Navigointivalikko

Oma Häme palkkaa lääkäreitä vakinaiseksi varahenkilöstöksi

UUTINEN / 30.03.2023

Terveyskeskusten lääkäripulaan haetaan ratkaisua myös lääkärirekrytoijalla.

Oma Häme palkkaa lääkäreitä vakinaiseksi varahenkilöstöksi

UUTINEN / 30.03.2023

Terveyskeskusten lääkäripulaan haetaan ratkaisua myös lääkärirekrytoijalla.

UUTINEN / 30.03.2023

Oma Häme palkkaa lääkäreitä vakinaiseksi varahenkilöstöksi

Terveyskeskusten lääkäripulaan haetaan ratkaisua myös lääkärirekrytoijalla.

Kuva: Miika Kangasniemi /Oma Häme


Oma Häme ottaa käyttöön uusia keinoja terveyskeskusten lääkäripulan helpottamiseen. Tällä hetkellä perusterveydenhuollon avopalveluissa on pahimmillaan täytettynä vain 60 prosenttia lääkäriviroista. Eniten lääkäreistä on pulaa Forssan seudulla.  

Vakinaisia lääkäreitä on lisäksi perhe- ja opintovapailla, joita ei ole täysimääräisesti sijaistettu. Käytännössä kaikilla perusterveydenhuollon palvelualueilla on vajetta lääkärityöpanoksessa, koska sijaisia ei ole tarvittavaa määrää.

Oma Häme haluaa korjata lääkäripulaa palkkaamalla lääkäreitä vakituisiksi varahenkilöiksi. Aluehallitus perusti maanantain kokouksessaan kymmenen lääkärin virkaa varahenkilöstöön perusterveydenhuollon avopalveluihin. Ensimmäiset virat tulevat haettavaksi huhtikuussa.

Muutoksella saadaan kustannussäästöjä: ostolääkäristä aiheutuva kustannus on vähintään kaksinkertainen omaan työntekijään verrattuna. Lisäksi vakinainen lääkärivarahenkilöstö parantaa yleistä sijaistilannetta ja vähentää henkilöstön vaihtuvuutta. Tutut lääkärit tuovat jatkuvuutta hoitoon, mikä osaltaan vähentää turhia tutkimuksia, erikoissairaanhoidon käyttöä, päivystyskäyntejä ja sairaalahoitojaksoja ja niin edelleen. 

—  Varahenkilöstö vähentää terveysasemien vakituisen henkilöstön työpainetta ja myös sijaisten perehdytyksen tarvetta, kun samat varahenkilöt työskentelevät tietyillä asemilla, toteaa perusterveydenhuollon avopalveluiden tulosaluejohtaja Tiina Merivuori.

Rekrytointiin satsataan Oma Hämeessä


Lääkäreiden palkkaamista aiotaan helpottaa uudella rekrytointikeinolla. Oma Häme etsii parhaillaan riveihinsä lääkärirekrytoijaa. Tehtävä on uusi Kanta-Hämeessä ja melko harvinainen julkisella sektorilla.

Aiemmin lääkäreiden rekrytointi Kanta-Hämeessä on ollut pitkälti lääkäreiden itsensä vastuulla. Jatkossa sopivia hakijoita etsii Oma Hämeen lääkärirekrytoija muun HR:n rekrytointitiimin tuella. 

— Tämä säästää ylilääkäreiden rekrytointiin kuluvaa aikaa. Sekä tämän uudistuksen että lääkärivarahenkilöstön palkkaamisen tarkoituksena on vähentää lääkäreiden työtaakkaa ja parantaa hoitohenkilöstön työssäjaksamista, Tiina Merivuori sanoo.

Lääkärirekrytoija tekee suorahakuja ja tiivistä yhteistyötä palvelualueiden ylilääkäreiden kanssa sekä verkostoituu muun muassa yliopistomaailmaan. Lääkärirekrytoijan haku on avoinna Kuntarekryssä 7.4. saakka. 

Aluehallitus perusti maanantaina myös rekrytointipäällikön viran, mikä on yksi lisäpanostus henkilöstöpulan taltuttamiseen Oma Hämeessä.