Lapsiperheiden palveluohjaus ja neuvonta

Lapsiperheiden palveluohjaus ja neuvonta

Lapsiperheiden palveluohjauksesta ja neuvonnasta saat kiireetöntä apua ja tukea. Tarjoamme ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille suunnattuihin sosiaalipalveluihin liittyen. Palvelu on tarkoitettu kaikille hyvinvointialueen perheille, joissa on ainakin yksi alaikäinen lapsi ja/tai lapsi syntymässä.

Palveluohjauksen tehtävä on kartoittaa lyhyesti yhdessä perheesi ja verkostosi kanssa, minkälaisesta tuesta perheesi voisi hyötyä ja ohjata perheesi parhaiten auttaviin tukipalveluihin kuten lapsiperheiden kotipalveluun, varhaisen tuen perhetyöhön, perheneuvolaan, lapsiperheiden sosiaalityöhön tai lastensuojeluun.

Joskus myös keskustelu palveluohjaajan kanssa tai ohjaus pika-ajoille on riittävä apu tilanteeseenne. Jos taas perheenne tilanne vaatii laajempaa selvittelyä, ohjaamme perheen palvelutarpeen arviointiin.

Tarpeen tullen teemme yhteistyötä myös muiden tahojen, kuten järjestöjen, yhdistysten ja hyvinvointialueen muiden toimialojen kanssa.

Palveluohjaus on vapaaehtoista.

Voit ottaa yhteyttä lapsiperheiden palveluohjaukseen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • olet huolissasi jaksamisestasi vanhempana
 • tarvitsette apua parisuhteeseen liittyvissä ongelmissa
 • sinulla on lapsen kasvatukseen tai erityispiirteisiin liittyviä kysymyksiä
 • perheenjäsenillä on pulmia keskinäisessä vuorovaikutuksessa
 • kohtaat äkillisen elämäntilanteen muutoksen
 • olet kohdannut lähisuhdeväkivaltaa

Toimi näin

Palveluohjaukseen ja neuvontaan voit olla yhteydessä itse tai yhteyttä voi ottaa myös perheesi kanssa työskentelevä ammattilainen. Annamme ohjausta ja neuvontaa kiireettömissä asioissa. Otamme myös vastaan kiireettömät lastensuojeluilmoitukset sekä tuen tarpeen ilmoitukset.

Palveluohjaaja selvittää tilannetta ja tuen tarvetta yhdessä sinun ja perheesi kanssa. Hän myös neuvoo ja ohjaa sinut tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Ota yhteyttä sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse.

Viranomaiset tekevät tuen tarpeen ilmoituksen ja kiireettömän lastensuojeluilmoituksen aina sähköisellä lomakkeella, tarvittaessa voi konsultoida palveluohjaajaa puhelinajalla ennen sitä.

Lapsiperheiden palveluohjauksen ja neuvonnan puhelinasiointi

Lapsiperheiden palveluohjauksen puhelinasiointi tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattuihin sosiaalipalveluihin liittyen.

Palveluohjaukseen voivat soittaa sekä yksityiset henkilöt että ammattilaiset. Palvelu on tarkoitettu kaikille Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perheille, joissa on ainakin yksi alaikäinen. Palveluohjaus on maksutonta ja vapaaehtoista.

Mikäli puheluusi ei ehditä vastata puhelinajalla, jää numerosi meille talteen ja soitamme sinulle takaisin.

Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh 03 6296560. Henkeä uhkaavassa tilanteessa on aina otettava yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi päivystyksellisen sosiaalityön tarpeen.

Normaalit aukioloajat

Palveluohjaaja tavoitettavissa:
 • Maanantai - Torstai 09:00 - 12:00

Kunnat:

Ypäjä, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Loppi, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Hämeenlinna, Forssa, Tammela

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakasnumerosta vastataan ympäri vuorokauden (24/7). Mikäli olemme kiireellisellä työtehtävällä, emme pysty vastaanottamaan asiakaspuheluita.

Kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Hätäkeskus välittää sosiaali- ja kriisipäivystykselle yleiseen hätänumeroon 112 tulleista yhteydenotoista sellaiset, joissa hätäkeskuspäivystäjän arvion mukaan tarvitaan sosiaalitoimen kiireellisiä toimenpiteitä.

 • Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys puh. 036296560
 • Hätäkeskukseen soitetaan kiireellisissä tilanteissa virka-ajan ulkopuolella. puh. 112

Normaalit aukioloajat

Päivystävä sosiaalityöntekijä
 • -
Hätäkeskus
 • -

Kunnat:

Hämeenlinna, Riihimäki, Forssa, Humppila, Hattula, Tammela, Janakkala, Hausjärvi, Loppi, Ypäjä, Jokioinen

Tuen tarpeen ilmoitus, lapsiperhe

Tällä lomakkeella voit ilmoittaa huolesta, joka liittyy alaikäiseen lapseen tai lapsiperheeseen. Yhteydenottolomakkeen perusteella kartoitamme henkilön sosiaalihuollon tuen ja palvelujen tarvetta.

Asiakkuus ja palvelu

Jos olet jo jonkin palvelun asiakkaana, ota ensisijaisesti yhteyttä omaan työntekijääsi.

Emme palvele numerotiedusteluissa tai ajanvaraus-ja peruutusasioissa.

Kiireelliset tai henkeä uhkaavat tilanteet

Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen numeroon 03 6296560. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita aina hätänumeroon 112.

Sisältöjulkaisija

Oma Häme ohjaa eJoulupuu-keräyksen tuottoja vähävaraisille lapsille ja nuorille

UUTINEN / 22.11.2023

Keräykseen voivat osallistua sekä yksityishenkilöt että yritykset.

