Tee aloite

Tee aloite

Hyvinvointialueen jäsenen aloiteoikeudesta säädetään laissa (laki hyvinvointialueesta 611/2021, 30§) . Hyvinvointialueen jäsenet ja palvelun käyttäjät voivat milloin tahansa tehdä aloitteen hyvinvointialuetta koskevasta asiasta ja toimittaa sen hyvinvointialueelle. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. 

Näin teet aloitteen:  

  1. Kirjoita aloitteen alkuun selkeästi “Aloite”. 
  2. Ilmaise, mitä asiaa aloitteesi koskee. 
  3. Liitä mukaan nimesi sekä yhteystietosi sisältäen myös osoitetietosi. 
  4. Toimita aloite hyvinvointialeen kirjaamoon kirjaamo(at)omahame.fi tai postita osoitteeseen Sibeliuksenkatu 2, 5. kerros, 13100 Hämeenlinna. 

Oikeusministeriö ja Oikeusrekisterikeskus valmistelevat uutta verkkopalvelua, jossa on mahdollista tehdä aloitteita hyvinvointialueille kuuluvissa tehtävissä ja palveluissa. Uusi verkkopalvelu otetaan käyttöön vuonna 2023.  
 
Voit myös vaikuttaa hyvinvointialueella toteutettavalla kansanäänestyksellä. Hyvinvointialueen kansanäänestyksen toteutumiseen tarvitaan vähintään kolme prosenttia 15 vuotta täyttäneistä hyvinvointialueen asukkaista. Aluevaltuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys. Aloitetta käsiteltäessä hyvinvointialueen on varattava aloitteen tekijöiden edustajille tilaisuus tulla kuulluiksi.