Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Asiakas ja hoitaja
HYVINVOINTIALUEEN UUDISTUS
02.01.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloitti 1.1.2023 – mikä muuttui?

Kanta-Hämeen hyvinvointialue – Oma Häme aloitti toimintansa 1.1.2023.

Asiakas ja hoitaja

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloitti 1.1.2023 – mikä muuttui?

HYVINVOINTIALUEEN UUDISTUS / 02.01.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue – Oma Häme aloitti toimintansa 1.1.2023.

Asiakas ja hoitaja

HYVINVOINTIALUEEN UUDISTUS / 02.01.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloitti 1.1.2023 – mikä muuttui?

Kanta-Hämeen hyvinvointialue – Oma Häme aloitti toimintansa 1.1.2023. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi 11 Kanta-Hämeen kunnalta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Palvelut, palvelupisteet ja puhelinnumerot eivät muuttuneet vuodenvaihteessa. Hyvinvointialueen työntekijöiden sähköpostit ovat nyt muotoa etunimi.sukunimi@omahame.fi. Terveyskeskukset ja sosiaalipalvelut jatkavat vastaanottoa tutuissa tiloissa. Myös pelastuslaitoksen palvelut jatkuvat entisellään.  

Hyvinvointialueen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.omahame.fi. Valmisteluvaiheen sivut muuttuivat hyvinvointialueen sivuiksi vuodenvaihteessa. Heti aluksi sivuilta ei löydy tietoa kaikista palveluista, mutta sivuja täydennetään koko ajan. Alkuvuoden ajan tiedot sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista löytyvät vielä kuntien, kuntayhtymien sekä pelastuslaitoksen sivuilta.  

Vuodenvaihteessa 6 500 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista siirtyi hyvinvointialueen palvelukseen ja Oma Hämeestä tuli maakunnan suurin työnantaja. Työntekijät siirtyivät hyvinvointialueen palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Palkka ei muuttunut, jos työtehtävä ei olennaisesti muuttunut. 

Muutoksia tuli asiakasmaksuihin ja laskutukseen 

Valtakunnallisen hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville. 

Kanta-Hämeen hyvinvointialue otti 1.1.2023 vastuun Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän asukkaiden palveluista. 

Palveluita ovat mm: 

  • terveysasemat ja sairaalat 
  • ensihoito, kuten ambulanssit 
  • mielenterveys- ja päihdepalvelut 
  • hammashoitolat 
  • sosiaalipalvelut 
  • vammaispalvelut 
  • kotihoito ja asumispalvelut 
  • neuvolat 
  • koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä kuraattori -ja psykologipalvelut 
  • Kanta-Hämeen pelastuslaitos 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin tuli yhtenäistämisen vuoksi muutoksia heti vuodenvaiheessa. 1.1.2023 alkaen maksuja ei voi maksaa enää kuntien palvelupisteissä.  

Hyvinvointialueen perimien maksujen on oltava yhtenäiset 1.1.2023 alkaen, jotta Kanta-Hämeen asukkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa. Oma Häme perii 1.1.2023 alkaen pääsääntöisesti lain sallimat, enimmäismääräiset maksut sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämä ei ole uutta: maakunnassa on jo nyt monin paikoin käytössä enimmäismääräiset asiakasmaksut, esimerkiksi perusterveydenhuollon lääkäripalveluissa, päivystyskäyntien maksuissa ja lyhytaikaisessa laitoshoidossa.  

Saat lisätietoa asiakasmaksuista verkkosivuiltamme tai laskuttavasta palveluyksiköstä.  

Myös palvelusetelien ja omaishoidon tuen maksut ja käytännöt yhtenäistyivät 1.1.2023 alkaen. Palvelusetelien käyttö jatkuu pitkälti samanlaisena Kanta-Hämeessä. Palveluseteleistä löydät lisätietoja tältä sivulta.

Omaishoidon tuen palkkiot nousivat korkeimpaan Kanta-Hämeessä käytössä olevaan maksuluokkaan 1.1.2023 alkaen, indeksikorotukset huomioon ottaen. Nykyiset omaishoitoperheiden sopimukset, palkkiot ja palvelupäätökset päivitetään hyvinvointialueen yhteisten sääntöjen mukaisiksi. Kanta-Hämeessä on erilaisia omaishoitoperheitä lähes 1 600. Kaikkien perheiden tilanne käydään läpi niin joutuisasti kuin mahdollista, mutta se vie aikaa. Omaishoidontuen toimintaohje ja palkkiot on listattu aluevaltuuston pöytäkirjan liitteeseen.

Myös asiakaslaskutus muuttui 1.1.2023. E-lasku- tai suoramaksusopimukset eivät siirry hyvinvointialueelle automaattisesti. Sopimuksen uusiminen on asiakkaan vastuulla. Ensimmäiset asiakaslaskut alkuvuonna lähetetään postitse paperilaskuina. Laskussa on muistutus uuden suoraveloituksen ja e-laskusopimuksen tekemisestä. 

Turvasähköpostipalvelu on tulossa hyvinvointialueelle, mutta se ei välttämättä ole käytössä vielä 1.1.2023. Turvasähköpostiin tulee valikko, josta asiakas voi valita turvasähköpostin lähetyksen oikeaan kirjaamo-osoitteeseen.  

Oma Häme kehittää palveluitaan ja pitää asukkaat ajan tasalla muutoksista.