Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

UUTINEN
11.06.2024

Kesä ruuhkauttaa päivystystä, miten toimia, kun tarvitset apua?

Kesän myötä päivystyspalvelut ruuhkautuvat, kun alueen kesätapahtumat ja lomailijat lisäävät...

Kesä ruuhkauttaa päivystystä, miten toimia, kun tarvitset apua?

UUTINEN / 11.06.2024

Kesän myötä päivystyspalvelut ruuhkautuvat, kun alueen kesätapahtumat ja lomailijat lisäävät...

UUTINEN / 11.06.2024

Kesä ruuhkauttaa päivystystä, miten toimia, kun tarvitset apua?

Kesän myötä päivystyspalvelut ruuhkautuvat, kun alueen kesätapahtumat ja lomailijat lisäävät terveydenhuollon palveluiden tarvetta. Jotta päivystyksen resurssit voidaan kohdentaa kiireellisimpiin tapauksiin, on tärkeää hakeutua päivystykseen vain silloin, kun sairaus tai vamma vaatii ehdottomasti välitöntä hoitoa ja ei voi odottaa seuraavaan päivään. Kiireettömät terveysasiat tulee hoitaa omalla terveysasemalla. Helle, loma-aika ja lisääntynyt alkoholin käyttö lisäävät potilasmääriä päivystyksessä kesäisin. Potilasmäärät nousevat yleensä juhannuksen aikaan ja pysyvät korkealla elokuun loppuun. Helteinen sää on jo alkanut lisätä päivystykseen joutuvien potilaiden määrää. On tärkeää muistaa juoda nestettä ja hakeutua varjoon kuumalla säällä.

Asuntojen lämpeneminen vaikuttaa erityisesti vanhuksiin, joilla elimistön nestetasapaino häiriintyy helposti. Kaikille on hyvä neuvo juoda tasaisesti pitkin päivää. Juomisen lisäksi pitää muistaa syödä, jotta hikoilun kautta menetettyä suolaa saadaan takaisin elimistöön. Kuumista asunnoista kannattaa päiväsaikaan hakeutua ulos varjoon, koska ulkona varjossa on usein vilpoisampaa kuin sisällä asunnossa. Päivystyksen toiveena on, että päihtyneenä ei noustaisi skuutin tai pyörän selkään, eikä muutenkaan temppuiltaisi.

Pitkittyvä helle pidentää päivystyksen odotusaikoja

Helteen aiheuttamat sairauskohtaukset, yleistilan lasku ja tapaturmat alkavat pidentää odotusaikoja päivystyksessä. Viikonloppuisin kiireellisten potilaiden hoito keskittyy keskussairaalan päivystyksen lisäksi Riihimäen ja Forssan kiirevastaanotoille. Odotusajat päivystyksessä ovat todennäköisesti jo tulevana viikonloppuna pitkiä. Aina ennen päivystykseen lähtemistä pyydetään soittamaan päivystysavun numeroon 116 117, jotta hoidon tarve ja kiireellisyys voidaan arvioida ja ohjata oikeaan hoitopaikkaan.

–Päivystykseen hakeudutaan vain, jos sairaus tai vamma vaatii ehdottomasti välitöntä hoitoa ja ei voi odottaa seuraavaan päivään. Kiireettömät terveysasiat tulee hoitaa omalla terveysasemalla. Näin voimme varmistaa, että päivystyksen resurssit riittävät niille, jotka tarvitsevat välitöntä apua, toteaa päivystyksen osastonylilääkäri Ville Hällberg.

Oma Hämeellä on myös sairaanhoitaja-chat, josta saa apua nopeasti ja helposti, ilman että tarvitsee jonottaa puhelimessa.  Chatissa on mahdollisuus myös lääkärin konsultaatioon. Voit asioida sairaanhoitaja-chatissa sellaisissa oireissa tai sairauksissa, jotka sopivat hoidettavaksi etäpalvelussa. Ammattilainen arvioi aina tapauskohtaisesti, voidaanko asia hoitaa etäpalvelussa ja ohjaa tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Chat toimii sovelluskaupasta ladattavasta Oma Häme-sovelluksessa tai osoitteessa www.omahame.fi.

–Kesä on vilkasta aikaa, ja sen myötä päivystyksen kuormitus kasvaa merkittävästi. Chat-palvelumme on erinomainen tapa saada nopeasti yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen ja vähentää siten päivystyksen ruuhkaa, toteaa perusterveydenhuollon avopalveluiden palvelualueylilääkäri Suvi Hämäläinen.


Päivystyksen vinkit kesäajalle

Hakeuduthan päivystykseen vain, jos sairaus tai vamma vaatii ehdottomasti välitöntä hoitoa ja ei voi odottaa seuraavaan päivään. Kiireettömät terveysasiat tulee hoitaa omalla terveysasemalla.


Päivystys ruuhkautuu usein kesäaikaan

Alueella on paljon kesätapahtumia, jotka tuovat huomattavan määrän lisää kansalaisia palveluja käyttämään. Tämä puolestaan kasvattaa kesäajan kuormitusta ja jonotusaikoja päivystyksessä.

 

Soita aina ennen päivystykseen hakeutumista 116 117

Ennen päivystykseen hakeutumista on aina syytä soittaa päivystysapunumeroon 116 117. Numero toimii valtakunnallisesti, eli soita samaan numeroon myös lomareissullasi. Numero ohjautuu alueen Päivystysapuun.

Numerossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden, sekä antaa kotihoito-ohjeita ja ohjaa oikeaan hoitopaikkaan. Kannattaa huomioida, että viikonloppuisin myös puhelinpalvelu voi ruuhkautua ja takaisinsoittoa voi joutua odottamaan normaalia pidempään.

 

Muista myös chat-palvelut ja Oma Häme-sovellus

Oma Hämeen chat on käytössä läpi kesän ja saat neuvontaa sekä ohjausta arkisin klo 8-20. Chatin avulla saat hoidettua asiasi nopeammin kuin soittamalla ja sinulle vastaa kokenut sairaanhoitaja. Chatata voi koko aukioloajan – ruuhkaisin aika chatpalvelussa on aamuisin. Chatissa on aina mahdollisuus myös lääkärin konsultaatioon. Chat palveluihin pääset joko Oma Häme-sovelluksen kautta tai www.omahame.fi.

Hätätilanteessa soita 112

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, kouristelu, soita hätänumeroon 112.