Uutiset

Omaolo-palvelua käytettiin runsaasti Kanta-Hämeessä vuonna 2021

Koronaoirearvio ehdoton ykkönen käyttömäärissä

Kanta-Hämeen alueella täytettiin Omaolon oirearvioita, palveluarvioita ja terveystarkastusta yli 110 000 kertaa vuoden 2021 aikana.

Erityisen merkittävään rooliin nousi koronavirustaudin oirearvio, jota yksistään käytettiin Kanta-Hämeen alueella noin 100 000 kertaa. Noin 17 prosenttia oirearvion tehneistä ohjattiin hoitoon vuorokauden kuluessa. 63 % täytti oirearvion lievemmillä oireilla, ja heidät ohjattiin joko suoraan koronanäytteen ajanvaraukseen tai lähettämään tulokset terveysasemalle tarkempaan hoidon tarpeen arviointiin. Loput 10 % saivat itsehoito-ohjeet.

Koronavirustaudin oirearvion jälkeen yleisimmät käytetyt palvelut olivat Kanta-Hämeessä yleinen oirekysely sekä virtsatietulehduksen ja seksitautiepäilyn oirearviot.

Omaolo-palvelu on paljon muutakin kuin oirearviopalvelu

Omaolo-palvelukokonaisuus sisältää oirearvioiden lisäksi monia omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluja, jotka voi helposti ottaa käyttöön – vaikka vain itseään varten.

Hyvä esimerkki on Omaolon terveystarkastus. Sen tuloksena saa raportin mahdollisista riskeistä ja keinoista, joilla terveyttään voi parantaa. Mikäli terveystarkastuksessa ilmenee, että ammattilaisen tuki on tarpeen, saa sen helposti lähetettyä omalle terveysasemalle.

Erilaisiin tilanteisiin on tarjolla myös hyvinvointivalmennuksia: mm. liikkumiseen, painonhallintaan, uneen tai parisuhteen vuorovaikutukseen.

Omaolo-palvelut vuonna 2022:

  • Oirekyselyt 16 kpl
  • Terveystarkastus
  • Hyvinvointitarkastus *
  • Verenpaineen seurantalomake*  
  • Palveluarviot 3 kpl
  • Hyvinvointivalmennukset 10 kpl
  • Määräaikaistarkastusten esitietolomakkeet 5 kpl *

*Ammattilainen aktivoi käytön. Ei avoimessa käytössä asukkaille.

****
Omaolo on sosiaali-, terveyden- ja suun terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee oma- ja itsehoitoa, sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Lähtökohtana on sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamallien uudistaminen. Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Omaolon avulla voi helposti arvioida, millaista hoitoa tarvitsee ja saa henkilökohtaisen ohjauksen oman kunnan palveluiden piiriin.

Omaolosta löytyy terveydentilaa kartoittavia oirearvioita ja terveystarkastus sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä hyvinvointivalmennuksia. Sosiaalihuollon palveluarvioiden avulla voi selvittää oikeuttaan ko. palveluihin.

DigiFinland vastaa palvelun kehittämisestä ja levittämisestä kansallisesti.

Lisätietoja:
Ilona Rönkkö, sähköisen asioinnin asiantuntija, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke, Hämeen liitto, , p. 050 318 0494