Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

joditablettipurkki
UUTINEN
19.06.2023

Oma Häme jakaa joditabletteja alle kolmivuotiaille lapsille

Jodivalmisteiden jakelu aloitetaan neuvoloissa kesäkuussa.

joditablettipurkki

Oma Häme jakaa joditabletteja alle kolmivuotiaille lapsille

UUTINEN / 19.06.2023

Jodivalmisteiden jakelu aloitetaan neuvoloissa kesäkuussa.

joditablettipurkki

UUTINEN / 19.06.2023

Oma Häme jakaa joditabletteja alle kolmivuotiaille lapsille

Hyvinvointialue jakaa jodivalmisteita sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti. Joditablettien jakelu aloitetaan neuvoloissa kesäkuussa. Tabletteja tulee ottaa vain viranomaisten niin ohjeistaessa. 


Kanta-Hämeen hyvinvointialue jakaa alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti. Tabletteja jaetaan myös raskaana oleville. Jakaminen alkaa Oma Hämeen neuvoloissa kesäkuussa vaiheittain ja jatkuu syksyllä mahdollisten kesäsulkujen jälkeen. Tablettien jakamisesta tulee pysyvä käytäntö. Jodivalmisteet jaetaan normaalien neuvolakäyntien yhteydessä. Vaihtoehtoisesti tabletit voi hakea tietyistä neuvoloista yleisinä jakopäivinä, joista kerrotaan tiedotteen lopussa. 

Alle 3-vuotiaille tarkoitettuja joditabletteja jaetaan 10 tabletin pakkauksessa kotona varastoitavaksi. Pakkaus sisältää pakkausselosteen, josta löytyy lääkkeen annostus ja antotapa. Lisäksi mukana tulee annosteluohje suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tabletin voi jakaa neljään osaan ja siitä saadaan annos aivan pienimmillekin vauvoille. Käyttötarpeen tullessa tabletin voi murskata jauheeksi ja sekoittaa veteen tai muuhun vastaavaan nesteeseen helpottamaan annostelua. 

Jobitabletit käyttöön vain viranomaisen ohjeistuksesta 

Joditabletteja otetaan vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Päätöksen ottamisesta tekee sosiaali- ja terveysministeriö Säteilyturvakeskuksen riskinarvioinnin pohjalta. Pelastusviranomainen tiedottaa joditablettien käyttöönotosta erikseen. 

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin. Joditablettien ottamista ydinonnettomuudesta johtuvissa säteilyvaaratilanteissa suositellaan enintään 40-vuotiaille sekä raskaana oleville sikiön suojaamiseksi.  

Ministeriön ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten huoltajille sekä raskaana oleville. Muulle väestölle eli yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan omaehtoista varautumista. Joditabletteja voi hankkia apteekeista. 

Joditablettien keskitetty jakelu Kanta-Hämeessä 

Avoin tilaisuus jodin hakemiselle järjestetään keskitetyissä neuvolapisteissä keskiviikkona 21.6. ja keskiviikkona 28.6.   

  • Riihimäen seudun asiakkaat voivat hakea jodit Riihimäen neuvolasta (Kallionkatu 10–16 E, 5. kerros) klo 14–18 
  • Hämeenlinnan seudun asiakkaat Keskusneuvolasta (Viipurintie 1–3, D-rakennus) klo 14–18 tai Läntisestä neuvolasta (Sammontie 4) klo 15–18 
  • Janakkalan neuvolan asiakkaat Turengin neuvolasta (Tapailanpiha 13 C) klo 14–18 
  • Forssan seudun asiakkaat Forssan neuvolasta (Kujalankatu 3, 2. kerros) klo 15.30–18 
  • Hattulan neuvolassa (Parolantie 42) klo 14–18 (HUOM. vain ke 28.6.)

Joditabletit jaetaan perhekohtaisesti purkeissa, joiden mukana saa ohjeen tarvittavasta käytöstä. Jonottamiseen kannattaa varautua ja ottaa joditabletteja saavien perheenjäsenten Kela-kortit valmiiksi esille. 

Pyydämme huomioimaan, että avoimien jakotilaisuuksien yhteydessä emme hoida muita asiakasasioita. 

Lisätietoja: 

Heli Haapala, kasvun ja kehityksen palveluiden päällikkö, heli.haapala@omahame.fi, p. 050 352 0296 

Päivi Saari, perhekeskuksen ylilääkäri, paivi.j.saari@omahame.fi, p. 019 758 5506 (17.7. alkaen)