Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

UUTINEN
16.06.2023

Helle saattaa ruuhkauttaa päivystyksiä

Helteinen sää on jo alkanut lisätä päivystykseen joutuvien potilaiden määrää. Myös vakavia...

Helle saattaa ruuhkauttaa päivystyksiä

UUTINEN / 16.06.2023

Helteinen sää on jo alkanut lisätä päivystykseen joutuvien potilaiden määrää. Myös vakavia...

Helle saattaa ruuhkauttaa päivystyksiä

Helteinen sää on jo alkanut lisätä päivystykseen joutuvien potilaiden määrää. Myös vakavia sairauskohtauksia ja tapaturmia on ollut viime päivinä paljon.

UUTINEN / 16.06.2023

Helle aiheuttaa ruuhkia päivystyksessä
Helle, loma-aika ja niihin liittyvä lisääntynyt alkoholin käyttö lisäävät potilasmääriä päivystyksessä kesä toisensa jälkeen. Yleensä potilasmäärät nousevat juhannuksen aikoihin ja pysyvät korkealla elokuun loppuun. Helteinen sää on jo nyt alkanut lisätä päivystykseen joutuvien potilaiden määrää. Myös vakavia sairauskohtauksia ja tapaturmia on ollut viime päivinä paljon. 

Muista juoda nesteitä ja hakeutua varjoon
Asuntojen lämpeneminen vaikuttaa erityisesti vanhuksiin, joilla elimistön nestetasapaino häiriintyy helpommin. Kuumalla ei aina muisteta juoda riittävästi. Kaikille on hyvä neuvo juoda pikku hiljaa koko päivän ajan tasaisesti. Erityisen tärkeää elimistön lämpötasapainon kannalta on juoda kylmää juotavaa (ei alkoholia) ja mielellään jotain muutakin kuin pelkkää vettä (esim. kivennäisvettä). Juotavan lisäksi pitää muistaa syödä, jotta hikoilun kautta menetettyä suolaa saadaan takaisin elimistöön. Kuumista asunnoista kannattaa päiväaikaan hakeutua ulos varjoon, koska ulkona varjossa on yleensä vilpoisampaa kuin sisällä asunnossa. Auringolta kannattaa suojautua pitämällä päähinettä.

Nesteytystä ei kannata hoitaa alkoholipitoisilla juomilla
Nesteitä kannattaa juoda pitkin päivää, mutta alkoholipitoisi juomia siihen tarkoitukseen ei kannata käyttää. Alkoholi voi jopa aiheuttaa pahemman elimistön neste- ja happoemästasapainon häiriön. Pahimmillaan sammuminen aurinkoon voi olla hengenvaarallista. Kun alkoholia käyttää esim. festareilla, hyvä sääntö on, että joka toinen lasi / tölkki olisi alkoholitonta juotavaa. Humalassa itsensä teloneiden määrä kasvaa aina kesäisin. Päivystyksen toiveena on, että päihtyneenä ei noustaisi skuutin tai pyörän selkään, eikä muutenkaan temppuiltaisi.

Pitkittyvä helle pidentää päivystyksen odotusaikoja
Helteen aiheuttamat sairauskohtaukset, yleistilan lasku ja tapaturmat alkavat pidentää odotusaikoja päivystyksessä. Viikonloppuisin kiireellisten potilaiden hoito keskittyy maakunnassa keskussairaalan päivystyksen lisäksi Riihimäen ja Forssan päivystykseen. Odotusajat päivystyksessä ovat todennäköisesti jo tulevana viikonloppuna pitkiä. Lievempien syiden vuoksi ei päivystykseen kannata lähteä ainakaan soittamatta päivystysapuun 116 117. Numerossa on takaisinsoittojärjestelmä käytössä. Kannattaa huomioida, että viikonloppuisin myös puhelinpalvelu voi ruuhkautua ja takaisinsoittoa voi joutua odottamaan normaalia pidempään.

Usein soitto Päivystysapuun 116 117 riittää
Hätätilanteessa pitää soittaa aina numeroon 112, jossa hätäkeskuksen ammattilainen arvioi hoidon kiireellisyyden ja tarvittaessa hälyttää kohteeseen ambulanssin, poliisin jne. Muissa välitöntä päivystyksellistä apua tarvitsevissa tilanteissa soitetaan Päivystysavun numeroon 116 117, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden sekä antaa hoito-ohjeita. Tarvittaessa soittajaa kehotetaan hakeutumaan päivystykseen tai tilanteen mukaan esim. seuraavalla viikolla omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon. Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvio perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseen.