Uutiset

Testaa tietosi aluevaalihaasteen innoittamassa tietovisassa

Kanta-Häme kilpailee Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa aluevaalien korkeimmasta äänestysprosentista. Se hyvinvointialue, jolla on keskinäisistä haasteeseen osallistuvista alueista korkein äänestysprosentti, on voittaja. Aluevaalihaasteen panoksena ovat torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin. 

Historiallisten aluevaalien ennakkoäänestys on jo käynnissä. Kahden ennakkoäänestyspäivän jälkeen uurnilla on käyty vilkkaasti eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä Kanta-Häme pitää perää neljän hyvinvointialueen äänestysvilkkaudessa. Perjantaiaamun tietojen mukaan Kanta-Hämeessä on antanut äänessä ennakkoon 7,1 prosenttia äänioikeutetuista. Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa äänestysprosentti on tällä hetkellä 7,5 ja Keski-Suomessa 7,7. Äänestysvilkkautta voi seurata Oikeusministeriön tulospalvelusta.

Järjestimme aluevaalihaasteen hengessä tietovisan, joka testaa vastaajan alueellista tietämystä. Katso tietovisavideo ja oikeat vastaukset: 

Oikeat vastaukset: 

Millä hyvinvointialueella videolla näkyvä tori sijaitsee? 

Lahdessa eli Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. 

Mikä videoilla esitellyistä herkuista on sinun hyvinvointialueesi herkku? 

Kanta-Häme: pulla

Päijät-Häme: ruisleipä  

Keski-Suomi: lettu 

Kymenlaakso: munkkipossu 

Missä oman hyvinvointialueesi kunnassa äänestettiin vilkkaimmin kesän 2021 kuntavaaleissa? 

Viime vuoden kuntavaaleissa Kanta-Hämeessä äänestettiin vilkkaimmin Humppilassa, jossa äänestysprosentti oli 62. Kuvassa on luonnonkivestä rakennettu Humppilan kirkko. 
Päijät-Hämeen kunnista korkeimpaan äänestysprosenttiin ylsi Sysmä, jossa 61,4 % kuntalaisista kävi vaaliuurnilla. Kaunis kesäinen maisemaotos on napattu Päijätsalosta, Päijänteen kansallispuistosta. Kuva: Teija Sarin, Metsähallitus
Keski-Suomessa äänestysprosentti nousi korkeimmaksi Luhangassa, 71,5 prosenttiin. Kuvassa on Luhangan Latamäen tuulipuisto. 
Kymenlaaksossa äänestettiin vilkkaimmin Miehikkälässä, jossa äänestysprosentti oli 61. Kuvassa näkyy yksi Miehikkälän nähtävyyksistä, vuonna 1882 rakennettu Hauhian mylly.

Kuinka monta aluevaltuutettua valitaan hyvinvointialueesi valtuustoon? 

Kanta-Häme: 59 

Päijät-Häme: 69 

Keski-Suomi: 69 

Kymenlaakso: 59 

Osallistu haasteeseen ja haasta muutkin mukaan! 

Kuntalaisia, järjestöjä, hyvinvointialueiden henkilöstöä, poliittisia päättäjiä ja kaikkia halukkaita kannustetaan lähtemään mukaan haasteeseen. Aluevaalihaasteeseen voi osallistua tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanavissa käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste tai jakamalla haasteessa mukana olevien hyvinvointialueiden aluevaalihaastejulkaisuja. 

Muistathan käyttää myös ääntäsi! Aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja jatkuu kotimaassa tiistaihin 18. tammikuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.  

Lue lisää aluevaalihaasteesta. Kanta-Hämeen ehdokkaat ja äänestysohjeet löydät vaalisivuiltamme.