Navigointivalikko

Rakenteellinen sosiaalityö banneri

Rakenteellinen sosiaalityö

Mitä on rakenteellinen sosiaalityö?

Rakenteellisen sosiaalityön tavoitteena on havaita ja muuttaa syrjiviä rakenteita ja lisätä yhdenvertaisuutta tiedontuotannon ja monialaisen yhteistyön avulla. Ihmisten elämään vaikuttavat ongelmat eivät ole aina ratkaistavissa yksilötasolla, joten suuntaamalla huomio pääasiassa toimimattomiin systeemeihin ja niiden korjaamiseen voimme poistaa epäoikeudenmukaisia rakenteita ja lisätä hyvinvointia. Rakenteellisella sosiaalityöllä pyritään sekä lisäämään tietoa että vaikuttamaan tilanteiden muuttamiseksi.

Työorientaationa ja organisaation tapana tehdä työtä rakenteellinen sosiaalityö vaatii sekä organisaatiolta että työntekijöiltä rohkeutta ja halua nähdä asioita uudesta kulmasta ja tehdä asioita toisin kuin ennen.  Vaikuttamalla rakenteisiin myönteisesti, voimme parantaa palveluja ja tehdä vaikuttavampaa työtä sosiaalihuollossa, mikä vähentää sekä taloudellisia että inhimillisiä kustannuksia. Lakisääteisenä tehtävänä rakenteellinen sosiaalityö kuuluu kaikille sosiaalihuollon eri tasoille.  

Sosiaalinen raportointi

Sosiaalinen raportointi on yksi menetelmä, jonka avulla rakenteellista sosiaalityötä tehdään. Siihen kuuluu tiedon keruuta ja sen analysointia sekä tiedon raportointia päättäjille ja asukkaille.

Raportoinnin avulla voidaan tuoda esiin asiakastyön tai havainnoinnin kautta nousevia yhteiskunnallisia epäkohtia ja kehittää sosiaali- ja hyvinvointipalveluja paremmiksi. Tietoa voidaan kerätä ja koostaa monista eri lähteistä, kuten asiakkailta, kuntalaisilta, järjestöiltä, sosiaalihuollon työntekijöiltä ja muilta ammattilaisilta.

Sosiaalisen raportoinnin lomakkeen löydät täältä
 

Valmistuneet raportit

Sisä-Suomen asunnottomuusraportti (pdf)
 

Sosiaalisen raportoinnin prosessi

 

Rakenteellisen sosiaalityön prosessikuvaus.