Seulontatutkimukset

Seulontatutkimukset

Kohdunkaulan syövän seulonta: Kaikki 30–65-vuotiaat naiset saavat kutsun hyvinvointialueen tarjoamaan kohdunkaulan syövän seulontaan. Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti esiasteiden kautta. Seulontanäytteen avulla mahdollinen syövän esiaste voidaan todeta ja hoitaa niin varhaisessa vaiheessa, ettei syöpä pääse lainkaan kehittymään. Seulontakäynnillä kohdunkaulastasi otetaan HPV- ja irtosolunäyte (PAPA). Saat näytteenottoon henkilökohtaisen kutsun sinä vuonna, kun seulonta koskee sinua.

Rintasyövän seulonta: Kaikki 50-69 vuotiaat naiset saavat kutsun 2 vuoden välein hyvinvointialueen tarjoamaan mammografiatutkimukseen rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi. Kun kuulut seulontaan kutsuttavaan ikäluokkaan, saat postitse henkilökohtaisen kutsun mammografiakuvaukseen.

Suolistosyövän seulonta: Suolistosyövän seulonta on tarjolla 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta täyttäville. Tulevaisuudessa suolistosyövän seulonnan laajentumisen myötä seulonta koskee kaikkia 56–74-vuotiaita. Nämä edellä mainitut ikäryhmät saavat seulontakutsun kirjeitse kahden vuoden välein niinä vuosina, kun seulottava täyttää parillisia vuosia.

Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Toimi näin

Henkilökohtainen kutsu seulontaan tulee kotiisi. Kutsun mukana on ehdotus varatusta ajasta tai ohjeet ajan varaamiseksi. Jos valmiiksi varattu aika ei sovi sinulle, käy vaihtamassa se kirjeessä olevien ohjeiden mukaan.

Huomioithan, että kutsukirjettä ei voida lähettää henkilölle, joilla on voimassa oleva turvakielto, vaan henkilön tulee ottaa yhteyttä seulonnat järjestävän tahon asiakaspalveluun.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin.

Jos osallistut seulontatutkimukseen, sinulla on oikeus saada riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Seulontatutkimukset, puhelinasiointi

Seulontatutkimuksiin tulee pääsääntöisesti henkilökohtainen kutsukirje, jonka mukana on ohjeet ajan varaamiseksi tai valmiiksi varatun ajan muuttamiseksi. Tarvittaessa voit olla puhelimitse yhteydessä kyseessä olevan seulontatutkimuksen järjestäjään neuvontaa tai lisätietojen saamista varten.

Seulonta on seulottavalle maksuton. Mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella kohdunkaulan syövän ja suolistosyövän seulonnat järjestää Fimlab Oy. Rintasyövän seulonnat järjestää Hattulassa ja Hämeenlinnassa Terveystalo Oy, Forssassa, Janakkalassa ja Riihimäellä Suomen Radiologikeskus Oy.

Normaalit aukioloajat

Fimlab Oy ajanvaraus
  • Maanantai - Perjantai 07:00 - 18:00
Fimlab Oy asiakasneuvonta
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 16:00
Suomen Radiologikeskus Oy
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 18:00
Terveystalo Oy, seulontatutkimuksen ajanvarauksen muuttaminen
  • Tiistai - Perjantai 09:00 - 16:00

Kunnat:

Ypäjä, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Loppi, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Hämeenlinna, Forssa, Tammela

Sosiaalisen raportoinnin lomake

Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella voit ilmoittaa hyvinvointialueella ilmenevistä sosiaalisista ilmiöistä ja asioista, joihin tulisi puuttua.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Sinulla on herännyt huoli jostain asiasta ja haluaisit tuoda sen viranomaisten tietoon.
  • Olet havainnut jonkin ajankohtaisen tai toistuvan ilmiön tai ongelman, joka olisi hyvä saattaa viranomaisten tietoon ja ratkaistavaksi.
  • Olet huomannut jotain ilahduttavaa ja positiivista kehitystä.

Kerätyn tiedon avulla voimme vaikuttaa palveluihin ja pääsemme kiinni ongelmiin jo silloin kun ne ovat vasta aluillaan. Saatamme tiedon poliittisten päättäjien ja viranomaisten tietoon, jotta he voivat vaikuttaa palveluihin ja niiden parantamiseen ja kehittämiseen.

Lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus seulonnoista.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110339