Navigointivalikko

Seulontatutkimukset

Seulontatutkimukset

Seulontatutkimuksia järjestetään, jotta tietyt sairaudet ja poikkeamat löydettäisiin mahdollisimman aikaisin. Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista. Päätöksesi ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Jos osallistut seulontatutkimukseen, sinulla on oikeus saada riittävästi tietoa tutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

  • Kohdunkaulan syövän seulonta: Kaikki 30–65-vuotiaat naiset saavat kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan. Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti esiasteiden kautta. Seulonnan avulla voimme todeta ja hoitaa mahdollisen esiasteen aikaisin niin, ettei syöpä pääsisi lainkaan kehittymään. Otamme seulonnassa kohdunkaulastasi HPV- ja irtosolunäyte (PAPA). Saat näytteenottoon henkilökohtaisen kutsun sinä vuonna, kun seulonta koskee ikäryhmääsi.
  • Rintasyövän seulonta: Kaikki 50-69-vuotiaat naiset saavat kutsun 2 vuoden välein hyvinvointialueen tarjoamaan mammografiatutkimukseen rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi. Kun kuulut seulontaan kutsuttavaan ikäluokkaan, saat postitse henkilökohtaisen kutsun tutkimukseen.
  • Suolistosyövän seulonta: Suolistosyövän seulonta on tarjolla 60-70-vuotiaille niinä vuosina, kun täytät parillisia vuosia. Saat siis seulontakutsun kirjeitse kotiin vuosina, kun täytät 60, 62, 64, 66, 68 ja 70 vuotta.
  • Varhaisraskauden seulonnat: Tarjoamme raskaana oleville naisille varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia, joilla voidaan havaita sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksia.

Toimi näin

Saat seulontakutsun kirjeenä kotiisi. Kutsun mukana on tieto valmiiksi varatusta ajasta tai ohjeet ajan varaamiseen. Jos valmiiksi varattu aika ei sovi, siirrä aika kirjeessä olevien ohjeiden avulla.

Emme voi lähettää kutsua, jos sinulla on voimassa oleva turvakielto. Silloin ota itse yhteyttä seulonnat järjestävän tahon asiakaspalveluun.

Seulontatutkimukset, puhelinasiointi

Seulontatutkimuksiin tulee pääsääntöisesti henkilökohtainen kutsukirje, jonka mukana on ohjeet ajan varaamiseksi tai valmiiksi varatun ajan muuttamiseksi. Tarvittaessa voit olla puhelimitse yhteydessä kyseessä olevan seulontatutkimuksen järjestäjään neuvontaa tai lisätietojen saamista varten.

Seulonta on seulottavalle maksuton. Mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella kohdunkaulan syövän ja suolistosyövän seulonnat järjestää Fimlab Oy. Rintasyövän seulonnat järjestää Hattulassa ja Hämeenlinnassa Terveystalo Oy, Forssassa, Janakkalassa ja Riihimäellä Suomen Radiologikeskus Oy.

Normaalit aukioloajat

Fimlab Oy ajanvaraus
  • Maanantai - Perjantai 07:00 - 18:00
Fimlab Oy asiakasneuvonta
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 16:00
Suomen Radiologikeskus Oy
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 18:00
Terveystalo Oy, seulontatutkimuksen ajanvarauksen muuttaminen
  • Tiistai - Perjantai 09:00 - 16:00

Kunnat:

Ypäjä, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Loppi, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Hämeenlinna, Forssa, Tammela

Lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus seulonnoista.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110339