvinvointialueen palveluverkon nykytilannetta, henkilöstön saatavuutta, toimitilojen kuntoa sekä väestön tulevia palvelutarpeita päätöksenteon pohjaksi. Tulevissa päätösesityksissä tullaan huomioimaan selvityksestä annetut lausunnot, asukaskyselyiden tulokset sekä muu palaute.
Asukkaiden mielipiteitä palveluverkkoselvityksestä on jo kartoitettu loka-marraskuun aikana sähköisellä kyselyllä. Polis-keskustelualustan kautta asukkailla oli mahdollisuus tuoda esiin näkökulmiaan Oma Hämeen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista ja palveluiden järjestämistavoista tulevaisuudessa. Sähköiseen kyselyyn vastasi ensimmäisessä vaiheessa tuhat ihmistä ja toisessa vaiheessa 300 henkilöä.
Kyselyn tuloksia täydennetään haastattelemalla asukkaita ja asiakkaita 13.- 22. marraskuuta Forssassa, Hämeenlinnassa, Lammilla, Riihimäellä, Tammelassa ja Turengissa. Haastattelut tehdään Oma Hämeen toimipisteissä sekä kauppakeskittymissä. Lisäksi Oma Häneen henkilöstölle tehdään oma kysely.
Sidosryhmiä kuullaan myös. Järjestöjen, elinkeinoelämän, Kelan, oppilaitosten ja seurakunnan edustajille järjestetään oma keskustelutilaisuus virallisen lausunnon antamisen lisäksi. Myös muiden palautekanavien kautta tulleita palautteita huomioidaan. Lisäksi asukkailla, yhteisöillä ja vaikuttajaryhmillä on aloitemahdollisuus tai he voivat jättää lausunnon 1.12. mennessä osoitteeseen kirjaamo(at)omahame.fi tai Sibeliuksenkatu 2, 5. kerros, 13100 Hämeenlinna.
Mielipiteitä halutaan kerätä mahdollisimman laajasti ja siksi käytössä on monenlaisia menetelmiä.
– Haluamme kysyä asukkailta, asiakkailta ja henkilöstöltä heidän mielipiteitään, tunteitaan, tärkeinä pitämiään asioita, näkökulmia ja ideoita liittyen palvelujen järjestämiseen tulevaisuudessa, sanoo osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö Jaana Hymmi.
Kaikkien kyselyjen ja keskustelujen tulokset kootaan päätöksenteon tueksi ja niitä käsitellään osana valmistelua. Kaikki palautteet liitetään osaksi päätöksentekoaineistoa. Seuraava osallistumisen ja vaikuttamisen kuulemiskierros toteutetaan tammi-helmikuussa ennen aluevaltuuston lopullista päätöstä palveluverkosta. Maaliskuussa 2024 aluevaltuusto päättää palveluverkon ja toimipisteiden muutoksista.
Lue lisää:
Palveluverkkoselvitys julkaistu 27.10.2023
Asukkaiden keskustelu palveluverkkoselvityksestä Polis-alustalla on päättynyt

Nuorisovaltuusto ja Oma Häme selvittävät nuorten päihdeasenteita
UUTINEN / 07.11.2023
Sähköinen kysely on avoinna 20. marraskuuta saakka.

Nuorisovaltuusto ja Oma Häme selvittävät nuorten päihdeasenteita
UUTINEN / 07.11.2023
Sähköinen kysely on avoinna 20. marraskuuta saakka.
UUTINEN / 07.11.2023
Nuorisovaltuusto ja Oma Häme selvittävät nuorten päihdeasenteita
Sähköisellä Polis-keskustelualustalla on avattu nuorille anonyymi verkkokysely päihteiden käytöstä. Kysely on tehty yhdessä hyvinvointialueen nuorisovaltuuston kanssa. Polis-alustalla voit olla samaa tai eri mieltä päihteiden käyttöön liittyvien näkemysten kanssa. Voit myös lisätä keskusteluun omia näkökulmia muiden kommentoitavaksi. Kysely on avoinna 20. marraskuuta asti.
Kyselyllä on tarkoitus saada selville alueen nuorten päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä asenteista ja ajatuksista. Tuloksia tullaan käyttämään nuorisovaltuuston ehkäisevän päihdetyön kampanjassa ensi vuonna. Kysely on suunnattu erityisesti yläkoululaisille sekä toisen asteen oppilaitoksiin.
Lue lisää: Sähkötupakan ja nikotiinipussien käyttö on nousussa alaikäisillä Kanta-Hämeessä

Asukkaiden keskustelu palveluverkkoselvityksestä Polis-alustalla on päättynyt
UUTINEN / 06.11.2023
Toisen vaiheen keskustelussa tehtiin 9 000 kannanottoa.