Oma Häme ohjaa eJoulupuu-keräyksen tuottoja vähävaraisille lapsille ja nuorille

UUTINEN / 22.11.2023

Keräykseen voivat osallistua sekä yksityishenkilöt että yritykset.

UUTINEN / 22.11.2023

Oma Häme ohjaa eJoulupuu-keräyksen tuottoja vähävaraisille lapsille ja nuorille

Kanta-Hämeen hyvinvointialue toimii vuoden 2023 eJoulupuu-keräyksen lahjoituskohteena. Keräykseen voivat osallistua sekä yksityishenkilöt että yritykset.

eJoulupuu on Joulupuu ry:n verkkovarainkeräys, jonka tuotolla autetaan eriarvoisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria. eJoulupuu-keräys eroaa perinteisestä Joulupuu-keräyksestä siten, että siihen voi lahjoittaa rahaa. Verkkokeräyksen avulla lahjoituksia saadaan ohjattua niillekin paikkakunnille, joilla ei ole fyysisiä lahjoja ja lahjakortteja kokoavaa Joulupuu-keräystä. 

Kanta-Hämeessä uusina kuntina ovat mukana Hattula, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Tammela ja Ypäjä. Kaikki alueen kunnat on lueteltu Joulupuun paikalliskeräykset-sivulla. Sitä kautta pääsee tekemään lahjoituksen haluamaansa kuntaan.  

Keräykseen voivat osallistua sekä yksityishenkilöt että yritykset. Keräys on avoinna 26.12. saakka, ja kertyneet varat jaetaan harkinnanvaraisena tukena keräystä seuraavan vuoden aikana. 

–  Jokaisen paikkakunnan saldo käytetään kyseisen kunnan lasten ja nuorten auttamiseen. Käytännössä keräysvarojen jakamisesta huolehtivat sosiaalihuollon ammattilaiset, jotka tuntevat paikalliset lapset ja nuoret ja pystyvät arvioimaan avun tarvetta, kertoo lastensuojelun tulosaluejohtaja Taija Ylätalo Oma Hämeestä. 

– On hienoa, että voimme tälläkin tavalla tukea eriarvoisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Lahjoitusvaroilla voidaan tukea esimerkiksi heidän harrastuksiaan, Ylätalo iloitsee. 

Joulupuu ry toteuttaa rahankeräyksen yhteistyössä Kirkkopalvelut ry:n Kotimaanavun kanssa. Keräyksessä käytetään Kotimaanavun rahankeräyslupaa ja -alustaa (Keräyslupa RA/2020/639). Keräyssaldosta pidätetään 15 % keräyskulu, ja loput 85 % tilitetään lahjoituksen vastaanottajien jaettavaksi. Joulupuu ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys. 

Täältä löytyvät linkit eJoulupuun paikalliskeräyksiin:
Paikalliskeräykset - Joulupuu

Täällä on lisätietoa eJoulupuu-keräyksestä:
eJoulupuu - Joulupuu

Ihminen istuu rappusissa pää painuksissa, huppu päässä.

Oletko huolissasi toisesta ihmisestä?

UUTINEN / 21.11.2023

Voit tehdä huoli-ilmoituksen täyttämällä Tuen tarpeen ilmoitus -lomakkeen.

Ihminen istuu rappusissa pää painuksissa, huppu päässä.

Oletko huolissasi toisesta ihmisestä?

UUTINEN / 21.11.2023

Voit tehdä huoli-ilmoituksen täyttämällä Tuen tarpeen ilmoitus -lomakkeen.

UUTINEN / 21.11.2023

Oletko huolissasi toisesta ihmisestä?

Jos olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, voit tehdä ilmoituksen asiasta. Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi yksin asuvan aikuisen tai lapsiperheen elämänhallinnan ongelmat tai ikäihmisen arjen haasteet.
 
Ilmoituksesi perusteella sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat avun tarpeen ja millaista apua henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota. 

Kanta-Hämeen kunnilla on ollut aiemmin erilaisia tapoja, miten huolen toisesta ihmisestä on voinut ilmoittaa. Ilmoitukselle on ollut myös erilaisia nimiä, kuten huoli-ilmoitus tai tuen tarpeen ilmoitus.

Ilmoitukset löytyvät nyt keskitetysti hyvinvointialueen eli Oma Hämeen verkkosivuilta nimellä Tuen tarpeen ilmoitukset. Lomakkeita on kolme erilaista: tuen tarpeen ilmoitus aikuisesta, tuen tarpeen ilmoitus ikäihmisestä ja tuen tarpeen ilmoitus lapsiperheestä. Lapsiperheen lomakkeella voit tehdä myös lastensuojeluilmoituksen. Sivuilla on myös sosiaalisen raportoinnin lomake, jolla voi ilmoittaa huolta herättävästä ilmiöstä

Täältä löydät tuen tarpeen ilmoitus -lomakkeet

Neuvola-chat on suljettuna 13. marraskuuta alkaen

UUTINEN / 10.11.2023

Henkilökunta on antamassa rokotteita.

Neuvola-chat on suljettuna 13. marraskuuta alkaen

UUTINEN / 10.11.2023

Henkilökunta on antamassa rokotteita.

UUTINEN / 10.11.2023

Neuvola-chat on suljettuna 13. marraskuuta alkaen

Perhekeskuksen henkilöstö osallistuu aikuisväestön rokotusten antamiseen, minkä vuoksi toimintaa joudutaan tilapäisesti supistamaan.

Neuvola-chat suljetaan toistaiseksi maanantaista 13. marraskuuta alkaen. Tiedotamme, kun neuvola-chatin palvelut ovat jälleen käytössä.