Tartuntatautien hoito

Tartuntatautien hoito

Jos epäilet saaneesi seksitaudin, yleisvaarallisen tartuntataudin tai tarvitset neuvontaa, ota yhteyttä terveyskeskuksen sairaanhoitajaan tai aikuisneuvontaan. Seksitauteja tutkitaan ja hoidetaan omilla terveysasemilla, aikuisneuvonnan ja perhesuunnittelun vastaanotoilla, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa sekä tartuntatautihoitajan vastaanotolla. Seksitautien ehkäisy ja hoito on osa seksuaaliterveytesi hoitoa. Sairaanhoitaja/terveydenhoitaja toimii tarvittaessa tiiviissä yhteistyössä tartuntataudeista vastaavaan lääkärin ja tartuntatautihoitajan kanssa. Yhteistyötä tehdään tapauskohtaisesti myös muiden eri yksiköiden kanssa sekä päiväkodeissa ja kouluissa. Ruokamyrkytystapausten selvittelyä tehdään elintarvikevalvontaviranomaisen kanssa.

Tartuntatauteihin perehtyneeltä sairaanhoitajalta tai terveydenhoitajalta voit saada lisäksi terveysneuvontaa ja arvion rokotustarpeestasi ulkomaan matkaa edeltävästi. Rokotussuunnitelma tehdään kanssasi yhteistyössä ja suunnitelman mukaiset rokotukset voit saada myös omalla terveysasemallasi.

Paikkakuntavalinta

Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.

Valitse paikkakunta:

Tartuntatautihoitaja, Riihimäen seutu, puhelinasiointi

Tartuntatautihoitajan tavoitat puhelimitse tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa varten. Tartuntatauteihin liittyviä asioita hoidetaan myös terveysasemilla.

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Keskiviikko 08:00 - 14:00
  • Perjantai 08:00 - 14:00

Kunnat:

Riihimäki, Hausjärvi, Loppi

Tartuntatautihoitaja, Janakkala, puhelinasiointi

Tartuntatautihoitajan tavoitat puhelimitse tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa ja ajanvarauksen tekemistä varten. Tartuntatauteihin liittyviä asiota hoidetaan myös terveysasemilla.


Kunnat:

Janakkala

Tartuntatautihoitaja, Forssan seutu, puhelinasiointi

Tartuntatautihoitajan tavoitat puhelimitse tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa ja ajanvarauksen tekemistä varten. Tartuntatauteihin liittyviä asioita hoidetaan myös terveysasemilla, mikäli tartuntatautihoitaja on poissa. Tartuntatautihoitajalle kuuluu esim. syyhy, sukupuolitaudit, täit, kihomadot, hepatiitit. Forssan seudun matkailijoiden rokotusasiat kuuluvat aikuisneuvolan terveydenhoitajille.

Normaalit aukioloajat

Soittoaika
  • Maanantai - Perjantai 13:00 - 14:00

Kunnat:

Ypäjä, Humppila, Jokioinen, Forssa, Tammela

Matkailijoiden rokotukset, Tervakoski, puhelinasiointi

Matkailijoiden rokotuksista vastaavaan sairaanhoitajaan saat yhteyden puhelimitse. Kun olet lähdössä matkalle, ole riittävän ajoissa (1 – 2 kk ennen lähtöä) yhteydessä terveysasemallesi.


Kunnat:

Janakkala

Tartuntatautihoitaja, Hämeenlinna, puhelinasiointi

Tartuntatautihoitajan tavoitat puhelimitse tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa varten. Tartuntatauteja hoidetaan myös omilla terveysasemilla. Matkailuun liittyvissä rokotuksissa ole yhteydessä omalle terveysasemalle.

Normaalit aukioloajat

Puheluihin vastataan
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 14:00

Kunnat:

Hämeenlinna

Matkailijan rokotukset, Turenki, puhelinasiointi

Matkailijoiden rokotuksista vastaavaan sairaanhoitajaan saat yhteyden puhelimitse. Kun olet lähdössä matkalle, ole riittävän ajoissa (1 – 2 kk ennen lähtöä) yhteydessä terveysasemallesi.