Asukkaiden keskustelu palveluverkkoselvityksestä Polis-alustalla on päättynyt
UUTINEN / 06.11.2023
Toisen vaiheen keskustelussa tehtiin 9 000 kannanottoa.
UUTINEN / 06.11.2023
Asukkaiden keskustelu palveluverkkoselvityksestä Polis-alustalla on päättynyt
Hyvinvointialue sai asukkailta runsaasti arvokkaita näkemyksiä palveluverkkoselvityksestä. Keskustelu sähköisellä Polis-alustalla on nyt päättynyt. Kiitos asukkaille runsaasta osallistumisesta keskusteluihin! Kaikki vastaukset ja ehdotukset otetaan huomioon palveluverkon valmistelussa ja ne ovat myös tukemassa päätöksentekoa.
Keskustelun toiseen vaiheeseen marraskuun alussa osallistui vielä lähes 300 henkilöä ja kannanottoja tehtiin yhteensä reilut 9 000 kappaletta. Keskustelun toisessa vaiheessa syvennyttiin aiheisiin, jotka ensimmäisessä vaiheessa, lokakuussa, eniten osallistuneita puhuttivat.
Keskustelun tulokset ja niistä tehdyt yhteenvedot viedään päätöksenteon tueksi. Joulukuussa tehdään aluehallitukselle ja aluevaltuustolle päätösesitys, jossa huomioidaan väestön esiin nostamat näkökulmat ja annetut lausunnot. Joulukuun kokouksessaan aluevaltuusto käsittelee selvityksen pohjalta laadittuja tulevaisuuskuvia sekä päättää palveluverkon suunnittelua ohjaavista periaatteista. Päätöksenteko jatkuu vielä helmi-maaliskuussa 2024.
Palvelujen säilyminen huolestuttaa
Huoli paikallisten palveluiden jatkuvuudesta näkyi myös Polis-keskustelun jatko-osassa. Eri alueiden terveysasemien säilymisen puolesta esitettiin runsaasti näkemyksiä. Suurin osa keskustelijoista oli yksimielisiä myös siitä, että palveluita tulisi tehostaa supistamisen sijaan. Näkemyksiä ja ehdotuksia esitettiin paljon myös siitä, miten palveluita voisi kehittää tulevaisuudessa, mikäli terveysasemia lakkautetaan.
Erilaiset neuvonta- ja ohjauspisteet saivat kannatusta. Lisäksi kannatusta sai terveyspisteet, joissa olisi sairaanhoitajan vastaanotto yhdessä etälääkärin kanssa. Myös liikkuviin palveluihin suhtauduttiin myönteisesti, erityisesti laboratorion ja näytteenottojen osalta. Omaishoitajien vahvempi tukeminen koettiin tärkeäksi, ja se nähtiin myös yhtenä ratkaisuna nykyisiin haasteisiin. Mikäli terveyspalveluita lakkautetaan, julkista liikennettä terveyspalveluihin tulisi keskusteluun osallistuneiden mielestä kehittää. Etäälle jäävissä palveluissa nähtiin myös riskejä. Keskusteluun osallistuneista lähes 70 prosenttia koki, että ikäihmisten hoitaminen kaukana omaisten luota vähentävät omaisten osallistumista hoivaan.
Sähköiset palvelut koettiin pääosin myönteisinä, mutta niissä nähtiin myös rajoitteita. Yli 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, etteivät sähköiset palvelut kokonaan korvaa henkilökohtaista kohtaamista terveydenhuollossa. Ennaltaehkäisevien palveluiden hyvinvointia edistävä vaikutus tunnistettiin myös Polis-keskustelun jatko-osassa. Esimerkiksi yli 90 prosenttia koki, että neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluissa tulisi kiinnittää huomiota palveluiden saavutettavuuteen ja jatkuvuuteen.
Oma Hämeen henkilöstön mahdollisuus osallistua palveluiden suunnittelua koettiin tärkeänä. Lisäksi keskustelijat olivat huolissaan hoitohenkilökunnan työhyvinvoinnista, johon hyvinvointialueelta toivottiin lisäpanostuksia.
Polis-keskusteluiden raportit sekä yhteenvedot viedään osaksi päätöksentekoa loppuvuoden aikana. Uusia osallistumisen ja vaikuttamisen väyliä alueen asukkaille on tulossa lähiaikoina.
Lisäksi asukkailla, yhteisöillä ja vaikuttajaryhmillä on aloitemahdollisuus tai he voivat jättää lausunnon 1.12. mennessä osoitteeseen kirjaamo(at)omahame.fi tai Sibeliuksenkatu 2, 5. kerros, 13100 Hämeenlinna.
Lue lisää: Raportti Polis-keskustelun toisesta vaiheesta
Lue lisää: Palveluverkkoselvityksen oma sivu