Navigointivalikko

Tietoa nivustyrästä

Tietoa nivustyrästä


Nivustyrä

Nivustyrä on tavallinen vaiva. Se on miehillä selvästi yleisempi kuin naisilla ja ilmaantuvuus lisääntyy iän myötä. Nivustyrä ilmenee nivusalueen pullistumana, joka voi hoitamattomana ajan myötä kasvaa ja painua miehillä kivespussin pohjaan saakka. Nivustyrä voi olla kipeä etenkin fyysisessä rasituksessa, yskiessä tai kumarrellessa. 

Nivustyrä ei parane itsestään. Oireetonta, pientä nivustyrää ei yleensä tarvitse leikata. Jos nivustyrä haittaa päivittäistä elämää tai kasvaa kookkaaksi, on leikkaus aiheellinen. Tyrävyö voi vähentää oireita ja sitä voi käyttää esimerkiksi leikkausta odottaessa tai jos leikkaus ei ole mahdollinen.

Leikkaus

Tavallisimmin nivustyrä korjataan avoleikkauksella, jossa tyräpullistuma palautetaan vatsaonteloon ja nivusen kudoksia vahvistetaan verkolla. Avoleikkaus voidaan useimmiten tehdä paikallispuudutuksessa. Tarvittaessa voidaan käyttää myös nukutusta tai harvemmin selkäpuudutusta. 

Jos kyseessä on uusiutunut tai molemminpuolinen nivustyrä, tehdään yleensä tähystysleikkaus. Tähystysleikkaus vaatii aina nukutuksen.

Leikkauksen jälkeen

Nivustyräleikkaus on päiväkirurginen toimenpide, joten kotiin pääsee yleensä samana päivänä muutaman tunnin seurannan jälkeen. Sairausloma kestää noin viikon. Hyvin raskasta fyysistä työtä tekevillä se voi olla hieman pidempi. Erityisiä rajoituksia liikkumisessa tai ponnistelussa ei ole, vaan harrastuksiin ja töihin voi palata heti kivun salliessa. 

Leikkauksen jälkeen kivun hoidoksi riittää yleensä tulehduskipulääke ja parasetamoli. Tavallisimmin kipu leikkausalueella alkaa vähentyä muutaman päivän kuluessa.

Leikkauksen jälkeiset ongelmat

Tavallisimmat leikkauksenjälkeiset ongelmat ovat mustelmat ja haavatulehdukset. Nämä ovat kaikkiin leikkauksiin liittyviä riskejä ja yleensä helposti hoidettavissa. Pienellä osalla potilaista voi leikkausalueelle jäädä kroonista kipua. Useimmiten kipu kuitenkin helpottaa ajan myötä. Useamman viikon leikkauksen jälkeen pitkittynyt kipu voi vaatia lääkärin arviota ja joskus harvoin uusintaleikkausta. 

Tyrän uusiutuminen leikkauksen jälkeen on harvinaista, mutta mahdollista. Leikkaustyypistä riippumatta uusimisriski on noin 1–5 %.