Länkstig

Navigeringsmeny

Innehållspublicerare

Uutiset


Tiedote lääkinnällisen kuntouksen sekä lymfa- ja jalkaterapian palveluntuottajille

UUTINEN / 02.02.2023

Palveluntuottajahaku avautuu 6. helmikuuta - katso hakuohjeet.

UUTINEN / 02.02.2023

Tiedote lääkinnällisen kuntouksen sekä lymfa- ja jalkaterapian palveluntuottajille

Palveluntuottajien haku alkaa 6. helmikuuta. Sekä uusien että vanhojen palveluntuottajien on haettava uudelleen palveluntuottajaksi.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 23. tammikuuta uuden palvelusetelisääntökirjan lääkinnälliseen kuntoutukseen, lymfaterapiaan ja jalkaterapiaan. Uusi sääntökirja astuu voimaan 1. maaliskuuta. Palvelusetelisääntökirja tarkastetaan tarvittaessa huhtikuussa. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan aina palveluntuottajille sähköpostitse. 

Asiakkaat voivat käyttää ennen 1.3.2023 myönnettyjä palveluseteleitä niiden voimassaolon ajan.

Palvelusetelillä tuotettavat palvelut:
•    Fysioterapia
•    Puheterapia
•    Toimintaterapia
•    Lymfaterapia
•    Jalkaterapia


Palveluntuottajan tulee täyttää Kanta-Hämeen hyvinvointialueen uuden Lääkinnällisen kuntoutuksen, lymfaterapian ja jalkaterapian -palvelusetelisääntökirjan ehdot. Sääntökirja löytyy myös Palse.fi -sivustolta, jossa palveluntuottajaksi haetaan. Tarkemmat hakuohjeet ovat tämän sivun lopussa.

Hyvinvointialueen palvelusetelisääntökirjan yleinen osa

Palveluntuottajaksi hakeutuminen on mahdollista ympäri vuoden. Kaikki hakemukset käsitellään kuukauden kuluessa hakemuksen saapumisesta. Päätös palveluntuottajan hyväksymisestä tai hylkäämisestä tehdään kolmen kuukauden kuluessa. Päätöksestä ilmoitetaan hakijalle sähköpostilla. 

Palvelusetelituottajaksi hyväksytään kaikki hakijat, jotka täyttävät hakulomakkeessa ja sääntökirjassa mainitut ehdot. Hyväksyttyjen palveluntuottajien tiedot (yrityksen yhteystiedot, toimitiloja koskevat tiedot ja hintatiedot) julkaistaan Palse-portaalissa. 

Lisätietoja hausta antaa kuntoutuspäällikkö Päivi Kallio (paivi.kallio@omahame.fi)

Tarkemmat hakuohjeet


Jotta palveluiden tuotanto voi alkaa, tulee palveluntuottajayrityksen rekisteröityä ja hakeutua tuottajaksi Palse.fi -sivuston kautta. 

Jos tuottaja ei ole aiemmin rekisteröitynyt Palse.fi-sivustolla, tulee tuottajan ensimmäiseksi rekisteröityä osoitteessa. Rekisteröitymisen yhteydessä saat käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen ohjeet 

Rekisteröitymisen jälkeen tuottajan on hakeuduttava palveluntuottajaksi palse.fi-portaalin kautta. Käytä rekisteröitymisessä saatua käyttäjätunnusta ja salasanaa. Täytä hakemus palse.fi portaalista kohdasta Kanta-Hämeen hyvinvointialue 1.3.2023 alkaen

Hakeutumisen yhteydessä palveluntuottajan tulee varmistaa, että liitetiedostojen sisältö on ajantasaista. Hakemuslomake tulee lähettää hyvinvointialueelle allekirjoitettuna postitse tai sähköpostilla.

Sähköpostilla: heidi.nieminen@omahame.fi, minna.sormunen@omahame.fi tai anitta.virtanen@omahame.fi
Otsikkoon tunnus: PALVELUSETELI / FYSIO / PUHE / TOIMINTA / LYMFA TAI JALKATERAPIA

Postitse: 
Oma-Häme kuntoutus/ Kuntoutuksen sihteeri Sormunen 
Kallionkatu 5, 11100 Riihimäki
tai
Oma Häme kuntoutus/Kuntoutuksen sihteeri Nieminen
Tapailanpiha 11, 14200 Turenki
tai
Oma Häme kuntoutus/Kuntoutuksen sihteeri Virtanen
Viipurintie 1-3, 13100 Hämeenlinna
Kuoreen tunnus: PALVELUSETELI / FYSIO / PUHE / TOIMINTA / LYMFA TAI JALKATERAPIA

Vanhuksen käsi hoitajan käsissä, lähikuva.

Omais- ja perhehoitajien palkkioiden maksussa on virheitä – hyvinvointialue korjaa puutteet mahdollisimman nopeasti

/ 01.02.2023

Puutteita on tunnistettu 31.1. palkanmaksussa alle sadalla omais- tai perhehoitajalla.

/ 01.02.2023

Omais- ja perhehoitajien palkkioiden maksussa on virheitä – hyvinvointialue korjaa puutteet mahdollisimman nopeasti

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toinen palkanmaksupäivä oli 31. tammikuuta. Tällöin maksettiin määräaikaisten työntekijöiden palkkojen lisäksi omais- ja perhehoitajien palkkioita, joissa on havaittu puutteita.

Tiistain maksatuksessa on ollut mukana noin 1 600 omaishoitajaa, sijaisomaishoitajaa sekä ikääntyneiden ja/tai vammaisten perhehoitajaa. Oma Häme on maksanut palkkioita omais- ja perhehoitajille myös 15. tammikuuta. 

Palkkioiden saajia on eniten Hämeenlinnan seudulla. Virheitä tai puutteita on tunnistettu 31.1. palkanmaksussa alle sadalla, eli 5-7 prosentilla palkkioiden saajista. Yksittäiset omais- tai perhehoitajat ovat jääneet kokonaan ilman palkkiotaan. Joillakin on ollut puutteita kulukorvauksien ja matkakorvauksien maksussa. Lisäksi joidenkin hoitajien palkkioista on pidätetty liikaa veroa. 

Virheitä ja puutteita korjataan käsin parhaillaan ja puuttuvat palkkiot maksetaan mahdollisimman nopeasti.  Virheet johtuvat järjestelmäteknisistä ongelmista sekä siitä, etteivät omais- ja perhehoitajien tiedot ole siirtyneet oikein kunnista. Vastuu omais- ja perhehoidon järjestämisestä siirtyi kunnilta hyvinvointialueelle 1.1.2023. 

Hyvinvointialue pahoittelee virheitä ja niistä mahdollisesti aiheutunutta haittaa. Pyydämme ottamaan yhteyttä puuttuvien tai virheellisten palkkioiden korjaamiseksi seuraavasti:

Hämeenlinnan seutu (Hämeenlinna, Janakkala, Hattula):
sähköpostilla: vammaispalvelut.hameenlinna@omahame.fi
puhelimitse: Katriina Mehtonen, p. 050 471 7149 (omaishoitajat) ja Minna Järvinen, p. 050 594 2174

Forssan seutu (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä):
Viivi Vehmas, puh. 050 581 1420, viivi.vehmas@omahame.fi

Riihimäen seutu (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki):
Mervi Halme, puh. 050 500 1978, mervi.halme@omahame.fi

Tammikuun lopun palkanmaksussa on ennakoitavissa häiriöitä

UUTINEN / 27.01.2023

Määräaikaiset työntekijät saavat 31. tammikuuta peruspalkkansa normaalisti. Työaikakorvausten ja...

UUTINEN / 27.01.2023

Tammikuun lopun palkanmaksussa on ennakoitavissa häiriöitä

Määräaikaiset työntekijät saavat 31. tammikuuta peruspalkkansa normaalisti. Työaikakorvausten ja hälytysrahojen maksuissa on joitakin puutteita.

 

Oma Häme maksaa määräaikaisten työntekijöiden palkan tiistaina 31. tammikuuta. Samana päivänä maksetaan myös vuorolisiä ja hälytyskorvauksia. Henkilöstöhallinnon tietoon on tullut perjantain alkuiltapäivään mennessä erilaisia puutteita ja virheitä, jotka pyritään korjaamaan mahdollisimman pian.

Oma Hämeessä työskentelee määräaikaisina noin 800 työntekijää, joiden palkkapäivä on 31. tammikuuta. Tiistaina maksetaan myös tuntityöntekijöiden palkkoja, omais- ja perhehoitajien palkkoja ja palkkioita, vakituisten työntekijöiden palkkioita sekä vuorotyötä tekevien työaikakorvauksia ja hälytysrahoja. Kaikkiaan Oma Hämeellä on 31. tammikuuta maksusuoritteita reilulle 5 400 työntekijälle. Tunnistettuja virheitä on alle viidessä prosentissa palkkioita ja ne korjataan ensi viikon palkanmaksuun.

Lääkäreille maksetaan tammikuun lopussa päivystyskorvauksia joulukuulta. Näiden maksu kuuluu vielä luovuttaville organisaatioille. Poikkeuksena tästä on Kanta-Hämeen keskussairaalan lääkäreiden päivystyskorvaukset ja palkkiot, jotka Oma Häme maksaa. Näissä ei ennakoida olevan häiriöitä. Tammikuun päivystyskorvaukset tulevat lääkäreille maksuun hyvinvointialueelta helmikuun 28. päivä.

Perhe- ja omaishoitajien palkat ja palkkiot maksetaan sopimusten mukaisesti 31. tammikuuta. 

Puuttuvia palkkoja maksetaan erityisjärjestelyin

Määräaikaisia työntekijöitä on pyydetty tarkistamaan palkkalaskelmansa verkkopankista perjantaina 27. tammikuuta ja ilmoittamaan mahdollisista virheistä lähijohtajalle. Palkanmaksun virheitä on korjattu ja korjataan edelleen käsin henkilöstöhallinnossa.

Puuttuvia palkkoja maksetaan kassamaksuina ja pikasiirtoina, jolloin ne saadaan maksuun jopa saman päivän aikana. Palkanmaksun korjauksiin on varauduttu myös ylimääräisellä palkanmaksupäivällä 2. helmikuuta.

Palkanmaksun virheiden tekniset ja toiminnalliset syyt liittyvät vuodenvaihteen siirtymään. Hyvinvointialueelle perustettiin uudet talous- ja palkkahallinnon sekä yleishallinnon tietojärjestelmät. Tiedot luovuttavien organisaatioiden järjestelmistä eivät ole siirtyneet uusiin 100-prosenttisesti oikein.

Kun tiedonsiirtovirheet on saatu korjattua ja tammikuun siirtymävaihe jää taakse, pitäisi palkanmaksun sujua normaalisti. 

