Murupolku
Navigointivalikko
Verensokeritavoitteet
Verensokeritavoitteet
Verensokeritavoitteet asetetaan jokaiselle tyypin 2 diabetesta sairastavalle yksilöllisesti. Tavoitteet voivat olla yleisiä tavoitteita tiukemmat tai väljemmät, mutta yleiset verensokeritavoitteet sopivat suurimmalle osalle tyypin 2 diabetesta sairastavista.
Tavoitteisiin vaikuttavat esimerkiksi lääkitys, hoitotasapaino, ikä, muut sairaudet ja toimintakyky. Iäkkäillä verensokeritaso saa olla korkeampi. Työikäisillä tyypin 2 diabetesta sairastavalla verensokeritaso voi olla tiukempi: tavoitteena voi olla normaali verensokeritaso eli remissio. Remissio tarkoittaa, että diabetes katsotaan parantuneeksi.
Yleiset verensokeritavoitteet tyypin 2 diabetesta sairastavan omaseurannassa ovat:
- Paastoarvo alle 7 mmol/l (arvo, kun olet ollut yön ravinnotta ja mittaat sokerisi aamulla)
- Kaksi tuntia aterian jälkeen alle 10 mmol/l
Aterian aiheuttamia verensokerinousuja arvioitaessa verensokeri mitataan mittausparina, koska yksittäiset arvot esimerkiksi aterian jälkeen eivät anna selkeää kuvaa verensokerin muutoksesta.
- Ateriamittauspari
- mittaus ennen ateriaa ja kaksi tuntia aterian jälkeen
- verensokeri ei saa olla aterian jälkeen yli 2–3 mmol/l enemmän kuin ennen ateriaa mitattu arvo
- Ilta-aamumittauspari
- mittaus illalla nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä
- verensokeri ei saa nousta eikä laskea yön aikana yli 2–3 mmol/l
Pitkäaikaista verensokerin tasoa seurataan sokerihemoglobiini HbA1c –verikokeella. Yleinen taso on alle 53 mmol/mol. Jokaiselle asetetaan hoidossa yksilölliset tavoitteet.
Miksi verensokeria mitataan?
Verensokerin ateriaparimittauksilla voit tutkailla miten hyvässä hoidossa diabeteksesi on ja opetella, miten ruokailu ja eri tavalla koostetut ateriat sekä vaihteleva liikkuminen vaikuttavat verensokeriin. Verensokerin mittauksilla voit elintapahoidon tehon ohella seurata miten aloitettu lääkehoito vaikuttaa.
Milloin verensokeria mitataan?
Verensokeria mittauksessa on hyvä noudattaa yksilöllisesti saamaasi ohjetta.
Tablettilääkehoidon alkaessa on hyvä mitata verensokeri 2.3 kertaa viikossa, jolloin mittauspäivänä otetaan paastosokeri, lounaan tai päivällisen ateriaparimittaus sekä illalla nukkumaan mennessä. Hoitotasapainon löydyttäessä kyseinen mittauspäivä kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa.
Verensokeri on hyvä mitata myös matalan ja korkean verensokerin oireen yhteydessä. Jos verensokeri on jatkuvasti lääkityksestä huolimatta koholla, ota yhteyttä hoitavaan tahoosi lääkityksen tarkistamiseksi.