Kunnat:

Janakkala

Matkailijoiden rokotukset, Hämeenlinna, puhelinasiointi

Matkailijoiden rokotuksista vastaavaan sairaanhoitajaan/terveydenhoitajaan saat yhteyden puhelimitse. Kun olet lähdössä matkalle, ole riittävän ajoissa (1 – 2 kk ennen lähtöä) yhteydessä terveysasemallesi.

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 14:00

Kunnat:

Hämeenlinna

Tartuntatautihoitajan vastaanotto, Hämeenlinna

Tartuntatautihoitajan vastaanoton yhteystiedot löydät täältä.

Tartuntatautihoitajan vastaanotto palvelee arkisin ajanvarauksella. Tartuntatauteihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä myös omalle terveysasemalle.

Osoite

D-rakennus, 2. kerros, huone 21.

Viipurintie 1-3, 13200 HÄMEENLINNA

Normaalit aukioloajat

Muut yhteystiedot

Puhelin
Verkkosivu

Kunnat:

Hämeenlinna

Oma Häme- mobiilisovellus

Oma Häme- mobiilisovellus kokoaa hyvinvointialueen palvelut yhteen sovellukseen. Sovelluksesta löydät tietoa hyvinvointisi ja terveytesi tueksi.

  • Voit tarkastella ajanvarauksiasi, laboratoriotuloksiasi sekä ammattilaisten kirjauksia.
  • Olet turvallisesti yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiseen videoyhteyden tai chatin välityksellä.
  • Asioit läheisesi tai lapsesi puolesta. Sovelluksesta löydät myös linkityksen OmaKantaan, Omaoloon, OmaKelaan ja Kansalaisen terveyspalveluihin.

Voit asioida palvelussa myös nettiselaimen kautta. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Omaolo

Omaolon käyttötarkoitus on arvioida asukkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä seuraavissa tilanteissa:

• yksittäisen terveysongelman tai useiden oireiden arviointi

• terveyden ja hyvinvoinnin arviointi

• sairauden tai sen riskien arviointi

• hoitotasapainon arviointi

ja ohjata asukas hoidon piiriin sekä terveyttä ja hyvinvointia edistäviin palveluihin Omaolon sisällä ja ulkoisissa palveluissa.

Omaolo on tarkoitettu yli 15-vuotiaille Suomessa vakituisesti asuville ja julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oikeutetuille asukkaille. Koronavirustaudin oirearvio on tarkoitettu yli 1-vuotiaille, alle 15-vuotiaita suositellaan kuitenkin tekemään koronavirustaudin oirearvio vanhemman kanssa. Myös osa määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeista on tarkoitettu alle 15-vuotiaille. Omaoloa käyttävät terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset osallistuessaan Omaoloa käyttävän asukkaan hoitoon sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Omaolo ei ole tarkoitettu käytettäväksi henkeä uhkaavissa tilanteissa.

Omaoloa käytetään käyttäjän omalla päätelaitteella (tietokone, mobiililaite) julkisen internetin yli. Omaoloon on integroitu EBMEDS-laite, jonka valmistaja on Kustannus Oy Duodecim.

Sosiaalisen raportoinnin lomake

Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella voit ilmoittaa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä ja asioista, joihin tulisi puuttua.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Sinulla on herännyt huoli jostain asiasta ja haluaisit tuoda sen viranomaisten tietoon.
  • Olet havainnut jonkin ajankohtaisen tai toistuvan ilmiön tai ongelman, joka olisi hyvä saattaa viranomaisten tietoon ja ratkaistavaksi.
  • Olet huomannut jotain ilahduttavaa ja positiivista kehitystä.

Kerätyn tiedon avulla voimme vaikuttaa palveluihin ja pääsemme kiinni ongelmiin jo silloin kun ne ovat vasta aluillaan. Saatamme tiedon poliittisten päättäjien ja viranomaisten tietoon, jotta he voivat vaikuttaa palveluihin ja niiden parantamiseen ja kehittämiseen.

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille ja tarvitset arvion mahdollisten rokotusten tarpeellisuudesta, kokoa rokotushistoriasi mahdollisimman tarkasti suunnitelman pohjatiedoiksi. Saamasi rokotteet löydät rokotuskortista tai Omakannasta. Matkailijan rokotussuunnitelman tekeminen on hyvä aloittaa jo kaksi kuukautta ennen matkaa.

Matkailijan rokotuksista osa on itse kustannettavia.