Oma Häme on yhtenäistänyt sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun myöntämisperusteet

UUTINEN / 27.01.2023

Hyvinvointialue on yhtenäistänyt myöntämisperusteet, jotta asukkaat ovat tasa-arvoisessa asemassa.

UUTINEN / 27.01.2023

Oma Häme on yhtenäistänyt sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun myöntämisperusteet

Asukkaiden on mahdollista saada hyvinvointialueella kuljetuspalvelua vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain perusteella. 1.1.2023 alkaen vastuu näistä kuljetuksista on siirtynyt kunnilta Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. Sosiaalihuoltolakiin perustuvista kuljetuspalveluista vastaa Oma Hämeessä ikäihmisten palvelujen toimiala. 


 

Sosiaalihuoltolain mukaista liikkumista tukevaa palvelua on Kanta-Hämeessä aiemmin myönnetty erilaisin perustein: tulo- ja varallisuusrajat ovat olleet kunnissa erilaisia, samoin kuin niihin liittyvä harkinnanvaraisuus. Hyvinvointialue on yhtenäistänyt myöntämisperusteet, jotta asukkaat ovat tasa-arvoisessa asemassa. Myös palvelun järjestämistavat ovat eronneet kunnissa. 

Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tavoitteena on edistää ikäihmisten hyvinvointia, ehkäistä syrjäytymistä ja tukea kotona asumista. Kuljetuspalvelua myönnetään asiointi- ja virkistysmatkoihin asiakkaille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun toimintakykyä alentavan syyn vuoksi. 

Palvelu ei ole tarkoitettu lääkärikäynteihin tai muuhun asiointiin, jotka kuuluvat Kela-kyytien piiriin. Julkisen liikenteen puuttuminen asuinalueelta ei oikeuta saamaan liikkumista tukevia palveluja. Ennen palvelun myöntämistä selvitetään asiakkaan tulot ja varallisuus.  

Palvelutarve arvioidaan uudelleen tämän vuoden aikana 

Oma Hämeen käyttöönottamat myöntämisperusteet eroavat Kanta-Hämeen kuntien aiemmin käyttämistä perusteista. Muutamissa kunnissa tuloraja palvelun myöntämiselle on ollut korkeampi kuin hyvinvointialueen raja. Esimerkiksi Hausjärvellä ja Hämeenlinnassa tuloraja yhden hengen taloudessa on ollut noin 1 400 euroa kuukaudessa, kun Oma Hämeen tuloraja yhden hengen taloudessa on 1.1.2023 alkaen 1 250 euroa kuussa.  

Muutamissa kunnissa palvelun myöntäminen on lisäksi ollut harkinnanvaraista, mutta nyt harkinnanvaraisuus on poistettu. Eniten kuljetuspalvelun käyttäjiä on ollut Hämeenlinnassa, joten vuodenvaihteen jälkeiset muutokset koskevat eniten hämeenlinnalaisia.  

Kuljetuspalvelua käyttäneiden asiakkaiden palvelutarve arvioidaan uudelleen tämän vuoden aikana. Jos palvelupäätös asiakkaalla on toistaiseksi voimassa, palvelutarve arvioidaan uudelleen vuoden 2023 aikana. Palvelut jatkuvat vähintään arviointiin saakka. Asiakkaille, joiden palvelupäätökset päättyvät aiemmin, arviointi pyritään tekemään nopeammin. Tällöin kuitenkin huolehditaan siitä, että palvelut jatkuvat siihen saakka mahdollisimman häiriöttömästi.  

Vuodenvaihteen muutokset ovat jonkin verran vaikuttaneet liikkumista tukevan palvelun toteutumiseen, mitä pyritään korjaamaan paraikaa. Lisätietoa asiakkaat saavat omalta palveluohjaajaltaan. Liikkumista tukevaa palvelua voi hakea ikääntyneiden asiakasohjauksen kautta. 

Tämä muutos ei koske vammaisten kuljetuspalveluja. Vammaisten kuljetuspalvelujen mahdollisista muutoksista tiedotetaan myöhemmin erikseen. 

***** 

Oma Hämeen myöntämisperusteet sosiaalihuoltolain mukaiselle, liikkumista tukevalle palvelulle:  

Tulo- ja varallisuusrajat: 

A) Bruttotulo saadaan käyttämällä viimeksi vahvistettuja verotietoja. 

• tulot yhden hengen taloudessa 1250 €/kk 

• tulot kahden hengen taloudessa 2200 €/kk 

B) Hakija itse ilmoittaa yhteenlasketun varallisuuden. Mikäli yhteenlaskettu varallisuus ylittää 10 000 euroa, hakija ei ole oikeutettu kuljetuspalveluun. Varallisuutena ei oteta huomioon asiakkaan omassa käytössä olevaa vakituista asuntoa. 

Lisätietoja: 

Annukka Kuismin, asiakasohjauksen tulosaluejohtaja, ikäihmisten palvelut, p. 050 550 2263, annukka.kuismin@omahame.fi 

Tanja Sillanpää, asiakasohjauksen lähijohtaja, ikäihmisten palvelut, p. 050 302 6980, tanja.sillanpaa@omahame.fi 

Kuvituskuva

Järjestöavustusten haku on käynnissä

UUTINEN / 26.01.2023

Järjestöavustusten hakuaika toiminta-avustusten osalta on 26.01. - 19.02.2023.

UUTINEN / 26.01.2023

Järjestöavustusten haku on käynnissä

Järjestöavustusten hakuaika toiminta-avustusten osalta on 26.01. - 19.02.2023. Muiden avustusmuotojen osalta hakuaika on jatkuva.  
 
Järjestöavustusta voi hakea yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kantahämäläisten hyvinvointia, terveyttä ja/tai turvallisuutta. Avustettavan toiminnan tulee tukea, täydentää tai monipuolistaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toimintaa ja sen tulee toteuttaa hyvinvointialuestrategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä sekä alueellisen hyvinvointisuunnitelman painopisteitä.  
 
Avustusten myöntämisen periaatteet löytyvät täältä ja hakemuskaavake löytyy täältä
 
Tavoitteena on, että terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta, elämänkaarilautakunta ja turvallisuuslautakunta päättävät maaliskuun kokouksissaan avustuksista, joita on haettu 19.2. mennessä. Mahdolliset toimitiloihin liittyvät avustukset viedään aluehallituksen vahvistettaviksi.  
 
Lisätietoja: jaana.hymmi@omahame.fi, p. 050 - 410 4303 
 
 

Nalle sairaalasängyssä

Kanta-Hämeen keskussairaalaan palveluneuvonnan aukioloajat muuttuvat

UUTINEN / 26.01.2023

Muutos koskee 4.2.2023 alkaen vaihteen palveluita sekä aulapalveluita

UUTINEN / 26.01.2023

Kanta-Hämeen keskussairaalaan palveluneuvonnan aukioloajat muuttuvat

Kanta-Hämeen keskussairaalan vaihteen palveluiden ja aulapalveluiden aukioloajat muuttuvat 4.2.2023 alkaen. Uudet aukioloajat ovat:

ma-pe 07.00-19.00

la-su, arkipyhät 09.00-17.00 (aiemmin 08.00-19.00)

Aluehallitus hyväksyi asiakasmaksujen alentamisen perusteet ja linjasi toimivaltaa Assi-hankkeessa

UUTINEN / 23.01.2023

Aluehallituksen hyväksymässä ohjeessa määritellään kriteerit sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen...

UUTINEN / 23.01.2023

Aluehallitus hyväksyi asiakasmaksujen alentamisen perusteet ja linjasi toimivaltaa Assi-hankkeessa

Aluehallitus kokoontui maanantaina Riihimäellä. Aluehallitus hyväksyi ohjeen asiakasmaksujen alentamisen ja vapauttamisen perusteista. Aluevaltuusto on hyväksynyt marraskuussa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut sekä pelastustoimen maksut Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Nyt aluehallituksen hyväksymässä ohjeessa määritellään kriteerit sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen alentamiseen tai perimättä jättämiseen. Maksu on jätettävä perimättä, jos se vaarantaa henkilön tai perheen toimeentuloa tai elatuskykyä. Maksun alentaminen tai maksun perimättä jättäminen on ensisijaista toimeentulotukeen nähden.

Aluehallitus linjasi maanantain kokouksessaan Ahveniston sairaalahankkeen toimijoiden toimivaltaa. Tämä siksi, että Assi on poikkeuksellisen laaja hanke hyvinvointialueella. Aluehallitus hyväksyi esityslistan mukaisesti projektijohtajan ja rahoitus- ja investointijohtajan toimivallan esimerkiksi tavara- ja palveluhankinnoissa, sopimuksissa ja toimintaperiaatteissa. Ahveniston sairaalahankkeen toteutuneet kustannukset ja kustannusennusteet tullaan raportoimaan neljännesvuosittain aluehallitukselle sekä puolivuosittain aluevaltuustolle.

Virkojen perustamisia hyväksyttiin

Aluehallitus käsitteli kahden varajäsenensä eropyyntöä. Sosialidemokraattien kaksi varajäsentä, Sari Kaakinen (sd.) ja Prabhakaran Ranjithkumar (sd.), ovat pyytäneet eroa luottamustehtävästään työtehtäviensä vuoksi. Kaakinen on Kaisa Lepolan (sd.) henkilökohtainen varajäsen ja Ranjithkumar on Tapani Hellsténin (sd.) henkilökohtainen varajäsen.

Koska Oma Hämeessä koko henkilöstö toimii aluehallituksen alaisena, eivät hyvinvointialueen työntekijät ole vaalikelpoisia aluehallitukseen 1.1.2023 alkaen. Aluehallitus käsitteli Kaakisen ja Ranjithkumarin eronpyynnöt osaltaan maanantaina. Aluevaltuusto hyväksyy eroamiset ja valitsee uudet henkilökohtaiset varajäsenet kokouksessaan 7. helmikuuta.

Aluehallitus jatkoi Oma Hämeen virkajärjestelyn käsittelyä kokouksessaan. Aluehallitus on perustanut viime vuonna joukon uusia virkoja hyvinvointialueelle. Tämä siksi, että hyvinvointialueen on perustettava virat niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Virkoja on perustettu sitä mukaa, kun Oma Hämeen organisaation on rakentunut ja virkajärjestelyjä voi yhä tulla vuoden 2023 aikana. Aluehallitus palautti osastonylilääkäreiden kolme virkaa valmisteluun, mutta hyväksyi muiden 36 viran perustamisen esityslistan mukaisesti.

Lisäksi aluehallitus käsitteli hyvinvointialueen konserniohjeen sekä päätti muut asiat esityslistan mukaisesti.

