Murupolku
Navigointivalikko
Vastasyntyneen motoriikkaa ohjaava ja aktivoiva käsittely hoitojen yhteydessä
Vastasyntyneen motoriikkaa ohjaava ja aktivoiva käsittely hoitojen yhteydessä
Paljon onnea ihanasta pienokaisesta! Tässä on ohjeistusta siitä, kuinka voit hoitaa ja aktivoida vauvaa hänen kehitystään tukien. Tämä opas on tarkoitettu vastasyntyneisyysvaiheeseen.
Aivan vastasyntyneenä vauva tarvitsee tukea päänsä kannatteluun. Pään kannatte-luun osallistuvat lihakset vahvistuvat hiljalleen ja vauva alkaa kannatella päätään ilman tukea. Monipuoliset liike- ja aistikokemukset ovat tärkeitä lapsen normaalin kehityksen kannalta ja motorisen kehityksen takia on tärkeää, että annat vauvalle aikaa reagoida ja osallistua toimintaan. Muista, että hän oppii sitä mitä saa harjoitella! Vauvan motorisen kehityksen tukeminen ei vaadi erityisiä toimenpiteitä tai jumppahetkiä, kun aktivointi sisältyy arkisiin hoitotoimenpiteisiin ja sylittelyyn.
Nostaminen ja laskeminen
Vauvan pään hallinnan kehittymistä tukeaksesi ja erilaisia aistikokemuksia antaaksesi laske ja nosta hänet kyljen kautta. Vauvan pään asennon hallinta kehittyy ensin sivu-suunnassa. Kehitystä tukee kyljen kautta nostaminen ja laskeminen ja samalla hän saa kokemuksia kääntymisistä.
Nostaminen kyljen kautta: Aseta kämmenesi vauvan kainalon alle. Käännä tämän jäl-keen vauva kämmenesi päälle vastakkaisen puolen hartiasta ohjaten. Vauva asettuu nostavan kätesi varaan, toinen kätesi vapautuu tukemaan pienokaista pepusta/jaloista.
Laskeminen: Laske vauva alustalle nostamiseen verrattuna vastakkaisessa järjestyk-sessä lantio edellä. Muista tukea vauvan päätä alustalle laskemisen aikana.
Pukeminen ja vaipan vaihtaminen
Myös vaatteiden ja vaipan vaihtaminen ovat hyviä tilanteita tarjota vauvalle kokemuk-sia kylkiasennoista ja vartalon kierroista. Kun puet ja riisut vauvaa, pue kietaisuvaate niin, että laitat vauvan käden hihaan, käännät hänet kylkimakuulle, asettelet vaatteen selän taakse, kieräytät hänet vaatteen yli ja puet toisen hihan. Samoin housuja pukiessa on hyvä nostaa housut ylös kääntämällä vauvaa kyljeltä toiselle. Tee vastaavat kierrot eri järjestyksessä vaatteita riisuessasi. Vaippaa vaihtaessa hyviä vaihtoehtoja ovat pepun ja reisien alta nostaminen sekä vauvan kääntäminen kyljeltä toiselle. Vältä nilkoista nostamista vaipan ja vaatteiden vaihdon yhteydessä.
Kantaminen
Vauvaa on hyvä kantaa ja sylitellä monissa eri asennoissa. Huomioi kantamisessa myös se, että asennot ovat molemminpuolisia. Erilaiset kantoasennot tukevat vauvan motorista kehitystä, kuten esimerkiksi pään hallintaa sekä käsien tuomista eteen yhteen. Vauvaa on hyvä kantaa myös vatsamakuulla ja kylkiasennossa.
Esimerkkejä erilaisista kantoasennoista:
Asennot, leikkiminen ja seurustelu
Asentoja vaihtamalla ja vauvaa monipuolisesti eri asennoissa pitämällä vahvistat hänen koukistus- ja ojennusliikkeiden välistä tasapainoa. Samalla edistät hallittujen liikemallien kehittymistä sekä kehon keskilinjan hahmottamista. Yksipuoliset asennot voivat johtaa siihen, että vauva alkaa suosia jotakin tiettyä asentoa eikä viihdy toisessa lainkaan.
Vauvan vatsanpuoleisia lihaksia voit aktivoida pitämällä vauvaa kasvokkain kanssasi esimerkiksi sylissäsi reisiesi päällä tai hoitopöydällä seuraavien kuvien mukaisesti. Tässä vauva on jo valmiiksi hieman koukkuasennossa, jolloin hänen on helpompi nostaa jalat vatsan päälle ja tutustua omiin polviinsa ja varpaisiinsa.
Vauvan vuorovaikutuksen edistymistä on tärkeää tukea juttelemalla hänelle paljon ja hakemalla häntä katsekontaktiin.
Vatsamakuulle vauvaa on tärkeää kääntää alusta alkaen, jotta hän pääsee harjoitte-lemaan pään kannattelua, vartalon ojennusta ja käsiin tukeutumista. Tukeutumista yläraajoihin vauva voi harjoitella monissa tilanteissa aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan. Esimerkiksi sinun ollessasi selinmakuulla tai puoli-istuvassa asennossa vauva voi olla rintakehäsi päällä vatsallaan tai sylissä voit pitää vauvaa vatsallaan reisiesi päälle tuettuna.
Kaupoista löytyy monia leikkivälineitä, kuten sittereitä ja leikkikaaria. Näitä voit käyttää silloin kun vauva ei viihdy lattiatasossa tai omat kädet täytyy saada vapaaksi. Leluina kannattaa suosia irtonaisia kooltaan ja painoltaan vauvalle sopivia leluja, joita hän voi tuoda suuhunsa ja joihin hän voi tarttua molemmilla käsillä. Värikkäät ja eri materiaali-set lelut antavat vauvalle monipuolisia aistikokemuksia.