Navigointivalikko

Senni ja Caspian ovat auttaneet asiakkaita Vanajaveden sairaalassa

UUTINEN / 19.07.2023

Senni Kuisma, 17, ja Caspian Peltonen, 16, ovat olleet tänä kesänä kesätyössä Oma Hämeen Vanajaveden...

Senni ja Caspian ovat auttaneet asiakkaita Vanajaveden sairaalassa

UUTINEN / 19.07.2023

Senni Kuisma, 17, ja Caspian Peltonen, 16, ovat olleet tänä kesänä kesätyössä Oma Hämeen Vanajaveden...

UUTINEN / 19.07.2023

Senni ja Caspian ovat auttaneet asiakkaita Vanajaveden sairaalassa

Senni Kuisma, 17, ja Caspian Peltonen, 16, ovat olleet tänä kesänä kesätyössä Oma Hämeen Vanajaveden sairaalassa. Reippaiden nuorten työnkuvaan on kuulunut muun muassa sairaalan asiakkaiden kanssa ulkoilua ja ruoan jaossa avustamista.

Tänä kesänä Vanajaveden sairaalan henkilöstö on saanut riveihinsä nuorta energiaa. Sekä Senni että Caspian saivat vinkin avoimesta työpaikasta tutusta lähteestä.

- Äitini vinkkasi minulle Oma Hämeen kesätyö-ilmoituksesta, Senni kertoo.

- Äiti toi minulle hakemuslomakkeen kotiin ja täytin sen, koska halusin omalle alalle kesätöihin, lähihoitajaksi opiskeleva Caspian jatkaa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on työllistänyt tänä kesänä satakunta 15–17-vuotiasta nuorta avustaviin tehtäviin muun muassa ikäihmisten palveluihin sekä vammais- ja terveyspalveluihin ympäri Kanta-Hämettä.


 

Senni ja Caspian ovat työskennelleet sairaalassa ulkoiluttajan ja virikeohjaajan tehtävissä.

- Käyn asiakkaiden kanssa pihalla. Jotkut heistä pystyvät itse kävelemään rollaattorin kanssa ja joitakin työnnän pyörätuolissa. Autan ruoan jaossa, tarjoilen kahvia ja pullaa sekä luen lehtiä. Välillä saatan vain istua asiakkaan kanssa parvekkeella ja jutella, Senni luettelee.

- Työssä on saanut olla asiakkaiden kanssa vuorovaikutuksessa, Caspian sanoo.

- Kaikki asiakkaat ovat olleet mukavia – jokainen omalla tyylillään, Senni hymyilee.

Maidolla vai sokerilla?

Kesätyö sairaalassa on herättänyt molemmissa nuorissa uusia ajatuksia. Asiakkaina on paljon ikäihmisiä, jotka ovat jakaneet Sennille ja Caspianille elämänkokemustaan.

- Työssä parasta on ollut asiakkaiden elämästä kuuleminen. Heidän nuoruudessaan moni asia on ollut toisin ja keskustelut heidän kanssaan ovat muistuttaneet siitä, kuinka hyvin asiat itsellä oikeasti ovat, Senni pohtii.

- Ensimmäisen viikon jälkeen tulin iloiseksi, kun rupesin muistamaan juoko asiakas kahvin maidolla vai sokerilla, hän jatkaa.

Sairaalassa työskentely ei kuitenkaan ole aina ihan helppoa.

- On ollut henkisesti haastavaa olla ympäristössä, jossa on välillä todella sairaita asiakkaita. En tee mitään hoitotoimenpiteitä, joten varsinkin jos hoitajilla on kiire, tunnen itseni avuttomaksi. Haluaisin auttaa, mutta en pysty, Senni kertoo.

- Hoitajien ja lääkärien työ on aika kiireistä. Sairaalassa on myös tietyt omat käytännöt ja toimintatavat, joista ei voi joustaa, Caspian jatkaa.


 

Senni sanoo, että on oppinut työssään joka päivä jotain uutta, ja yllätyksiäkin on eteen tullut.

- En ole aikaisemmin tehnyt töitä sairaalassa tai ikäihmisten kanssa. Rehellisesti sanottuna en tiennyt Vanajaveden sairaalan olemassaolosta aikaisemmin, hän naurahtaa.

Hämeenlinnassa rautatieaseman lähettyvillä sijaitsevassa Vanajaveden sairaalassa on kolme osastoa, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Osastoilla perehdytään akuuttien sairauksien hoitotyöhön, kuntoutukseen sekä muistisairauksien tutkimus- ja arviointijaksoihin. Tulevaisuudessa Vanajaveden sairaalasta tulee osa Ahveniston Assi-sairaalaa.

Haaveissa auttajan työ

Kaksikon mielestä hoitohenkilöstön työ näyttää haastavalta ja kiireiseltä. Caspian haaveilee urasta mielenterveys- ja päihdetyön parissa tai poliisina, mutta Sennin kiinnostus suuntautuu hieman eri linjoille.

- Olen oppinut, että minusta ei tule sairaanhoitajaa. Sairaanhoitajan työ vaikuttaa vaikealta ja siihen tarvitaan paljon ammattitaitoa ja nopeaa reagointikykyä, Senni sanoo.

- Haaveilen kuitenkin töistä, joissa voin auttaa toisia. Opettaminen kiinnostaa minua. Pitkäaikainen haaveeni on asianajajan työ. Jos pitäisi juuri nyt päättää mikä minusta tulee isona, niin vastaisin, että historian opettaja.

Caspian haluaa työn, jossa saa mennä ja touhuta.

- En ainakaan haluaisi istua toimistossa koko päivää.