Aluehallituksen seuraava kokous on 6. helmikuuta.

Viistoilmakuva Riihimäen asemanseudusta.

Riihimäen asemanseudulle suunnitellaan uutta modernia sote-keskusta – keskukseen sijoitettaisiin nykyinen sairaala ja terveyskeskus

UUTINEN / 23.01.2023

Hyvinvointialue ja Riihimäen kaupunki suunnittelevat uutta sote-keskusta Riihimäen asemanseudulle.

UUTINEN / 23.01.2023

Riihimäen asemanseudulle suunnitellaan uutta modernia sote-keskusta – keskukseen sijoitettaisiin nykyinen sairaala ja terveyskeskus

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme ja Riihimäen kaupunki ovat käynnistäneet esiselvityksen uuden sote-keskuksen rakentamisesta Riihimäen asemanseudulle.

Viistoilmakuva Riihimäen aseman seudusta, jonne suunnitellaan uutta sote-keskusta.
Viistoilmakuva Riihimäen asemanseudusta, jonne suunnitellaan uutta sote-keskusta. Keskuksen paikka on merkattu kuvaan punaisella. Kuva: Riihimäen kaupunki.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme ja Riihimäen kaupunki ovat käynnistäneet esiselvityksen uuden sote-keskuksen rakentamisesta Riihimäen asemanseudulle. Uuteen sote-keskukseen sijoitettaisiin Riihimäen nykyisen sairaalan ja Penttilänkadun terveyskeskuksen toiminnot. 

— Kyseessä on alustava suunnitelma. Se annettiin aluehallitukselle tiedoksi tänään ja aloitamme esiselvityksen, jonka jälkeen tehdään virallinen päätös hankkeen käynnistämisestä, sanoo hyvinvointialueen johtaja Olli Naukkarinen.

— Uuden modernin sote-keskuksen sijoittaminen kaupungin ytimeen ja palveluiden kokoaminen saman katon alle parantaa palveluiden saavutettavuutta ja laatua. Asemanseudun erinomaiset joukkoliikenneyhteydet auttavat meitä luomaan vetovoimaisen työpaikan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Kilpailu osaavasta työvoimasta kiihtyy tulevina vuosina, Naukkarinen jatkaa.

Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho näkee uuden sote-keskuksen merkittävänä kaupungin elinvoimaa vahvistavana hankkeena. 

— Uuden sote-keskuksen rakentaminen tuo lisää vauhtia kaupungin elinvoiman kehittämiseen. Asemanseudusta on tarkoitus luoda maakunnan merkittävä työpaikkakeskittymä. Sijoittamalla sinne myöhemmin vapaa-ajan, yritystoiminnan ja kulttuurin palveluja synnytetään asemanseudusta kaikkina vuorokauden aikoina elävä kaupunkikeskus. Tämä heijastuu myönteisesti myös kivijalkakeskustamme palveluihin, visioi Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho.

Sote-keskus on Ehon mukaan tärkeä ankkuri-investointi asemanseudun kehittämisessä. Nyt suunniteltu hanke on linjassa asemanseudun yleissuunnitelman kanssa ja toteutuessaan konkretisoi myös tuoreen kaupunkistrategian vastustamaton vartin kaupunki tavoitetta tiiviistä, ekologisesti kestävästä ja saavutettavasta kaupunkirakenteesta. 

Riihimäen nykyinen sairaalarakennus on rakennettu 1960-luvulla. Sairaalatoiminnot vaatisivat lähiaikoina nykyisen rakennuksen mittavaa peruskorjaamista. 

— Uudisrakentaminen mahdollistaa muun muassa tilatehokkuuden parantamisen ja  käyttökustannusten alentamisen. Suunnitelmissa on, että rakennushankkeesta vastaisi yksityinen taho, jonka vuokralaisena hyvinvointialue tulisi tiloissa toimimaan, Naukkarinen kertoo. 

Sote-keskukselle suunniteltu tontti sijaitsee radan varressa Peltosaaren kaupunginosassa. Tontti on Riihimäen kaupungin omistuksessa. 

Puheenjohtajan nuija ja kaksi kirjaa kokouspöydällä.

Kaksi aluehallituksen varajäsentä vaihtuu

UUTINEN / 20.01.2023

Varajäsenet ovat pyytäneet eroa, koska eivät ole vaalikelpoisia aluehallitukseen työsuhteensa vuoksi.

UUTINEN / 20.01.2023

Kaksi aluehallituksen varajäsentä vaihtuu

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen henkilöstö on siirtynyt kunnista ja kuntayhtymistä töihin hyvinvointialueelle 1.1.2023. Siirron jälkeen on tullut arvioitavaksi hyvinvointialueen toimielimiin valittujen luottamushenkilöiden vaalikelpoisuus. Koska Oma Hämeessä koko henkilöstö toimii aluehallituksen alaisena, eivät hyvinvointialueen työntekijät ole vaalikelpoisia aluehallitukseen.

Aluehallituksen jäsenille ja varajäsenille on lähetetty tiedustelu vaalikelpoisuuteen liittyen. Saatujen vastausten perusteella aluehallitus totesi 9.1. kokouksessaan kaikkien varsinaisten jäsenten olevan vaalikelpoisia. Varajäsenistä kaksi on nyt pyytänyt eroa luottamustehtävästään. 

Sari Kaakinen (sd.) on pyytänyt eroa aluehallituksen varajäsenyydestä, koska hän työskentelee Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Kaakinen on Kaisa Lepolan (sd.) henkilökohtainen varajäsen.
Prabhakaran Ranjithkumar (sd.) on ilmoittanut eroavansa aluehallituksen varajäsenyydestä työtehtäviensä vuoksi. Ranjithkumar on Tapani Hellsténin (sd.) henkilökohtainen varajäsen.

Aluehallitus käsittelee eronpyyntöjä osaltaan maanantaina. Aluevaltuusto hyväksyy eroamiset ja valitsee uudet henkilökohtaiset varajäsenet helmikuun kokouksessaan. Aluevaltuusto on koolla 7. helmikuuta Hämeenlinnassa.

Aluehallitus puolestaan kokoontuu maanantaina 23. tammikuuta Riihimäellä. Kokouksen esityslista

Tietokoneen hiiri ja käsi

Oma Hämeen omavalvontaohjelman ja asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelman luonnosversiot ovat kommentoitavana

UUTINEN / 18.01.2023

Kommenttien käsittelyn jälkeen omavalvontaohjelma ja asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelma viedään...

UUTINEN / 18.01.2023

Oma Hämeen omavalvontaohjelman ja asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelman luonnosversiot ovat kommentoitavana

Oma Hämeen omavalvontaohjelman ja asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelman luonnosversiot ovat 12.2.2023 saakka asukkaiden, henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden kommentoitavana.

Omavalvontaohjelmaa ja asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelmaa on valmisteltu vuoden 2022 aikana kuntien/kuntayhtymien nimeämistä asiantuntijoista koostuvissa ryhmissä. Lisäksi henkilöstöjärjestöt nimesivät ryhmiin henkilöstön edustajan.

Kommenttien käsittelyn jälkeen omavalvontaohjelma ja asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelma viedään päätöksentekoon lautakuntiin ja aluehallitukseen kevään 2023 aikana.

Kolme hoitajaa kahvihuoneessa koolla.

Oma Hämeen ensimmäinen palkanmaksu sujuu ilman suuria ongelmia – puutteet korjataan nopeasti

UUTINEN / 13.01.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vakituisten työntekijöiden palkka maksetaan tänään, perjantaina. Suurimman...

UUTINEN / 13.01.2023

Oma Hämeen ensimmäinen palkanmaksu sujuu ilman suuria ongelmia – puutteet korjataan nopeasti

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vakituisten työntekijöiden palkka maksetaan tänään, perjantaina. Suurimman osan palkanmaksu on sujunut ongelmitta.  

Kolme hoitajaa koolla kahvihuoneessa.


 

Oma Hämeessä työskentelee vakituisina 5 570 työntekijää, joiden palkkapäivä on 13. tammikuuta. Lähes kaikki ovat tänään saaneet peruspalkkansa — puutteita on lähinnä lisien maksuissa. Vakituisia työntekijöitä pyydettiin tarkistamaan palkkalaskelmansa verkkopankista jo keskiviikkona, jotta mahdolliset puutteet ehditään korjata. Määräaikaisten työntekijöiden palkanmaksu on aina kuun lopussa, nyt 31. tammikuuta. 

Perjantaiaamuun klo 10 mennessä on tullut tietoon, että noin kolmessa prosentissa palkoista on puutteita esimerkiksi työkokemuslisissä tai henkilökohtaisissa lisissä. Erilaisten lisien osuus on yleensä 5-10 prosenttia palkasta. Toistaiseksi tiedossa on, että muutamia kymmeniä työntekijöitä on jäänyt täysin ilman palkkaa. Näistä suurin osa saadaan korjattua tänään. Tavoite on edelleen, että kaikki vakituiset saavat palkkansa tänään.

Virheitä on korjattu ja korjataan edelleen käsin henkilöstöhallinnossa. Puuttuvia palkkoja maksetaan kassamaksuina ja pikasiirtoina, jolloin ne saadaan maksuun jopa saman päivän aikana. Virheet on tarkoitus saada korjattua maanantaihin 16.1. mennessä, jolloin tehdään uusi palkka-ajo.  Kaikki vakituisten työntekijöiden puuttuvat lisät ja korjaukset palkkoihin on tarkoitus saada tehdyksi 19. tammikuuta mennessä.  

Tietojärjestelmistä joitakin viivästyksiä toiminnan käynnistymiseen 

Hyvinvointialueelle perustettiin uudet talous- ja palkkahallinnon sekä yleishallinnon tietojärjestelmät. Palkanmaksuun liittyvät työkalut on jouduttu ottamaan käyttöön vaiheittain järjestelmätoimituksen viivästyttyä. Henkilö- ja palkkatietojen lyhentynyt tarkistamisaika on osaltaan aiheuttanut joitakin virheitä. Hyvinvointialueen henkilöstöhallinto ja lähijohtajat ovat ponnistelleet väsymättömästi palkanmaksun onnistumiseksi. 

— Siirtymä ei ollut ongelmaton, mutta kyllä tätä voi näin suuressa muutoksessa onnistumisensa pitää. Haluan kiittää muutoksessa venyneitä lähijohtajia ja HR-ammattilaisiamme. Ilman heitä tämä ei olisi loppusuoran järjestelmäongelmien keskellä onnistunut, toteaa hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen

Hyvinvointialue on aloittanut toimintansa nojautuen kuntien ylläpitämiin verkkoihin, työasemiin ja tietojärjestelmiin vuoden 2023 ajan. Tämä valinta tehtiin aikanaan valmisteluvaiheessa muutosriskin minimoimiseksi. Samalla tiedostettiin, että tämän vuoden ajan mahdollisten virhetilanteiden selvittäminen ja korjaaminen hajautuu useammalle toimijalle. Tästä aiheutuneet viivästykset ovat valitettavasti näkyneet joillekin työntekijöille nyt tammikuun alussa. 

