Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Kaisa lepola, Olli Naukkarinen ja Anna-Kaisa Ikonen yhteiskuvassa.
UUTINEN
12.03.2025

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen vieraili Oma Hämeessä

Ministerille esiteltiin hyvinvointialueen onnistumisia ja panostuksia.

Kaisa lepola, Olli Naukkarinen ja Anna-Kaisa Ikonen yhteiskuvassa.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen vieraili Oma Hämeessä

UUTINEN / 12.03.2025

Ministerille esiteltiin hyvinvointialueen onnistumisia ja panostuksia.

Kaisa lepola, Olli Naukkarinen ja Anna-Kaisa Ikonen yhteiskuvassa.

UUTINEN / 12.03.2025

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen vieraili Oma Hämeessä

Kaisa Lepola, Olli Naukkarinen ja Anna-Kaisa Ikonen yhteiskuvassa.
Kaisa Lepola, Olli Naukkarinen ja Anna-Kaisa Ikonen yhteiskuvassa.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) vieraili tiistaina 11. maaliskuuta Hämeenlinnassa ja tapasi Oma Hämeen edustajia. Vierailun aikana aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) sekä hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen esittelivät ministerille alueen taloudellista tilannetta sekä Oma Hämeen kehitystoimenpiteitä ja onnistumisia. Kaksikko kuvaa vierailun ilmapiiriä avoimen keskustelevaksi ja rakentavaksi.

Vierailun yhteydessä nostettiin esiin Kanta-Hämeen hyvinvointialueella käytössä olevia innovatiivisia ratkaisuja, jotka parantavat asiakkaiden palveluita:

  • Liikkuva, geriatrinen kotisairaala Gerbiili, joka on vähentänyt sairaaloiden päivystyskuormitusta ja mahdollistanut potilaiden hoitamisen heille tutussa ja turvallisessa ympäristössä.
  • Arjen Kesyttämö, joka tarjoaa matalan kynnyksen neuvontaa ja tukipalveluja erityisesti lapsiperheille.
  • ADHD-diagnosoinnin kehittäminen panostamalla lasten ja perheiden tilanteen kokonaisvaltaiseen arviointiin ennen diagnosointia.
  • Ikäihmisten lyhytaikaiset arviointiyksiköt, jotka parantavat ikääntyneiden palveluja ja mahdollistavat sekä tehokkaamman hoidontarpeen arvioinnin että kuntouttavan toiminnan arviointijakson aikana.
  • Oma Häme -sovellus, joka mahdollistaa koko alueen asiakkaille laajat ja joustavat digitaaliset sote-palvelut.
  • Suukko-mobiiliyksikkö, joka helpottaa niin lasten kuin ikääntyneidenkin suunterveyden seurantaa ja hoitoa.

Ministeri Ikonen totesi vierailun aikana, että sekä sosiaali- ja terveysministeriössä että valtiovarainministeriössä ollaan pantu tyytyväisenä merkille Kanta-Hämeen satsaukset sekä positiivinen talouskehitys. Ikosen mukaan Oma Häme toteuttaakin esimerkillisesti sote-uudistuksen perimmäisiä tavoitteita.

– Ministeri Ikosen vierailu oli arvokas tilaisuus keskustella hyvinvointialueemme haasteista ja vahvuuksista. Olemme ylpeitä siitä, miten olemme onnistuneet pitämään menojen kasvun hallinnassa ja samalla kehittämään uusia toimintamalleja, jotka parantavat palveluidemme laatua ja saatavuutta, iloitsee aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola.

Ministerin kanssa keskusteltiin myös siitä, kuinka vaikeita päätöksiä palveluverkkoon ja palveluiden kriteereihin liittyen on jouduttu tekemään Oma Hämeessä. 

Keskustelussa oli esillä myös valtion rahoitusjärjestelmän haasteet

Oma Häme on onnistunut talouden tasapainottamistoimissaan hyvin vuoden 2024 aikana. Menokasvu oli toiseksi matalin hyvinvointialueista ja alijäämä jäi alkuperäistä talousarviota huomattavasti pienemmäksi. Terveydenhuollon menokehitys oli kokonaisuudessaan negatiivinen, minkä todettiin olevan poikkeuksellista ja erinomainen onnistuminen talouden tasapainottamisen näkökulmasta.

Ministerille kerrottiin, että Oma Häme jatkaa talousohjelmiensa toimeenpanoa suunnitellusti. Samalla todettiin, että valtion rahoitusjärjestelmä vaikuttaa suuresti talouden kehitykseen ja alijäämien kattamiseen. Keskustelussa esille nousivat valtion rahoituksen alueelliset muutokset ja diagnoosiperusteisen rahoituksen vaikutukset. Lepola ja Naukkarinen painottivat, että valtion jälkikäteisrahoitus kohtelee hyvinvointialueita eriarvoisesti.

– Rahoitusjärjestelmän haasteet ovat todellisia ja ne eriarvoistavat alueita jatkossa entistä enemmän. Toivomme, että valtio kehittää järjestelmää, jotta se tukisi asiakastarpeen mukaisesti palveluiden turvaamista ja kehittämistä alueilla, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Lepola.

Oma Häme ehdottikin rahoitusjärjestelmän uudistamista pikaisella aikataululla. Kanta-Hämeessä on kuitenkin mahdollista saada alijäämät katetuksi lain vaatimassa aikataulussa. vuoden 2026 loppuun mennessä.