Henkilöstöhallintojärjestelmän keskeneräisyys aiheuttaa vielä epävarmuutta määräaikaisten työntekijöiden palkanmaksuun ja erilliskorvausten maksatukseen 31. tammikuuta. Hyvinvointialueen hallinto on varautunut mahdollisiin virhetilanteisiin yhteistyössä palveluntarjoajan kanssa.  

Aluehallituksen jäsenten vaalikelpoisuus ratkesi

UUTINEN / 09.01.2023

Kokousvuotensa aloittanut aluehallitus totesi kaikki varsinaiset jäsenet vaalikelpoisiksi.

UUTINEN / 09.01.2023

Aluehallituksen jäsenten vaalikelpoisuus ratkesi

Kokousvuotensa aloittanut aluehallitus totesi kaikki varsinaiset jäsenet vaalikelpoisiksi. 

 


Hyvinvointialueilla työskentelevien aluevaltuutettujen vaalikelpoisuus aluehallitukseen on puhuttanut valtakunnallisesti pitkin syksyä. Valtiovarainministeriö lähetti marraskuussa asiasta erillisen ohjeen.  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen henkilöstö on siirtynyt kunnista ja kuntayhtymistä töihin hyvinvointialueelle 1.1.2023. Siirron jälkeen on tullut arvioitavaksi hyvinvointialueen toimielimiin valittujen luottamushenkilöiden vaalikelpoisuus. Kanta-Hämeen aluehallitus käsitteli asiaa osaltaan maanantain kokouksessaan.  

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella koko henkilöstö toimii aluehallituksen alaisena. Muiden toimielimien, esimerkiksi valtuuston tai lautakuntien, alaisena ei ole henkilöstöä. Vaalikelpoisuusarviointi koskee siten Oma Hämeessäkin vain aluehallitusta. Vaalikelpoisuuden tarkat kriteerit löytyvät esityslistasta.

Aluehallituksen jäsenille ja varajäsenille on lähetetty tiedustelu vaalikelpoisuuteen liittyen. Saatujen vastausten perusteella aluehallitus totesi kaikkien varsinaisten jäsenten olevan vaalikelpoisia. Varajäsenten osalta asia käsitellään myöhemmin erikseen. 

Lisäksi aluehallitus nimesi pelastusjohtaja Petri Talikan turvallisuuslautakunnan esittelijäksi 30. huhtikuuta asti ja hyväksyi muut asiat esityslistan mukaisesti.  

Aluehallituksen seuraava kokous on 23. tammikuuta. 

Oma Hämeen verkkosivujen ensimmäinen versio julkaistu

UUTINEN / 03.01.2023

Sivusto ei ole vielä valmis, vaan tietoja täydennetään pitkälle alkuvuoteen.

UUTINEN / 03.01.2023

Oma Hämeen verkkosivujen ensimmäinen versio julkaistu

omahame.fi-sivuille kootaan tiedot Kanta-Hämeen hyvinvointialueen palveluista sekä asioinnista. Sivusto ei ole vielä valmis, vaan tietoja täydennetään pitkälle alkuvuoteen. 

 


Luet parhaillaan Oma Hämeen uusien verkkosivujen ensimmäistä versiota. Sivuilla on alkuvaiheessa paljon puutteita, minkä vuoksi asukkaita ohjataan linkeillä vielä kuntien ja kuntayhtymien nykyisille sivuille. Ohjaus on voimassa siihen asti, kunnes sivuille saadaan koottua palvelut riittävän kattavasti.

Palvelumme-otsikon alle on koottu palvelut aihepiireittäin. Palvelujen sivuilta löytyvät linkit kuntien ja kuntayhtymien sivuille. Palvelut, palvelupisteet tai puhelinnumerot eivät ole muuttuneet vuodenvaihteessa. Terveyskeskukset ja sosiaalipalvelut jatkavat vastaanottoa tutuissa tiloissa. Myös pelastuslaitoksen palvelut jatkuvat entisellään.  

Hyvinvointialueen työntekijöiden sähköpostit ovat nyt muotoa etunimi.sukunimi@omahame.fi. Voit lukea lisää vuodenvaihteen muutoksista tästä tiedotteesta.

Henkilöstöviestintä on keskitetty intraan


Asioinnin tueksi -otsikon alta löydät tietoa esimerkiksi palveluseteleistä, asiakasmaksuista sekä asiakkaan oikeuksista. Valmisteluajan sivuilta tuttu Henkilöstölle-osio on siirtynyt hyvinvointialueen intraan, jonne on nyt keskitetty Oma Hämeen henkilöstöviestintä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan sivut palvelevat entiseen tapaan – erikoissairaanhoidon tiedot löytyvät yhä sieltä. Samoin Ahveniston sairaalan eli Assi-hankkeen sivusto jatkaa entisellään. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän sivustot ovat edelleen käytettävissä palvelutiedon etsimiseen. Pelastuspalvelujen tiedot löytyvät puolestaan Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sivuilta. Linkit kaikkiin näihin sivustoihin sekä kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden sivuille löytyvät helposti etusivultamme.

Aluehallituksen ja aluevaltuuston kokouspäivämäärät sekä linkit esityslistoihin ja pöytäkirjoihin löytyvät Tietoa meistä -otsikon takaa Päätöksenteko-sivulta. Kokousten päätökset uutisoidaan Ajankohtaista-osiossa. 

Yhteystiedot-sivulta löytyvät tällä hetkellä hyvinvointialueen johdon ja hallinnon (aiemmin valmistelutoimisto) henkilöiden, sote-hankkeiden työntekijöiden ja aluevaltuutettujen yhteystiedot. Muun henkilöstön yhteystiedot löytyvät kuntien ja kuntayhtymien sivuilta. Yhteystiedoista löytyvät myös hyvinvointialueen laskutustiedot sekä listaus kirjaamoista.

Asukkaat pääsevät mukaan kehitystyöhön


Sivuston kehittämistyössä ja rakenteen suunnittelussa on otettu huomioon viime vuonna tehdyn asukaskyselyn tuloksia. Sivustoa rakennetaan edelleen. Esimerkiksi palvelujen ja asiointitapojen rakennetta ja sisältöä täsmennetään vielä kevään 2023 aikana hyvinvointialueen toimintamallien yhtenäistymisen myötä. 

Asukkailla on mahdollisuus osallistua verkkosivujen kehittämiseen kevään aikana. Tällä hetkellä sivuista voi jättää palautetta palautelomakkeella. Sen kautta jätetyt palautteet ovat anonyymejä eikä niihin tässä vaiheessa vastata. Vuonna 2022 toteutetussa asukaskyselyssä ilmoittautuneisiin verkkosivujen testaajiin otetaan yhteyttä kevään aikana, kun sivusto ja sen toiminnallisuuksien kehittäminen on saatu testauksen näkökulmasta sopivaan vaiheeseen. 

Lisätietoja: projektipäällikkö Karoliina Kärkkäinen, karoliina.karkkainen@omahame.fi, p. 040 630 4440

Ensihoidon kenttäjohtaja ambulanssin edessä.

Oma Hämeen toiminta alkanut turvallisesti

UUTINEN / 02.01.2023

Vuodenvaihteen siirtymä on sujunut rauhallisesti ja suunnitellusti vähäisiä tietojärjestelmien ongelmia...

UUTINEN / 02.01.2023

Oma Hämeen toiminta alkanut turvallisesti

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on aloittanut toimintansa 1.1.2023. Oma Häme vastaa nyt kaikkien kantahämäläisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Vuodenvaihteen siirtymä on sujunut rauhallisesti ja suunnitellusti vähäisiä tietojärjestelmien ongelmia lukuun ottamatta. 

Ensihoidolla oli kiireinen uudenvuoden viikonloppu Kanta-Hämeessä. Kuva Miia Salminen / Oma Häme.

 

Toiminta Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on alkanut rauhallisesti ja suunnitelmien mukaan. Sosiaali- tai terveyspalveluista ei ole raportoitu ongelmista, ja ikäihmisten palveluissakin vuodenvaihteen viikonloppu on sujunut tavanomaisesti. 

Hyvinvointialueen ihka ensimmäinen vauva syntyi 1. tammikuuta kello 3.43 Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Vuoden 2023 ensimmäinen kantahämäläinen on Luodon perheen poikavauva. 
Pelastustoimelle vuodenvaihde oli tavallista viikonloppua kiireisempi, kuten juhlapyhät yleensäkin. Kanta-Hämeen pelastuslaitos hoiti lukuisia liikenteeseen ja tulipaloihin liittyviä tehtäviä, myös ensihoidon henkilökunnalla oli kiirettä.

Tietojärjestelmien ongelmat eivät vaikuta asiakkaiden palveluihin

Viikonloppuna tehty henkilöstön käyttäjätunnusten siirto on vaikeuttanut joidenkin työntekijöiden pääsyä hyvinvointialueen sisäisiin järjestelmiin. Tekniset ongelmat eivät kuitenkaan vaikuta potilas- ja asiakastietojen käsittelyyn eivätkä asiakaspalveluun. Lisäksi yksittäisten asiakkaiden sosiaalitukien maksatuksessa on havaittu tietojen siirtoon liittyviä virheitä. Ongelma on korjattu maanantain aikana, ja maksatus on suoritettu onnistuneesti. 


Palvelut löytyvät tutuista paikoista

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 Kanta-Hämeen 11 kunnalta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. 

Palvelut, palvelupisteet ja puhelinnumerot eivät ole muuttuneet vuodenvaihteessa, mutta hyvinvointialueen työntekijöiden sähköpostit ovat nyt muotoa etunimi.sukunimi@omahame.fi.  Terveyskeskukset ja sosiaalipalvelut jatkavat vastaanottoa tutuissa tiloissa. Myös pelastuslaitoksen palvelut jatkuvat entisellään.

Hyvinvointialueen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.omahame.fi. Heti aluksi sivuilta ei löydy tietoa kaikista palveluista, mutta niitä täydennetään jatkuvasti. Alkuvuoden ajan tiedot sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista löytyvät vielä kuntien, kuntayhtymien sekä pelastuslaitoksen sivuilta.

Vuodenvaihteessa lähes 7 000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista siirtyi hyvinvointialueen palvelukseen, ja Oma Hämeestä tuli maakunnan suurin työnantaja.

Asiakas ja hoitaja

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloitti 1.1.2023 – mikä muuttui?

HYVINVOINTIALUEEN UUDISTUS / 02.01.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue – Oma Häme aloitti toimintansa 1.1.2023.

HYVINVOINTIALUEEN UUDISTUS / 02.01.2023

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloitti 1.1.2023 – mikä muuttui?

Kanta-Hämeen hyvinvointialue – Oma Häme aloitti toimintansa 1.1.2023. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi 11 Kanta-Hämeen kunnalta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Palvelut, palvelupisteet ja puhelinnumerot eivät muuttuneet vuodenvaihteessa. Hyvinvointialueen työntekijöiden sähköpostit ovat nyt muotoa etunimi.sukunimi@omahame.fi. Terveyskeskukset ja sosiaalipalvelut jatkavat vastaanottoa tutuissa tiloissa. Myös pelastuslaitoksen palvelut jatkuvat entisellään.  

Hyvinvointialueen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.omahame.fi. Valmisteluvaiheen sivut muuttuivat hyvinvointialueen sivuiksi vuodenvaihteessa. Heti aluksi sivuilta ei löydy tietoa kaikista palveluista, mutta sivuja täydennetään koko ajan. Alkuvuoden ajan tiedot sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista löytyvät vielä kuntien, kuntayhtymien sekä pelastuslaitoksen sivuilta.  

Vuodenvaihteessa 6 500 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista siirtyi hyvinvointialueen palvelukseen ja Oma Hämeestä tuli maakunnan suurin työnantaja. Työntekijät siirtyivät hyvinvointialueen palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Palkka ei muuttunut, jos työtehtävä ei olennaisesti muuttunut. 

Muutoksia tuli asiakasmaksuihin ja laskutukseen 

Valtakunnallisen hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville. 

Kanta-Hämeen hyvinvointialue otti 1.1.2023 vastuun Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän asukkaiden palveluista. 

Palveluita ovat mm: 

  • terveysasemat ja sairaalat 
  • ensihoito, kuten ambulanssit 
  • mielenterveys- ja päihdepalvelut 
  • hammashoitolat 
  • sosiaalipalvelut 
  • vammaispalvelut 
  • kotihoito ja asumispalvelut 
  • neuvolat 
  • koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä kuraattori -ja psykologipalvelut 
  • Kanta-Hämeen pelastuslaitos 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin tuli yhtenäistämisen vuoksi muutoksia heti vuodenvaiheessa. 1.1.2023 alkaen maksuja ei voi maksaa enää kuntien palvelupisteissä.  

Hyvinvointialueen perimien maksujen on oltava yhtenäiset 1.1.2023 alkaen, jotta Kanta-Hämeen asukkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa. Oma Häme perii 1.1.2023 alkaen pääsääntöisesti lain sallimat, enimmäismääräiset maksut sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämä ei ole uutta: maakunnassa on jo nyt monin paikoin käytössä enimmäismääräiset asiakasmaksut, esimerkiksi perusterveydenhuollon lääkäripalveluissa, päivystyskäyntien maksuissa ja lyhytaikaisessa laitoshoidossa.  

Saat lisätietoa asiakasmaksuista verkkosivuiltamme tai laskuttavasta palveluyksiköstä.  

Myös palvelusetelien ja omaishoidon tuen maksut ja käytännöt yhtenäistyivät 1.1.2023 alkaen. Palvelusetelien käyttö jatkuu pitkälti samanlaisena Kanta-Hämeessä. Palveluseteleistä löydät lisätietoja tältä sivulta.

Omaishoidon tuen palkkiot nousivat korkeimpaan Kanta-Hämeessä käytössä olevaan maksuluokkaan 1.1.2023 alkaen, indeksikorotukset huomioon ottaen. Nykyiset omaishoitoperheiden sopimukset, palkkiot ja palvelupäätökset päivitetään hyvinvointialueen yhteisten sääntöjen mukaisiksi. Kanta-Hämeessä on erilaisia omaishoitoperheitä lähes 1 600. Kaikkien perheiden tilanne käydään läpi niin joutuisasti kuin mahdollista, mutta se vie aikaa. Omaishoidontuen toimintaohje ja palkkiot on listattu aluevaltuuston pöytäkirjan liitteeseen.

Myös asiakaslaskutus muuttui 1.1.2023. E-lasku- tai suoramaksusopimukset eivät siirry hyvinvointialueelle automaattisesti. Sopimuksen uusiminen on asiakkaan vastuulla. Ensimmäiset asiakaslaskut alkuvuonna lähetetään postitse paperilaskuina. Laskussa on muistutus uuden suoraveloituksen ja e-laskusopimuksen tekemisestä. 

Turvasähköpostipalvelu on tulossa hyvinvointialueelle, mutta se ei välttämättä ole käytössä vielä 1.1.2023. Turvasähköpostiin tulee valikko, josta asiakas voi valita turvasähköpostin lähetyksen oikeaan kirjaamo-osoitteeseen.  

Oma Häme kehittää palveluitaan ja pitää asukkaat ajan tasalla muutoksista. 

Aluehallitus päätti järjestöavustuksista ja hyväksyi Oma Hämeen palvelussuhdekäsikirjan

UUTINEN / 20.12.2022

Lisäksi aluehallitus perusti joukon uusia virkoja sekä laajensi hyvinvointialuejohtajan toimivaltaa...

UUTINEN / 20.12.2022

Aluehallitus päätti järjestöavustuksista ja hyväksyi Oma Hämeen palvelussuhdekäsikirjan

Aluehallitus kokousti maanantaina viimeistä kertaa tänä vuonna ja päätti järjestöavustusten periaatteista. Oma Häme tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä, hyvinvointialueen strategian mukaista toimintaa, joka edistää kantahämäläisten hyvinvointia, terveyttä tai turvallisuutta. Avustukset jakautuvat kolmeen lajiin: toiminta-avustuksiin, kumppanuusavustuksiin ja kerta-avustuksiin.

Hyvinvointialueen lautakunnat päättävät toimialaansa koskevien avustusten myöntämisestä. Vuoden 2023 avustukset on tarkoitus avata haettavaksi alkuvuoden aikana. Avustusten lisäksi hyvinvointialue tukee muillakin tavoilla järjestöjen toimintaa. Toimitiloihin käytettävät avustukset tuodaan vielä erikseen aluehallituksen vahvistettavaksi. Lisäksi ennen avustuksista päättämistä kuntien kanssa käydään keskusteluja avustuskokonaisuudesta.

Oma Häme haluaa kannustaa järjestöjä keskinäiseen yhteistyöhön. Tarkoituksena on, että avustuskelpoiset hakijat voisivat hakea avustuksia yhdessä ja toteuttaa toimintaa yhteisvastuullisesti.

Avustuslajit ja niiden hakeminen

Hyvinvointialueen järjestöavustukset jakautuvat kolmeen avustuslajiin: toiminta-avustuksiin, kumppanuusavustuksiin ja kerta-avustuksiin. 

Toiminta-avustusta voi hakea vuosittain ja sitä voidaan kohdentaa pysyväisluonteisempaan tai uutta käynnistävään toimintaan, joka vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin vajeisiin. Toiminta-avustusta ei voi hakea toimintaan, johon voi hakea kumppanuusavustusta.

Kumppanuusavustukset kohdennetaan niihin keskeisiin yhteistyökumppaneihin, joiden kanssa hyvinvointialue tekee kiinteästi yhteistyötä. Kumppanuusavustuksilla hyvinvointialue sitoutuu pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen.

Kerta-avustus myönnetään toimintaan, jolla vastataan toimintaympäristössä ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen äkilliseen, ajankohtaiseen muutokseen. Kerta-avustusta voi hakea ympäri vuoden. Hyvinvointialue myöntää kerta-avustuksen samaan toimintaan vain kerran.

Aluehallitus nosti kokousvalmiuttaan tilapäisesti

Joulukuun 20. päivän kokouksessa hyväksyttiin myös määräaikainen toimivallan siirto aluehallitukselta hyvinvointialuejohtajalle. Hyvinvointialueen toiminta käynnistyy 1.1.2023 — hyvästä varautumisesta ja valmistelusta huolimatta käynnistymisessä voi tulla erilaisia, vaikeasti ennakoitavia häiriötilanteita, joihin on reagoitava nopeasti.

Nopean reagoinnin turvaamiseksi aluehallitus päätti delegoida osittain toimivaltaansa hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkariselle 19.12.2022—9.1.2023 väliseksi ajaksi. Toimivallan käyttäminen edellyttää kuitenkin aluehallituksen puheenjohtajan hyväksynnän. Lisäksi aluehallituksen kokoontumisvalmiutta on nostettu vuodenvaihteen ajaksi. Aluehallituksen koolle kutsuminen päivän varoitusajalla onkin ensisijainen keino ratkaista häiriötilanteet.

Aluehallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan myös Oma Hämeen palvelussuhdekäsikirjan. Se kokoaa yhteen keskeiset palvelussuhteeseen liittyvät asiat ja niiden henkilöstöpoliittiset linjaukset. Käsikirjan on lisäksi tarkoitus varmistaa häiriötön siirtymä sekä luoda yhtenäiset ja tasapuoliset palvelussuhteisiin liittyvät henkilöstöjohtamisen käytännöt koko organisaatioon.

Palvelussuhdekäsikirja on henkilöstöpalveluiden ylläpitämä, jatkuvasti päivittyvä asiakirja. Sitä on valmisteltu yhteistyössä pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa ja käsitelty Oma Hämeen yhteistoimintaelimessä.

Lisäksi aluehallitus perusti maanantain kokouksessaan Oma Hämeelle lähes 200 uutta virkaa. Ne ovat virkoja, jotka on perustettava hyvinvointialueen toiminnan käynnistymisen vuoksi tai avoimia virkoja, joista luovuttavat organisaatiot ovat hyvinvointialueelle ilmoittaneet. Perustettavia virkoja on yhteensä 188, joista avoimia on 101.

Muut asiat päätettiin esityslistan mukaisesti. Aluehallituksen seuraava kokous pidetään 9. tammikuuta.

Tiedote lasten ja nuorten huoltajille oppilas- ja opiskeluhuollosta

UUTINEN / 13.12.2022

Oma Häme on 1.1.2023 alkaen oppilas- ja opiskeluhuollon koulu- ja opiskeluterveydenhoitajien sekä...

UUTINEN / 13.12.2022

Tiedote lasten ja nuorten huoltajille oppilas- ja opiskeluhuollosta

Oma Häme on 1.1.2023 alkaen oppilas- ja opiskeluhuollon koulu- ja opiskeluterveydenhoitajien sekä kuraattorien ja psykologien työnantaja. Samalla vastuu oppilas- ja opiskeluhuollon palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kaupungeilta hyvinvointialueelle.

Koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat sekä koulukurattorit ja -psykologit siirtyvät kunnilta Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vastuulle vuoden vaihteessa. Varhaiskasvatus, perusopetus, toisen asteen opetus ja muut sivistyspalvelut ovat jatkossakin kuntien palveluita. Hyvinvointialue tekee yhteistyötä opetuksen järjestäjien eli kuntien kanssa oppilas- ja opiskeluhuollon palveluiden järjestämiseen liittyen.

Vuodenvaihde ei tuo muutoksia oppilas- ja opiskeluhuoltopalveluihin, vaan ne järjestetään vuoden 2023 alusta alkaen edelleen lähipalveluna oppilaitoksessa tai oppilaitoksen välittömässä läheisyydessä. Toisen asteen opiskeluterveydenhuollon palveluja voidaan järjestää myös keskitetysti opiskeluterveydenhuollon toimipisteessä.
Lapset ja nuoret voivat käydä edelleen asioimassa tarpeen mukaan omassa lähikoulussaan oppilas- ja opiskeluhuollon terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin luona, kuten tähänkin asti.
Mikäli herää kysymyksiä oppilas- ja opiskeluhuollon palveluihin liittyen, kannattaa olla yhteydessä palveluista vastaaviin lähijohtajiin ja päällikköön.

Tämä tiedote on lähetetty kuntien sivistysjohdolle ja kuntien kirjaamoihin edelleen lähetettäväksi Kanta-Hämeen esi- ja perusopetuksen oppilaiden sekä toisen asteen opiskelijoiden vanhemmille ja huoltajille sekä oppilaille ja opiskelijoille.

Lisätietoja: Sari Tuomivaara, nuorten palveluiden ja opiskeluhuollon päällikkö, sari.tuomivaara@hameenlinna.fi

Jaana Ahtonen-Huuskonen, lähijohtaja, kuraattori- ja psykologipalvelut, jaana.ahtonen-huuskonen@riihimaki.fi

Veera Nurmo-Jousmäki, lähijohtaja, kouluterveydenhuolto, veera.nurmo-jousmaki@riihimaki.fi

Kaisa Pulakka, lähijohtaja, opiskeluterveydenhuolto, kaisa.pulakka@fshky.fi                            

Aluevaltuuston kokous Riihimäellä

Aluevaltuusto hyväksyi Oma Hämeen strategian ja talousarvion sekä päätti omaishoidon tuesta

UUTINEN / 13.12.2022

Riihimäellä pidetyssä kokouksessa päätettiin myös integraatiovaliokunnan perustamisesta.

UUTINEN / 13.12.2022

Aluevaltuusto hyväksyi Oma Hämeen strategian ja talousarvion sekä päätti omaishoidon tuesta

Kanta-Hämeen aluevaltuusto kokoontui tiistaina vuoden viimeiseen ja merkittävimpään kokoukseensa. Uramon koululla Riihimäellä pidetyssä kokouksessa käsiteltiin hyvinvointialueen hallintosääntöä sekä päätettiin Oma Hämeen talousarviosta ja strategiasta. Valtuusto keskusteli pitkään hallintosäännön päivityksistä, joista myös äänestettiin.

Aluevaltuuston hyväksymä strategia perustuu maaliskuussa hyväksyttyihin käynnistysvaiheen arvoihin: asiakaslähtöisyys, rohkeus, vaikuttavuus ja yhdenvertaisuus. Maaliskuussa hyväksyttyjen arvojen sanoituksia muutettiin henkilöstöltä marraskuussa kerätyn palautteen perusteella. Nyt hyväksytyt sanoitukset kuvaavat sitä, miten arvot ohjaavat hyvinvointialueen toimintaa.

VAIKUTTAVUUS Käytämme vaikuttavimpia, näyttöön perustuvia menetelmiä. Sitoudumme toimimaan suunnitelmallisesti parantaaksemme asukkaan hyvinvointia mahdollisimman paljon.

ROHKEUS Uskallamme kokeilla uusia toimintatapoja ja myöntää itsellemme, jos jokin ei toimi. Rohkeutemme ajatella uudelleen perustuu avoimeen keskusteluun ja luottamukseen.

YHDENVERTAISUUS Tarjoamme asukkaalle hänen tarvitsemansa palvelun kaikille samoilla kriteereillä. Palvelumme ovat tasalaatuisia. Jokainen työntekijämme on meille yhtä arvokas.

ASIAKASLÄHTÖISYYS Teemme työmme yhdessä asukkaan kanssa hänen toimintakykyään ja osallisuuttaan tukien.

Hyväksytyssä strategiassa on myös määritelty Oma Hämeen arvolupaukset asiakkaalle sekä strategian painopisteet. Molemmat löytyvät esityslistan liitteistä.

Oma Hämeen palvelustrategiasta on tarkoitus päättää keväällä 2023 samaan aikaan talouden tasapainotusohjelman kanssa.

Talousarvio hyväksyttiin yksimielisesti

Aluevaltuusto hyväksyi tiistain kokouksessaan yksimielisesti hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion sekä taloussuunnitelman vuosille 2024-2025. Useissa valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuoroissa nousi esiin se, että hyvinvointialueen toiminta alkaa sumussa, kun talouden toimintakuluissa ja lopullisessa rahoituksessa on epävarmuuksia. Toisaalta ryhmäpuheenvuoroissa kiitettiin Oma Hämeen talousvalmistelua ja painotettiin kevään muutetun talousarvioesityksen tärkeyttä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvio on 30,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Muutettu talousarvioesitys tehdään keväällä sen jälkeen, kun valtion rahoituksen lopullinen taso ja tasapainottamisohjelman toimenpiteet on määritetty.

Hyvinvointialueelle perustetaan integraatiovaliokunta

Aluevaltuusto keskusteli pisimpään hallintosäännön päivityksistä, joista myös äänestettiin. Maaliskuussa hyväksyttyyn hyvinvointialueen hallintosääntöön on tehty täydennyksiä ja muutoksia pitkin vuotta. Tiistain kokouksessa täsmennettiin lautakuntien nimiä ja tehtäviä.

Lapset, nuoret, perheet -lautakunnan nimi on jatkossa elämänkaarilautakunta. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan nimi säilyy. Jatkossa terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta käsittelee terveydenhuollon toimialan asioita ja elämänkaarilautakunta ikäihmisten palveluiden toimialan sekä perhe-, vammais- ja sosiaalipalveluiden toimialan asioita.

Lisäksi aluevaltuusto päätti äänestyksen jälkeen perustaa hyvinvointialueelle integraatiovaliokunnan valtuutettu Juha Isosuon (kok.) esityksestä. Valiokunnan tehtävänä on hyvinvointialueen palveluintegraation seuranta ja sitä koskevien esitysten tekeminen muille toimielimille. 13-jäsenisen valiokunnan jäsenet valitaan helmikuun valtuustossa ja valiokunta toimii vuoden 2024 loppuun saakka.

Lisäksi hallintosääntöön määriteltiin johtajaylilääkärin, johtajaylihoitajan ja sosiaalihuollon johtavan viranhaltijan tehtävät. Varavaltuutettu Kristiina Ruuskanen (kesk.) ehdotti, että sosiaalihuollon johtavan viranhaltijan tehtävästä vastaisi johtajaylisosiaalityöntekijä perhe-, sosiaali- ja vammaispalvelujen toimialajohtajan sijaan. Esitys hävisi äänestyksessä.

Omaishoidon tuet nousevat korkeimpaan luokkaan

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti nostaa omaishoidon tuen palkkiot korkeimpaan Kanta-Hämeessä käytössä olevaan maksuluokkaan 1.1.2023 alkaen, indeksikorotukset huomioon ottaen. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialue maksaa omaishoitajien palkkiot Riihimäen kaupungin tämänhetkisten palkkioiden mukaisesti.

Omaishoidon tuen palkkiot on yhtenäistettävä vuodenvaihteessa, jotta asukkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa. Omaishoidontuen toimintaohje ja palkkiot on listattu esityslistan liitteeseen.

Kokouksen muut asiat hyväksyttiin esityslistan mukaisesti. Aluevaltuuston vuoden 2023 ensimmäinen kokous pidetään 7. helmikuuta Hämeenlinnassa.

Tiedote kunnille sote-asumispalveluista

UUTINEN / 13.12.2022

Sosiaali- ja terveydenhuollon asumispalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueelle....

UUTINEN / 13.12.2022

Tiedote kunnille sote-asumispalveluista

Sosiaali- ja terveydenhuollon asumispalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueelle. Vuokrasopimuksiin ja vuokranmaksuun ei tule suuria muutoksia.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023 ja samalla kuntien tuottamat sote-asumispalvelut siirtyvät Oma Hämeen hoidettavaksi. Siirtyvät palvelut ovat sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuuluvia, ikäihmisten, päihde-ja mielenterveyskuntoutujien tai kehitysvammaisten asiakkaiden asumispalveluita. Kanta-Hämeessä kunnista siirtyy hyvnvointialueelle yhteensä vajaat 50 erilaista asumisyksikköä ja noin 1 300 asumispalveluiden vuokra-asiakasta.

Hyvinvointialueen tavoitteena on, ettei vastuun siirtyminen aiheuta ensi vaiheessa muutoksia vuokrasopimuksiin, isännöintiin tai vuokrien laskutuskäytäntöihin. Tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2023 sote-asumispalveluiden vuokrasopimukset hallinnoidaan, vuokrat laskutetaan asiakkailta ja maksetaan ensisi-jaisesti entiseen tapaan. Muutoksia voi tulla Etevan asiakkaille: jos asiakassuhde Etevaan päättyy syystä tai toisesta vuoden 2022 lopussa, niin silloin laskuttajaksi vaihtuu hyvinvointialue. Kunnan tulee tällöin toimittaa tarvittavat laskutustiedot hyvinvointialueelle.

Kunnat sekä muut asiaan liittyvät ASPA-toimijat (laskutuspalvelu, isännöinti tms.) sopivat tarvittavat maksuliikennetilitykset ja muut tarvittavat jatkotoimet yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Asukasvuokrien perinnässä sekä vuokrasopimusten teossa on siirtymävaiheessa käytössä vielä monenlaisia toimintatapoja ja erilaisia laskutusjärjestelmiä.

Pyydämme huomioimaan, että muutostilanne voi aiheuttaa häiriötä vuokralaskutuksessa. Laskutuskäytänteitä yhtenäistetään vasta myöhemmin keväällä, kun on saatu yhtenäiset toimintamallit sote-asumispalveluihin.

Lisätietoja: Pekka Komulainen, pekka.komulainen@hameenlinna.fi, p. 050 3180752

Kanta-Hämeen aluevaltuusto

Aluevaltuusto päätti hyvinvointialueen asiakasmaksuista

UUTINEN / 30.11.2022

Hyvinvointialueen perimien maksujen on oltava yhtenäiset 1.1.2023 alkaen.

UUTINEN / 30.11.2022

Aluevaltuusto päätti hyvinvointialueen asiakasmaksuista

Hyvinvointialueen perimien maksujen on oltava yhtenäiset 1.1.2023 alkaen, jotta Kanta-Hämeen asukkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa. Aluevaltuusto kokoontui keskiviikkona ylimääräiseen kokoukseensa päättämään sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuista sekä pelastustoimen maksuista. Aluevaltuusto hyväksyi maksut aluehallituksen esityksen mukaisesti. Kokouksen tallenne löytyy Youtubesta.

Lakisääteiset maksut ovat Kanta-Hämeessä jo nyt melko yhtenäiset, sen sijaan harkinnanvaraisissa maksuissa on isoakin hajontaa. Oma Häme perii pääsääntöisesti lain sallimat, enimmäismääräiset maksut. Tämä ei ole uutta: maakunnassa on jo nyt monin paikoin käytössä enimmäismääräiset asiakasmaksut, esimerkiksi perusterveydenhuollon lääkäripalveluissa, päivystyskäyntien maksuissa ja lyhytaikaisessa laitoshoidossa.

Nyt hyväksytyt maksut eivät tuo muutoksia pelastustoimen palveluista perittäviin maksuihin. 1.1.2023 käyttöön tulevat asiakasmaksut euroineen ja kriteereineen on listattu tähän liitteeseen.

Ennen päätöstään valtuusto keskusteli maksuista ja esitti toiveita asiakasmaksujen tulevaan valmisteluun ja päätöksentekoon. Useampikin valtuutettu oli huolissaan vähävaraisten asukkaiden maksukyvystä. Moni valtuutettu toivoi esimerkiksi huojennusta asiakasmaksuista vapautumisen kriteereihin. Aluehallitus on aiemmin päättänyt, että asiakasmaksut tuodaan päätöksentekoon päivitettäväksi huhti-toukokuussa 2023 talousohjelman käsittelyn yhteydessä.

Lisäksi aluevaltuusto valitsi keskiviikon kokouksessa uuden varajäsenen aluehallitukseen. Aluevaltuusto myönsi eron Päivi Kankaanmäelle (kok.) aluehallituksen varajäsenen tehtävästä ja valitsi aluehallitukseen Helena Lehkosen (kok.) henkilökohtaiseksi varajäseneksi Pia Yli-Pirilän (kok.).

Aluevaltuusto kokoontuu tänä vuonna vielä 13. joulukuuta. Riihimäellä pidettävässä kokouksessa päätetään muun muassa hyvinvointialueen talousarviosta. Kokous striimataan suorana perinteiseen tapaan Oma Hämeen Youtube-kanavalle.

Kuva jaloista

Terapianavigaattori käyttöön Riihimäellä –  sähköisestä työkalusta apua mielenterveys- ja päihdepalvelujen jonoihin

UUTINEN / 21.12.2022

Terapianavigaattori on tarkoitus ottaa ensi vuonna käyttöön koko hyvinvointialueella.

UUTINEN / 21.12.2022

Terapianavigaattori käyttöön Riihimäellä –  sähköisestä työkalusta apua mielenterveys- ja päihdepalvelujen jonoihin

Terapianavigaattori on tarkoitus ottaa ensi vuonna käyttöön koko hyvinvointialueella. Kokemukset muualta Suomesta ovat rohkaisevia. Riihimäellä kokeillaan uutta sähköistä työkalua, joka yhtenäistää ja nopeuttaa hoidon tarpeen arviota mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Kokeilussa hoitoon hakeutuva asiakas vastaa itsenäisesti Terapianavigaattorin kysymyksiin netissä ennen ammattilaisen tapaamista.

– Terapianavigaattorista on hyviä kokemuksia Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueella. Parhaimmillaan Terapianavigaattorin ja ohjatun omahoidon avulla on saatu mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitojonoa purettua. Apua tarvitsevalle on pystytty tarjoamaan vaikuttavaa psykososiaalista hoitoa jo muutaman päivän sisällä yhteydenotosta. Tavoittelemme samansuuntaista muutosta myös täällä Riihimäellä, kertoo mielenterveys- ja päihdepalveluiden vs. osastonhoitaja Sari Ledig.

Terapianavigaattori koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat asiakkaan oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita ja toiveita. Navigaattori tekee vastauksista yhteenvedon, jonka asiakas ja ammattilainen käyvät vastaanotolla läpi yhdessä keskustellen. Palvelu on eri puolilla Suomea jo 2,7 miljoonan asukkaan käytössä. Positiivinen palaute asiakkailta ja ammattilaisten käyttäjäkokemukset tukevat käyttöönoton laajentamista.

Terapianavigaattori on kehitetty HUS Psykiatrian hallinnoimassa valtakunnallisessa Terapiat etulinjaan -hankkeessa, jonka tavoitteena on tuoda vaikuttavat psykososiaaliset hoidot terveydenhuollon perustasolle. Hanke on tänä vuonna laajentunut kansalliseksi.

Terapiat etulinjaan -toimintamalli sisältää laajan valikoiman omahoito-ohjelmia Mielenterveystalo.fi -portaalissa: digitaalisen työkalun hoidon tarpeen arvioon, porrastetun hoitomallin, näyttöön perustuvia psykososiaalisia hoitomuotoja eri hoitoportaille sekä hoidon vaikuttavuuden seurannan.

– Terapianavigaattorin kokeilu Riihimäellä liittyy Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toiminnan alkamiseen. Alkuvuodesta toimintamalli on tarkoitus ottaa vähitellen käyttöön myös muissa alueen mielenterveys- ja päihdeyksiköissä, toteaa mielenterveystyön projektiasiantuntija Heidi Kemmo Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Lisätietoja: Sisä-Suomen projektipäällikkö Noora Vehmas, noora.vehmas@pshp.fi ja Kanta-Hämeen menetelmäkoordinaattori Tiina Husso, tiina.husso@pshp.fi

Yleislääketieteen erikoislääkäri Minna Mantila ja sairaanhoitaja Leila Hällfors Riihimäen terveyskeskuksesta pohtivat asiakkaan terveys-ja hoitosuunnitelmaa.

Miten yhteinen terveys- ja hoitosuunnitelma palvelee parhaiten meitä kaikkia?

BLOGI / 21.12.2022

Ajatellaanpa, että iäkäs asiakas ottaa yhteyttä kiireellisen hoidon yksikköön.

BLOGI / 21.12.2022

Miten yhteinen terveys- ja hoitosuunnitelma palvelee parhaiten meitä kaikkia?

Ajatellaanpa, että iäkäs asiakas ottaa yhteyttä kiireellisen hoidon yksikköön. Päivystyksessä hoitaja saa helposti kuvan asiakkaan tilanteesta terveys- ja hoitosuunnitelman avulla. Suunnitelmasta löytyvät yhteystiedot asiakkaan palveluihin. Yhteystietoja voi tarvita esimerkiksi silloin, kun ilmenee tarvetta selvittää mitä hoitoa asiakas on jo saanut toisessa paikassa. Lisäksi ajankohtainen lääkitys ja diagnoosit ovat koottuina suunnitelmassa ja hoidon linjaukset kirjattuina yhdelle lehdelle. Ammattilainen voi siis keskittyä heti asiakkaan kiireellistä hoitoa vaativaan asiaan, kun taustatietojen selvittämiseen ei kulu aikaa.Kiireettömässä hoidossa puolestaan voidaan keskittyä heti esimerkiksi pitkäaikaissairaan vaivaan, kun kokonaistilanne ja seuraavan kontrollin suunnitelma selviävät terveys- ja hoitosuunnitelmasta. Tässä oli vain kaksi pientä esimerkkiä havainnollistamaan hoitosuunnitelmien merkitystä hoidossa.

Kanta-Hämeessä on ollut aiemmin terveys- ja hoitosuunnitelman kehityshankkeita, ja nyt olemme saaneet kansallisen määrittelyn mukaisen sovelluksen yhteiseen potilastietojärjestelmään. Se toimii omahoidon tuen ja jatkuvuuden työkaluna. Lisäksi maakunnassa on kehitetty monialaisen asiakkaan hoitopolku. Terveys- ja hoitosuunnitelma palvelee erityisesti heidän hoitoaan, sen jatkuvuutta ja koordinointia – eli kokoaa monialaisen asiakkaan hoidon yhteen.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke haluaa edistää yhdenmukaisen terveys- ja hoitosuunnitelman käyttöä niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa. Sen vuoksi me perusterveydenhuollon suunnittelijat järjestimme tänä syksynä ammattilaisille terveys- ja hoitosuunnitelmien koulutussarjan. Tavoitimme yli 300 ammattilaista.

Lisäksi tuemme mielellämme sisäisten prosessien suunnittelua työpaikoilla, jotta ammattilaiset ehtisivät kiireen keskellä työstää tätäkin asiaa. Hoitovelkaahan on kertynyt meille koronan myötä runsaasti, joten on ensiarvoisen tärkeää saada mm. pitkäaikaissairaiden ja paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden hoito koordinoitua hyvin. Terveys- ja hoitosuunnitelmalla on siinä tärkeä merkitys, koska se tuo asiakkaan ja ammattilaiset niin sosiaalityöstä kuin terveydenhoidosta yhteen. Laki myös velvoittaa meitä laatimaan nämä suunnitelmat kaikille niitä tarvitseville.

Tärkeintä on se, että ”asiakas on kuljettajan paikalla” eli suunnittelemassa ja toteuttamassa omaa hoitoaan. Ensi keväänä potilastietojärjestelmä päivitetään siten, että terveys- ja hoitosuunnitelmat näkyvät asiakkaalle Omakannan kautta. Ne näkyvät myös häntä hoitaville ammattilaisille, jos asiakas on antanut siihen luvan. Terveys- ja hoitosuunnitelmia päivitetään käynneillä aina silloin, kun hoidon linjauksiin tulee muuksia. Asiakas on myös velvollinen ilmoittamaan muuttuneesta terveydentilastaan, jotta suunnitelma pysyy ajan tasalla. Näin saamme ajan myötä yhtenäisen kuvan hoidon linjauksista hajanaisen tiedon sijaan.

Terveys- ja hoitosuunnitelmilla on monta tavoitetta. Ne tekevät hoidosta entistä kokonaisvaltaisempaa ja koordinoivat etenkin monisairaiden ja monialaisesti palveluita tarvitsevien asiakkaiden hoitoa. Hoidon jatkuvuus paranee ja päällekkäinen työ vähenee. Asiakas ja hänen läheisensä saavat hoidon kannalta tarpeelliset tiedot helposti. Tiedon saanti puolestaan lisää luottamusta palveluiden saantiin, mikä vähentää tarvettaa ottaa yhteyttä moneen eri paikkaan. Suunnitelmat ohjaavat omahoitoon, jolla on suuri merkitys hoidon onnistumisessa. Iso merkitys on myös omahoitajalla ja omalääkärillä sekä monisairaiden kohdalla monialaisen tiimin yhteistyöllä. Olipa yhteyshenkilö sitten sosiaalihuollossa tai terveydenhuollossa, on asiakkaan näkökulmasta tärkeää, että jo tutuksi tullut ammattilainen on vastassa ja hoidon jatkuvuus on taattu. Näin voidaan molemmin puolin jatkaa siitä, mihin viimeksi on jääty, eikä tarvitse aloittaa kertomusta aina alusta. 

Kun saamme terveys- ja hoitosuunnitelman palvelemaan kaikkia sitä tarvitsevia, hyötyvät niin ammattilaiset kuin asiakkaatkin. Työtä on tehtävänä vielä paljon, joten tarttukaamme tuumasta toimeen!

Leena Onttonen, perusterveydenhuollon suunnittelija, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke

Leena Onttonen

 

Syli-hankkeen yksi tavoite on purkaa diabetesta sairastavien hoitovelkaa.

Oma Häme sai vajaat 8,6 miljoonaa Syli-hankkeeseen

UUTINEN / 09.12.2022

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on saanut vajaat 8,6 miljoonaa euroa kestävän kasvun ohjelman toisen vaiheen...

UUTINEN / 09.12.2022

Oma Häme sai vajaat 8,6 miljoonaa Syli-hankkeeseen

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on saanut vajaat 8,6 miljoonaa euroa kestävän kasvun ohjelman toisen vaiheen valtionavustusta. Valtionavustus on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden ja jatkuvuuden lisäämiseen.

 

Oma Häme sai sosiaali- ja terveysministeriöltä rahoitusta Syli-hankkeeseen vuosille 2023–2025. STM julkisti rahoitussummat eilen. Syli-hankkeella vahvistetaan asiakkaan omaa toimijuutta ja mahdollisuutta vastata palveluistaan, käyttää sähköisiä palveluita tai ohjautua ennaltaehkäisevään toimintaan. Elpymis- ja palautumissuunnitelma RRP:n ykkösvaiheessa Kanta-Hämeessä tunnistettiin kolme haavoittuvinta ryhmää, joiden palveluihin Syli-hankkeella vastataan.

Nämä kolme ryhmää ovat ikääntyneet, diabeetikot sekä nuoret ja nuoret aikuiset. Tavoitteena on, että yli 75-vuotiaat asiakkaat ohjautuvat oikeaan aikaan oikeaan paikkaan myös virka-ajan ulkopuolella, että nuorten ja nuorten aikuisten palveluiden saatavuus paranee, ja että diabetesta sairastavilta puretaan kertynyt hoitovelka.

Oma Häme haki yli 11 miljoonaa euroa, joten hankesuunnitelmaa on muokattava myönnettyyn 8,6 miljoonan euron tasoon.

–  Nyt tutkimme valtionavustuspäätöstä ja sen asettamia reunaehtoja. Sosiaali- ja terveysministeriö velvoittaa muokkaamaan hankesuunnitelmaa saadun rahoituksen mukaiseksi. Iloksemme pääsemme esimerkiksi vahvistamaan monialaista yhteistyötä muun muassa pelastuksen toimialan ja ikääntyneiden palveluiden välillä, sanoo hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen.

Vuodenvaihteeseen asti kestävä RRP1-kausi ja 2023 alkava RRP2-kausi limittyvät toisiinsa ja niitä luotsaavat hankepäällikkö Sini Stolt ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kehittämisjohtaja Teemu Paavola.

Elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP) on Suomen väline EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) rahoituksen saamiseksi. Yksi osa rahoituksesta on kohdennettu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseen sekä etenkin korona-aikana syntyneiden palveluvajeiden täyttämiseen ja palvelujen saatavuuden kehittämiseen.

Kaikkiaan RRP2-vaiheen tukea jaettiin hyvinvointialueille 255,6 miljoonaa.

Lisätietoja: Sini Stolt, hankepäällikkö, p. 050 570 9269, sini.stolt@hame.fi

Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen strategian ja talousarvion

UUTINEN / 08.12.2022

Aluehallitus päätti myös omaishoidon tuesta sekä hallintosäännön päivityksestä.

UUTINEN / 08.12.2022

Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen strategian ja talousarvion

Loppuvuoden isot asiakokonaisuudet siirtyvät aluevaltuuston hyväksyttäviksi ensi viikon kokoukseen.

Aluehallitus hyväksyi osaltaan maanantain kokouksessaan hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion sekä taloussuunnitelman vuosille 2024-2025. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvio on 30,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Ensimmäisen talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelun lähtökohdat ovat olleet poikkeuksellisen haastavat.

Tarkoituksena on tehdä keväällä muutettu talousarvioesitys sen jälkeen, kun valtion rahoituksen lopullinen taso ja tasapainottamisohjelman toimenpiteet on määritetty. Aluevaltuusto päättää talousarviosta kokouksessaan ensi viikolla. Aluevaltuuston tämä vuoden viimeinen kokous pidetään Riihimäellä, Uramon koululla, tiistain 13. joulukuuta klo 17 alkaen.

Strategian arvojen sanoitus henkilöstöltä

Aluehallitus hyväksyi osaltaan maanantaina myös Oma Hämeen strategian, joka on laadittu aluevaltuuston maaliskuussa hyväksymien käynnistysvaiheen arvojen (asiakaslähtöisyys, rohkeus, vaikuttavuus ja yhdenvertaisuus) perusteella. Myös strategia tulee aluevaltuuston käsittelyyn ensi viikon kokoukseen.

Strategiatyöskentelyn ohjausryhmänä on toiminut aluehallitus ja työnyrkkinä hyvinvointialueen valmistelijat, lisäksi mukana on ollut ulkopuolinen asiantuntija. Strategiaa on pohjustettu päättäjien kanssa alkukesästä saakka. Henkilöstöltä marraskuussa kerätyn palautteen perusteella arvojen sanoituksiin on tehty muutoksia, vaikka itse arvot säilyvätkin samoina. 

Seuraavaksi strategiaprosessissa on tarkoitus määritellä, millaista osaamista tarvitaan, millainen organisaatio antaa parhaat edellytykset strategian toteuttamiselle, mitkä ovat avainprosessit ja avainmittarit sekä millaista dataa ja teknologiaa tarvitaan. Oma Hämeen palvelustrategiasta on tarkoitus päättää keväällä 2023 samaan aikaan talouden tasapainotusohjelman kanssa.

Omaishoidon palkkioita esitetään maksettavaksi Riihimäen tasoisina

Aluehallitus päätti myös omaishoidon tuen palkkioista ja toimintaohjeesta. Aluehallitus päätti yksimielisesti esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy omaishoidon tuen palkkiot Kanta-Hämeessä nyt käytössä olevien korkeimpien luokkien mukaisesti, indeksikorotukset huomioon ottaen. Tämä tarkoittaisi sitä, että hyvinvointialue maksaisi 1.1.2023 alkaen omaishoitajien palkkiot Riihimäen kaupungin tämänhetkisten palkkioiden mukaisesti.

Omaishoidon tuen palkkiot on yhtenäistettävä vuodenvaihteessa, jotta asukkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa. 

Lisäksi aluehallitus hyväksyi osaltaan hyvinvointialueen hallintosääntöön esitetyt päivitykset ja täsmennykset, jotka koskevat esimerkiksi lautakuntien nimiä sekä johtajaylilääkärin, johtajaylihoitajan ja sosiaalihuollon johtavaa viranhaltijan virkoja. Kokouksen muut asiat hyväksyttiin esityslistan mukaisesti.

Aluehallituksen seuraava kokous on 19. joulukuuta. Aluevaltuusto puolestaan kokoontuu 13. joulukuuta – kokousta voi seurata suorana Oma Hämeen Youtube-kanavalta.

Päihde- ja riippuvuustyö aidosti sisään leivottuna

BLOGI / 01.12.2022

Tiedätkö sen tunteen, kun menet mukavaan ravintolaan toiveissa makumatka eksoottisiin kohteisiin?

BLOGI / 01.12.2022

Päihde- ja riippuvuustyö aidosti sisään leivottuna

Valitset ruokalistalta ruoan, jonka mainitaan olevan hyvin tulinen ja sisältävän chiliä. Saat näyttävän annoksen eteesi ja maistat sitä suurin odotuksin. Mietit, onko makuaisti kadonnut vai onko ruoka tehty suomalaiseen makuun, ja tulisuusaste on mieto. Mieleesi syntyy ajatus, että chili on vain nimessä, mutta ei makuna annoksessa.

Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden yhdistäminen ja integroiminen osaksi muita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ovat osana kansallista suuntausta – lainsäädännön uudistus ja kansalliset strategiat ohjaavat tähän suuntaan eli saman katon alle. On hienoa, että ihminen nähdään kokonaisuutena, ja hän saa avun mahdollisimman tehokkaasti yhden luukun ja yhden käynnin periaatteella.

Päihde- ja riippuvuusosaaminen on osaamisalue, johon on olemassa paljon tutkittuja keinoja ja menetelmiä tunnistamisesta hoidollisuuteen. Se onkin tärkeää tiedostaa, jotta saamme kehitettyä laadukasta päihde- ja riippuvuushoitoa kaikille avun, tuen ja hoidon eri tasoille. Erityispalveluissa se on osaamisala, joka tulee varmistaa ja sen konsultatiivista roolia vahvistaa.

 

Huomaan pohtivani tässä hyvinvointialueella siirryttäessä, kuinka voimme varmistaa, että päihde- ja riippuvuusosaaminen on tutkittuihin menetelmiin pohjautuvaa ja vaikuttavaa palveluiden sisällä? Mitä päihde- ja riippuvuustyö tarkoittaa? Kuinka työtä ja sen vaikuttavuutta mitataan?

Merkityksellistä on, kuinka varmistamme päihde- ja riippuvuusosaamisen säilymisen Kanta-Hämeen hyvinvointialueella ja huomioimme, että ammatillista ja tarpeenmukaista osaamista on hoidon eri tasoilla – jotta chili ei esiintyisi vain palveluiden nimissä.

Mukavaa joulun odotusta ja maukasta joulun aikaa!Christa Ahonen

Christa Ahonen, päihdetyön asiantuntija, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke

Lue lisää uutisia